Han-sur-Lesse rondwandeling

Han sur Lesse - Les Grignaux heuveltop - Hermitage - Belvaux - Lesse grot - Han sur Lesse

 

 

(Laatste melding route OK: 02-2014 - Eric en Nancy - Gent)

Een heel afwisselende route is deze bij Han sur Lesse. Asfalt door de heuvels, bospaden door verschillende bosgebieden met bezoekjes aan een kluizenaarshol, en de grot waar de Lesse ondergronds verdergaat. Er zijn zowel pittige hellingen te beklimmen als glooiende wegen door verschillende delen van de schitterende Lesse-vallei. 14 Km lijkt niet al te ver, maar deze gaat wel heerlijk in de benen zitten.

routekaart Han sur Lesse

Han sur Lesse is een heel mooi toeristisch dorpje ten zuidwesten van Rochefort. Als we vanaf het zuiden het dorp inrijden, door het centrum, komen we voorbij het winkelcentrum bij een brug over de Lesse.

we lopen het dorp uit Net na de brug is links een parkeerruimte. Als het vol is zijn verderop in deze straat meer parkeermogelijkheden.

Met de rug naar de brug toe lopen we in noordelijke richting van het centrum vandaan tot we rechtsaf de Rue de La Source inkunnen. Wandelroute 5a staat er aangegeven en deze voert ons al snel het dorp uit over een asfaltweg langs weilanden en boerderijen. (foto)

In het eerste deel van de route volgen we de 5a. Op 7/2/2012 melden Erik en Nancy uit Gent dat deze markeringen nu slecht leesbaar zijn of ontbreken. Ze zijn vervangen door rode ruitjes en verderop door rode vierkanten en gele kruisjes. Ze adviseren dan ook om deze te volgen maar vooral ook om altijd een goede wandelkaart mee te nemen.

We hebben nog niet de gelegenheid gehad om dit te checken dus onderstreep ik hun advies om in elk geval een wandelkaart bij de hand te houden.

Het verloopt vlak door het dal zodat er goed tempo te maken is. Wel letten we bij alle zijwegen en splitsingen goed op de 5a markeringen, die wel duidelijk leesbaar, maar niet altijd op een opzichtige plaats zijn aangegeven.

We vinden de aanduidingen op brugrelingen, weidepalen, en dan weer op de betonnen elektriciteit palen. Als de route overgaat van asfalt naar een bospad, loopt het richting een beboste heuvel. In het bos aangekomen gaat het als smaller pad verder en al snel behoorlijk steil omhoog.

Het is onze eerste wandeling na een lange winter en deze helling vraagt een flinke inspanning van de nog ongeoefende klimspieren. Dat wordt spierpijn morgen!

prachtig uitzichtpunt na een zware klim

Hijgend boven aangekomen wacht ons een uitzichtpunt op een rots vanwaar Han-sur-Lesse heel mooi van boven te zien is. Ook het smalle Ave-zijdal waar we later doorheen komen is er te bewonderen.

Weer op adem gekomen gaat het omlaag over een heel mooi pad door het bos met bijzondere begroeiing. Onder de verspreid staande bomen bloeien velden vol narcissen en zeeën van witte bloemetjes. Een schitterend gezicht.

een vroeg paasweekend, maar de lente kondigt zich aan

We blijven de 5a eenvoudig volgen tot we het bos weer uitkomen en een fraai vergezicht over de weilanden krijgen. Het bospad eindigt hier op een brede onverharde weg die links omlaag loopt naar de hoofdweg die we van boven op de rots al hebben zien liggen.

heuvels rond Han sur Lesse We gaan dan ook linksaf tot aan deze hoofdweg en verlaten route 5a. Hier moeten we een klein stukje linksaf lopen, tot we rechts weer een bosweg tegenkomen. Deze loopt links langs een vijver weer het bos in.

Met de vijver aan de rechterhand gaan we verder langs een erg modderig stuk, tot we weer op een asfaltweg aankomen. Deze gaan we nu links afslaand verder, nu de rood/wit markeringen van de GR-route volgend.

