JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Maltatal: 'Het dal der neerstortende wateren'

Via de Malta Hochalm Strasse langs diverse watervallen en naar het Kölnbrein stuwmeer

GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Karinthië Oostenrijk)


Het Maltatal is altijd een bijzonder dagje uit. Dat wordt al duidelijk uit de bijnaam: 'Het dal der neerstortende wateren' wordt het genoemd. Een prachtige Hochalpenstrasse naar het Kölnbrein stuwmeer op 1933m hoogte en overal onderweg stoppen bij de mooiste watervallen en andere bezienswaardigheden. Wij hebben in de loop der jaren meerdere keren in dit dal gelopen of er gewoon een dagje doorgebracht bij de watervallen.

De door ons bezochte plaatsen en een korte wandeling heb ik hieronder beschreven in de volgorde vanaf Gmünd tot de Stausee (de foto's zijn over verschillende jaren genomen, wat de verschillende kleding en fotokwaliteit verklaart).

Kaart Maltaltal met inzetkaart wandelroute

Mooi is het al als we Gmünd inrijden aan de A10 tussen de Katschbergtunnel en Villach. Dit stadje met nog geen 3000 inwoners heeft, als grootste 'stad' in de directe omgeving, relatief veel te bieden. Hier is een industrieterrein te vinden met enkele supermarkten, het Porsche museum en een tweetal kastelen. De ene nu in gebruik als school, de andere, gebouwd in 1252, boven het centrum uittorent als ruïne (foto rechts).

In het centrum verschillende winkels, leuke steegjes en pleintjes. Gewoonlijk gezellig druk. Rondom het centrum liggen verschillende grote parkeerplaatsen voor bezoekers van het stadje.

De kasteel ruíne torend boven het stadje uit
Mooie geveltjes in Gmünd

Achter Gmünd loopt de weg het dal in richting het dorp Malta, waarnaar zowel het dal als de beek zijn vernoemd (of andersom). Na Malta zien we rechts vanuit de auto de eerste grote waterval; De Feistrizfall. Onze eerste halte ligt nog een stukje verder, bij Brandstaff (groene cirkel op de kaart). Het is een grote boeren hoeve waar de weg met een scherpe bocht naar rechts omheenloopt.

De Fallbach waterval

We rijden het erf op en parkeren de auto. Ons doel, de Fallbach, is al zichtbaar. Een wandelroute loopt over de hoeve, een hekje door en dan de alpenwei op. Daar lopen we linksaf tussen de koeien door richting het vallende water. Slechts een klein stukje wandelen.

Alleen het laatste stukje moet er even geklommen worden om pal onder deze mooie waterval te kunnen staan. De stevige wind verstuift het water over ons heen, zodat we er niet al te lang kunnen blijven zonder doorweekt te worden. Het water is toch wel erg koud!

Weer terug bij de auto kunnen we kiezen: de hier aangegeven korte wandelroute lopen verder het Maltatal in of linksaf in het Grossgraben zijdal.

De wind verstuift het koude water over ons heen

Door dit zijdal stroomt de Gossbach vanaf een kleiner stuwmeer op 1764m hoogte, de Gosskar Speicher. In dit smalle dal (Graben), is een mooie wandeling naar het stuwmeer te maken langs onwaarschijnlijk veel stroompjes, beekjes en watervallen. Te beginnen bij de Gossfälle.

Het is deels met de auto en vanaf de Hütte verder alleen te voet begaanbaar. Andere zijwegen of wandelpaden zijn er niet. Heen en terug dus op dezelfde weg door deze schitterende 'wateromgeving'.

We rijden het Maltatal verder in en komen bij de 'Mautstelle', we betalen, en zijn dan op de Malta Hochalm Strasse aangekomen. In de volgende haarspeldbocht net voorbij de Mautstelle, is rechts een parkeerplaats.

We parkeren onze Mercedes, die we net gisteren als vervanging voor onze eigen wagen hebben gekregen (zie autopech in Grado Italië), en maken ons op voor een niet te zware wandeling.

Vanaf deze parkeerplaats hebben wij twee wandelroutes gelopen. De eerste, in 2002 gelopen, is een hele korte rondwandeling langs de Faller Tümpfe. De andere gaat naar Gasthof Hochbrücke en deden wij in 2006. Tot aan de overdekte brug (foto onder) lopen beide routes samen.

Kanzel met uitzicht op een smalle kloof en met erboven een overdekte brug
We maken ons op voor een korte wandeling

Over de Faller Tümpfe route kan ik kort zijn. Het is een schitterende wandeling door een kloof langs de Malta, watervallen en fraaie uitzichtpunten in slechts 45 minuten. Vanaf de parkeerplaats omhoog het bos in tot aan de overdekte brug. Deze oversteken en het pad onder de weg door volgen. Het wijst zich vanzelf.

Overdekte brug hoog boven de Malta

Heel mooi is ook de wandeling naar Gasthof Hochbrücke. (Zie inzet kaart boven). Een breed pad loopt het bos in vanaf de parkeerplaats. Net voor de eerste bocht is links een uitzichtpunt gebouwd. Een soort 'Kanzel' hoog boven het water van de Malta (foto boven rechts). Onder ons stroomt het water van deze beek door een heel smalle kloof met daarboven goed zichtbaar een overdekte brug over de kloof. Een plaatje!

