Renkums Beekdal

Nol in ’t Bosch – Renkums Beekdal – Keijenberg – De Beken – Quadenoord – Everwijnsgoed

(Deze route is gelopen en beschreven door Sabina)

 

 

Aan de zuidrand van de Veluwe ligt achter de Wageningse stuwwal het Renkums Beekdal. Dit dal is ontstaan door de Molenbeek en de Halveradsbeek die in de stuwwallen ontspringen.

routekaart Renkums Beekdal Het gebied heeft alle ingrediënten voor een goede wandeling: mooie uitzichten, smalle paadjes en veel waterstroompjes door eenzame weilanden afgewisseld met dichte bossen.

Met een totaal van 8,5 kilometer is het geen lange rondwandeling, maar door de weidse uitzichten en stille watertjes sta je vaak genoeg stil om een middag te vullen.

Parkeren kan bij Nol in ’t Bosch, een hotel-restaurant tussen Wageningen en Renkum, aan de Geertjesweg.

De rondwandeling begint voor het hotel, waarbij we de Geertjesweg achter ons houden en de Hartenseweg links in lopen.

Na een aantal meter ligt rechts een grasveld met een jeu de boule-baan. Op het bord aan de overkant van de weg zien we de bekende rood-wit strepen van een nationale wandelroute, in dit geval de NS-wandeling Belmonte. We slaan rechtsaf en steken het grasveld over en volgen nu een tijdje de rood-witte strepen.

rondwandeling Renkums Beekdal

We lopen al gauw het bos in om vervolgens in het bos op een kruising te stuiten. We slaan rechtsaf en volgen hier wederom de rood-witte strepen. Er volgt nog een kruising die we recht oversteken tot we aan een T-splitsing komen waar ook een beekje stroomt. Door de struiken kunnen we de eerste blikken werpen op het Renkums beekdal, een weids gebied waar hier en daar water tussen de graspollen door schittert.

rondwandeling Renkums Beekdal

Bij het beekje slaan we rechtsaf en verlaten we de rood-witte markering. We volgen nu het witte vierkantje met zwart driehoekje, de Everwijnsgoedroute van Staatsbosbeheer. Met het watertje aan de linkerhand lopen we over een leuk paadje aan de rand van het beekdal.

Al gauw stuiten we op een klein meertje waar kinderen druk kikkervisjes aan het vangen zijn. We vervolgen de route door tegen de klok in het meertje rond te lopen. Aan de overkant van het water gaat achter een paar struiken een paadje linksaf het moeras/weidegebied in. Dit is nog steeds de route met het zwarte vierkantje.

rondwandeling Renkums Beekdal

Net voorbij de bosjes gaat het pad over in een vlonderpad, dwars door het moerassige gebied. Ten tijde dat wij hier liepen ging dit onder luid gekwaak van de kikkers. Links en rechts hebben we een prachtig uitzicht op het beekdal. Rechts zien we in de verte Renkum liggen en naar links zien we de contouren van de Keijenberg en het Everwijnsgoed.

rondwandeling Renkums Beekdal

Na het vlonderpad komen we op een kruising met een groot aantal paden. We slaan hier linksaf en lopen daarmee weer langs de rand van het beekdal. We volgen het zwarte driehoekje tot aan een watertje waar ook een aantal picknickbankjes staan. Hier gaan we rechtsaf de Keijenberg omhoog, nog steeds met het zwartje driehoekje.

Het is een klein stukje omhoog tot aan een geasfalteerde weg. Hier steken we schuin de weg over, een klein paadje in dwars door de weilanden. We staan nu bovenop de Keijenberg en zien rechts nog steeds Renkum liggen.

rondwandeling Renkums Beekdal

Het zwarte driehoekje loopt tot aan het einde van dit open veld en slaat daar links af wat bossen in. Kort daarna lopen we weer door een open veld met aan het einde een grafheuvel. Na de grafheuvel slaan we bij een kruising in het bos linksaf, en kort daarna nog een keer linksaf, tot we weer op de geasfalteerde weg staan.

Aan de overkant van de weg gaat een paadje rechtsaf (nog steeds zwarte driehoekje) en komen we na enkele meters uit bij Natuurcentrum De Beken. Hier is een lekker kopje koffie of thee te krijgen en is informatie over de omgeving te vinden.

rondwandeling Renkums Beekdal

De route gaat verder over de parkeerplaats en links voor het gebouw van het informatiecentrum langs. Bij het hek krijgen we nogmaals een prachtig uitzicht op het beekdal, waarna we rechts achter de schuur verder moeten.

rondwandeling Renkums Beekdal Langs het beekje lopen we nu een dicht stuk bos in. Al gauw horen we de auto’s die over de Bennekomse weg rijden. Eerst steken we nog even de parallelweg over, om daarna de grote weg over te steken. Pas hier op, de auto’s rijden soms erg hard.