De GR-route brengt ons naar het Bois de Niau, weer een mooi natuurgebied.

Nog een stukje asfalt voor we rechtsaf een onverharde weg naar het bos inslaan. We hebben hier nog een mooi doorkijkje op het gehucht Auffe. Ook zijn de heuvels, hier Tiennes genoemd, prachtig om te zien.

Na het uitzichtpunt is het stijgen geblazen door het bos. Verderop bij een bocht naar links zit, hoog links op een boom, een bordje wat naar de Hermitage verwijst.

de Hermitage Dit moeten we natuurlijk even zien, zodat we onze route verlaten en nog een klimmetje inzetten.

De Hermitage blijkt een van rotsblokken gebouwd hol te zijn, waar ooit een kluizenaar zou hebben gewoond. We bekijken alles grondig, maar besluiten er toch niet in te trekken.

Terug op de eigenlijke route volgen we verder de brede weg door het bos, die nu langzaam weer begint te dalen. Verderop komen we langs een speelweide, zomers waarschijnlijk een mooie plaats voor een picknick.

Als we op een bredere halverharde weg aankomen, gaan we deze linksaf in. Hier eindigt ons deel van de GR route en gaan we over op de locale route 1, vaag in oranje aangegeven.

Richting het volgend bos lopend komen we langs een heel apart stukje natuur. Het lijkt wel Drenthe! Overal staat het vol met Jeneverbesstruiken. Prachtig!

Bij de volgende asfaltweg gaan we linksaf en lopen even later het dorp Belvaux in.

we naderen Belvaux

de Lesse stroomt door het dorp

uitzicht vanaf de Lessebrug

In het centrum van dit kleine dorp lopen we weer tegen de Lesse aan. We steken de mooie brug over en kiezen ervoor aan de overkant linksaf te gaan, langs de oever.

Rechts krijgen we eerst nog een paar huizen en daarna weer een open heuvelgebied.

Links, aan de overkant van de beek, zijn hoge steile rotsen te zien. In dit deel wordt route 6 aangegeven.

De Lesse-vallei is hier schitterend mooi. Zodra we het bos inlopen is er links een bospad die we nemen. Een stukje verderop is het even weer klimmen tot hoog boven de Lesse.

Als we later een bordje "camping" tegenkomen, bij een stukje grasland, is er linksaf een paadje dat eindigt bij een gaasafrastering om een safaripark.

boogbrug over de Lesse

Vanachter het gaas is te zien waar de Lesse ondergronds in een grot verdwijnt. Een verrekijker of telelens is hier wél handig.

Terug op ons bospad stijgt het langzaam verder tot we weer in open gebied uitkomen. Daar is het weer asfalt onder de wandelschoenen.

De weg loopt prachtig tussen de weilanden door in een weer fraai glooiend gebied.

Op de volgende vijfsprong moeten we via een klein stukje zandpad naar een asfaltweg die in tegengestelde richting loopt. Dus via het zandpad scherp linksaf het asfalt weer op.

We lopen deze tot aan een kruispunt. Nu zijn er weer herkenningstekens. De route 3R gaan we volgen. Deze daalt af door een gevarieerd en dicht bos.

er volgt nog een pittige klim

Als er weer open landschap wordt bereikt, volgen we de weg die met een bocht naar rechts doorloopt.

Korte tijd later komen we langs een WO-II monument met een bankje. Een prima plek voor een korte pauze.

Vanaf deze plaats hebben we een weids uitzicht in het Lessedal. Deze is hier wel heel erg mooi!

Bij de tweede bocht naar links gaan we het paadje rechtsaf in, weer de GR-route en over een bruggetje. Het leuke pad loopt rechtstreeks terug naar Han-sur-Lesse, ons startpunt.

Dan volgt de autorit terug naar de camping Tonny in Amberloup en kijken we terug op een heerlijke voorjaarsdag in de Ardennen.

terug in Han sur Lesse