Schmiedefeld am Rennsteig - Salzberg - Vesserquelle - Vessertal - Zehn Teiche - Bergbaumuseum - Vesser - Stutenhaus - Adlersberg - Adlersbergbaude - Schmiedefeld
De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.
Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.
Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.
Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.
Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd
Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.
Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)
De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.
Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.
Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.
Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.
Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.
Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.
star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute
Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis
star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute
Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters
star star star star_border star_border = middelzware wandelroute
Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B
star star star star star_border = pittige wandelroute
Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')
star star star star star = zware wandelroute
Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.
Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.
De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.
Tip:
In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.
Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).
(zie ook Routes plannen)
(Laatste melding route OK: September 2019 - Trinke N.)
Deze rondwandeling gaat door het Vessertal en langs de bron van het riviertje de Vesser naar het gelijknamige authentieke dorpje. De terugweg loopt via een hoge uitzichtberg, de Adlersberg, waar een mooie uitzichttoren kan worden beklommen en een gezellig terras van een Berghütte kan worden aangedaan.
Het is een eenvoudige wandeltocht met mooie wandelpaden en veel hoogtemeters. De hellingen zijn echter niet zwaar, ze verlopen heel geleidelijk en zijn ook voor onervaren wandelaars goed te doen.
De rondwandeling begint vanaf een grote parkeerplaats aan de L1140 tussen de Stad Suhl en Schmiedefeld am Rennsteig. De parkeerplaats 'Wegscheide' ligt op het hoogste punt van de weg, op 828m hoogte bij de bergtop Salzberg. Vanuit Suhl rechts en vanuit Schmiedefeld links van de weg.
(Navigatie: Schmiedefeld am Rennsteig, Suhler Strasse. Coördinaten 10.765554/50.614731)
Tip: De L1140 tussen Suhl en de parkeerplaats is een geweldig mooie route om te rijden. Een echte bergweg met veel haarspeldbochten en prachtige natuurschoon. Als dit niet je standaard aanrijroute is dan zeker proberen dit op de heen of terugweg mee te nemen!
We zijn niet heel vroeg, maar toch is het nog heel rustig op de grote parkeerplaats. Eerst maken we de wandeluitrusting op orde, dan gaan we op de schuilhut met informatiebord af om ons te oriënteren en tussen de vele paden die hier bij elkaar komen te bepalen met welk pad we moeten beginnen.
Dat wordt ons eenvoudig gemaakt, ons eerste doel is de dichtbij gelegen Salzberg en die wordt goed aangegeven. Bij het informatiebord moeten we de asfaltweg oversteken en dan het pad het bos in volgen gemarkeerd met een gele driehoek.
Het goed gemarkeerde pad is eenvoudig te volgen terwijl we net onder de top van de Salzberg langs lopen, en korte tijd later komen we bij een houten hut met daarvoor een houten terras.
Dit is het bergstation van de Salzberglift, een skilift, maar natuurlijk nu niet in gebruik. Vanaf het terras kunnen we prachtig rondkijken, een indruk opdoen van het Thüringer Wald, en zien hoe hoog we met deze wandeling al zijn begonnen.
Voor het vervolg van de wandeltocht gaan we ons richten op de rode driehoek en de groene stip van de Vessertal Rundwanderweg, door rechtsaf te slaan voor het houten gebouwtje langs.
Dit is een bospad die ons nu aan de andere zijde van de Salzberg top langs over de berghelling terug gaat brengen naar de asfaltweg.
Het pad gaat met een boog naar rechts om de berg heen. Vooral door het bos maar met hier en daar links nog een uitzicht mogelijkheid richting Schmiedefeld am Rennsteig.
We blijven ons houden aan de groene stip en rode driehoek tot we weer op een grote parkeerplaats aankomen.
Aan de overzijde van de weg gaat een mooi wandelpad omlaag het bos in. De rondwandelweg, het Vessertal en de Vesserquelle staan weer aangegeven.
Het daalt af door het bos tot we bij een splitsing komen met bij het pad naar rechts een schuilhut, en links van ons pad enkele hekjes.
Hier links bij de hekjes en informatiepalen ligt de bron van het riviertje Vesser. We verlaten het pad dan ook even om te kunnen zien hoe het water hier uit de grond borrelt en het eerste stroompje van een prachtig waterloopje vormt. Bij de Quelle staan ook bankjes voor wie een pauze wil nemen, en natuurlijk is daarvoor ook de schuilhut bij het zijpad beschikbaar.
