Grundhof - Siweschloeff - Zigzagschoeff - Felsenlabyrinth - Binzeltschloeff - Predigtstull - Weerschrumschloeff - Mullerthal - Freilichtbühne - Perekop - Berdorf - Casselt - Grundhof
De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.
Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.
Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.
Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.
Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd
Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.
Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)
De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.
Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.
Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.
Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.
Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.
Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.
star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute
Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis
star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute
Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters
star star star star_border star_border = middelzware wandelroute
Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B
star star star star star_border = pittige wandelroute
Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')
star star star star star = zware wandelroute
Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.
Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.
De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.
Tip:
In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.
Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).
(zie ook Routes plannen)
(Laatste melding route OK: 05-2015 - Stephan S.)
De omgeving Mullerthal op de grens Luxemburg-Duitsland wordt het 'Luxemburgs Klein Zwitserland' genoemd. Het is een unieke omgeving voor prachtige wandeltochten tussen indrukwekkende rotsformaties, afgewisseld met een groen golvend landschap.
Met deze rondwandeling hebben we de mooiste plekjes rond het Mullerthal met elkaar verbonden tot een schitterende wandeltocht. De route bevat veel smalle maar goed toegankelijke wandelpaden en in de kloven en grotten zullen we af en toe moeten bukken om er doorheen te komen. Maar het is heel goed te doen. Tussen de rotsformaties gaat het alsmaar op en neer waarmee deze route veel hoogtemeters bevat die de zwaarte van deze wandeling bepalen.
Er kan wat onduidelijkheid zijn over de benaming van de kloven en rotsformaties, deze worden op onze wandelkaart geschreven met namen eindigend op ...schlëff, op de locale routeborden als '...schloeff, en om het nog duidelijker te maken vindt je ook op rotsen geschilderde benamingen waar '...schlüff' is gebruikt. In deze beschrijving houdt ik de routeborden ter plaatse aan.
We beginnen de rondwandeling vanuit het dorpje Grundhof, Grondhaff op sommige navigatiesystemen, bestaande uit enkele huizen en een grote parkeerplaats aan de rivier de Sauer tegenover Hotel Brimer. De Sauer vormt hier de grens tussen Duitsland en Luxemburg.
Op de parkeerplaats is altijd voldoende ruimte en we mogen er gratis parkeren.
Als de wandelschoenen zijn aangesnoerd en de rugzakken en wandelstokken klaar zijn voor gebruik, lopen we eerst de enkele meters terug naar het Hotel Brimer.
Daar steken we het uit het zijdal komende beekje over en gaan linksaf de asfaltweg in. De beek links houdend.
Iets bergop lopen we door tot we links een Mitsubishi garage hebben, daar moeten we linksaf de brug over.
Hier lopen we tussen de gebouwen van de garage door, waar achter de parkeerruimte een wandelpad de berghelling op gaat. Er staat een routebord bij; Naar Casselt 1.2Km. Op de paal staan ook markeringen van verschillende wandelroutes waarvan we de groene driehoek en de gele stip op blauwe achtergrond een tijdlang gaan volgen.
Het pad gaat omhoog en daarna linksom achter een weiland langs. Daarna rechts als smal pad tussen de struiken door met hier en daar al de eerste mooie vergezichten.
Dan volgt een splitsing bij enkele bomen met daaronder een bankje. We houden er links aan en genieten onderweg van het mooie uitzicht. Verderop buigt het naar rechts en gaat het via een smal paadje boven een weiland verder.
Dit wordt op de wandelkaart aangegeven als 'uitzichtpunt', we krijgen nu een kijkje in het Sauertal met de camping aan het water waar onze wagen ook ergens beneden moet staan.
Even later gaan we het bos in maar blijft het pad nog even langs de bosrand lopen. Daarna gaat het naar rechts en enkele meters verderop is er rechts nog een laatste doorkijkje over de prachtige golvende omgeving.
Iets voorbij dit uitzichtpunt komen we bij een Y-splitsing. Hier slaan we scherp linksaf om daarna de berg te gaan beklimmen.
Dit brengt ons even later via wat haarspeldbochten tot aan de voet van de eerste machtige rotsformaties. De Casselt (Kaasselt) genoemd. Op de kruising volgen we het bord naar de Siweschloeff waarvoor we de rotsformatie via stenen traptreden gaan beklimmen.
Boven aangekomen moeten we dadelijk rechtsaf, maar eerst gaan we links het uitzichtpunt bekijken. We zijn hier op 351m hoogte en dat staat garant voor een geweldig mooi uitzicht over het Eifel gebergte.