Verder lopen tot deze brug is slechts een kort stukje. Natuurlijk kijken we ook even op de brug en op de 'Kanzel' aan de overkant rustig rond. Een prachtig plekje en schitterend aangelegd.

(Naar de Faller Tümpfe route gaat het hier dus linksaf over de brug). Wij houden voor de brug rechts aan en lopen verder het bospad op.

De Melnikfall is al van verre hoorbaar

Ook nu weer slechts een kort stukje tot de volgende attractie: de Melnikfall. Weer een prachtige waterval in dit bijzondere dal. Via een rotspaadje met enkele treden kunnen we gemakkelijk tot vlak onder de waterval komen. Het water stuift ook hier behoorlijk, zodat een regenjas welkom is. Maar deze hadden we toch al aan op deze natte zomerdag.

Deze waterval hebben we al eens eerder bezocht, maar toen zijn we teruggegaan naar de auto. Nu zijn we van plan verder door te lopen tot aan Gasthof Hochbrücke, daar wat te nuttigen, en daarna pas terug te keren.

De route is eenvoudig te vinden en goed aangegeven (er zijn nauwelijks alternatieve wegen). We volgen de loop van de Malta tot aan de Untere Veidlbauernalm.

De Malta splitst zich zodat een eiland ontstaat
Verder langs het bospad richting Gasthof Hochbrücke

Untere Veidlbauernalm is een lange naam voor drie hutjes/huisjes aan de rand van een Alm. De route ernaartoe is prachtig, maar deze Alm zeker ook. Hier kunnen we kiezen voor rechtdoor de brede weg naar het Gasthof, of het smalle bergpad links aanhouden. De laatste versmalt en gaat verder bovenlangs de Malta. Wij kiezen natuurlijk het smalle pad.

Een kort pad naar een uitzichtpunt die niet op onze kaart is aangegeven
Gasthof Hochbrücke. Aan de achterzijde is een overdekt terras

In een scherpe bocht naar rechts om een rotsblok heen, zien we ook een pad linksaf. Niet aangegeven op onze kaart, maar onze nieuwsgierigheid wint en we gaan even linksaf om te kijken waar het heen gaat. Dit pad loopt al na 50m dood op een bijzonder mooie uitkijkpost (foto boven).

Vanachter het hek kunnen we heerlijk omlaag kijken naar het water in de diepte. De Malta splitst zich onder ons en vormt zo een eiland. De heerlijke stilte, het uitzicht.... we genieten volop!

Er volgt nog een stuk wandelpad door dichte bossen, door een kloofje, en plots staan we in de tuin behorend bij de Gasthof. Wie alleen op het terras wat wil nuttigen raad ik toch aan om ook even binnen te gaan kijken. Een idyllisch Oostenrijkse Stube en prachtig ingericht door de zeer vriendelijke mensen.

Het regent licht, maar een deel van het terras is overdekt dus blijven we graag buiten zitten. Dit is één van die leuke stekjes waar ze zelfgemaakte Holundersaft schenken. Zelfs in halflitersvorm! Een echte opkikker voor de dorstige wandelaar.

Genieten van een halflitertje Holundersaft

Als de tijd van opbreken aanbreekt, nemen we dezelfde route terug. Wie wil afkorten kan via de asfaltweg teruglopen tot de parkeerplaats.

Daarna gaan we pas echt de Malta Hochalm Strasse omhoog. Via een enorme hoeveelheid soms zeer scherpe haarspeldbochten gaan we omhoog van 911 naar 1933m over een lengte van 14.4km. Vooral het laatste deel is geweldig leuk om te rijden met in rots uitgehouwen tunneltjes en wonderschone uitzichten.

Boven wacht een parkeerplaats met daarbij een lelijk hotel aan de rand van het Kölnbrein stuwmeer in de coulissen van het Hohe Tauern gebergte. De stuwdam met een hoogte van 200m, is de hoogste in Europa.

Ook dit is weer een geweldige plaats als uitgangspunt voor verschillende wandelingen naar bijvoorbeeld de vele gletsjers rondom, maar alleen even over de dam lopen is natuurlijk ook al prachtig. Het hotel is ook een prima plek om iets te nuttigen en daarbij van het schouwspel rondom te genieten.

De souvenirwinkel is een standaard stopplaats voor ons geworden
Op de 200m hoge dam genieten van het uitzicht op de vele gletsjers van de Hohe Tauern

Op de terugweg omlaag is het voor ons ondertussen een gewoonte geworden om te stoppen bij een mooie souvenirwinkel voorbij de Mautstelle aan de rechterzijde. Deze staat helemaal alleen tussen de alpenweiden en is niet te missen voor voorbijgangers. Ze hebben een zeer uitgebreid assortiment, vaak streekgebonden souvenirs die eens niet allemaal uit China komen. Wie geïnteresseerd is in stenen en mineralen moet hier ook zeker even rondkijken.

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Karinthië Oostenrijk)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.