JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Rondwandeling bij Grafendorf

Grafendorf - St. Helena - Wieserberg - Warnig - Leifling - Grafendorf

starstarstarstar_borderstar_border 7,5 Km 250 Hm 2:00 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Kärnten Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Karinthië Oostenrijk)


Wandelkaart Grafendorf

Een korte maar avontuurlijke route naar het leuke kerkje St. Helena en over mooie panoramawegen. Afwisselend stukjes dorp, steile bospaden, een beek zien over te komen en rustige asfaltwegen door een wonderschoon natuurgebied. Aan het eind gaan we zelfs dwars door prachtige alpenweiden banjeren.

De wandeling begint in het dorpje Grafendorf aan de weg van Hermagor/Kirchbach naar Kötschach.

Komende vanuit Kirchbach nemen we de eerste afslag Grafendorf rechtsaf, een lange rechte weg langs de rand van het fraaie dorp waar we later vandaag doorheen zullen lopen.

Waar de weg eindigt bij een T-splitsing, met rechts een brug over de Grafendorfbach, is de brede berm heel geschikt om de auto te parkeren (foto onder). Hier trekken we de wandelschoenen aan en maken we ons op voor een heerlijke wandeling.

We lopen over de genoemde brug en gaan aan de overkant van de beek linksaf de asfaltweg omhoog. Voorbij het laatste huis aan de linkerkant gaat de weg over in een bospad die direct rechtsaf omhoog het bos in loopt.

net voor de T-splitsing kunnen we de auto kwijt

Het eerste stukje helling was bij ons bezoek slecht onderhouden, maar alleen tot aan de bosrand.

Bij de volgende bocht naar links verandert het bospad in een diepe holle weg en moeten we over een korte afstand even flink stijgen.

Waar de holle weg ophoudt bij de splitsing linksaf, een smal pad langs de kloof van de Grafendorferbach. We nemen deze en al snel gaat het omlaag richting de beek.

Het laatste stukje tot aan het flink stromende water is weer een beetje overwoekerd, maar goed te vinden daar het niet meer dan een meter of 20 tot aan het water is.

(Aug. 2013 melden Frits en Ingrid dat het dit stukje na de 'holle weg' slecht te vinden was, ook de waterval was er even niet. Er waren werkzaamheden aan de gang voor de bouw van een nieuwe waterdam.)

cascade waterval

Het pad gaat aan de overkant verder, maar er is geen brug te ontdekken. Met behulp van de wandelstokken die in het water worden gezet voor het extra afzetje, komen we droog aan de overkant. Slechts enkele meters verderop vinden we een brede Forstweg. Hier links omlaag komen we korte tijd later langs een mooie cascade waterval (foto rechts).

We blijven ook daar links aanhouden met de beek mee tot we de eerste huizen in Grafendorf weer passeren. We lopen nu over asfalt. We blijven bovenaan in het dorp door steeds rechts aan te houden tot de asfaltweg het dorp ligt stijgend weer verlaat.

Links nu een prachtig uitzicht net over de daken van de huizen, rechts een beboste helling. Op onze wandelkaart is dit aangegeven als 'Panoramaweg'. Met recht een panoramaweg!

Waar de weg verderop het bos ingaat, (foto onder) komen we bij een laatste huis rechts van de weg. We verlaten hier het asfalt en gaan rechts van dit huis het bospad omhoog en langs de achtertuin van de woning. Al snel is het een smal bospad en gaan we de berg op.

de 'Panoramaweg' het bos in

Het pad sluit hogerop aan op een bredere Forstweg, waarop we dan rechtsaf gaan, verder omhoog. Waar we links weer een smal pad tegenkomen gaan we daar weer in (er staat ook een bordje bij, maar wat onduidelijk).

Weer klimmen we tot een volgend breed pad. Als we hier dan linksaf gaan krijgen we een stukje hele steile helling voor de kiezen. Het betere klauterwerk, maar slecht 100m tot het hoogste punt waar we links een alpenwei zien en we voorbij een lange bocht een kapelletje ontwaren. Hier moet een "Königsgrab" te vinden zijn, maar meer dan een prachtige boerderij met mooie achtergrond vinden we niet. Wel kunnen we nog rechtsaf 50m het bos in, waar we bij het St. Helena kerkje aankomen op het hoogste punt van vandaag.

