Dörenther Klippen II

Dörenther Berg - Hockendes Weib - Kletterwand - Trimmpfad - Brochterbeck - Dörenther Berg

 

 

(Laatste melding route OK: 09-2015 - Ad de K. Enschede)

Note: In deze beschrijving wordt soms gewezen op markeringen van de lokale routes A2, A3 enz. September 2015 laat Ad de K. weten dat deze markeringen soms slecht zichtbaar zijn en dat wandelaars er goed aan doen de beschrijving op deze site uit te printen. (Zie knop 'Print PDF' bovenaan deze pagina) Op andere momenten kan alles weer fris in de verf zijn gezet, maar dit gebeurd niet met grote regelmaat.

Over onze eerste Dörenther Klippen rondwandeling krijgen we veel positieve reacties, alleen is het een nogal korte route voor veel van onze geoefende wandelfans. Het kon dan ook niet anders dan dat we rond het Natur Denkmal Hockendes Weib nog eens een mooie wandeltocht uit gingen zetten. Deze keer met wat meer kilometers en extra klimwerk.

routekaart Dörenther Klippen

hoogteprofiel Dörenther Klippen route

Deze rondwandeling gaat vooral over onverharde wegen en paden, deels ook over minder toegankelijke rotsblokken via een 'Kletterweg'. Het 'Kletter-gedeelte' is echter ook eenvoudig te omzeilen.

Onderweg zijn er veel fraaie rotspartijen en mooie uitzichtpunten, en extra uitdagingen zitten in een echte Kletterwand en Trimmpfad. Je kunt er naar keuze gewoon aan langs lopen of je kunt er iets mee doen als je het leuk vindt. Kortom, een route vol uitdagingen, maar niets hoeft.

door het bos achter de camping langs Vanaf Oldenzaal via de A30 is het 30 minuten tot aan de afslag 11b Ibbenbüren. Onder aan de afslag rechtsaf richting Dörenthe, waar de weg al snel omhoog gaat; De Dörenther Berg op. Voorbij de ingang van de Sommerrodelbahn, daarna daalt het weer af in een lange bocht naar links naar Dörenthe.

We rijden de toegangsweg naar een camping voorbij, en na de bocht is er dan links een ruime parkeerplaats vanwaar de wandelroute start. Pal achter de camping.

Vanaf de parkeerplaats nemen we het pad achter de informatieborden het bos in. Een heel mooi stukje natuur met prachtige beboste hellingen rondom.

Dit deel wordt veel belopen en er zijn verschillende paden in alle richtingen. Maar we blijven gewoon de hoofdrichting volgen tot we voorbij de camping rechts op een asfaltweg weg komen.

Daar gaat het rechtsaf achter de camping langs. Dit is een onderdeel van de Hermannsweg, te herkennen aan de alom aanwezige 'H' tekens op bomen en palen. Deze Hermannsweg zullen we vandaag nog een paar keer tegenkomen. Ter hoogte van het campingterras, wat daar schitterend in de bossen ligt, gaat het linksaf het brede bospad op.

de herfstbladeren maken het pad slecht zichtbaar Al na enkele meters volgt een Y-splitsing. De bredere Hermannsweg gaat rechtdoor en heel geleidelijk omhoog naar de verderop gelegen rotsformatie Hockendes Weib. Het smallere paadje rechts is wat wij kiezen.

Deze gaat steiler omhoog naar dezelfde eindbestemming, maar volgens het bordje bij de splitsing loopt het via een Kletterweg.

Via dit paadje zijn we eerder bovenop de bergrug en zullen we langs meerdere leuke rotspartijen en uitzichtpunten komen die via de Hermannsweg omhoog deels voorbij worden gelopen.

In de herfst is het verloop van het pad soms slecht te zien, het bladerdek maakt dat lastig. Op zich maakt het niet veel uit, boven tussen de rotsen lopen overal smalle paadjes en daar is het toch een kwestie van een beetje je eigen weg zoeken.

