Barntrup Lippenland

Over de Beckerberg langs de 'Grensweg' Niedersachsen - Nordrhein Westfalen

 

 

(Laatste melding route OK: 04-2014 - Corry en Jan te V. Schinnen)

wandelkaart Barntrup Deze korte rondwandeling door het Lippenland bij Barntrup, gaat over brede en goed begaanbare bospaden, het is dus een goed toegankelijke en lichte tocht.

Voor een dagje uit kan deze route heel goed worden gecombineerd met een bezoekje aan Hameln, bekend van de rattenvanger. Elke zondagmorgen om 12.00 uur kun je er gratis de openluchtshow bezoeken.

De wandeling gaat goeddeels door het bos met soms prachtige uitzichtpunten, maar ook langs bosranden met veel mooie vijvers en beekjes.

Aan de rand van Barntrup, een klein stadje 50Km oostelijk van Bielefeld/Paderborn, liggen het plaatselijke zwembad en Ferienpark Teutoburgerwald. Daar aan de Badeanstaltsweg start de wandeling.

wandelpad langs een mooie beekje en veel vijvers Vanaf het zwembad lopen we het asfaltweggetje verder af voorbij aan de campingingang, en houden dan rechts aan naar het paadje langs de beek die daar stroomt.

Langs dit prachtige wandelpad zijn regelmatig 'X' markeringen te vinden van het GR pad (Grote routepad) 'X5'.

Pad en het heldere beekje kronkelen parallel aan elkaar het Barntruper Stadtwald in, met op regelmatige afstand rustbankjes.

Al snel naderen we een brug en steken deze over tot de asfaltweg iets verderop. Ook deze weg recht oversteken, dan verder het wandelpad het bos in waar de eerste van vele vijvers die we nog zullen zien in beeld komt.

Het pad voert ons tussen een hele reeks vijvers en de overal aanwezige beek door, langs een schuilhut, tot een eerste Y-splitsing.

Biotoop vijver met op de achtergrond een schuilhut

We blijven daar de 'X' volgen naar links, waar ook 'Tannenklause' staat aangegeven, waarbij we ook de eerste hoogtemeters gaan maken. Al snel komen nu ook de uitzichtpunten.

De 'X' verder volgend gaan we steeds steiler langs een bosrand met links nog meer mooie uitzichten over Barntrup en het in de verte gelegen Weserbergland.

een doorkijkje op Barntrup

het pad stijgt licht door een prachtig bosgebied Het pad komt uit op een T-splitsing met een brede 'Forstweg' bij een restaurant rechts, mooi gelegen in de bossen.

Op de splitsing gaan we linksaf, nog iets verder omhoog tot aan de volgende bocht met weer een splitsing. Daar gewoon het pad rechts aan blijven houden. Vanaf hier loopt de 'X' gelijk op met de lokale routes A2/A1/A3.

Nog even gaat het langs de bosrand met links mooie glooiende hellingen, daarna verder het bos in tot een groot kruispunt van boswegen met schuilhut.

Hier verlaten we de 'X' markering en slaan linksaf, nu de 'A' verder volgend.

De weg buigt dan naar links af waarbij we licht stijgend in een schitterend open bosgebied belanden met steeds steiler wordende hellingen om ons heen.

Na een lang recht gedeelte gaat het weer dalen en eindigt dit pad op een wandelparkeerplaats. Net voor de parkeerplaats echter gaan we rechts omhoog. De A1 en A3 worden er aangegeven.

daarna volgen er nog veel meer mooie uitzichtpunten

in een stuk klimmen we naar 315m hoogte Steeds verder omhoog gaat het nu richting de 330m hoge Beckerberg, voortdurend door een heel mooi landschap met afwisselend bossen en open gedeelten.

Ook de uitzichten komen veelvuldiger voorbij en worden alsmaar mooier. Ook achter ons waar een van de hoogste toppen van dit gebied, de 429m hoge 'Winterberg', zichtbaar is.

Dit lange rechte pad is de 'Grensweg' op de grens van Nordrhein Westfalen en Niedersachsen. Op regelmatige afstand komen we dan ook betonnen palen en stenen tegen die dit bevestigen.

