Drie lussen route Herbeumont

Herbeumont - BBQ plaats - Roche de Moulin - Spoorbrug - Tombeau du Chevalier - Burcht ruïne

 

 

(Laatste melding route OK: 10-2014 - Fred en Ineke van A. Zoetermeer)

Een rondwandeling zonder een wat saaier moment kom je eigenlijk nooit tegen. Deze België route, in de Gaume streek aan de rand van de Ardennen, brengt daar verandering in terwijl we van het ene mooie stukje of uitzichtpunt naar de volgende lopen.

Deels brede paden en wat asfalt, maar vooral smalle paadjes langs berghellingen en over een schitterende bergkam. Bij nat weer is het soms oppassen geblazen over de gladde rotsen en langs de steile afgronden.

routekaart Herbeumont rondwandeling De route bestaat uit drie lussen en is dus eenvoudig in te korten. (Voor ons was dat de reden om deze te gaan lopen met een van griep herstellende Sabina waarvan we niet zeker wisten wat ze aan zou kunnen. De route was zo uitdagend en mooi dat ze het alsnog, met voldoende pauzes, helemaal volbracht heeft).

De aangegeven looptijd van 4 uur is ruim genomen. Er zijn veel bezienswaardigheden onderweg waar we graag wat extra tijd voor wilden nemen.

Het begint gelijk al met een erg leuke parkeerplaats. Vanaf de hoofdweg N884 door Herbeumont met de naam Rue de Bravy, zoeken we de kruising met Avenue René Demarteau en rijden deze in.

Deze Avenue is een dubbele laan met een parkje ertussen en eindigt bij een ruime camperparkeerplaats. Zowel tussen de bomen van de laan als op de parkeerplaats kunnen we de wagen gemakkelijk kwijt. Wij kiezen voor de schaduw van de fraaie bomen die de dubbele laan omzomen op deze hete Paaszaterdag van 2011.

We kunnen hier nog even verder de parkeerplaats oplopen om al een glimp op te vangen van de burchtruïne boven Herbeumont, maar ook onderweg krijgen we deze nog vaak te zien en zullen hem zelfs nog bezoeken. Dit 11de-eeuwse kasteel is het meest kenmerkend van het 700 inwoners tellende dorpje Herbeumont. De andere hoogtepunten zijn een 12de-eeuwse kapel en de prachtige spoorwegviaduct. Ook dezen krijgen we vandaag regelmatig te zien.

hoogteprofiel rondwandeling

in deze prachtige laan kunnen we prima parkeren

Met een derde extra waterfles in de rugzak vanwege het extreem warme weer zo vroeg in het jaar, starten we door terug te lopen naar de hoofdweg. We steken deze over naar het kleine voetpad langs een heg en gaan rechtsaf. Aan het einde dan rechtdoor de asfaltweg omhoog.

Na het passeren van enkele huizen en het bord dat aangeeft dat we Herbeumont verlaten, volgt al snel een bocht naar links en zijn we al heel geleidelijk boven het dorpje uitgeklommen.

een BBQ plaats met geweldig uitzicht Vlak na de bocht ligt een hele mooie picknickplaats met BBQ. Net voor de houten afrastering van deze picknickplaats moeten we bij het bordje 'Fauchage Tardiff' rechtsaf omlaag.

Voor we dat doen, lopen we echter nog door om op bij de bankjes rond de BBQ even van het uitzicht te genieten. De beboste hellingen zien er vanaf hier schitterend uit, maar het mooiste is meer naar rechts te zien: Het oude spoorwegviaduct over de Semois.

Na het nemen van wat foto's gaan we dan terug om alsnog het pad rechtsaf omlaag te zoeken. Zoeken kan hier letterlijk worden genomen, want de eerste meters is het nauwelijks als pad herkenbaar. (Ergens tussen de houten afrastering links en afrastering van de tuin rechts gewoon omlaag stappen).

Dan daalt het snel af en wordt het pad duidelijker en goed beloopbaar. Maar wel steeds steiler omlaag. Er volgt een vaag zichtbare splitsing waar we links aan blijven houden. Even nog steiler omlaag, daarna wordt het beter en staan we even later op een asfaltweg bij een camping, mooi gelegen aan de Semois.

