Rondwandeling door Rochefort en Eprave

 

 

(Laatste melding route OK: 04-2014 - Ria en Henk ten P.)

Deze wandeling gaat voor een deel door dorpjes, over asfalt. Verder gaat het over onverharde landwegen en bosbaden, maar ook over een smal paadje door het bos en over hoge rotsen (Romeinse vesting) met een uitzichtpunt. We komen zelfs grotten tegen. Op een aantal plaatsen moet er stevig worden geklommen.

routekaart Rochefort

Rochefort is een bezoekje waard

Als we via de N408 Rochefort (iets ten zuidoosten van Marche-en-Famenne) binnenrijden ligt voor ons het centrum, te bereiken via een tunneltje. (foto)

Net voor deze tunnel vinden we aan de linkerzijde een gratis parkeerplaats. Parkeren elders rond het centrum kan ook.

We lopen door de tunnel en houden dan eerst links en vervolgens rechts aan en komen op de Avenue d'Alost.

Daarna links de Rue de l'Abattoir in en deze volgen tot over de brug van de Lomme. Daarna de hoofdweg haaks rechtsaf en de volgende weg linksaf (Rue de Gemeroyes).

We steken een oude spoorweg over, volgen de weg naar rechts, en kiezen bij de volgende Y-splitsing de linkse tak.

van Rochefort richting Eprave

een kudde koeien loopt met ons op

Dan gaat het verder door een villawijk tot we Rochefort verlaten. Links van ons stroomt nu het riviertje de Biran. Buiten het stadje gaat de volkomen vlakke weg verder richting het bos en komen we langs een waterzuivering installatie.

De omgeving wordt al echt mooi. Voorbij de installatie is er rechts een weiland en al snel hebben we een complete kudde koeien gealarmeerd en worden we op de voet gevolgd tot wij wél, maar de koeien níet verder kunnen.

Als we in het bos aankomen, krijgen we een stijging voor de kiezen.

Steeds rechtdoor gaat het flink bergop maar op het hoogste punt worden we dan ook beloond met een erg mooi vergezicht.

We blijven op de asfaltweg tot aan een grote bocht naar rechts met eerst linksaf een betonpad en een tweede weg links, een bredere weg. Deze tweede afslag links moeten we in en dan steken we even later een beekje over.

verderop in het bos begint het klimmen

Verderop lopen we iets stijgend Eprave binnen. Gewoon de hoofdstraat rechtdoor volgend komen we langs verschillende mooie gebouwen die onze aandacht vragen, tot aan een schitterend gerestaureerde watermolen met twee grote raden. (Mocht je er komen, loop ook eens naar het bruggetje en bekijk daar de bijzonder vormgegeven relingen: koppen van wilde zwijnen. Prachtig!)

Eprave is klein, maar er is veel te zien..... Eprave is klein, maar er is veel te zien..... Eprave is klein, maar er is veel te zien..... Eprave is klein, maar er is veel te zien..... Eprave is klein, maar er is veel te zien..... Eprave is klein, maar er is veel te zien..... Eprave is klein, maar er is veel te zien.....

Eprave is klein, maar er is veel te zien.....

Verder door het dorp blijven we de beek volgen tot voorbij de kerk. We lopen richting een mooie stenen brug over de Lomme.

Als we op de brug staan zien we rechts onder ons aan de oever van de Lomme een ruime picknickplaats, inclusief vaste barbecues. We zijn er rond de middag en besluiten er maar gebruik van te maken. Het is Hemelvaart en nog een beetje fris, maar als we er gaan zitten komt net de zon een beetje door. De timing was dus perfect.

een prachtige lunchplek aan de Lomme

Als de broodjes zijn weggewerkt vervolgen we de weg rechtdoor Eprave weer uit en voorbij aan de volgende kruising. Bij de Y-splitsing erna gaan we links, bij een grote linde met een bankje, en lopen langs een parkeerplaats tot aan het bos.

Bij weer een splitsing kiezen we rechtsaf, en lopen we het bos in. Op de volgende splitsing gaan we dan linksaf onder hele hoge dennen door, waarna we bovenop bij een open plek met bankjes uitkomen.

een prachtig panoramisch uitzicht over de velden

We zijn bij een vesting uit de Romeinse tijd aangekomen vanwaar we kunnen genieten van een prachtig panoramisch uitzicht over de velden, de heuvels én de Lomme!

Verder gaat het vanaf het uitzichtpunt linksaf omlaag verder door het fraaie bosgebied. De route gaat via betonnen traptreden omlaag tot aan de grot van Eprave. De grot is afgesloten met traliewerk, maar een kijkje naar binnen is wel mogelijk.

de grot van Eprave de ondergrondse beek komt aan de oppervlakte

Voorbij de grot dalen we verder langs een prachtige boogrots, tot we aan de oever van de hier brede Lomme staan. Links is nog een grot waar een ondergronds deel van de Lomme weer naar boven borrelt. Heel bijzonder om te zien.

het water staat hoog

Verder gaat het nu stroomopwaarts langs de oever van de rivier. Bij zijpaden steeds de oever aanhoudend komen we het bos uit en nemen dan het brede pad dwars door de akkers tot we na een stukje klimmen bij een voorrangsweg aankomen.

Aan de overkant staat een heel bijzondere wegwijzer van gietijzer. We steken de hoofdweg recht over en gaan weer het bos in. Weer een pittige klim omhoog en erg modderig tijdens deze Hemelvaartdag.

Op het hoogste punt bij een splitsing houden we links aan en bij de volgende nog eens. Daarna is het alleen nog rechtdoor tot we het bos uitkomen en uitzien over opnieuw een prachtig heuvellandschap.

 

mooi optrekje midden in de bossen

pauze met uitzicht over het heuvellandschap

Daar vinden we links een veldje waar we even pauze nemen en van het uitzicht genieten.

Het bospad was zo vroeg in het jaar wel heel erg modderig en laat de nodige sporen achter op wandelkleding en schoenen. We hebben vanavond weer wat te reinigen.

We gaan verder het pad af door de heuvels tot aan een asfaltweggetje waar we dan linksaf gaan.

Als we deze aflopen komen we uit in het gehucht Hamerenne.

Op het kruispunt in het dorp houden we links aan, waarna de weg even later daalt met uitzicht op Rochefort.

 

het gehucht Hamerenne

Al snel zien we het klooster van Hamerenne voor ons opdoemen. Verder omlaag, voor het klooster langs, komt de weg uit op een voorrangsweg waar we recht oversteken en daarna links aanhouden. Weer een steil stukje!

Klooster van Hamerenne

Als we de mooie laan waarin we nu zijn helemaal uitlopen, arriveren we bij een kapel aan de rand van het dal. Achter de mooie kapel is weer een heerlijk uitzicht te bewonderen. Daar is ook rechts van de kapel het GR-pad omlaag het bos in, waar we verder moeten. Soms gaat het zo steil omlaag dat er traptreden zijn aangelegd. (deze waren in 2005 in slechte staat!).

terug in Rochefort

We komen uit bij een oude boerderij waar links een derde grot te vinden is. Als we verder lopen komen we Rochefort binnen bij een asfaltweg die we oversteken en linksaf gaan. Met de Lomme rechts gaan we het dorp weer binnen tot aan de parkeerplaats.