JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Frohn Tal bij St. Lorenzen

Het prachtige Frohn Tal is een zijdal van het al even mooie Lesachtal

GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Karinthië Oostenrijk)


Wandelkaart Frohn Tal

Kamperend in het Gailtal tussen Villach en Hermagor, hoorden we enthousiaste verhalen over het Lesachtal en wilden daar zelf ook eens kijken. De dag ervoor een zware wandeling gemaakt, dus zou het er deze dag wat rustiger aan toe gaan.

Op onze wandelkaart viel één Hütte speciaal op, de Ingridhütte, alleen maar door de associatie met de naam van onze jongste dochter. Het is altijd leuk een doel te hebben, dus waarom niet deze?

We nemen de 111 van Hermagor naar Kötschach Mauthen en vanaf Kötschach gaan we verder op dezelfde 111, de enige 'hoofdweg' door het Lesachtal. Het Gailtal waaruit we komen is breed, maar van het Lesachtal valt vooral op dat het juist een heel smal en zeer diep dal is.

De weg loopt voortdurend hoog langs de berghellingen. Beneden lijkt er naast de 'Gail' niet voldoende ruimte voor asfalt.

De weg verloopt met ontelbare haarspeldbochten en evenveel mooie uitzichtpunten door dit dal. Dan weer sterk stijgend, dan weer omlaag.

Regelmatig gaat het door de meest mooie dorpjes met namen als Strajach, St. Jakob, Birnbaum en Durnthal. Het ene dorp heeft nog leukere kerkjes en andere bezienswaardigheden dan het andere dorp, maar ook voortdurend met een heerlijk uitzicht in het diepe dal links van ons.

Prachtige sintelweg 7km het dal in

De weg alleen al is zeer afwisselend door de vele soorten verharding. Delen met nieuw asfalt en twee ruime rijbanen die soms teruglopen naar één rijbaan bij een scherpe bocht om een rotswand, tot iets wat nauwelijks de naam geasfalteerd mag dragen (dit was in 2004; in 2007 waren er meer plaatsen verbeterd: zie ook rondrit Kärnische Alpen). Geschikt voor een caravan is de route niet.

Na een heerlijke autorit komen we tenslotte aan in St. Lorenzen. Net voorbij deze wat grotere plaats ligt het gehucht Wiesen waar we naar toe willen.

De afslag naar Wiesen is lastig te vinden, maar uiteindelijk dalen we toch af naar de huisjes beneden in het dal en steken er de Gail over.

Achter het dorpje gaat de asfaltweg omhoog naar nog meer mooi gelegen huisjes hoger op de hellingen, om daarna door te lopen tot achter in het Frohn Tal.

De taakverdeling in goed in orde. Janny doet de hekken

Deze weg kunnen we 7 km blijven volgen tot de parkeerplaats achter in dit dal. In het dorp ligt nog asfalt en gaat de weg soms flink steil omhoog, maar na 3 km gaat de asfaltweg scherp rechtsaf verder omhoog naar het gehucht Frohn.

Daar gaan wij rechtdoor het dal in op de weg die nu 4 km lang als sintelweg verder doorloopt. Vanuit het dal stijgen we nu geleidelijk 530m tot de parkeerplaats op 1559m.

Het halfverharde deel is soms prima berijdbaar, maar enkele delen vertonen flinke hobbels en kuilen. Op deze manier zijn we toch wel even onderweg voor het resterende deel is afgelegd, maar we genieten volop.

Ook het openen en sluiten van veehekken horen erbij. Als vaste bezoekers van Oostenrijk zijn we eraan gewend en is de taakverdeling in deze gevallen duidelijk. Janny doet de hekken (behalve als er een koe vlakbij staat).

Stenen voor de wielen
Wandelen tot de Ingridhütte
Bewirtschafteter Ingridhütte

We vinden de parkeerplaats, ook al is de naam 'parkeerplaats' voor dit stuk verbrede helling misschien wel wat groots.

De auto staat behoorlijk scheef, zodat ik voor de zekerheid maar enkele stenen voor de banden leg zoals ik ook zie bij andere geparkeerde wagens. Stenen voor dit doel zijn er voldoende te vinden.

Een klein stukje doorrijden tot aan een volgend hek kan ook, maar gezien de staat van dit stuk pad geniet een 4x4 dan de voorkeur.

Wij gaan het laatste stukje wel lopen. Een breed pad tot aan de Ingridhütte die 100m hoger ligt op 1651m, midden op de Alm tussen schitterende bergpieken.

De Ingridhütte is een typisch Oostenrijks boerderijtje, vanwaaruit zomers de koeien in de bergen worden bewaakt en gemolken. De producten die dit oplevert worden ook bij de Hütte verkocht, zo vertelt een bordje. 'Frische Milch, Buttermilch und Butter' is er verkrijgbaar.

De alm op richting de HochweissSteinhütte

Het dal is een prachtig stukje natuur en we besluiten tot verder achter in het dal door te lopen. Op onze wandelkaart staat op de linkerhelling, nog 150m hoger, ook een Hütte aangegeven: De HochweissStein Hütte op 1807m. We gaan er voor.

Het wandelpad over de Frohn Alm is duidelijk herkenbaar en loopt slingerend over de Alm. Tussen de vele koeien en mooie alpenbloemen door lopen we richting de hoogste piek die er te zien is, de 2700m hoge HochweissStein waarnaar de Hütte is vernoemd. In de schaduw onder aan de voet van de berg zien we nog sneeuw liggen. Helaas net te hoog om er bij te kunnen komen.

NB: De HochweissStein kan ook worden beklommen maar is alleen geschikt voor zeer ervaren wandelaars (categorie 1+, absolute Trittsicherheit en Schwindelfreiheit nodig).

Vlak dal met links op de helling het einddoel

We moeten enkele keren de Frohnbach oversteken, die hier vol heerlijk koud water over de Alm stroomt, voor we links achter op de alm het pad tussen de bomen en struiken zien verdwijnen. Nu zien we ook links op de helling de HochweissSteinhütte liggen (cirkel op de foto).

Liep het pad over de Alm nog vlak, nu kronkelen we tussen de bomen door over een mooi rotsachtig bergpad omhoog. Ook hier steken we enige malen de beek over, waar deze breder is met behulp van de neergelegde planken (foto onder).

Hier is ook het geluid van vallend water te horen. Het geluid wordt steeds luider, tot er na een bocht in het pad een prachtig watervalletje voor ons opdoemt.

Na nog een stukje klimmen over het kronkelende pad zien we voor ons de Hütte liggen. Een hoog gebouw met een vreemde vierkante toren aan de voorzijde.

Oversteken met behulp van de neergelegde planken

De hut is bewirtschaftet en biedt ook overnachtingsmogelijkheden voor langeafstandlopers. Na een korte pauze keren we op onze schreden terug.

Er zijn vele mooie wandelmogelijkheden vanuit dit punt, maar we zouden het vandaag rustig aan doen en pas morgen weer een langere toer gaan maken.

Rustig aan zoeken we de terugweg naar de parkeerplaats en proberen onderweg zoveel mogelijk de heerlijke omgeving in ons op te nemen.

Daarna volgt weer de prachtige autorit terug het dal in, gevolgd door de vele haarspeldbochten tot Kötschach. Het was weer een zeer aangename vakantiedag.

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Karinthië Oostenrijk)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.