Rechtsaf vervolgen we de wandeltocht achter de camping langs naar de oude spoorbrug en gaan er onderdoor verder tot de weg eindigt bij de verderop gelegen brug van de hoofdweg N884.

Deze Viaduc d'Herbeumont is gebouwd in het begin van de vorige eeuw. De zeven bogen overspannen 150 meter tussen de twee berghellingen op een hoogte van 38 meter boven de Semois. Nu zien we het fraaie metselwerk van de onderzijde, later gaan we er zelfs overheen lopen.

het oude spoorwegviaduct krijgen we vandaag van alle zijden te zien

Nu moeten we de hoofdweg een klein stukje volgen over de brug naar links en krijgen daarbij een mooi uitzicht over de altijd prachtige rivier de Semois. Aan de overzijde van de brug gaan we rechtsaf, waar de vangrail eindigt. In de berm rechts staat kilometerpaal-17. Een bospad rechts omhoog zal onze eerste stevige klim van vandaag worden.

een van de vele fraaie doorkijkjes

Het pad, eerst nog tamelijk breed, gaat al snel met een lange bocht naar rechts langs de berghelling verder. Dan wordt het ook smaller en soms zelfs erg smal, terwijl de helling rechts van ons steeds steiler lijkt te worden.

het paadjes wordt al snel steeds smaller Sommige stukjes zijn heel erg smal met diepe afgronden er naast, zodat het hier oppassen is met kleine kinderen en bij natte weersomstandigheden. Ook het vele blad op het pad is soms verraderlijk glad.

Met het klimmen wordt het uitzicht natuurlijk ook steeds mooier. De hellingen zijn tamelijk dicht bebost, maar toch zijn er voldoende plekjes waar ons even een doorkijkje wordt gegund.

We maken de klassieke fout al het moois op de foto te zetten, om dan steeds hogerop een nog mooier 'plaatje' te ontdekken.

Steeds maar blijven doorklimmen brengt ons uiteindelijk op een breed bospad boven over de berg. Straks gaan we hier scherp linksaf, maar eerst 50 meter naar rechts daar de kaart laat zien dat er een mooi uitzichtpunt moet zijn. De Roche de Moulin.

Het is ondertussen net 12 uur geworden, dus dat uitzichtpunt lijkt ons een geschikte plaats voor een eerste pauze en om er een boterham te eten. We worden niet teleurgesteld. Een bankje staat er al voor ons klaar en het uitzicht.... GEWELDIG!!

de Roche de Moulin is een schitterend uitzichtpunt

Zo genieten we onder het eten van het spoorviaduct in de verte, uitzicht op Herbeumont, en zelfs de burcht boven het dorp is er mooi zichtbaar. Alles in het decor van een kronkelende Semois diep onder in het dal.

dan volgt een boswandelingetje Als we voldoende hebben gerust, vooral Sabina, wandelen we de 50 meter terug naar de splitsing. Deze keer gaan we rechtdoor en blijven het brede pad volgen.

Nu wordt het een boswandeling waarbij we heel geleidelijk weer gaan afdalen in de schaduw van de dicht op elkaar staande loofbomen.

Verderop volgt een splitsing in het bos. We houden links aan en blijven zo verder afdalen.

Bijna beneden gaat het over in asfalt bij een parkeerplaats met bankjes in het bos. Daar staan we dan op een T-splitsing met een andere asfaltweg die we daarna linksaf inslaan.

Nog meer dalen tot aan een zijweg naar rechts die al snel volgt. Daar achter de rij bomen is vaag de spoordijk al te zien.

Het kruispunt is ook te herkennen aan het routebordje op een boom van route 14. Een blauw driehoekje op een witte achtergrond. We gaan hier rechtsaf naar de spoordijk, slechts enkele meters, en slaan dan op de dijk linksaf.

het spoorwegviaduct valt van bovenaf wat tegen Dit wordt beschreven als fiets- voetpad op de kaart en is dus goed toegankelijk. Helaas ligt het wel in de volle zon, dus stappen we even stevig door naar het spoorviaduct waar we veel van verwachten.

