Stolpen - oude binnenstad - Brettmühle - Neudörfel - Buschmühle - Lauterbach - Stolpen - Burg Stolpen
De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.
Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.
Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.
Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.
Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd
Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.
Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)
De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.
Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.
Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.
Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.
Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.
Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.
star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute
Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis
star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute
Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters
star star star star_border star_border = middelzware wandelroute
Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B
star star star star star_border = pittige wandelroute
Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')
star star star star star = zware wandelroute
Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.
Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.
De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.
Tip:
In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.
Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).
(zie ook Routes plannen)
(Laatste melding route OK: september 2021 - Janny en Bert S. Ter Apel)
Deze eenvoudige rondwandeling bij Stolpen, Landkreis Sächsische Schweiz in de deelstaat Saksen, is uit nood ontstaan omdat we op de eerste wandelbare dag van de vakantie heel veel regen zouden krijgen. Natuurlijk wilden we graag met het wandelen beginnen, maar niet om nu met dit weer over de rotsen en vele trappen te klimmen in het Elbsandsteingebirge waar de omgeving zo uniek in is, of door modderige kloven te kruipen in de stromende regen. Daarom hebben we deze eerste dag iets anders gepland.
Het gaf ons de kans om ook het achterland ten oosten van de Elbe eens te verkennen. Een van de vele leuke stadjes daar te bezoeken, en een rondwandeling te maken door het meer glooiende landschap via hoofdzakelijk smalle asfaltweggetjes. Deze route is zeker niet spectaculair, het is een leuke eenvoudige tocht om even in te lopen of bij slecht weer even de benen te strekken. Regen of niet, we hebben toch een fijne wandeling kunnen maken en ook het bezoek aan de oude binnenstad en de Burg Stolpen waren een mooi begin van een fantastische wandelvakantie waarop we daarna twee weken lang de zon volop hebben gezien.
Deze wandeltocht gaat slechts licht op en neer over de glooiende heuvels via hoofdzakelijk rustige asfaltweggetjes en een enkel stuk halfverhard pad. De route geeft een mooi beeld van het voormalige Oost-Duitsland waarbij allerlei bijzondere bouwstijlen de revue passeren in de stadjes en dorpjes die we aan gaan doen. Ook de natuur is er interessant met veel prachtige vergezichten, en heel verrassend zijn de lokale mensen die ons onderweg ontzettend hartelijk begroeten en ook graag een praatje maken.
Horeca gaan we onderweg regelmatig tegen komen, maar omdat wij dit tijdens de Corona maatregelen liepen was lang niet alles open. Na de wandeling gaan we nog wel het mooie Schloss Stolpen bezoeken. Die was wel open en deels ook binnen te bekijken, maar ook daar was de Horeca dicht en konden we nog niet in alle gebouwen naar binnen.
We starten de wandeldag vanaf de grote parkeerplaats 'Burg Stolpen' aan de rand van dit stadje langs de hoofdweg Schützenhausstrasse. Daar is ruim voldoende plaats en de parkeerplaats ligt dicht bij zowel het centrum van Stolpen als bij de Burg.
Onze tip: Kom je aanrijden vanaf de Elbe kies op het navigatiesysteem dan eens voor 'kortste route' in plaats van 'snelste route'. Daarmee wordt alleen al de reis een heerlijke ervaring.
Navigatie: Parkplatz Burg Stolpen, Birkenweg kruising Schützenhausstrasse, Stolpen.
In de gestaag vallende regen komen we in Stolpen aan en moeten dan ook de wandelschoenen aantrekken onder de beschutting van de achterklep van onze wagen. Ook de regenkleding kan vanaf de start al aan, de verwachtingen zijn niet al te best. Behalve dat het vanmiddag wat droger kan worden, dat zien we dan wel weer.
We lopen eerst de parkeerplaats af langs het landgoed Lietze dat daar links te vinden is en gaan dan linksaf via de Bishofswerdaer Strasse richting het centrum van Stolpen.
Het straatje wordt steeds leuker als we dichter bij het centrum komen. Op de T-splitsing houden we iets rechts aan, nog steeds de Bishofswerdaer Strasse en negeren de volgende weg naar rechts. Zo komen we vanzelf bij het grote plein in het centrum waar de weg dan 'Markt' gaat heten.
