JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Dobratsch en de Villacher Alpenstrasse

Panoramaweg op de Dobratsch bij Villach
van 550 naar 1732m over 16,5 km

GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Karinthië Oostenrijk)


We hebben weer eens een verplichte rustdag. De weersverwachtingen zijn niet geschikt om een lange wandeling in de bergen te maken. Natuurlijk blijven we niet stilzitten, maar gaan boodschappen doen en daarna eens een bezoekje brengen aan de Dobratsch via de Villacher Alpenstrasse. We kamperen in Wertschach bij Nötsch en zien vanaf de camping deze berg liggen met bovenop de hoge TV-mast van de ORF. Zo dichtbij.... dan moet het ook maar eens bezocht worden.

(De blauwe lijn geeft de Villacher Alpenstrasse weer. Vanaf de blauwe cirkel moet worden gelopen tot op de top in de rode cirkel).

Routekaart Dobratsch en alpenstrasse
Parkeerplaats in de wolken

We moeten om de berg heen rijden om bij Villach en de toegang tot de Dobratsch te komen. Villach is een behoorlijke stad en we moeten wel even zoeken rond het industrieterrein voor we de juiste weg te pakken hebben.

Dan zien we op een kruispunt een bordje dat linksaf naar de Villacher Alpenstrasse wijst. Daarna is het tolhuisje ook snel gevonden. We rekenen af en krijgen nog een brochure waarin deze Alpenstrasse ook Aussicht Strasse wordt genoemd. Dit is niet onterecht en die belofte wordt al snel waargemaakt.

De route bestaat voor Oostenrijkse begrippen uit een zeer brede en goed onderhouden tweebaansweg. Het loopt geleidelijk omhoog en komt nergens boven de 10% stijging, dus een makkie. Voor mensen die vaker over de mooie bergpasjes en sintelwegen van de Alpen rijden misschien zelfs wel saai te noemen.

Wandelpad omhoog naar de top

Maar de vergezichten maken het helemaal goed. Regelmatig komen we langs mooi aangelegde parkeerplaatsen met beloftes van nog mooiere uitzichten of andere attracties.

Maar wij willen eerst helemaal naar boven rijden en dan, afhankelijk van de weersomstandigheden, daar een stukje lopen of bij slecht weer op de terugweg deze punten aandoen.

16,5km is een flink eind, maar dan komt toch de bovenste parkeerplaats in zicht.

Op een heuveltje boven de parkeerplaats is een overvloed aan informatieborden geplaatst die we eerst maar eens bestuderen.

Ondertussen komen er al steeds meer wolken op ons af die om en over de berg heen trekken. Een prachtig gezicht, zeker omdat we tussen deze mistbanken door een schitterend uitzicht op Villach en de Villachersee beneden ons krijgen, geheel in de zon. En ondertussen hangt er bij ons een donkere onweerswolk boven het hoofd (foto onder). Onvergetelijk!

Villach in de zon, wij in donkere wolken

Als het weer een beetje opklaart, besluiten we toch een stukje richting de top te lopen. We willen niet helemaal naar boven, omdat de donderslagen rondom ons al flink hoorbaar zijn. De looptijd naar de top op 2167m is 2 uur. We starten gewoon en zien wel hoe ver we komen.

We kijken terug richting parkeerplaats

De hoofdweg omhoog is een brede goed begaanbare sintelweg, maar daarmee ook niet al te spannend. Gelukkig kunnen veel bochten worden afgesneden door de leuke paadjes binnendoor over de alpenweiden te kiezen.

De uitzichten rondom zijn geweldig, zeker als we weer even van de laaghangende bewolking zijn verlost. Regelmatig kijken we ook achterom. Hoe groter de afstand tot de parkeerplaats met daarachter Villach wordt, hoe mooier het beeld (zie foto).

Na ruim een uur lopen begint het gestaag te regenen en worden de donderklappen heftiger. Het dal rechts van ons is verdwenen. Alleen nog donkere wolken daar beneden.

Even uitblazen nadat we een deel hebben afgesneden via een steil pad omhoog

Behalve een afgesloten schuurtje zijn we niets tegengekomen wat als schuilplaats kan dienen, dus nemen we geen risico's en gaan terug.

Helaas, want boven op de berg zijn een paar bijzondere bezienswaardigheden. De hoge TV-mast en het Ludwig Walter Haus, maar ook de twee hoogst gelegen kerken van Europa: de 'Maria am Stein' en de 'Windische Kirche'. Die moeten dan maar wachten op een andere gelegenheid.

Met de regenjassen aan dalen we snel af tot de parkeerplaats en het daarbij gelegen Rosstratten-Stüberl. De top van de Dobratsch ligt nu in de onweerswolk, maar op het terras is het droog en het biedt een schitterend uitzicht. We drinken er wat en overleggen wat we verder gaan doen.

Terug naar de parkeerplaats, achter ons regent en onweert het
Op het terras van de Rosstratten-Stüberl

We besluiten met de auto omlaag te gaan en onderweg de verschillende uitzichtpunten aan te doen. Eerst 'Rastplatz Alpengarten', waar we tussen 900 verschillende alpenbloemensoorten kunnen doorwandelen en tevens het uitzichtsplatvorm 'Roter Wand' bezoeken. Zeker een bezoek waard, maar helaas komt de volgende bui weer over, zodat we al snel maar weer een stukje verder rijden.

Uitzicht in het Gailtal

De volgende stop is de 'Rastplatz Wuzelboden'. Bedoeld als picknickplaats met uitzicht. Minder mooi dan de 'Roter Wand'.

Een laatste stop maken we bij 'Rastplatz Stadt- und Seenblick' Vanaf de parkeerplaats moeten we de weg oversteken naar het uitzichtpunt waar we al snel achter een hek staan vlak boven een zeer steile helling (foto).

Met geen enkele belemmering in de vorm van bomen of iets dergelijks, kijken we tot diep in het Gailtal. Een schitterende plek. Er staan ook vaste verrekijkers opgesteld, waar dit keer eens geen muntjes in hoeven. Mocht je de Alpenstrasse bezoeken, hier dan zeker even stoppen.

De Dobratsch is een mooie bestemming voor een dagje uit en ook goed te combineren met een bezoek aan Villach met zijn vele winkelstraatjes en het Atrio. een nieuw overdekte winkelcentrum. Tussen Villach en Nötsch ligt ook een vliegveldje met de mogelijkheid om voordelig eens boven de Alpen rond te vliegen. Ook worden er in het hoogseizoen regelmatig vliegshows georganiseerd.

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Karinthië Oostenrijk)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.