Die verwachting moeten we al snel omlaag bijstellen. Van bovenaf is de viaduct zeker niet fraai te noemen. Niets van de constructie is er zichtbaar. Het lijkt een saai betonpad, en is afgezet met stalen hekken voor de veiligheid. Geen fraaie borstweringen, mooi metselwerk... Niets.

De hekken zijn zelfs horizontaal met elkaar verbonden op slechts 1.95 meter hoogte. Voor ons hoog genoeg maar anderen zullen moeten oppassen het hoofd niet te stoten.

Het uitzicht vanaf het viaduct loont wel de moeite, maar foto's zullen tussen de tralies door genomen moeten worden.

Aan de overzijde van het viaduct gaan we rechtdoor onze weg vervolgen. Hier is het de moeite waard om rechts voorbij het viaduct even van het pad af te stappen en daar omlaag te kijken in de diepte naar de brugpijlers.

De spoordijk verder aflopend, tussen de volop in bloei staande bermen door, komen we al snel bij een volgende veel kleinere spoorbrug aan. Pal voor deze brug gaan we links naar beneden om daar op een asfaltweg uit te komen.

de bermen staan volop in bloei

Hier steken we de hoofdweg recht over, dus voor de spoortunnel langs, en gaan daar de asfaltweggetje naar Herbeumont in. Verderop volgt een T-splitsing waar we linksaf slaan. Rechts, heuvelop, is de oude kapel van de foto hieronder te bewonderen.

de oude kapel van Herbeumont

even een appeltje eten in de schaduw Snel volgt dan al weer een Y-splitsing. Hier gaan we rechtdoor, eigenlijk links aanhoudend, en lopen dan langs een oud washuis. Deels gerestaureerd maar nog steeds zonder dak.

Daarna voert de weg ons naar een camping, weer aan de oever van de Semois gelegen.

Voor deze camping houden we rechts aan en komen voorbij het kampeerterrein op het oeverpad van de rivier terecht.

Rechts in het bos staat een bankje in de schaduw waar we weer even pauzeren en kijken naar de campinggasten die in het water van de Semois spelen.

Zodra de appels in de hongerige magen zijn verdwenen gaan we dit oeverpad stroomafwaarts even volgen, waarna deze al snel weer begint te stijgen door het bos.

Boven aangekomen houden we op het kruispunt van vele paden links aan en dalen daarmee weer af naar de Semois oever.

op naar de bergkam van de Tombeau du Chevalier

ook hier weer verschillende mooie uitzichtpunten

Slechts even langs de oever, want al na enkele meters slaan we rechtsaf en kiezen het smalle paadje bergop. Op de boom bij de splitsing zit weer een wandelroutebordje, deze keer een groene rechthoek op witte achtergrond.

Dit wordt de tweede pittige klim van vandaag. Het paadje loopt langs de helling van de Tombeau du Chevalier, (het graf van de ridder), en straks zullen we er zelfs bovenop staan.

Eerst gaat het nog wat geleidelijk omhoog, daarna komen we tussen de rotsen uit en wordt het alsmaar mooier.

Soms met traptreden begaanbaar gemaakt, dan weer een stukje kronkelen tussen de rotsblokken door, blijven we het pad alsmaar volgen.

Met het winnen aan hoogte wordt het uitzicht vanzelfsprekend weer beter, ook al zijn het in het eerste deel vooral slechts kleine doorkijkjes op de rivier tussen het gebladerte door.

op de Tombeau du Chevalier op de Tombeau du Chevalier op de Tombeau du Chevalier op de Tombeau du Chevalier op de Tombeau du Chevalier op de Tombeau du Chevalier op de Tombeau du Chevalier

op de Tombeau du Chevalier

de afdaling is even leuk en spannend

Hogerop komen we langs enkele mooie uitzichtpunten waarbij we dan wel weer een weids uitzicht voorgeschoteld krijgen.

We doen het dan ook rustig aan om alles goed te bekijken en de nodige foto's te maken. Het 'rustig-aan' wordt toch al een beetje ingegeven door de temperatuur.