Vanaf hier gaan we, behoudens een extra lus via het Crux Bergbau gebied, de loop van de Vesser helemaal volgen tot in het dorpje Vesser. We moeten het pad naar rechts bij de schuilhut dan ook negeren het rechtdoor omlaag lopen langs de Vesser.
Hier boven op de berghelling gaat dit nog via het smalle wandelpad, dieper in het dal aangekomen waar rechts de eerste golvende weilanden verschijnen, verbreed het pad zich.
Daarna wordt het zelfs een brede halfverharde bosweg en gaat het nog geleidelijker omlaag door het alsmaar fraaier wordende Vessertal.
Op de Y-splitsing blijven we de groene stip markering volgen en houden er rechts omlaag aan.
Meer onderin het dal komen we eerst enkele zijstroompjes tegen, daarna een wat bredere beek. Dit water komt van links de berghelling af en gaat daar eerst door tien boven elkaar gelegen forellenvijvers.
Via een trap kunnen we links omhoog om deze 'Zehn Teiche', waar enorme forellen in zwemmen, te gaan bekijken. Daar staat links op de berghelling ook weer een schuilhut.
Het brede pad wordt weer opgezocht en we gaan verder met de afdaling richting Vesser tot we bij een kruising komen bij een Grill-Platz met twee schuilhutten en enkele bankjes.
We hadden een lange aanreis naar Suhl en zijn pas laat gestart, ondertussen is het middag geworden en besluiten we deze mooie plek te gebruiken om aan de lunch te beginnen. Het is een zeer warme dag in september, vandaag zelfs 27 graden, dus gaan we voor een bankje buiten met uitzicht op het dal.
Op dit kruispunt gaat er een breed pad naar rechts langs de andere zijde van het Vessertal omlaag, links, voor de eerste hut, gaat een smal paadje de berghelling op. Dit smalle pad moeten we nu hebben en we beginnen daar aan de klim naar de top van Schwarzer Crux. Dit wordt aangegeven als 'Bergbaupfad Crux-Zeichen'.
In deze lus over de berg kunnen we dit Crux-teken, en ook weer de groene stip, aanhouden. De route wijst echter zichzelf als we het hoofdpad aanhouden en de smalle zijpaadjes negeren.
Bijna boven aangekomen zijn er een aantal genummerde informatieborden, maar we missen ook enkele nummers. Die borden staan mogelijk langs de overige paadjes en vormen een lokale rondwandeling met als thema de Bergbau historie van Suhl vanaf het Bergbaumuseum.
Het wordt aangeraden hier niet van de paden af te wijken omdat er nog diepe mijningangen verscholen kunnen liggen. Nu in september alles nog dicht begroeid is zien we zelf geen gaten in de grond, maar wel duidelijke tekenen dat het hier ooit behoorlijk is omgewoeld.
Boven op de berg komen we dan bij een breed bospad waarop we rechts aanhouden, daarna gaat het meer naar links en daalt het af tot een breed zandpad. De groene stip wijst ons naar rechts en dan zien we ook dadelijk het Bergbaumuseum staan waar een pad rechts omhoog naar toe loopt.
Wij houden rechtdoor aan en lopen dan onder de museum parkeerplaats door en volgen de weg die daarna in een boog naar rechts om de berg heen loopt. Op de volgende splitsing met aan de overzijde een bankje en handwijzer, gaan we scherp linksaf. Omlaag naar Vesser.
Rechts van het dalende pad hebben we weer leuke vergezichten op het dal en de omliggende bergen, daarna komen de eerste huizen van Vesser in zicht. Aan de rand van het dorp aangekomen stappen we over op asfalt bij een Wanderparkplatz.
We gaan er rechtdoor naar het Unteres Vessertal. De weg buigt naar links langs een speelweide en gaat dan naar rechts omlaag om uit te komen op de hoofdweg door Vesser. Hier gaan we rechtsaf langs de prachtige oude bushalte. Bij het zien van dit gebouwtje weten we gelijk weer dat we in de voormalige DDR zijn.
