Rondwandeling Ourthedal

Tonny - Ourthe - Bonnerue - Pironpré - Haies de Tillet - Tompré - Tonny

 

 

(Laatste melding route OK: 05-2015 - Henk en Jannie uit Westerland)

routekaart Tonny Amberloup Tillet Een lichte wandelroute door het fraaie Ourthedal door bossen en velden met verschillende schitterende uitzichtspunten. Stukken asfalt, maar ook zand- en bospaden wisselen elkaar af tijdens deze tocht. De route is niet erg zwaar maar er zitten wel twee stevige hellingen in.

Tonny Amberloup ligt aan de N826, 20 minuten vanaf Houffalize of via Bertogne de N4/N826. Gelijk voorbij Amberloup wordt Tonny rechts aangegeven. Het is zo klein dat de camping, die over verschillende eilandjes van de Ourthe ligt, gemakkelijk te vinden is. Daar is voldoende ruimte voor het parkeren van de auto.

Vanmorgen, (Pasen 2009), zijn we heel vroeg vanuit zuid Groningen vertrokken naar Tonny en kwamen er rond de middag aan. Even de bagage in de gehuurde stacaravan deponeren en gelijk de wandelschoenen aan voor een eerste wandeling in de buurt van de camping. (De camping wordt hier beschreven)

het dorpje Tonny We lopen de camping af en gaan links het dorpje Tonny in. Al na 50 meter op de kruising weer linksaf tussen de huizen en boerderijen van dit grappige dorpje door. (Foto)

Voorbij de eerste rij huizen gaat het geleidelijk iets omhoog en krijgen we links het eerste uitzicht op de prachtige Ourthe en kijken we van bovenaf op de camping neer waar de verschillende takken van de Ourthe doorheen stromen.

Het zonnige weer van dit weekeinde maakt het uitzicht extra mooi en versterkt ons enthousiasme om er een heerlijk wandelweekeinde van te maken.

We blijven de asfaltweg volgen, langzaam stijgend, en negeren de zijwegen naar rechts.

Voorbij het hoogste punt daalt het weer wat af tot voorbij de laatste huizen van Tonny en verandert het asfalt in een bospad. Voor we het bos in gaan zijn er echter links nog een paar mooie vergezichten in het Ourthedal met overal groepen in bloei staande gele narcissen die hier veel in het wild voorkomen.

we laten de huizen achter ons en krijgen daar mooie uitzichten voor in de plaats

brug over de Ourthe Het bospad daalt nu af tot op 'oeverhoogte' maar nog wel een stuk rechts van de Ourthe zelf. Al snel komen we bij een afslag naar links, een pad dat naar het water loopt. Eigenlijk moeten we rechtdoor, maar we willen toch ook wel graag even bij de Ourthe kijken en gaan deze zijweg dan ook even in.

Al snel staan we aan de oever van de beek bij een smalle brug. (Foto) Aan de overkant een prachtig huis. Een bord aan de overkant van de brug laat weten dat de oever aan de andere zijde privébezit is en voor ons niet toegankelijk

Natuurlijk steek ik de brug toch maar even over om alles goed te kunnen bekijken en wat foto's te maken.

Rechts van het 'optrekje' zien we straks nog een flinke waterval langs de zijmuur omlaagkomen. Het lijkt er op dat ze er zelf hun energie opwekken met het Ourthe-water.

Daarna keren we terug tot aan de afslag en vervolgen onze voettocht door het bos waar net de eerste frisgroene bladeren aan de bomen verschijnen.

paadje langs de helling om natte voeten te voorkomen Verderop bij een bankje rechts van het pad, gaat een steil paadje omhoog als onderdeel van de locale wandelroute A7. De A7 is een aanrader voor eenieder die nog meer mooie wandelingen in deze omgeving wil maken. De A7 is aangeduid met blauwe rechthoeken, is 6Km lang en voert naar 500m hoogte. Vooral door dicht bosgebied met af en toe een fraai uitzicht. (Mijn wandelroute 'Ourthedal en bossen bij Tonny' bevat ook een deel van die A7).

Wij blijven de brede bosweg verder volgen waarbij we soms wat verder van de Ourthe af lopen en dan weer dicht langs de waterkant.

Op het laagste punt veranderd het pad in een 'holle weg' waar het na regenval flink blank kan staan. Er is daar een alternatief paadje rechts langs de helling waar we de voeten wel droog kunnen houden.

Verderop stijgt het hoofdpad weer en is de wateroverlast voorbij.

achter de heuveltop ligt Bonnerue Nog een stukje door het bos en dan stijgt het weer en verandert het bos aan de linkerzijde in struikgewas en weilanden. Het winnen aan hoogte en de afwezigheid van bomen komt te goede aan het uitzicht en bij elke stap kunnen we dieper het dal in kijken. Een schitterende omgeving.

Rechts nog een steile rotswand en dan zijn we weer op asfalt aangekomen.

Langzaam stijgt het nu verder tussen de weilanden door, omhoog naar een in de verte zichtbare heuveltop waarop elektriciteitpalen staan.

Vlak achter die heuvel ligt Bonnerue, maar het dorpje is pas zichtbaar als we helemaal boven zijn aangekomen. Het laatste stukje is best pittig klimmen zo na een lange winterstop.

De combinatie van de warmte en de klim laat ons, boven aangekomen, dan ook al snel de watervoorraad aanspreken voor we aan de afdaling naar Bonnerue beginnen.