Nadat we enkele uitzichtpunten hebben gehad begint het weer te dalen, maar het blijft voorlopig nog een verrassend en spannend paadje daar over de bergkam.

Ergens in de afdaling lopen we op een groot rotsblok af met ervoor een bankje. Aan de andere zijde hiervan volgen nog enkele leuke en steilere afdalingen.

Dan wordt het boven op de Tombeau de Chevalier veel breder en gaat het steeds geleidelijker afdalen via een gemakkelijker beloopbaar wandelpad. Opnieuw ook weer fraaie uitzichten over de omgeving.

de bergrug wordt al breder

Als we het pad alsmaar omlaag blijven volgen komen we uiteindelijk weer uit aan de oever van de Semois achter een bankje aan de bosrand. Hier loopt weer een bredere zandweg onderlangs. De met hoog gras begroeide uiterwaarden zijn hier breed, maar een smal paadje loopt er naar de waterkant.

even een blik over de Somois

Op de brede zandweg gaan we daarna rechtsaf, nog even op gelijke afstand van de Semois, maar daarna gaat het meer naar rechts het bos in. Weg van de rivieroever. Soms zien we wat vage zijwegen naar links, maar deze zijn vooral voor het onderhoud van de bossen.

Zodra het links weer open wordt en er ook weer de brede met gras begroeide uiterwaarden tussen de bomen door in zicht komen, is er nogmaals een pad naar links. Ook hier kunnen we bij het water komen.

een heerlijk stukje wandelen langs de Semois

De wandelroute blijft echter rechtdoor gaan, steeds het brede pad maar blijven volgen. Na een tijdje loopt deze weer dicht langs de Semois en ook weer iets bergop. Uiteindelijk gaat het naar rechts, verlaten we het bos, en komen er enkele huizen in zicht omringt door fraaie weilanden.

we verlaten weer het bos

We komen er aan op een kruispunt van diverse paden. Dezelfde waar we al eerder zijn geweest net voor de klim over de Tombeau du Chevalier begon.

de laatste klim van vandaag naar de burcht Deze keer houden we de meest linkse weg aan en wordt het even weer asfalt tot in de volgende bocht naar rechts.

Links in het bos staat een wegwijzer. Linksaf het bospad in is het 0.9Km naar Herbeumont. Die route gaan we nu nemen. Linksaf en dan rechts aanhoudend de berghelling op.

Dit is nog weer even een aardig klimmetje, maar gaat niet helemaal tot boven aan toe. (Bovenop deze berg staat de burcht die we vandaag al van alle zijden hebben kunnen zien).

Het pad komt vanzelf uit bij een ruime parkeerplaats met picknickbankjes. Hiervandaan hebben we weer ruim zicht over Herbeumont en omgeving. Rechts in de diepte zien we zelfs de camperparkeerplaats liggen waar onze auto ook moet staan.

Het mooiste ligt echter rechts boven ons verscholen achter de bomen. De burcht ruïne van Herbeumont. Op het brede pad gaan we dan ook eerst rechtsaf omhoog, nog eens een stijl maar kort stukje tot aan de toegangsbrug van de burcht.

burcht ruïne van Herbeumont burcht ruïne van Herbeumont burcht ruïne van Herbeumont burcht ruïne van Herbeumont burcht ruïne van Herbeumont burcht ruïne van Herbeumont burcht ruïne van Herbeumont

burcht ruïne van Herbeumont

Nadat we alles hebben bekeken en natuurlijk de uitzichttorens hebben beklommen om nogmaals een blik op de omgeving te kunnen werpen, moeten we het zelfde stukje weer afdalen tot de picknickplaats. Daar gaan we dan rechtdoor omlaag, negeren de eerste zijweg naar rechts, en komen dan uit bij een brug over de oude spoorbaan. De rails liggen er al lang niet meer, daar diep onder de brug is alleen nog een fiets- en wandelpad te zien.

over de spoorbrug in Herbeumont

Aan de andere zijde van de brug gaan we weer rechts en volgens deze asfaltweg verder omlaag tot we bij de camper plaatsen uitkomen. Daar links is dan weer de mooie dubbele laan waar de auto nog steeds heerlijk in de schaduw staat van prachtige knoestige bomen.