Eenmaal boven doen we dat door soms een mooi rotsblok rechtsom te verkennen, een andere keer lopen we linksom. De algemene richting blijft zo veel mogelijk de bergrug verder volgen en waar het kan het pad omhoog te kiezen.

tussen de rotsformaties Dörenther Klippen tussen de rotsformaties Dörenther Klippen tussen de rotsformaties Dörenther Klippen tussen de rotsformaties Dörenther Klippen tussen de rotsformaties Dörenther Klippen tussen de rotsformaties Dörenther Klippen

klik op een kleine foto voor een vergroting

Als we een mooi stukje achter ons laten volgt steevast een nog mooier plekje of uitzichtpunt. We winnen aan hoogte en dus ook aan uitzicht en de rotsen worden ruiger en grilliger. Tot we verderop bij de mooiste rotsformatie van allemaal aankomen; Das Hockendes Weib.

Ook deze bijzondere rotsblokken kunnen we van alle kanten verkennen. Voor het vervolg van de route moeten we nu echter links achter deze hoge rotsblokken verder omhoog klimmen en het pad er omheen volgen. Dat daalt daarna weer af, draait links, en sluit dan aan op de brede Hermannsweg.

Das Hockendes Weib Das Hockendes Weib Das Hockendes Weib Das Hockendes Weib Das Hockendes Weib Das Hockendes Weib Das Hockendes Weib

klik op een kleine foto voor een vergroting

Op deze met de 'H' gemarkeerde weg gaan we rechtsaf en lopen na enkele meters langs een bijzondere horeca gelegenheid. De Almhütte. Boven op de bergrug en met een mooi terras voor en achter het gebouw. De Hütte is het hele jaar open.

Al snel gaan we de 'H' weer achter ons laten door voorbij de Almhütte het eerste pad rechtsaf in te slaan. Het pad gaat schuin rechtsaf en iets omlaag. (Er gaat bij dezelfde splitsing ook een pad scherp rechts terug naar de Hütte, deze kunnen we negeren.)

achter de boerenhoeve Het paadje loopt verderop tussen twee grote rotsblokken door en buigt naar links. Nu gaat het in een stuk door afdalen tot onder in het dal.

Bij de volgende splitsing moeten we links het bos in en langs de bosrand verder, deze splitsing is echter zeer slecht herkenbaar. Hij is te zoeken waar het pad haaks naar rechts gaat voor een lang niet meer onderhouden weiland langs.

In die bocht naar rechts moeten we links omhoog tussen de bomen stappen. (Het pad naar rechts gaat tot de boerderij die er te zien is. Dat hebben we verkend, maar loopt daar alleen het erf op.) Eenmaal in het bos is het pad weer wel goed zichtbaar en brengt ons met een boog om deze boerenhoeve heen, links daarvan door het bos.

Er volgt een mooi gedeelte door het bos over de berghellingen, steeds verder naar rechts draaiend. Daarna eindigt het pad bij een driesprong aan een bosrand. Hier houden we links aan en volgen de zandweg langs de bosrand.

Verderop buigt het weer naar links het bos in, en even later wordt duidelijk dat we een soort kloof inlopen. Wanneer we verwachten dat het pad scherp naar rechts terug zal gaan langs de berghelling aan de overzijde, loopt er een smal pad naar links (rechtdoor) recht op een steile gladde rotswand af. We hebben de Kletterwand gevonden.

Kletterwand en uitzichtpunt Kletterwand en uitzichtpunt Kletterwand en uitzichtpunt Kletterwand en uitzichtpunt Kletterwand en uitzichtpunt Kletterwand en uitzichtpunt Kletterwand en uitzichtpunt

klik op een kleine foto voor een vergroting

Nu lopen we op deze wand af en houden rechts aan richting de grote traptreden. We volgen deze trap langs de rots omhoog en houden links aan waar de trap zich splitst. Steeds verder omhoog en alsmaar links om de rots heen komen we na een zware klim achter de rotswand boven.

Ehrenfriedhof WOII Hier gaan we zo dadelijk rechtsaf via een van de vele paden tussen de varens door, maar eerst lopen we ook het laatste stukje naar links om bij een volgend schitterend uitzichtpunt te komen. Recht boven de klimwand.

