Rondwandeling langs de Lesse bij Resteigne

Resteigne - Lesse - Belvaux - Natuurgebied Les Pairées en Amont - Resteigne

 

 

(Laatste melding route OK: 04-2015 - Leo K. Zaandam)

Wandelkaart Resteigne Dit is een eenvoudige en lichte wandeling door een paar bijzonder mooie natuurreservaten en heerlijk langs de wonderschone Lesse.

Het kan dus eenvoudig op een middag worden gelopen, waarbij er voldoende tijd blijft om onderweg van de bijzonderheden te genieten.

Resteigne is te vinden vlak langs de autosnelweg A4, net onder Han-sur-Lesse. Op de A4 afslag 23 is het via Chanly, of afslag 23a via Tellin te bereiken.

Vanuit het centrum van Resteigne richting Belvaux, rijden we in noordelijke richting het dorp weer uit om even later bij de brug over de Lesse te komen. Bij het kasteel van Resteigne.

Over de brug en dan gelijk rechtsaf, om het restaurant heen, ligt een ruime parkeervoorziening aan de oever van de rivier.

Rond de brug en het kasteel zijn meerdere restaurants te vinden met terrasjes heerlijk aan het water. Een mooi vooruitzicht voor straks na de wandeling.

kasteel Resteigne

fraaie brug over de Lesse

Als de wandelschoenen zijn aangetrokken en de rugzakken daar hangen waar ze horen, beginnen we de wandeling door terug te lopen naar de mooie fotogenieke boogbrug en steken deze weer over. Maar deze keer lopend.

Tegenover het kasteel waar we nu vóór staan, ligt een grote oude steengroeve. De wandelroute start over het pad tussen de steengroeve en de Lesse, die we inlopen met onze rug naar het kasteel.

Voorbij de groeve lopen we langzaam stijgend het bos in waarbij er steeds zicht blijft op de lager gelegen rivier.

 

Tussen Lesse en steengroeve

Bij de volgende Y-splitsing moeten we rechts aanhouden. De linker tak loopt omlaag naar een woonhuis op een wel heel fraaie locatie in het bos aan de rivier...... (Wat kosten huizen in België eigenlijk?)

rechtsaf omhoog het bos in

Het pad stijgt nu wat meer, maar niet voor lang. Het loopt nu wat verder van de rivier af in een lange bocht naar rechts, om later weer aan de Lesse uit te komen.

Daar wordt het pad dan smaller en daalt het af naar de oever van de Lesse. Vanaf hier blijven we onder langs het water lopen, tot we het bos weer verlaten.

afdalen naar het oeverpad

We naderen het mooie Belvaux

Als het bos eenmaal achter ons ligt, lopen we tussen de Lesse en weilanden verder naar Belvaux. De eerste huizen van het dorp zijn al snel zichtbaar, met op de achtergrond de mooie kalkrotsen waar deze streek bekend om staat..

Nadat we links een aantal vakantiehuisjes voorbij zijn gelopen, komen we in het fraaie dorp aan.

Tussen de kerk en de hier heel mooie Lesse lopen we langs een oude kalkoven. (foto onder) We blijven de weg vervolgen in de richting van de brug over de rivier en steken dan de brug over. Han-sur-Lesse wordt er als richting aangegeven.

De weg verloopt eerst vlak door het dorp langs een paar hele mooie panden; de Rue des Pairées. Als we voorbij deze huizen achterom kijken, is te zien hoe de beek langs de achtergevels van de woningen oude kalkoven in het dorploopt. De bewoners hebben een brug bij de achterdeur om over het water in de tuin te kunnen komen.

Daarna het volgende kruispunt recht oversteken. De weg begint eerst een beetje en later flink te stijgen. Achteromkijkend zijn er nog een paar mooie vergezichten over het Lesse dal.

We negeren alle zijwegen en na een laatste steile klim komen we op het hoogste punt van deze weg. 240m boven N.A.P.

Boven aangekomen gaan we rechtsaf en lopen het natuurreservaat Amont binnen, een deel van het reservaat Les Pairées (Park van Lesse en Lomme).

Aan onze linkerzijde vallen vooral de Jeneverbesbossen op die wij thuis zo goed kennen van onder andere het Drentse landschap bij het Drouwnerzand en Mantingerveld.

het rustige centrum van Belvaux

het dorp uit richting een natuurpark

Op de eerste Y-splitsing in het bos gaan we eerst links, bij de volgende Y-splitsing rechtsaf. Zodra we langs weilanden komen krijgen we een fraai uitzicht over een typisch heuvelachtig Ardenner landschap. Bij de volgende splitsing gaan we vanaf het brede pad rechtsaf en steken 50m verderop het volgende kruispunt recht over.

Kunstwerken langs de Lesse? Onleesbare routeaanduidingen

We lopen nu over een holle weg met diepe tractor sporen en een laatste weiland aan de linkerzijde een dicht bos binnen.

Het is een lang pad door een heel afwisselend bos. Uiteindelijk komen we bij een kruispunt met enkele onleesbare routebordjes, maar ondanks het ontbreken van goede aanduidingen is het eenvoudig te vinden. Linksaf, en na 20m nogmaals linksaf. We lopen gelijk het bos uit en komen op een prachtige weide.

en dan een prachtig open Ardennen landschap

asfalt omlaag naar Resteigne Rechts voor ons in de verte zien we een vakantiedorp, waar we straks langs zullen komen. We lopen steeds rechtdoor tot aan een asfaltweg.

Deze steken we dan rechtdoor over en lopen nu zelf ook al snel op asfalt. De weg loopt door tot aan een camping.

Net voor de caravans gaat een onverhard pad linksaf. Deze slaan we in, eerst nog vlak, maar als we de camping voorbij zijn steil omlaag tot aan een volgend mooi kronkelend asfaltweggetje (zie foto rechts).

Daar gaan we rechtsaf en zien al snel de grote steengroeve van Resteigne recht voor ons liggen. (foto onder) Al snel zijn we dan weer bij het startpunt, de brug over de Lesse. Maar nu aan die zijde van de brug waar ook de auto eerder die dag is achtergelaten.

nadering van Resteigne, het eindpunt van de wandeling