Het centrum ligt tegen een berghelling aan en loopt links schuin omhoog. Het leuke plein bestaat uit een parkeerplaats en daarboven een parkje met bankjes. Daar boven staat ook het gemeentehuis met daarin het Fremdenverkehrsambt. Daar lopen we eerst maar even naar toe en kopen er ansichtkaarten voor de achterblijvers. Van bovenaf is de Markt extra leuk met al die mooie gevels rond het plein.
Voor het vervolg van de wandeling moeten we onder het plein door blijven lopen en gelijk waar het weer een smalle straat wordt rechtsaf. Daar gaat het een heel smal steegje in, de Lichtwerkgasse.
Het steegje komt uit op de Am Graben waarop we dan links gaan en iets verderop, nog voor de bocht naar links, gaan we bij een lantaarnpaal weer rechts een voetpad in die naam Schützenhausgasse draagt.
Ook dit is maar een kort stukje voor we bij de hoofdweg rond Stolpen uitkomen. Hier moeten we recht oversteken en links van het bushokje de trap omlaag naar het sintelpad afdalen. Onderaan de trap gaan we rechtdoor en gaan verder op het halfverharde pad tussen de boomgaard rechts en links een volkstuin complex.
Dit licht omlaag lopende pad blijven we rechtdoor volgen tot aan het einde van de volkstuinen waar we op een asfaltweggetje uitkomen.
Dit is de Kirchsteig waarop het linksaf verder gaat. We volgen daarna de weg naar rechts en bij het verderop gelegen bosje negeren we het pad naar recht en gaan links van het bosje langs. Daar in het bos staan bankjes waar we in de nu stromende regen proberen een kopje koffie te drinken en de regenkleding nog beter aan te trekken voor we verder gaan.
Deze weg lopen we af tot aan een boerenhoeve terwijl we van onder de capuchons proberen nog iets van de mooie omgeving mee te krijgen. Ook het maken van foto's valt niet mee, hoe hou je de lens droog bij zoveel neerslag!
Bij de boerderij Brettmühle aangekomen onderzoeken we de mogelijkheden voor het vervolg van de tocht. Er gaat een graspad rechtdoor waarop we dan door het hoge gras langs het riviertje Wesenitz verder kunnen, maar dat lijkt vandaag onbegaanbaar. Precies wat we hadden verwacht. We gaan dan ook linksaf tussen de gebouwen van de hoeve door en steken dan via een brug de Wesenitz over.
Aan de overzijde is de tweede mogelijkheid om rechtsaf te gaan en het kronkelende watertje te volgen, maar ook dat staat half onder water. We houden het alsnog maar bij het oorspronkelijke plan, verder over asfaltwegen.
De weg over de Wesenitz is nu de Mühlenweg geworden en gaat met een bocht naar rechts. Op de volgende splitsing slaan we linksaf en lopen de Wiesenweg in, licht omhoog tussen de huizen door. Dit dorpje is Neudörfel.
Afhankelijk van de toestand van de paden op deze natte dag hadden we een aantal opties bedacht die we zouden kunnen verkennen, dat we daar met een kaart door de straat liepen te puzzelen viel in elk geval bij een Neudörfeler op. We komen in gesprek en krijgen wat tips mee over een wel goed begaanbare route met daarin een stuk wat nog mooier zou zijn dan wat we zelf hadden bedacht. Ontzettend behulpzaam en vriendelijk, dat gaan we nog veel meer meemaken deze vakantie in Saksen.
Aan het einde buigen we met de weg mee naar rechts en lopen het uit tot we bij de T-splitsing met de Wesenitztalstrasse komen. Hier gaan we rechtsaf en komen even later bij een Y-splitsing. Nu moeten we links aan houden en dan gelijk met de bocht mee naar rechts, dit is dan nog steeds de Wesenitztalstrasse.
Het is een rustig weggetje het dorp uit waarop we slechts een enkele auto, fietser en wandelaar met hond tegenkomen. Net voor de weg een scherpere bocht naar links gaat maken steken we de Wesenitz weer over. Aan de andere zijde bij de boerderijen staat de Stadtmühle. Het regent echter zo hevig dat we maar lekker door blijven stappen en daar niet meer zijn wezen kijken.
Voorbij de Mühle heet de weg Alter Berghäuser en hebben we links en rechts van de weg een bosstrook. Maar er tussendoor ook mooie doorkijkjes op de golvende omgeving. In een dichter stukje bos volgt een splitsing waarop het asfalt scherp naar links buigt en daar de Wesenitz verder volgt. Daar heet de straat Buschmühle en die moeten we nu hebben. We volgen het riviertje dieper het bos in tot we een groepje gebouwen bereiken. Hier zijn we bij de Buschmühle aangekomen.
