Grift- en graftenpad

Door de Gelderse Vallei bij Rhenen

(Deze route is gelopen en beschreven door Sabina)

 

 

Tussen de Utrechtse heuvelrug en de heuvels van de  Veluwe ligt de Gelderse Vallei, een prachtig natuurgebied ten noorden van de Rijn. In deze prachtige vallei ligt het grift- en graftenpad, een wandeling van Klompenpaden.

routekaart Grift- en Graftenpad De grift verwijst naar een beekje die een groot deel de gids van deze rondwandeling zal zijn, de graften zijn wallen van takken die de terrassen op de Laarsenberg beschermen tegen erosie.

Dat maakt deze wandeling een bijzonder afwisselende tocht, enerzijds door de vallei met veengronden dwars door een vogelbroedgebied, anderzijds over de heuvelrug van de Laarsenberg met prachtige uitzichten over de vallei.

De wandeling voert grotendeels over verharde fietspaden en op de heuvelrug over zandpaden.

Daarmee is deze wandeling wat minder geschikt voor warme zomerdagen, maar in het voor- of najaar des te meer geschikt. De wandeling heeft twee korte hellingen, en is daarom niet geschikt voor rolstoel of kinderwagen.

de route start via het fietspad over het veeroosterDe rondwandeling begint tussen Rhenen en Wageningen, onderaan de Utrechtse heuvelrug. De N225 van Wageningen naar Rhenen heeft net voordat we de heuvelrug op moeten rijden een kleine afslag naar rechts (de Cuneraweg).

Rechts van de weg ligt een groot zorgcomplex waar een grote parkeerplaats is met voldoende ruimte om te parkeren.

De wandeling begint iets terug,  waar een fietspad richting het water gaat. We steken gelijk een veerooster over met het bekende blauwe logo van de klompenpaden die we deze wandeling gaan volgen.

We zullen dit fietspad voor een hele lange tijd volgen langs de grift. De grift werd in 1480 gegraven om het afgestoken turf in Veenendaal naar de Rijn te vervoeren.

Het kanaaltje volgt grotendeels het vroegere veenriviertje de Kromme Eem en kent daarom veel bochten.

een mooie wandeling langs de Grift

de Grift meandert door de Gelderse Vallei

een rustig stukje van de Utrechtse Heuvelrug We hebben voortdurend uitzicht op het riviertje aan de ene kant en de Utrechtse Heuvelrug aan de andere kant. We lopen op dit moment door een rustgebied waar veel vogels in het vroege voorjaar nestjes aan het bouwen zijn. In dit gebied is beperkt motorverkeer toegestaan en daardoor is het lekker rustig.

Al snel komen we bij een kruising waarbij het fietspad een geasfalteerde weg kruist.

We steken recht over en blijven de beek volgen. Al gauw komen we langs een raar gebouwtje aan de overkant van de beek, het meteoveld van Wageningen Universiteit.

Deze is onlangs verhuist van zijn oude locatie naar hier, de Binnenvelden, en is daarom nog niet helemaal compleet.

we komen langs een sluis met vistrap Even verderop passeren we een sluis met aan één kant een vistrap.

We volgen nu al enkele kilometers de Grift en lopen eigenlijk parallel aan de Utrechtse Heuvelrug die in de verte goed zichtbaar is.

Na deze vistrap komen we algauw bij een T-splitsing van fietspaden. We slaan hier linksaf een verhard zandfietspad in, gemarkeerd door de blauwe klompen. We lopen nu richting de Utrechtse Heuvelrug.

Aan het einde van dit fietspad moeten we tussen een aantal fietshekjes doorkronkelen en komen we op een asfaltweg uit. We slaan hier rechtsaf.

Na een enkele honderd meter zien we links in de wei een hek met daarop de blauwe klompen. We lopen door het klaphekje en staan midden op een weiland.

vergezicht in de Gelderse vallei

een weiland oversteken, maar waarheen...Het is nu een beetje gokken welke kant we op moeten, we besluiten de hek aan de linker kant te volgen.

Uiteindelijk blijkt aan de achterkant van dit weiland, aan de rechterkant,  een overstapbankje te zijn die je kunt gebruiken om dit weiland te verlaten.

Eigenlijk hadden we het weiland dus schuin over moeten steken. Vanaf hier is het even goed de blauwe klompjes volgen die langs een aantal weilanden en overstapbankjes leidt (3 in totaal). Bij het laatste hekje staan we weer op een asfaltweg.

Op deze asfaltweg gaan we rechtsaf en gelijk de eerstvolgende asfaltweg linksaf.

We komen nu toch echt in de buurt van de Utrechtse Heuvelrug, die goed zichtbaar is omdat er nog geen bladeren aan de bomen zitten.

het overstapbankje helpt ons over de afrastering te komen We lopen nu op de Snijdersteeg die ons met een enkele S-bocht en een aantal kilometers verder bij het dorpje Achterberg brengt.

We komen uit bij een T-splitsing in het dorp, met recht voor ons de spoordijk en daarachter de heuvelrug, nu echt dichtbij.

Op deze splitsing slaan we linksaf en 50 meter verder gelijk weer rechts, een zeer smal asfaltpad in.

We lopen nu richting de spoordijk en vlak voor deze dijk gaat de weg met een bocht naar links.

Rechts krijgen we dadelijk een doorgang in de dijk die ons een mooi uitzicht biedt op de heuvelrug daarachter.

We volgen de weg langs de spoordijk en komen al gauw in een woonwijk.

Links volgt dan een grote speeltuin en gelijk daarna steken we een weg over en komen daarmee op een halfverhard pad dat een akker doorkruist. We steken andermaal een asfaltweg over en daarmee lopen we de Utrechtse Heuvelrug op.

in de richting van de Graften

Het pad slingert eerst naar rechts en vervolgens weer naar links. Gelijk daarna moeten we een stukje klimmen en komen daarmee langs de graften die hier duidelijk te onderscheiden zijn aan de rand van de terrassen.

een stukje klimmen langs de graften

We lopen helemaal door naar boven waar een klein bankje staat en een informatiebord van deze route. We slaan hier straks linksaf, maar we besluiten eerst maar van het uitzicht te genieten. Nadat we even pauze hebben gehouden volgen we het klompenpad langs het weiland richting het bos.

Vlak voordat het pad het bos in gaat slaan we linksaf en lopen we langs de bosrand. Even later daalt het pad naar een wit huisje in de verte. Vlak voor het huisje gaat het pad (aangegeven met de blauwe klompen) rechtsaf verder een weiland door.

de bunker is onderdeel van de Grebbelinie Aan het einde van dit weiland, bij een hek en een huis, gaat het pad linksaf en komen we bij een geasfalteerde weg uit. Op deze weg gaan we rechtsaf.

We volgen ongeveer een kilometer deze weg. Achter een bloemenkwekerij gaat het pad rechtsaf andermaal de heuvel op.

Dit is even een pittig klimmetje, we komen uit op de Grebbeberg. Boven op de heuvel, in het bos, komen we bij een groot kruispunt van boswegen uit.

De route wijst ons linksaf de grote laan in die bergaf gaat. Nieuwsgierige mensen kunnen nog even rechtdoor lopen om de Grebbelinie te bezoeken.

Wij lopen linksaf de laan in die bergaf gaat. Even verderop zien we een bunker die ook behoort tot de Grebbelinie.

We zijn nu bijna terug. De laan eindigt tegenover het zorgcomplex waar de auto geparkeerd kan worden.

terug naar de parkeerplaats