De beek die we nu volgen heet in het Renkums beekdal de Halve Radbeek, maar nu we de weg zijn overgestoken is de naam veranderd in Molenbeek. We blijven deze beek een eind volgen en letten voorlopig op de rood-witte tekens van de NS-wandeling Belmonte.

Langs de beek lopen regelmatig twee paadjes, één smal paadje langs de beek en een wat breder pad parallel aan de eerste. Beide paden blijven aan deze kant van de beek en kunnen daarom allebei gevolgd worden. We lopen ook langs de rand van Quadenoord, een uitgestrekt weidegebied met prachtige vergezichten, die vooral vanaf het smalle paadje goed te zien zijn.

rondwandeling Renkums Beekdal

Even verderop is er een mogelijkheid om de beek over te steken bij een bruggetje, hier komen we straks van links terug. Nu gaan we rechtdoor een hekje door om vervolgens weer de beek verder te volgen. Links zien we aan de overzijde van het weiland  de gebouwen van Quadenoord, een landgoed met vooral veel paardenstallen en – weides. Snel daarna passeren we nogmaals een meertje.

rondwandeling Renkums Beekdal

Even later komen we uit bij een verhard zandpad met daarnaast een fietspad, deze gaan we linksaf verder volgen. We komen dan bij een beeldentuin die de gehele dag gratis te bezoeken is.

Hier staan in de bossen ook een aantal prachtige villa’s. Bij een landgoed met de titel Hoge Erve gaat de weg met een scherpe bocht naar links over een watertje.

We kruisen nu het landgoed waardoor we terug een mooie blik op Quadenoord kunnen werpen. De asfaltweg gaat daarna naar rechts, nog steeds met rood-witte tekens.

Kort daarna moeten we even goed opletten. Rechts gaat een smal paadje met de rood-witte tekens, wij moeten daar juist linksaf een smaal paadje hebben zonder route markering.

We missen het pad bijna omdat er een grote boom overheen ligt, maar rechtsom is een paadje gebaand waardoor we er toch langs kunnen.

Voor diegene die het paadje mist, ongeveer 20 meter verderop gaat ook een paadje links. Dit is een ruiterpad en dit paadje moet je NIET nemen.

rondwandeling Renkums Beekdal

We lopen over een smal paadje waarbij we links een open veld hebben. Ten hoogte van het einde van het veld gaat een pad linksaf aan de rand van het veld langs. Hier zien we ook een groene route-markering. We lopen tot het einde van het grote open veld en komen bij een kruising in het bos. We steken hier rechtover, wederom langs een open weiland en met groene routemarkering.

rondwandeling Renkums Beekdal

We nemen de eerste mogelijkheid om naar links te gaan, vlak voor een raar geplaatste groep conniferen. Aan het einde van dit open veld gaan we linksaf richting de gebouwen van Quadenoord, hier staan geen routemarkeringen.

rondwandeling Renkums Beekdal Links over de weilanden heb je een weer een prachtig uitzicht. Voor het huis slaan we rechtsaf een breed halfverhard pad in.

Kort daarna komen we weer bij een kruising van paden waar we linksaf slaan, om kort daarna voor een laatste maal het landgoed van Quadenoord te kruizen.

We steken vervolgens achter elkaar twee beekjes over en komen daarmee weer op de route uit die we eerder al gelopen hebben. We slaan rechtsaf terug naar de Bennekomse weg.

Wederom steken we de weg over, maar gaan daarna gelijk rechts op de parallelweg. We gaan nu weer een stuk de rood-witte strepen volgen.

Links van de weg ligt het gebouw waar de route naar vernoemd is: het Everwijnsgoed met mooie blauwe luiken voor de ramen. Gelijk na het grasveld bij de heg slaan we linksaf.

rondwandeling Renkums Beekdal Dit paadje is makkelijk te missen, al staat er op het verkeersbord na het pad een groot rood-wit kruis dat aanduidt dat de route daar niet verder gaat. We gaan dus voor het bord links het bos weer in over een smal paadje.

Heel snel komen we dan weer in het Renkums beekdal waar we de rood-witte strepen volgen langs de rand van het gebied.

Er lopen verder geen paden het gebied in omdat het heel erg moerassig is, maar doordat we aan de rand lopen houden we wel een mooi weids uitzicht over het gebied. Er zijn een aantal mogelijkheden om naar rechts te gaan die we gewoon negeren.

Bij een bankje met aangeplante lindes houden we dan een korte pauze om daarna het laatste stukje af te leggen.

rondwandeling Renkums Beekdal

We lopen weer terug tot het punt waar we eerder die dag van rechts kwamen en aan de route begonnen met het zwarte driehoekje. Hier gaan we weer naar rechts (rood-witte tekens) en lopen daarna terug naar het beginpunt van de wandeling.