Bij Beffe door de Ourthevallei

Beffe - Rendeux - Arboretum Lenoir - Ourthe Oeverpad - Beffe

 

 

(Laatste melding route OK: 08-2014 Henk en Jannie ten W.)

Wandelkaart Beffe Een korte route waar je lang over kunt doen. De vele bezienswaardigheden onderweg zijn niet zomaar aan voorbij te lopen.

Je loopt zowel over asfalt als over rotspaadjes langs de prachtige Ourthe en door een bijzonder natuurgebied: Het Arboretum Lenoir. Kortom, het wordt een hele mooie wandeldag!

Aan de N833 tussen Hotton en La Roche-en-Ardenne is het lintdorp Rendeux te vinden. Tegenover het Château van Rendeux gaat de prachtige slingerweg sterk omhoog naar het gehucht Beffe.

Boven op de heuvel vinden we gelijk links de kerk van Beffe, met daarvoor een Tank uit WO-II opgesteld. Er tegenover is voldoende parkeerruimte.

Het heeft de hele morgen geregend zodat we laat aan de start verschijnen. Er is beterschap beloofd voor de rest van de dag, maar in Beffe is dat nog niet merkbaar.

We besluiten desondanks de stoute (wandel-) schoenen aan te trekken en vertouwen maar op de voorspelde verbeteringen zoals de weersprofeten beloven. (Ja, ik weet het).

hoogteprofiel rondwandeling

Centrum van Beffe

omlaag richting Rendeux De wandeling begint met een afdaling van 2 km met 10% helling, terug naar Rendeux. De weg waar we met de auto vandaan zijn gekomen.

Op deze weg omlaag, met zijn vele bochten, zijn ons schitterende uitzichten op Rendeux en Hotton in het vooruitzicht gesteld. De laaghangende regenwolken zijn er debet aan dat wij dit uitzicht niet kunnen bevestigen.

Op zich niet erg, de wandeling door de bossen en het heuvellandschap is ook zonder uitzicht de moeite waard. Er is wel redelijk veel 'Belgisch verkeer'. Vooral bij de bochten opletten dus!

Nadat we de brug over de Ourthe oversteken, komen we bij de hoofdweg door Rendeux, tegenover het prachtige Château Rendeux. We lopen linksaf langs de friture van golfplaten.

het prachtige Château Rendeux

schuilen voor de regen Het lelijke rommelige lintdorp en het drukke verkeer op de hoofdweg maken dat dit geen leuk stuk is om te wandelen, maar we hoeven niet al te ver. Volgens mijn Orego Pedometer is het 420 meter van het kruispunt tot de plaats waar we linksaf de hoofdweg weer verlaten.

We gaan hier linksaf de Rue de Bardonwez in en lopen deze af tot we bij een grote parkeerplaats aan de Ourthe komen. Bij een groot informatiebord.

Het informatiebord heeft een afdakje waar we dankbaar gebruik van maken, want het begint weer even stevig te regenen.

Wel zien we de eerste blauwe plekjes in de lucht zodat we hier nog maar even schuilen in de verwachting dat het nu echt beter gaat worden.

Als het na 15 minuten droger wordt gaan we verder linksaf met de Ourthe aan onze rechterzijde. Na een kort stukje komen we bij een brug over de Ourthe die we oversteken en daar het Arboretum Lenoir ingaan.

een brug over de Ourthe

Arboretum Lenoir?.... Onze reisgids verteld dat dit een speciaal stukje wonderschoon Ourthedal is. In de Ourthe zijn hier veel eilandjes ontstaan, begroeit met heel veel soorten bomen, die bij hoge waterstand kunnen overstromen. Er zouden alleen al 80 soorten esdoorns in het park staan! In deze bomentuin, met een parkachtig aanzicht, vallen ons vooral de vele Rododendrons en Azalea's op. Deze staan tijdens dit Hemelvaartsweekend al volop in bloei!

Arboretum Lenoir....

en dan is er lunch Ik ben geen echte kenner van al die boomsoorten, maar de zeer hoge bomen met daaronder een bankje vallen wel op als geschikte plaats voor het eten van een boterhammetje.

Na de brug gaan we rechtsaf het bospad in, net voor de schuur waar we tegenaanlopen. Iets verderop kiezen we rechts het pad door het schitterende bos. Het kronkelt tussen het bos en het oevergebied waar veel Rododendrons in bloei staan.

Wij wijken van het pad af en gaan langs de oever parallel aan het bospad over het gras verder, tussen de bloeiende struiken en bomen door. Mooi langs de oever van de Ourthe en met zicht op die vreemd begroeide eilanden.

Verderop kunnen we vanaf het gras weer op het bospad komen, dat iets hoger ook nog steeds parallel aan de Ourthe loopt.

Bij een informatiebord aan het eind van het park is er rechts een heel mooi doorkijkje op de Ourthe (foto onder).

mooi doorkijkje op de Ourthe

We kiezen ervoor om daar rechts aan te houden, een smal pad langs de oever van de Ourthe. Het waterpeil staat hoog zodat we langs het randje van het water lopen. Deels over zeer glibberige rotsen.

Een stukje verderop, waar het pad linksaf gaat, is er even een steile klim omhoog waarna het pad weer rechtsaf verder langs de oever loopt en langzaam wat breder wordt. Als we aan de overkant van de rivier een camping zien liggen, wordt het pad heel breed.

verder langs de oever naar boven het bos in

Als we een kleine kloof oversteken waar links een bankje staat, komen we bij een kruising waar we scherp linksaf omhoog gaan, langs het droog staande beekje wat door de kloof loopt. Met het beekdal links wordt het een hele zware klim hoogste punt van de route door het bos waarbij de benen al snel vol lopen. Er is onlangs bosonderhoud uitgevoerd (2005) met diepe moddersporen tot gevolg. Dit gaat door tot we bij een brede bosweg uitkomen op de top van de heuvel. We gaan aan de overkant weer omlaag.

Hier zijn verder de rood/witte GR-langeafstandsroute markeringen te volgen. Langs een vakantiepark komen we het bos uit en zijn we in het typische open heuvellandschap van de Ardennen. Voorbij de bungalows houden we links aan, richting de hoogspanningsmasten, en lopen tussen de weilanden door naar een asfaltweg.

Op de asfaltweg slaan we linksaf en even later lopen we Beffe weer binnen tot aan het kruispunt in het centrum waar we links onze auto nog voor de kerk zien staan.

tussen de weilanden door