Vanaf het uitzichtpunt gaan we terug naar het bospad over de berg waar we gelijk weer bij een splitsing komen. Aan het einde van de wandeling komen we daar van links weer terug om daarna dezelfde afdaling te gaan maken, terug naar het startpunt.
Nu gaan we er rechtsaf en volgen de aanwijzingen naar de Siweschloeff en Raiberhiel, beide punten gaan we straks aandoen.
De groene driehoek en gele stip blijven ons de weg wijzen over het kronkelpad langs schitterende rotsformaties boven over de berg. Uiteindelijk daalt het af om daarna op een groot kruispunt van wandelpaden uit te komen recht tegenover de indrukwekkende ingang van de Siweschloeff.
Straks gaan we hier rechts aanhoudend verder richting Raiberhiel/Berdorf, maar de kloof en wat we daarboven kunnen vinden kennen we nog van ruim 15 jaar geleden. En dat laten we ons niet ontnemen.
We steken de kruising recht over en lopen daar de smalle kloof in bij het bordje met het nummer '7'. Het begint nog redelijk breed maar wordt steeds smaller.
Dieper in de kloof gaan we ook klimmen, via traptreden en daarna een ijzeren ladder komen we weer naar buiten. Daar gaan we nog enkele meters door en houden dan rechts aan op een grote kale rots. Een bijzonder mooi uitzichtpunt.
Vanaf onze hoge positie hebben we hier een prachtig uitzicht over de Eifel, een plekje die we in 1997 ook al eens hebben ontdekt. Van dat eerdere bezoek hebben we nog een mooie foto van Janny met onze toen nog twee jonge dochters, deze keer proberen we de zelfde scene nog eens vast te leggen met de inmiddels volwassen dames.
Daarna moeten we de zelfde route via de ladder en trap weer omlaag door de kloof tot aan de kruising. We pakken onze route weer op door vanuit de kloof links te gaan. Gezien vanaf waar we vandaan zijn gekomen rechts aanhoudend richting het Felsenlabyrinth en Raiberhiel.
Nog steeds zitten we op de route gemarkeerd met de groene driehoek en de gele stip, markeringen die erg goed worden onderhouden en dus eenvoudig te volgen zijn.
Onderweg zien we de ene mooie rotsformatie na de andere, en op verschillende punten kunnen we even van de route afwijken om andere leuke paadjes en kloven te onderzoeken.
We komen langs de Adlerhorst, en het uitzichtpunt Zigzagschloeff, en blijven de markeringen volgen.
Bij een kruising met een breder pad steken we recht over om daar via een trap onze weg tussen nieuwe rotsformaties te vervolgen. Weer aangegeven met groene driehoek en de gele stip.
Onderweg kunnen we nog een kort uitstapje maken naar een Raubergrotte, maar dat laten we aan ons voorbijgaan omdat we op de wandelkaart waarop we de rondwandeling van vandaag hebben uitgestippeld zien dat we in dit terrein nog niet zo heel veel zijn opgeschoten. We zullen toch ook een beetje moeten blijven doorlopen omdat we rond de lunch toch wel minimaal tot aan de Predigtstull willen komen.
Na een volgend schitterend deel van de tocht komen we weer bij een kruising, deze keer komen er meerdere wandelpaden bij elkaar in een kommetje tussen nog meer prachtige rotswanden.
We dalen af naar de houten brug en steken deze over. Nu verlaten we de tot hier gevolgde markeringen, deze routes gaan er naar links de kloof uit en omhoog naar Berdorf. Wij moeten rechtsaf en na enkele meters links aanhouden over het hoger gelegen pad. Richting de Binzeltschloeff en Predigtstull.
Vanaf deze kruising gaan we de markeringen met een rode schuingeschreven 'M' volgen. Het pad bevat nu vaker langere vlakke stukken zodat we wat gemakkelijker kunnen doorstappen. De aangegeven 800m naar de Binzeltschloeff zijn dan ook snel afgelegd.
Op de kruising voor de Binzeltschloeff blijven we de 'M' volgen die ons daarna de kloof in stuurt.
Weer een prachtige kloof en deze keer hoeven we niet te bukken om er doorheen te kunnen komen.
Aan het einde van de kloof daalt het af en wanneer we weer in het zonlicht staan gaat het via een trap verder omlaag tot op een parkeerplaats bij een asfaltweg.
