JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Sonntagsshoppen op de Kitzbüheler Horn

Alpenhaus Kitzbüheler Horn, Alpenblumengarten, Kitzbüheler Horn

GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Tirol Oostenrijk)


routekaart Kitzbüheler Horn

Wat te doen als het zondag is, de lucht bedekt, en de voorspellingen onzeker zijn? We zoeken een bestemming waar we, als het weer meevalt, nog een stuk kunnen wandelen en mocht het tegenzitten, we er toch een leuke dag kunnen hebben.

De Kitzbüheler Horn is bekend om de mooie wandelmogelijkheden en zijn Alpenblumen Garten. In het Brixental hangen posters dat er Sonntagshoppen is op de Kitzbüheler Horn met Tiroler muziek van de Hub'n Bub'n. Daar moeten we ons vandaag toch wel kunnen vermaken?

Komende vanuit Brixental, eindigt onze weg in Kitzbühel. De Kitzbüheler Horn ligt net noordelijk van deze prachtige toeristische stad, dus volgen we de borden richting St. Johann Tirol.

Bij het buurtschap Obernau vinden we de toegang naar de berg en daarbij de Mautstelle. Er moet eerst worden afgerekend.

Het Alpenhaus Kitzbüheler Horn
Wolken trekken over en om ons heen

De lucht is grijs met enkele blauwe plekjes, zodat het tijdens de rit omhoog regelmatig voldoende helder is om van de enorme vergezichten te genieten. En die zijn werkelijk schitterend.

De geasfalteerde weg omhoog is lekker smal en er zijn heel veel haarspeldbochten.

Een mooi ritje van wel een kilometer of zes. Soms flink stijgend en gelukkig met weinig tegenliggers.

Toch is de weg schijnbaar breder dan ons gevoel aangeeft. Boven staat een grote blauwe touringcar geparkeerd met Nederlands kenteken.

Knap van die chauffeur om daarmee door die nauwe haarspeldbochtjes te rijden.

Bij een boerenschuur aangekomen begint het te regenen

Later vandaag komen we er achter dat dit de bus is van de Hub'n Bub'n uit Limburg.

Het weer verslechtert nu snel en wolken trekken over en om ons heen als we de auto op de hoogste parkeerplaats neerzetten, bij het Alpenhaus Kitzbüheler Horn.

Toch hebben die laaghangende wolken ook hun charme. Er is niet te veel wind en tussen de mistbanken door hebben we steeds weer nieuwe kijkgaatjes op mooie bergtoppen of alpenweiden ver in de diepte.

De parkeerplaats ligt op 1762m en de top van de Horn is 1999m. Dus geen al te zware klim. We wagen het erop en lopen langs de slagboom de weg omhoog richting de top met het idee.... 'we zien wel hoe ver we komen'.

De verharde brede weg is niet de meest plezierige om te lopen, maar heeft wel voordelen nu het zo nat is. De alpenweiden en bergpaadjes zijn kletsnat en zien er erg modderig uit. We blijven dus op de verharde weg.

De Alpenblumen Garten met daarboven een hut komen in zicht

Het is continu stijgen. Als we na enkele haarspeldbochten bij een boerenschuur aankomen, begint het al wat te regenen.

We stoppen om de regenjassen aan te trekken, want de dames zijn het met elkaar eens: we gaan gewoon stoer verder.

Als we de Alpenblumen Garten voor ons waarnemen, wordt de regen heftiger. Boven de Garten zien we ook een hut, dus zetten we er flink de pas in om, indien nodig, daar even te kunnen schuilen.

Qua hoogtemeters hebben we er dan de helft al weer opzitten tot aan de top. We gaan door het hekje de tuin binnen tussen een enorme hoeveelheid schitterend bloeiende alpenplanten, allen voorzien van naambordjes.

De prachtige Alpenblumen Garten
We maken het ons gemakkelijk in de hut

Verschillende paadjes afgezet met hekjes en rotsblokken bieden de mogelijkheid om tussen de bloemenpracht door te lopen.

We herkennen veel planten die we regelmatig tijdens onze wandeltochten tegenkomen. Speciaal in gebieden boven de bomengrens.

Maar helaas gaat de regen nu over in een wolkbreuk en maken we dat we bij de hut komen (foto rechts).

Die hut heeft aan de voorzijde een overdekte veranda, dus dat is prima om de regen te ontlopen. Ook blijkt de deur open te zijn en daarbinnen is het nog warmer.

In de hut vinden we een tafel, enkele stoelen en bankjes, dus maken we het ons maar gemakkelijk. De regen lijkt nog wel even aan te houden.

midden overdag wordt het aardedonker

Op de tafel en aan de muur vinden we allerlei informatie in de vorm van posters en brochures, zodat we alles kunnen lezen over deze bijzondere tuin. Zo komen we de tijd wel even door.

Er zit niets anders op, we gaan terug

We eten nog een snack en drinken wat water en uiteindelijk wordt het weer wat rustiger buiten, zodat we naar buiten kunnen en de tuin wat nader kunnen bekijken.

Daarna gaan we toch verder richting top, weer over de brede weg, terwijl de mist zich langzaam om ons sluit. Als de weg na enige tijd begint te dalen, lijken we de top te zijn gepasseerd zonder deze te zien en opnieuw krijgen we de mogelijkheid om ons gratis te douchen.

Hoe ver we uiteindelijk zijn gekomen, daar hebben we geen idee van. Maar als je niets meer ziet is er maar één remedie: we gaan terug.

Nu zijn we blij met de brede weg omlaag. Ook bij weinig zicht is deze goed te volgen en lager op de helling wordt het zicht ook weer beter. Maar de regen houdt niet meer op.

We dumpen de rugzakken in de kofferbak van de auto en nat en koud gaan we het Alpenhaus Kitzbüheler Horn binnen, waar we welkom worden geheten met leuke jodelmuziek. We zijn niet de enigen die met nat haar en natte broeken aan de vele volle tafels zitten.

onder het genot van een drankje zitten we de bui en de muziek uit

Het is er nagenoeg vol in deze toch grote zaal. Een uitgebreid zelfbedieningsbuffet voorziet in vele regionale specialiteiten, waar we graag op aanvallen.

Daar leren we ook voor het eerst de Hub'n Bub'n kennen die in 2005 toevallig op tournee zijn in Tirol. Muziekliefhebbers opgelet! Treden ze op bij jou in de buurt, ga er dan absoluut naar toe.

Niet alleen speelt deze 8-mans formatie uit Maastricht zeer goed, ze zijn ook echte stemmingsmakers die de hele zaal meekrijgen en op de kop zetten. We hebben een fantastische middag beleefd.

Als je meer van deze groep wilt weten klik dan hier voor hun homepage. Je vindt er ook video clips en YouTube-filmpjes van optredens.

De Hub'n Bub'n uit Maastricht treden op

Een regenwandeling met mooie wolkenpartijen, de Alpenblumen Garten en Sonntagshoppen in het Alpenhaus met de Hub'n Bub'n; we zijn het er op de terugweg over eens dat we, ondanks het barre weer, toch nog een fijne vakantiedag hebben beleefd.

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Tirol Oostenrijk)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.