Het dorpje bestaat uit slechts enkele huizen en boerderijen en verder een opvallend leuk wit kerkje. (Foto onder) Alles haast nonchalant neergestrooid in het heuvellandschap.

fraai wit kerkje in Bonnerue

een afdaling  met een heuse haarspeldbocht.... Voorbij de kerk komen we op een T-splitsing waar het nu linksaf verder gaat. Opnieuw iets stijgend over het asfalt tussen mooi golvende weilanden door.

Even later lijkt de weg te eindigen bij een bosrand. Bij het bos aangekomen gaat het verder, haaks linksaf en omlaag via een heuse haarspeldbocht. Een leuke afdaling naar de nu voor ons stromende Ourthe.

In de bermen bloeien ook hier weer grote hoeveelheden narcissen en we komen zelfs een man en vrouw tegen die er bosjes bloemen plukken en in de wagen leggen.

Als snel zijn we het bos weer uit en komen dan op het laagste punt van het dal bij een brug over de Ourthe, afgezet met natuurstenen muurtjes.

De frisse voorjaarskleuren en het in de zon schitterende water bieden ons een fraai plaatje, zowel stroomopwaarts als stroomafwaarts.

schitterend uitzicht in het Ourthedal

een stukje langs de hoofdweg naar Amberloup Vervolgens gaat het weer omhoog tot aan de hoofdweg N826. We moeten nu linksaf een stuk langs deze drukke verkeersweg lopen tot we weer rechtsaf het bos in gaan.

Niet het mooiste wandelpad, maar dat wordt verzacht door het geweldig uitzicht aan de linkerzijde.

Uit voorzorg lopen we links van de hoofdweg door de berm zodat we goed zichtbaar zijn voor de Belgische chauffeurs die soms in flink tempo de bochten uit komen.

Het eerste bospad rechts gaan we voorbij. Deze gaat met een grote boog naar Tillet maar die afstand is helaas te ver voor deze middagwandeling.

Verderop verdwijnt de weg in het bos, met een bocht naar rechts. Voor die bocht gaat een tweede bospad rechtsaf bij een bankje langs de straatrand.

links prachtige uitzichten

en dan weer een mooi bosgebied in Achter het bankje gaat een vaag pad links omhoog en een duidelijker pad rechts, terug in de richting waaruit we kwamen.

Rechts moeten we hebben en na 20 meter gaat het met een bocht naar links omhoog het bos in, steeds verder weg van het verkeerslawaai.

De route door het bos wordt vergemakkelijkt door af en toe een routeaanduiding met een geel of rood rechthoekje op witte achtergrond. (Foto)

We komen in een zeer afwisselend bosgebied. Groepen sparren, dennen, beuken en berken wisselen af met open stroken waar alle hout is gekapt of stukken begroeit met brem of ander struikgewas.

Soms een zandpad, dan weer vooral boomwortels of hoog gras waarbij tussen de nauwelijks zichtbare rijsporen lage bremstruikjes proberen te overleven.

Zo lopen we dan ook beurtelings in de koele schaduw van een sparrenbos maar zo ook weer in de felle zon bij de meer open delen.

sparren, dennen, beuken en 
		berken wisselen elkaar af

plots wijkt het bos bij een T-splitsing Steeds maar rechtdoor het pad vervolgend en alle zijwegen negerend tot het uiteindelijk duidelijk merkbaar steeds meer naar rechts afbuigt, genieten we van deze afwisselende wandeling. De gele en rode bordjes blijven de route duidelijk aanwijzen.

Plots wijkt het bos bij een T-splitsing en staan we boven op een heuvel in het groene grasland.

We moeten er linksaf, maar lopen eerst nog het gras op waar het nog een paar meter omhoog gaat met de verwachting vanaf dit hoogste punt meer uitzicht in het dal erachter te krijgen.

Daarin worden we niet teleurgesteld. Tillet ligt er onder in het dal met op de achtergrond een rij windmolens op de heuveltoppen aan de overkant. Opnieuw prachtig om te zien.

 

we lopen parallel aan het pad door de weide voor meer uitzicht

Om nog langer van het uitzicht te kunnen genieten nemen we niet het pad linksaf, maar lopen we parallel aan het pad door de weide. Net iets hoger en daarmee een fraaier vergezicht behoudend.

En dan komt er ook nog een opening links bij wat uitzicht biedt op ons 'thuis' voor de komende dagen; Tonny. We moeten ons we even vrij maken van de nieuwsgierige koeien om het uitzicht volledig in ons op te kunnen nemen.

uitzicht op Tonny

terug bij de camping We volgen nu verder het halfverharde pad geleidelijk omlaag, langs een GSM zendmast, tot aan de asfaltweg die Tonny met Tillet verbindt.

Daar gaan we weer naar links en verder omlaag richting het nu duidelijk zichtbare Tonny.

We dalen tot we opnieuw aan de hoofdweg N826 staan, steken deze over en dalen verder af tot aan de camping.

Daar zijn op deze zonnige en zeer warme dag ondertussen de parasols te voorschijn gehaald en op het terras aan de Ourthe geplaatst. Enkele campinggasten hebben dat ook al ontdekt en zitten er aan een drankje. Na een heerlijke wandeling is dat wel heel aanlokkelijk........

(Georganiseerde wandeltochten door dit gebied kun je hier vinden).