De Buschmühle heeft een geschiedenis als watermolen, heeft een agrarische en bosbouw bestemming gehad, maar heeft ook een verleden met betrekking tot een goudmijn. Alles is er vandaag gesloten, dus het fijne komen we niet te weten. Mogelijk dat het op een later moment een meer interessante bestemming is.
We houden de weg tussen de gebouwen door aan waarna het scherp rechtsaf gaat. De berghelling op door het hier dichte bos. Hogerop in het bos staat links weer een gebouw, dat is het Waldhaus. Het is een horeca gelegenheid. Maar ook dit is vandaag gesloten, het terras is verdwenen, en geen enkele informatie of het ooit de deuren nog weer zal openen. Alleen aan de menukaart rechts bij het hek is nog te zien dat het eigenlijk een restaurant is.
De weg gaat verder omhoog en buigt dan bij een kruising van paden naar links. We blijven op het asfalt dat nu vlakker wordt en daarna weer naar rechts buigt waar we het bos verlaten en de mooie berghellingen terug zien.
De weg gaat weer licht omhoog, tot we op het hoogste punt bij de splitsing met de Niedere Strasse komen. Tussen de eerste weg scherp rechts en daarna de splitsing met de Niedere Strasse staat rechts een schuilhut. Die hadden we op de wandelkaart al gespot als mogelijk droog lunchplekje.
Ook al staan deze Schutzhütten meestal wel op de kaarten, dan is het nog maar afwachten of het een overdekte picknickbank betreft of dat het om een dichte schuilhut gaat met voldoende beschutting tegen wind en regen. En ja, deze is echt perfect! De open zijde mooi van de wind af en ook nog eens met een prachtig uitzicht over de leuk kronkelende straat met in de verte hoog op een heuvel het stadje Stolpen. De natte regenkleding kan even worden uitgetrokken en wordt omgeruild voor de warme fleece vesten of softshells. Een kop hete erwtensoep op tafel, een lekker Duits broodje uit de rugzakken, en genieten maar!
Als we lekker zijn opgewarmd en de broodtrommeltjes leeg zijn, trekken we de regenkleding weer aan en slaan achter de schuilhut linksaf op de Niedere Strasse. Omlaag richting het dorpje Lauterbach. Ondertussen is het zelfs bijna droog en kunnen we even zonder de capuchons op verder stappen.
Op dit weggetje komen we wel af en toe auto's tegen, maar het is heel overzichtelijk zodat we links van de weg veilig af kunnen dalen. De eerste zijwegen aan de rand van het dorp kunnen we negeren en door blijven lopen tot aan de T-splitsing met de Dorfstrasse in Lauterbach.
Straks gaan we hier rechtsaf het dorp in, maar voor we dat doen steken we eerst over om aan de overzijde een stukje naar links te lopen tot aan de Ostersäule.
De Ostersäule staat als monument op onze kaart aangegeven, dan moet het toch wel iets te betekenen hebben. Maar wij vinden het behoorlijk tegenvallen. Een klein parkje met wat bankjes en een stenen zuil uit 1584. Ongetwijfeld historisch belangrijk voor de dorpelingen, maar de teksten zijn nagenoeg onleesbaar zodat we geen idee hebben waar we naar staan te kijken.
Een beetje teleurgesteld lopen we terug naar de splitsing en lopen er rechtdoor het langgerekte dorp in.
Deze Dorfstrasse gaan we over 1,3Km volgen, het is een rustig dorpje met nauwelijks verkeer dus is het prima lopen tussen de soms bijzondere huizen en boerderijen door. Af en toe krijgen we ook even zicht op het beekje Lauterbach. Bij de splitsing naar rechts met de hoofdweg naar Stolpen zijn we in wat het centrum van het dorpje genoemd zou kunnen worden. Daar is nog een enkel winkeltje te vinden en enkele horeca gelegenheden. Maar de laatste zijn of vanwege Corona gesloten en de anderen hebben Montag Ruhetag. Vandaag dus.
Ook op deze splitsing blijven we rechtdoor gaan, aangeven als doodlopende weg.