Rechts zien we dan al de bekende rotsformatie Predigtstull over de weg buigen. Een gevaarlijke rots voor vrachtwagens, bussen, caravans en campers, maar ook een fraai uitzichtpunt.
Links onder de trap vinden we een bankje heerlijk in de zon en uit de wind. Dat wordt onze lunchplek voor vandaag. Tijd om de broodjes uit de rugzak te halen en de thermos met heet water te voorschijn te halen om een kop soep, koffie of thee te maken.
Na de lunch pakken we weer vol energie de rondwandeling op, steken we de weg over, en lopen daarna op het uitzichtpunt Predigtstull af.
Net voor de hoge rots gaat links een trap omhoog. Bij de trap vinden we weer een 'M' van de route die we verder gaan volgen, evenals route 'B5'. Ook ons volgende doel, de Weerschrumschloeff staat daar aangegeven.
Weer gaat het dan door een smalle kloof verder omhoog, en eenmaal uit de kloof kunnen we naar rechts om nog een uitstapje te maken tot bovenop het uitzichtpunt. Ook deze slaan wij nu eens over.
Er volgt nog een stukje langs steile rotswanden rechts, daarna moeten we opletten om het vervolg van de route te vinden. Na de laatste hoge rots rechts gaat er een paadje linksaf. Vlak er voor staat een paaltje met de volgende 'M' maar deze is gemakkelijk over het hoofd te zien.
Even later lopen we weer een kloof in, een brede deze keer, met loodsteile vlakke rotswanden. De route loopt er doorheen. Eenmaal weer buiten deze Weerschrumschloeff gaat het verder als gemakkelijk te bewandelen bospaadje. Nog slecht licht op en neer gaand.
Nadat we nog eens een kloof via traptreden uit zijn geklommen en weer een tijdlang een bospad hebben gevolgd, komen we bovenaan bij een T-splitsing. Hier verlaten we de 'M' die er doorgaat naar het dorpje Mullerthal, en slaan er haaks linksaf.
Dit is de route 'B5' en 'X' naar Berdorf. We gaan dan nog licht stijgend verder door het bos waarbij we op de splitsingen ons op de B5 en X blijven richten, tot we uiteindelijk het bos verlaten en op het open hooggelegen plateau aankomen.
Het pad wordt een karrenspoor door de velden waar nu met Pasen het koolzaad volop in bloei staat. De gele voorgrond in combinatie met heerlijke vergezichten leveren weer mooie plaatjes op.
In de verte links zien we ook een opvallende toren waar we zo dadelijk voor langs zullen gaan komen. Dit is de nieuwe watertoren van Berdorf, tevens uitzichttoren voor wie nog wat extra hoogtemeters wil maken. (Met Pasen 2014 was deze nog in aanbouw en derhalve nog niet open voor beklimming.)
Verderop gaat het zandpad over in een asfaltweg bij een T-splitsing. Hier gaan we rechtdoor verder over het asfalt, weer een stukje door het bos. Deze weg volgen we tot een volgende splitsing bij een parkeerplaats, waar we linksaf richting Berdorf lopen.
Al na enkele meters sluit de weg aan op de hoofdweg naar Berdorf, met links om het hoekje een picknickplaats met enorm grote banken en tafel. Ook nu gaan we links en lopen daarna het dorp in om verderop langs de nieuwe water- annex uitzichttoren te komen.
We gaan niet tot in het centrum door, maar tot aan een T-splitsing waar het rechtsaf naar Heisbich gaat. Daar gaan wij ook rechts en dalen dan af tussen de woningen van Berdorf door tot op het laagste punt voor de bosrand.
Links staat daar bij een zandpad een bakstenen gebouwtje waar iets met water wordt gedaan. We gaan voor het gebouw links en daarna gelijk rechts aanhoudend om het gebouw heen waar een smal wandelpad omlaag gaat met routemarkering B11.
De B11 is de wandelroute door de schitterende kloof Mullerthal, misschien wel het allermooiste stukje Luxemburg. Deze kloof is veel breder dan wat we tot nu toe hebben gezien en het is er ook veel toegankelijker. Met prachtige rotsformaties links en rechts, waar een smal beekje doorheen kabbelt, een stroompje die we steeds opnieuw over moeten steken via een van de ontelbare houten vlonderbruggen.
Er is maar één pad, dus de route hier beschrijven is eenvoudig. We blijven op het pad tot we bij een knooppunt van wandelpaden komen voorzien van routeborden. Onze wandeltocht gaat er rechtdoor, links van de beek, richting Perekop.