De asfaltweg gaat heel geleidelijk omlaag, maar daarna steiler omlaag naar het centrum en het water van de Vesser. We houden op het centrum aan en verruilen het asfalt voor een klinkerweg waarop we de rest van de afdaling tot aan het diepste punt bij het water afleggen. Tot we aan de rand van de Vesser bij een groot informatiebord aankomen met daar tegenover het Fremdenverkehrsambt.
Vesser is maar een klein gehuchtje, doorsneden door het riviertje Vesser. Zoals overal in het Thüringer Wald bestaat het overwegend uit zeer goed onderhouden vakwerkhuizen, en dat ziet er natuurlijk prachtig uit hier midden in de bossen onderin het dal.
Bij het informatiebord houden we rechts aan en steken dan de Vesser over bij de Grill-Platz langs. Aan de andere kant gaan we op de asfaltweg linksaf het dorp in, licht stijgend tussen de mooie Fachwerkhäuser door.
Het laatste deel gaat nog wat steiler omhoog en dan komen we bij een T-splitsing. Links aan de andere zijde van het Vessertal staat de mooie kerk van Vesser, wij gaan nu echter het dal verlaten door hier rechtsaf te slaan.
Nog meer klimwerk tussen de laatste woningen van het stadje door, daarna gaat de asfaltweg verder omhoog het bos in.
Het wordt een hele lange geleidelijke klim naar de uitzichtberg Adlersberg op 850m hoogte. Het is inmiddels erg warm geworden en het zweet loopt ons in de ogen tijdens de klim.
Voor we de uitzichtberg bereiken gaan we nog langs het Berghotel Stutenhaus, te bereiken via deze asfaltweg en door op de kruisingen de routemarkeringen met een groene stip of de rode vierkant te volgen. Het Stutenhaus wordt echter ook goed aangegeven.
Bij het Stutenhaus komen we vanuit het bos langs een mooie open berghelling met een prachtig uitzicht. En we zijn niet de enigen die daar van genieten. Wel jammer dat het ondanks de warmte toch even vrij bewolkt is, maar het uizicht mag er zijn!
Bij de uitzichtbankjes tegenover het hotel staat weer een handwijzer met de groene stip, de rode vierkant, en onze volgende bestemming de Adlersberg (2Km) wordt hierop aangegeven.
We gaan er rechtdoor, opnieuw het bos in, en daarna rechtsaf een lange rechte bosweg aanhoudend. Vlak onder de Adlersberg uitzichttoren is er een splitsing waarop we straks rechtdoor moeten, maar nu eerst links steil de berg op gaan naar de gezochte bergtop.
Het is even een pittige klim na de al afgelegde kilometers, maar op 850m hoogte aangekomen worden we hiervoor beloont met een prachtige uitzichttoren. Deze toren lijkt onlangs gerestaureerd te zijn en ziet er van buiten als nieuw uit. Links onder de toren zien we de Adlersbergbaude, een Berghütte met een prachtig terras.
Omdat we bijna aan het einde van de rondwandeling zijn besluiten we hier na het beklimmen van de toren even in het zonnetje op het terras te gaan zitten voor een welverdiend drankje. Daarbij komen we in gesprek met een Oost-Duits echtpaar die veel informatie over hun omgeving met ons delen en vertellen waar we de komende dagen echt naar toe moeten gaan.
Vanaf dit uitzichtpunt is het nog een half uur lopen terug naar de parkeerplaats.
Hiervoor moeten we eerst de Adlersberg weer verlaten door de steile berghelling omlaag naar de spliting af te leggen, daar gaan we nu linksaf.
Tot aan de parkeerplaats kunnen we ons weer richten op de groene stip en rode vierkant, de weg blijft boven over de bergrug lopen met alleen nog maar wat lichte stijgingen en afdalingen.
Dan komen we bij een groot kruispunt, dit is de Potsdamerplatz. Hier gaan we rechts aanhouden richting de parkeerplaats Wegscheide, daarna is het een kwestie van dit pad aan blijven houden tot we de parkeerplaats aan de L1140 weer terug zien.
Op de terugweg doen we nog wat boodschappen en komen dan aan op de camping in Catterfeld waar het op het einde van de middag ook nog heerlijk warm blijkt te zijn.
Vanavond kunnen we voor het eerst zelfs buiten eten en later zelfs nog koffie drinken voor het te koud wordt en we naar binnen moeten. En dat in september, met het vooruitzicht van nog veel meer warmte voor de komende week!
arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route
De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.