Daarna steken we de Lauterbach over en zien de speeltuin van de Kindergarten. Even later staat links de kerk achter enkele woningen. Voor aan de straat ligt een piepklein parkje met een waterput, bankje en een informatiebord.
Als we verder stappen ligt gelijk rechts het sportpark van het dorp waar we omheen gaan lopen door na dit voetbalveld gelijk rechtsaf te slaan in de Beyergasse. De eerste weg links gaan we aan voorbij, maar dan in de bocht gaan we alsnog linksaf voor de gele woning. Dit blijft de Beyergasse.
Het gaat dadelijk weer omhoog, tussen enkele boerderijen door, en daarna het dorp uit richting het hoogste punt. Daar boven op de heuvel komen we bij een kruising met de hoofdweg waar deze een bijna haakse bocht maakt.
Deze hoofdweg gaan we nu volgen terug naar Stolpen. Hier is wel meer verkeer, maar omdat we hoog over de bergrug wandelen is het zicht op het verkeer prima als we links van de weg blijven stappen. Het uitzicht op de glooiende landschappen is hier vaak schitterend, zeker op de hoogste punten van de weg.
In het laatste deel wordt het nog mooier net voor we aan de lange afdaling naar Stolpen beginnen bij een splitsing met een weg naar rechts. Dit wordt zelfs op onze wandelkaart als officieel uitzichtpunt aangegeven. Dat uitzicht is, met name naar voren, prachtig om te zien hoe Stolpen met.............. op het hoogste punt de Burg daar op een heuveltopje geplakt lijkt.
Vanaf dit hoogste punt begint een lange geleidelijke afdaling naar Stolpen. Links volgen nog een paar mooie uitzichten, dan lopen we bij de eerste bebouwing het stadje in en houden deze weg aan tot we bij de kruising met de hoofdweg aankomen.
Daar aan de overzijde ligt de parkeerplaats waar we eerder vandaag zijn gestart. Het is nog vroeg, het was een korte route, dus hebben we ons al voorgenomen om de dag verder op te vullen met een bezoek aan Burg Stolpen. Van wat we er vanmorgen van hebben gezien lijkt het een mooie bestemming, zeker nu het weer begint op te drogen.
Eerst lopen we nog even langs onze auto om de natte wandelbroeken uit te trekken, daarna nemen we dezelfde route als vanmorgen terug richting het centrum.
We houden de Bishofswerdaer Strasse nu aan tot deze een bocht naar rechts maakt naar de Markt. Voor deze bocht slaan we linksaf. De Schloss Strasse in. (Er is al een afslag eerder naar links naar de Burg, maar dat gaat naar een parkeerplaats met daar achter het lager gelegen park onder de Burg. We weten niet of we vanuit het park wel omhoog kunnen naar de ingang).
De Schloss Strasse buigt naar rechts en iets na deze bocht gaat links een trap omhoog die we beklimmen. Boven de trap wijst een bord met de tekst Burg/Castle weer linksaf.
Net voor het Burghotel gaat een smal paadje scherp rechts omhoog achter de tuinen van de woningen langs die we inslaan. Daarna weer links aanhouden op de hoge burchtmuur waar we dan links onderlangs de muur naar een toegangsdeur kunnen.
Eenmaal binnen is de ingang snel gevonden. We betalen er voor een toegangsbewijs en nemen de tijd om deze Burg met een grote verscheidenheid aan gebouwen in allerlei bouwstijlen uit evenzovele perioden in het verleden te bekijken. Het hele terrein en alle bouwwerken zijn volop voorzien van informatieborden die het meer tot leven laten komen. In enkele gebouwen, sommige met tentoonstellingen, kunnen we ook binnen een kijkje nemen, maar helaas zijn ook delen afgesloten vanwege de huidig geldende regels.
Achter in het complex kunnen we in elk geval even de diepe kelders in met interessante vitrines, daar heeft men een eenrichtingsverkeer route van weten te maken zodat het veilig begaanbaar is. Ook het als brandweermuseum ingerichte deel is erg leuk om te bekijken. Na de corona regels periode zal een bezoek aan deze Burg echter nog aantrekkelijker zijn.
Als we zijn uitgekeken lopen we via de hoofdingang terug en nemen nu de route via de Markt om zo nog iets meer van Stolpen te kunnen zien voor we de wagen weer opzoeken. Op de terugweg kiezen we wel voor 'de snelste route' maar de heenweg was toch echt veel leuker.
arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route
De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.