Maar voor wie hier nog niet eerder is geweest is een uitstapje naar links wel aan te bevelen. Na een korte klim kom je dan in een grote grot, de Hohllay, en achter deze grot is het nog eens 100m doorlopen tot de prachtige Freilichtbühne Breechkaul midden in het bos. Uitgehakt in de rotsformaties. Een bezoekje waard.
Na deze kruising is het weer alsmaar doorstappen over het prachtige wandelpad waarbij we ogen te kort komen. Voor ons een feest van herkenning om na ruim 15 jaar weer eens door het Mullerthal te wandelen.
De volgende splitsing vinden we aan de voet van de Perekop aan de linker zijde van de kloof. Daar loopt een asfaltweg langs deze bijzondere rotsformatie en er is een kleine parkeerplaats.
We gaan linksaf naar deze asfaltweg en steken er over. Jaren geleden hebben we deze uitzichttop beklommen via de smalle kloof bij de parkeerplaats, maar met al het klimwerk dat we vandaag al hebben gedaan vinden we het wel goed zo. Wel houden we er nog een korte pauze om wat langer van dit bijzondere natuurmonument te genieten.
Hiermee eindigt onze wandeling door de kloof. We gaan op het asfalt linksaf omhoog. Slechts enkele tientallen meters, daarna slaan we rechtsaf het eerstvolgende bospad in.
Opnieuw een schitterend pad langs mooie rotspartijen, deze keer met links een droge bedding waarvan we de loop een tijd gaan volgen.
Dieper in het dal wordt het weer smaller en moet er weer een beetje worden geklommen. Ook zijn er weer enkele vlonderbruggen over de bedding waar verderop wel water doorheen stroomt.
Dan komen we weer bij een splitsing met enkele route markeringen op een paal. Nu steken we de vlonderbrug naar rechts over, volgen nog even het water naar links, en gaan dan scherp rechts de berghelling omhoog.
Even later staan we bij een T-splitsing met een brede bosweg waarop we linksaf slaan richting Berdorf over de B8. Het zandpad komt daarna uit op een asfaltweg, terug in de bewoonde wereld bij de eerste woningen van Berdorf.
We vervolgen het asfalt richting Berdorf, nog steeds een beetje klimmend, en met toenemende vergezichten nu we weer op het hooggelegen plateau zijn aangekomen.
Verderop komen we langs een vreemd bouwwerk links van de weg tegenover een boerderij. Een informatiebord laat weten dat het een oude Waschbrunnen betreft, een smal paadje achterlangs maakt het ons mogelijk om dit te bekijken.
De B8 blijft ons de weg wijzen, steeds rechtdoor, tot het kruispunt in Berdorf met de Hammhafferstroos en de Biirkelterstroos.
Op de kruising slaan we rechtsaf en verlaten daarmee weer het dorp. Na de laatste huizen zijn er weer schitterende uitzichten over de wijde omgeving, extra mooi nu de zon hier en daar de gele koolzaadvelden belicht.
We zitten dan nog steeds op de B8 richting Casselt en volgen deze tot de volgende kruising. Daar blijven we op de B8 door linksaf de doodlopende in te slaan richting het bos.
De eerstvolgende splitsing naar links kunnen we negeren, we blijven rechtdoor gaan tot we links een grote picknickplaats vinden. Ook hier weer met een overmaatse picknickbank en zelfs BBQ mogelijkheden.
Na een korte pauze vervolgen we de weg tot waar het asfalt eindigt op een parkeerplaats.
Achter de parkeerplaats lopen we het bos in waar we weer een kruising vinden van meerdere paden.
Hier steken we schuin naar links over en pakken de B8 weer op naar Casselt en Grundhof.
Er volgt een mooi bospad tot we voor ons weer rotsformaties zien opduiken. Een bekende rotsblok, want we komen op de kruising aan bij het eerste uitzichtpunt van vanmorgen toen we daar de berg op zijn geklommen.
Het is nu nog slechts een kwestie van afdalen richting Grundhof over de zelfde route die we vanmorgen omhoog hebben afgelegd, en niet veel later zijn we weer onder in het dal terug waar we onze wagen terugvinden op de parkeerplaats langs de Sauer.
Op de terugweg naar onze camping in Gentingen kijken we terug op een schitterende wandeldag vol herinneringen aan vroegere Eifel vakanties, en het vooruitzicht van nog meer prachtige wandeldagen in deze onwaarschijnlijk mooie omgeving.
arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route
De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.