het St. Helena kerkje het St. Helena kerkje het St. Helena kerkje het St. Helena kerkje
rond deze boerderij moet het Königsgrab te vinden zijn..... rond deze boerderij moet het Königsgrab te vinden zijn..... rond deze boerderij moet het Königsgrab te vinden zijn.....
klik op een kleine foto voor een vergroting

Nadat we de kerk zijn gelopen en nog wat foto's hebben gemaakt, keren we op de schreden terug richting het kapelletje en er net voor rechtsaf richting de daar zichtbare afrastering. De afrastering zit er niet voor niets. Naast het smalle pad gaat het steil omlaag. Het pad brengt ons tot aan een brede sintelweg waar we linksaf kiezen en even later boven de al eerder geziene boerderij langslopen.

de traktor wordt hier op zolder neergezet
feestje van de locale senioren

Volgens onze kaart is ook dit een Panoramaweg. Ook hier weer terecht zo genoemd. Het uitzicht is heerlijk!

Verderop komen we bij een boerderij waar de tractoren op zolder worden geparkeerd, boven het woongedeelte. (foto boven) Aan de andere kant van het mooie pand ligt een terras, op dat moment bomvol bezoekers. Bij navraag blijkt het een uitje te zijn van de senioren uit het dorp.

Een aardige dame loopt op ons toe en nodigt mij uit er bij te komen zitten. Met mijn grijze haren zou ik er volgens haar prima tussen passen. Bedankt dame!!

Voorbij de boerderij krijgen we weer asfalt onder de wandelschoenen.

we komen bij een mooi plekje voor een pauze

We gaan op de splitsing na deze boerderij rechtsaf en volgen deze weg door een schitterend afwisselend landschap. Het asfaltweggetje golft door het landschap, soms langs een eenzame hut, dan weer langs enkele woningen, maar grotendeels door het in stilte gehulde natuurgebied.

We passeren links de doodlopende weg naar Warnig (bordje met Leifling nr. 20 + 21) en na nog een stukje bos komen we in een scherpe bocht naar links weer bij enkele huizen. We gebruiken het aanwezige bankje om even te rusten en frissen ons op bij de watertrog.

Als we weer verder lopen gaan we met de weg mee linksaf de berg omlaag. We passeren een kruispunt met rechts de weg naar Dellach en gaan verder tot in het gehucht Leifling. Langs de kleine brandweerkazerne, tot aan een T-splitsing midden in het dorp (voorbij het gele huis links op de foto onder).

aangekomen in Leifling

Als we daar dan linksaf gaan, lijkt het te eindigen bij een woning. Dichterbij gekomen zien we een bospad om het huis heen lopen met dan gelijk een bocht rechtsaf. Het bospad loopt boven de alpenweiden langs aan de rand van het bos richting Grafendorf.

Verderop wordt het pad slecht begaanbaar. Wij treffen daar een houtvester aan, bezig met zijn wintervoorraad. Hij weet te vertellen dat het pad verderop ophoudt te bestaan bij een greppel. Dat klopt niet met onze kaart, maar een uitweg is snel gevonden.

De houtvester adviseert het bos te verlaten en verder te trekken over de Alm. Dat lijkt ons een goed plan, dus verlaten we het bos en lopen daarna tussen de weelderig bloeiende bloemen verder de alpenwei over waarbij we het midden houden tussen de in de verte zichtbare hoofdweg rechts en het dorp Grafendorf links daarvan.

...dwars door de in alpenweiden terug naar Grafendorf

Verscholen achter een bosje, links van ons, komen een tweetal fraaie gebouwen in beeld. Dit blijkt een "Senioren tehuis" te zijn. Werkelijk prachtig gelegen zodat ik overweeg me daar al vast maar in te schrijven voor over 30 jaar. Daar komen we uit bij een asfaltweggetje die de hoofdweg met het 'tehuis' verbind. Waar het weggetje via een bruggetje over een sloot gaat, is bankje onder een boom geplaatst. Daar houden we nog een korte pauze.

Dan steken we de asfaltweg bij de brug recht over en gaan de veldweg in die we helemaal aflopen. Deze gaat verderop met een hele lange bocht naar links en eindigt in het dorp Grafendorf waar we eerder vandaag begonnen.

In het dorp komen we achter een boerderij uit. We blijven er steeds maar rechtdoor lopen, tot we aan het andere einde van Grafendorf zijn. Daar blijken we nog een klein stukje linksaf te moeten om weer bij de auto uit te komen. Het was een verrassend middagje lopen!

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Kärnten Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Karinthië Oostenrijk)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.