JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Windische Höhe Tschekelnock

Windische Höhe - Hadersdorfer Alm - Tschekelnock - Windische Höhe

starstarstarstar_borderstar_border 8-12 Km 780 Hm 5 - 7 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Kärnten Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Karinthië Oostenrijk)


Naar keuze loop je vooral door dicht bos via de blauwe route omhoog, of juist meer over open terrein door de groene variant te kiezen. Blauw naar boven en groen naar beneden geeft de meeste afwisseling.

<Wandelkaart Windische Höhe

En dan is er nog een kleine omleiding mogelijk, aangegeven met oranje. Dit brengt ons boven aan een steile rotshelling met een geweldig mooi uitzicht. Einddoel is natuurlijk de Tschekelnock op 1894m.

De Windische Höhe is te vinden vanuit Nötsch richting Kerschdorf. Net voorbij Kerschdorf wordt het aangegeven.

Van de andere kant komend kun je 2km buiten St. Stefan links omhoog richting Kerschdorf en kom je vanzelf langs de afslag Windische Höhe. Een brede, maar steile weg, gaat naar 1100 meter waar je op de Windische Höhe aankomt tussen twee Gasthöfen.

Parkeerplaatsen zijn er voldoende te vinden. Net na het bordje 'Windische Höhe 1110 meter', links van de weg, is aan de rechterzijde een parkeerhaven waar doorgaans voldoende ruimte is.

Van de parkeerplaats teruglopend richting het Gasthof en voorbij het genoemde bordje komen we een paal met richtingaanwijzers tegen. Daar kan het hek over worden geklommen om in de alpenwei te komen waardoorheen een bergpad omhooggaat.

Als je later op de dag nog tijd over hebt, rij dan nog een stukje verder door het dal in. Het is een schitterend natuurgebied.

zicht op de Windische Höhe
Er zijn veel wandelmogelijkheden aangegeven.

Deze alpenweide oversteken in de richting van het bos is maar een klein stukje. In het bos begint dan de klim omhoog over een leuk afwisselend pad langs een beekbedding. Het is een aangename wandeling zonder dat het echt steil wordt.

Regelmatig komen we weer het bos uit op de brede Forstweg. Deze slingert met veel haarspeldbochten omhoog. Steeds is er aan de overkant van het brede pad weer opnieuw een smal bergpad te vinden die we dan weer nemen.

Alleen het laatste stukje tot aan de Hadersdorfer Alm op 1717 meter is alleen via de brede weg te bereiken.

De omleiding: (Oranje)

Op 1400 meter hoogte is een pad naar links die langs een bijzonder mooi uitzichtpunt boven het Gailtal loopt. Ook de Presseggersee is er mooi te zien. Na het uitzichtpunt rechts aanhoudend komen we weer op de oorspronkelijke route uit.

Hier staan we boven een steile rotswand met uitzicht over het Gailtal

Wie het pad naar links niet vindt, kan doorgaan op de blauwe route en op 1600 meter, waar je eigenlijk rechts aan moet houden, eerst linksaf te gaan. Je loopt dan slechts een kort stukje naar het uitzichtpunt en kunt dan eenvoudig terugkeren.

doorkijkje op de Presseggersee bij Hermagor
stukje door een droge beekbedding

Op 1600 meter het smalle pad nemend, komen we na een kort stukje klimmen weer op de brede Forstweg aan. Deze gaan we verder omhoog tot we een haarspeldbocht naar rechts tegenkomen. Net na deze bocht staat een wegwijzer.

Het brede pad aanhouden leidt uiteindelijk ook naar de top, maar via een pad wat op de kaart staat aangegeven als een stippellijntje. Dat betekent dat het slecht is aangegeven of moeilijker begaanbaar.

Wij nemen op dit punt dan ook het pad naar rechts. Een kwartier later sta je dan op de top van 1894 meter.

Voor je voeten gaat het 400 meter steil omlaag. Hierdoor krijg je een prachtig uitzicht op het Pöllandtal, de Kobesnock en de andere toppen in de omgeving.

we dalen de alpenwei weer af

Omlaag komen we dan op 1717 meter weer bij het brede pad. Door deze te blijven volgen, (groene route), gaat de terugweg steeds geleidelijk omlaag tot aan de Windische Höhe. Via deze langere route met veel haarspeldbochten is het een heerlijke wandeling omlaag.

Aan het eind van de middag komen we de grote kudde koeien met luid klinkende bellen tegen die zelf rond melktijd de weg naar de boerderij zoeken.

Ze komen uit het Pöllandtal tussen de auto's door tot aan de Windische Höhe. Daar ligt een wildrooster in de weg waar voorlangs ze, helemaal zelfstandig, via de Alm naar de boerderij gaan.

een kudde koeien op weg naar de boerderij

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Kärnten Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Karinthië Oostenrijk)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.