Nu kunnen we alle zijwegen negeren en steeds rechtdoor lopen tot aan een kruispunt met een blokhut rechts in het bos. Bij de blokhut, waar we de 'x' route nu kruisen, houden we een korte pauze.

nog een laatste uitzichtpunt voor we het bos ingaan

Langs deze 'Grensweg' staan op regelmatige afstand genummerde grenspalenHier staan we op 315m hoogte, dus als we verder rechtdoor gaan naar het hoogste punt van 330m is er weinig meer te klimmen.

Ook loopt het nu door dicht bos, zodat van uitzichten of een merkbaar bergtopje geen sprake is.

Al snel volgt weer een grote splitsing van 'Forstwege', waar het linker pad flink omlaag gaat. Ook op deze splitsing gaan we rechtdoor de A1 achterna.

Verderop dan de A1 rechtsaf aanhouden, waarna het brede pad overgaat in een onduidelijker karrenspoor.

De markeringen zijn in overvloed aangebracht zodat het pad goed te volgen is. Ook hier staan op vaste afstanden genummerde grenspalen.

Het daalt steeds verder omlaag door een mooi bos, waarbij we zelfs een enkel beekje moeten oversteken.

er moet zelfs een enkel beekje worden overgestoken Deze zijn niet heel breed en het lukt prima om met droge voeten de overkant te halen, al was het maar omdat, waar nodig, wel een boomstam of stapsteen aanwezig is om hulp te bieden.

Wij waren er in een droge periode, zodat zelfs de stenen nauwelijks nodig waren.

De vage zijwegen kunnen we negeren, tot op een T-splitsing met een breed pad. Daar gaat de A3 rechtsaf, A1 links.

Wij gaan links waarna er een lange bocht naar rechts volgt, en we weer een splitsing bereiken.

We moeten rechtdoor, maar gaan even een 100m naar links om daar van het mooie uitzicht over de heuvels rond Selbeck te genieten. (Foto onder)

Het is hier nog 274m hoog, Selbeck verderop ligt op 200m. We keren dan terug naar de splitsing en gaan verder op het pad, op weg naar Selbeck waar we straks aan langs zullen lopen.

Vanaf 274m hoogte kijken we neer op Selbeck

Op het volgende kruispunt gaat het links en gelijk rechts, ook daar de A1 markering het bos in volgend. Al snel komen dan de enkele huizen waar Selbeck uit bestaat in beeld en er stroomt een mooi beekje langs het pad. Bij het kruispunt net achter de eerste woningen gaan we rechtdoor verder, het pad door het bos net achter de woningen langs.

en weer een schitterende vijver, mooi in het bos gelegen

bij deze vijver ligt een 'Grillplatz' met speelweide Het beekje wordt overgestoken en dan is er rechts weer zo'n mooie vijver in het bos. (foto boven)

Verderop dan een T-splitsing met aan de overzijde nog een schitterende vijver, deze keer met speelvelden en picknickplaats. Een 'Grillplatz'. Achter het watertje zien de groene heuvels er schitterend uit.

We gaan rechtsaf en houden zo de vijver aan de linkerzijde, daarna weer rechts aanhoudend de A1 op.

Vanaf hier kunnen we steeds maar deze 'Forstweg' aan blijven houden, deels door het bos en af en toe links langs de bosrand met nog meer uitzichtpunten.

We negeren de weg linksaf, en komen dan op het volgend kruispunt bij een heel mooi gelegen 'Friedhof'.

Recht oversteken brengt ons voorbij de begraafplaats weer het bos in, nu licht stijgend.

via de 'X5' route keren we terug naar de startplaats Dit blijven we nu aflopen tot waar we links het restaurant zien liggen waar we eerder naar boven kwamen. Daar kunnen we dan linksaf weer terug naar het startpunt.

Net voor we het restaurant bereiken is er nog een mogelijkheid om eerder linksaf te slaan en via nog meer vijvers en stroompjes een stuk af te snijden.

Ook een heel mooi stukje, maar dan mis je de kans om na de wandeling bij het restaurant nog wat te drinken.

De route terug is dan eenvoudig. Gewoon de 'X5' weer blijven volgen, nu vooral omlaag, en langs de vijverpartijen en langs het beekje terug naar het startpunt.

Voor ons waren dit weer de eerste hoogtemeters na de winterstop, en het was een fijne route om weer 'even in te lopen'.