Over de 48km lange tolweg naar Oostenrijks hoogste bergtop
De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.
Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.
Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.
Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.
Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd
Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.
Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)
De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.
Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.
Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.
Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.
Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.
Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.
star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute
Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis
star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute
Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters
star star star star_border star_border = middelzware wandelroute
Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B
star star star star star_border = pittige wandelroute
Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')
star star star star star = zware wandelroute
Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.
Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.
De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.
Tip:
In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.
Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).
(zie ook Routes plannen)
De Grossglockner en de Grossglockner Hochalpenstrasse spreken voor zich. Je zou bijna gaan zeggen: 'Wie de Grossglockner niet heeft bezocht, heeft Oostenrijk niet gezien'. Oostenrijk is een prachtig land, maar de Hohe Tauern, met als hoogste punt van Oostenrijk de 3798m hoge Grossglockner zul je na een bezoek nooit meer vergeten.
Over deze berg en zijn omgeving is al zoveel geschreven en gezegd, daar hoef ik niets aan toe te voegen. Ook de weg ernaartoe zal iedereen eenvoudig vinden, zodat mij alleen rest een foto-impressie weer te geven van ons eigen bezoek. Verder geef ik tussen de foto's alleen nog wat tips die een bezoek aan de Grossglockner nog meer de moeite waard maken.
Grossglockner gezien vanaf de route vanuit Kärnten via Heiligenblut.
Tip: Informeer bij je gastheer in het hotel, appartement of op de camping wat de meest geschikte dag is voor een bezoek. Een enkele wolk is geen bezwaar, maar op nevelige dagen kan niet alleen het uitzicht beperkt zijn, maar is het niet denkbeeldig dat de pieken helemaal niet zichtbaar zijn. Dan het bezoek beter een of twee dagen uitgesteld. Na enkele regendagen kan ook in de zomer de pass afgesloten zijn door hevige sneeuwval. Probeer te gaan op een dag met stralend blauwe hemel. Je gastheer kent het Oostenrijkse weer en de situatie ter plekke als beste.
Grossglockner met de Pasterze gletsjer.
Een wolk schampt de 3798m hoge top
Tip: Vertrek op tijd en bezoek eerst de Grossglocknerkanzel. Gezien vanaf Heiligenblut is er hogerop op deze Hochalpenstrasse een T-splitsing. Linksaf gaat naar de Glocknertop, rechts richting Tirol. Ga bij voorkeur eerst linksaf de doodlopende weg op die eindigt bij de parkeergarage van de Glockner. Later op de dag wordt het er erg druk en is de parkeergarage vol. Je moet dan lager parkeren en een flinke klim maken om op de Kanzel te komen. Ook foto's maken is lastiger als vele mensen door het beeld lopen of je zelfs omverlopen.
's Morgens vroeg met stralend blauwe lucht en nog weinig bezoekers.
De drukte neemt toe. Op de achtergrond de nu volle parkeergarage.
Tip: De Grossglockner is de hoogste, bekendste en meeste bezochte berg. In de Hohe Taurern rondom de Glockner zijn nog tientallen toppen te vinden die qua naam minder bekend zijn, eenvoudigweg omdat ze 200 of 300 hoogtemeters tekortkomen. Dat betekent niet dat ze minder imposant zijn! Bezoek dus zeker de Glockner, maar ga daana terug naar de T-splitsing en dan richting Tirol, en geniet daar in alle rust en ruimte van de andere 3000+ toppen. Ook hier ben je dan voor de grote stroom toeristen aan.
Het hoogste topje op deze foto (2576m) is bereikbaar met de auto; De Edelweisspitze
Lekker ravotten in de sneeuw. Reni's grootste hobby.
Tip: Op de route vanaf de T-splitsing naar de Glockner, hebben wij bij meerdere bezoeken in de zomer nergens mogelijkheden gevonden om even in de sneeuw te spelen. Vanaf de splitsing rechtsaf loopt de weg met vele haarspeldbochten tot boven op een Sattel. Op dit hoogste punt is een tunnel. Gelijk na de tunnel parkeren en je vindt altijd sneeuw. Rechts loopt een rotspad langs de berg (foto boven), waarlangs ook altijd sneeuw te vinden is. Weinig toeristen lopen die honderd meter, dus is dit een rustig plekje voor een pauze of picknick in de sneeuw met een heerlijk uitzicht. (Ook de foto boven van de 'Edelweisspitze' is vanaf deze plek genomen)
Nog enkele drieduizenders met linksachter de Grossglockner in een wolk.
Om stil van te worden.........
Tip: Rond de Edelweisspitze en Fuschertörl zijn de meeste Gasthofen, gezellige terrasjes, en parkeerplaatsen met bijzondere uitzichtpunten te vinden. Maar ga vooral ook nog een stukje weer omlaag richting Tirol tot vlak voor Ferleiten. De weg kronkelt er schitterend omlaag met nog meer uitzichtpunten die de moeite waard zijn. In een scherpe haarspeldbocht naar rechts rij je over en langs een flinke waterval met daarbij een parkeerplaats in de 'binnenbocht'. Rij je nog wat verder, dan komt er links een parkeerplaats, bereikbaar via een sintelpad, waar het uitzicht fenomenaal is. Een stukje grasland met daarop wat stenen tafels en houten bankjes (zie foto boven), weg van de grootste drukte. Daar kun je het uitzicht op de Glocknergruppe en de Gross Wiesbachhorn niet alleen zien, maar ook voelen.
Rond de Edelweisspitze/Fuschertörl: Gasthofen, gezellige terrasjes, en fraaie uitzichtpunten.
Glocknergruppe vanaf de Fuschertörl
arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route
De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.