Nadat de nodige foto's zijn genomen keren we terug naar het pad tussen de varens. Hier lopen heel veel paadjes en het maakt niet veel uit welke we kiezen. Als we maar globaal van de rots af blijven lopen zijn we via elk van deze routes zo weer op de brede Hermannsweg.

Deze volgen we dan naar rechts tot aan een Y-splitsing met tussen twee van de paden een Ehrenfriedhof. Rechts, rechtdoor, gaan we nu voorlopig de goed gemarkeerde 'H' volgen.

Het is ondertussen lunchtijd geworden en we weten dat we zo dadelijk bij een splitsing langs een schuilhut komen links in het bos. Die zoeken we dan ook op om daar de broodjes te eten met een kop hete soep.

Na de pauze pakken we de 'H' weer op. We negeren de zijpaden en lopen verder tot we bij een wit/rood hek op een kruising komen.

(We moeten nog steeds rechtdoor maar controleren er even of de A2 route hier nog steeds bij de bankjes naar links gaat. Dit gedeelte maakt ook onderdeel uit van onze Dörenther Klippen I route, en die gaat volgens de beschrijving hier links omlaag. Altijd prettig om te zien dat dit nog steeds klopt met onze beschrijving.)

bij de paddenstoel schuilhut linksaf Vanaf dit punt is het niet ver meer tot de volgende opvallende schuilhut in de vorm van een paddenstoel, net na een bocht naar rechts.

Ook nu gaan we de A2 volgen, maar eerst op dit kruispunt, tegenover de schuilhut, links omlaag via een smal paadje.

Als er nog wandelaars zijn die nog niet genoeg hebben van mooie rotspartijen en uitzichten, dan kunnen die de 'H' nog eens 250m verder volgen tot aan de Dreikeiserstühl. Een prachtig uitzichtpunt en deze keer naar het noorden. De fotografen onder ons zullen begrijpen waarom dit een voordeel is.

De A2 gaat links tamelijk steil omlaag, een leuk paadje het bos in. Na de eerste afdaling wordt snel zichtbaar dat het zo dadelijk breder gaat worden en dat we aansluiten op een Trimmpfad. De trimattributen zijn onmiskenbaar.

Hier komen ook allerlei andere bospaden bij elkaar, maar we blijven gewoon rechtdoor verder afdalen en het Trimmpfad volgen naar de bosrand in het Bocketal. Daar aan de rand van het bos worden we nog eens verblijd met een heerlijk uitzicht door het dal en aan de overzijde een leuke berg met daaronder een camping.

afdalen via het Trimmpfad met mooie vergezichten

Op de splitsing aan de bosrand gaan we nu rechts, nog steeds een deel van het Trimmpfad. Verderop buigt het pad naar links richting een parkeerplaats met daarachter de camping. (Vanaf deze parkeerplaats start onze wandelroute Brochterbeck-Tecklenburg) Net voor deze bocht echter zijn er op één splitsing rechts twee paden de berg op. Een beetje rechtdoor en een pad scherp naar rechts. We kiezen hier de 'rechts/rechtdoor' variant en klimmen weer omhoog tot boven op de bergrug.

Weer een stevig stukje klimmen waarbij we de andere zijpaden negeren. Bovenop aangekomen zien we een kruispunt. We lopen weer tegen de Hermannsweg aan. Nu gaan we linksaf de 'H' omlaag volgen tot aan de rand van het dorpje Brochterbeck.

Brochterbeck komt in zicht

Vlak voor dit dorp steken we rechtdoor het spoor over waar we rechts de huizen van Brochterbeck al over het veld kunnen zien. Daar lopen we straks tussendoor langs de kerk. Dat doen we door op de volgende splitsing met een asfaltweggetje rechtsaf te gaan. Op een paal worden daar ook de locale wandelroutes A3 en A4 aangegeven.

Nu blijven we deze weg door het dorp helemaal volgen tot deze eindigt bij een T-splitsing. Vanaf hier pakken we de lange afstand route X25 op, deze gaat daar rechtsaf. Dit wordt op lantaarnpalen aangegeven met een witte 'X25' op een zwarte sticker.

stadspark Brochterbeck

De X25 brengt ons rechtdoor het centrum van Brochterbeck in tot we rechts een prachtige kerk tegenkomen. Zo dadelijk gaan we na de kerk rechtsaf, maar eerst steken we er over naar het stadsparkje aan de overzijde.

een vijver met Mühle in het park Daar kunnen we een vijver met een 'Mühle' bekijken, een Wassertrettbad, een oorlogsmonument, en een heel bijzondere Salinenstein. Deze komt uit Bad Rothenfelde, nog een mooi stadje waar we al eens een wandeling hebben gedaan.

Vanuit het parkje steken we terug de weg over en gaan dan rechts voor de kerk langs.

Heel geleidelijk gaat het weer bergop tussen de huizen door. Hier en daar zijn zijwegen die we kunnen negeren, de X25 blijft de weg wijzen.

Na het laatste huis gaan we nog steeds rechtdoor, maar vanaf hier is het weer onverharde ondergrond.

Even later is er rechts een inham met een bankje. Dit is een uitzichtpunt en voor ons mooi genoeg om nog even een pauze te nemen.

Dit pad met soms open gedeelten met fraai uitzicht en deels door stukjes bos, blijven we nu kilometers lang volgen. Ergens onderweg is er de mogelijkheid om links even van de route af te wijken en daar een oude kalkoven te bekijken. De eerste splitsing met een pad scherp rechts omhoog moeten we negeren.

Links zien we af en toe de spoorbaan die parallel aan onze route loopt. Pas wanneer deze spoorbaan naar links afbuigt, komen we even later bij een splitsing waarop we de X25 gaan verlaten. We slaan rechtsaf, een pad dat weer omhoog loopt.

(Vanaf deze splitsing is ook al een verderop gelegen kruispunt te zien met een asfaltweg waar we dus niet aan toe moeten lopen.)

prachtig landschap bij de afdaling

ook in de herfst staat er koolzaad te bloeien Nu we rechts omhoog lopen komen we langs de ruïnes van een oude kalkzandsteen fabriek. Eenmaal boven kunnen we nog eens van een schitterend vergezicht genieten, het pad loopt daar even vlak door de velden alvorens weer sterk af te gaan dalen.

Na de korte afdaling is er weer een splitsing met een asfaltweg die we nu linksaf moeten gaan volgen. In de verte staat de boerenhoeve die we eerder van de andere zijde hebben gezien op weg naar de Kletterwand.

De asfaltweg gaat weer licht omhoog en daarna naar links en weer omlaag. Het eindigt op een T-splitsing. Deze keer gaan we rechtsaf op de huizen af, en op het eerstvolgende kruispunt bij deze woningen nog eens rechts.

Dit hele gedeelte van deze wandeltocht hebben we een prachtig uitzicht over de velden en de bergrug van het Teutoburgerwald, het mooist echter is dat we vanaf hier ook Das Hockendes Weib vanuit het dal kunnen bekijken. Een indrukwekkend schouwspel als je bedenkt dat dit Zandsteen is. Dit was 13mln jaar geleden de kuststrook!

overal dat ruime uitzicht over de glooiende velden

Das Hockendes Weib vanuit het dal gezien De asfaltweg gaat hier met een boog door de velden, en verderop bij een woning is er nog eens een splitsing naar rechts. We blijven echter rechtdoor gaan op het bos af.

In het bos ligt een grote kruising. Rechtdoor het smalle pad omhoog gaat weer naar Das Hockendes Weib met daarachter de Almhütte voor wie daar nog iets wil nuttigen.

Wij gaan er linksaf op het onverharde pad dat daarna net in het bos de bosrand volgt. Dit is tevens weer de A1 en A3.

Door het pad alsmaar te blijven volgen komen we weer bij de camping uit waar we de route begonnen. Deze keer lopen we aan de andere zijde tegen de omheining van de camping aan. Daar kunnen we dan rechtsaf om de camping heen lopen, en terug naar de parkeerplaats. Natuurlijk is het ook mogelijk om nog bij de camping binnen te stappen of op het terras te gaan zitten. De Kuchen daar kunnen we van harte aanbevelen.