Sainte Cécile - uitzichtpunten op de Semois

Sainte-Cécile - Uitzichtpunten Semois - Oeverweg Semois - Sainte-Cécile

 

 

(Laatste melding route OK: 08-2014 Henk en Jannie ten W.)

Wandelkaart Sainte Cécile

Geen lange, maar wel een hele mooie wandeling is deze bij Sainte-Cécile. Een route door prachtige bossen met zelfs een mooi rotspad en een steile afdaling. Daarna heerlijk wandelen langs de oever van de altijd schitterende Semois.

(Deze route is eenvoudig te verlengen met onze rondwandeling Sainte-Cecile Herbeumont. In de teksten is opgenomen waar je op de andere route overstapt)

Dicht bij de grens met Frankrijk, iets ten noorden van Florenville aan de N83, ligt Sainte-Cécile. Het dorp inrijdend valt het grote dorpsplein in het centrum direct op, waaraan ook een mooie kerk staat.

We parkeren links achter de kerk en blijven in de auto wachten op enige weersverbetering. Het regent al de hele morgen.

Onderweg hadden we al een glimp blauw opgevangen en zowaar na 10 minuten wordt het droger en besluiten we de wandelschoenen maar aan te trekken en het er maar op te wagen.

De ingang van de kerk links houdend steken we het grote plein over langs een mooi klein watertje en gaan we aan het eind rechtsaf een brede dorpsstraat in.

Een stukje verderop in deze straat is er links een klein wandelpaadje, steil omhoog tussen twee huizen door. (foto)

Na de korte maar steile klim komen we op een bredere weg uit die we rechtdoor blijven volgen. Ook het volgende kruispunt steken we recht over.

steil paadje het dorp uit Al snel zien we nog wat laatste huizen voor we omlaag tegen het bos aanlopen. Op de eerste Y-splitsing in het bos nemen we de linker aftakking. Het is een brede bosweg en na de regen van vanmorgen één modderpoel.

Iets verderop stijgt het licht en wordt het droger onder onze voeten. Het is een afwisselend stuk bos met steeds verschillende boomsoorten en ....het wordt steeds droger!

We negeren alle zijwegen en blijven rechtdoor gaan tot we op een bredere weg uitkomen. Rechts zien we een met hekken en gaas omheind gebied. In de weg ligt daar een veerooster. Daar gaan we overheen en dan nemen we direct het volgende bospad weer links. Het wordt ook als GR-pad aangegeven (rood/wit markeringen).

(Voor de combinatie met rondwandeling Sainte-Cecile Herbeumont kun je hier overstappen op de beschrijving van die route. Op die route kom je van de andere zijde op het vee- wildrooster aflopen en slaat dan dus rechtsaf).

wildrooster in het bos

Nu wordt de weg al snel smaller en wordt het bos nog mooier. Hier en daar zien we tussen de bomen de Semois al rechts onder ons liggen. Als het pad tussen de rotsen door kronkelt, daalt het op een bepaald stuk aardig steil omlaag en komen we aan bij het eerste uitzichtpunt. En het uitzicht is mooi!!! Een heerlijk plekje boven een bocht in de Semois.

Daar de bomen met Pasen nog kaal zijn en het nog wat nevelig is, zien we alles in hele mooie pastelkleuren voor ons. We zijn nog niet lang onderweg maar gaan er toch even bij zitten voor een korte pauze. En natuurlijk kan pa, bijnaam inmiddels zakjapanner, dan nog wat plaatjes schieten.

Een prachtig uitzicht hoog boven de Semois Een prachtig uitzicht hoog boven de Semois Een prachtig uitzicht hoog boven de Semois Een prachtig uitzicht hoog boven de Semois Een prachtig uitzicht hoog boven de Semois Een prachtig uitzicht hoog boven de Semois Een prachtig uitzicht hoog boven de Semois

Een prachtig uitzicht hoog boven de Semois

Dan trekken we weer verder en is er weer een steile afdaling. Maar deze keer is het een pad van boomwortels en dus erg glad na de regen. Zonder ongelukken komen we bij een splitsing waarvan het rechterpad eindigt bij het volgende uitzichtpunt, nu voorzien van een bankje en relingen. Ook hier is weer een schitterend panoramisch uitzicht over het Semois-dal te bewonderen.

Picknickbankjes aan de oever van de

toch maar even bij het water kijken

Het pad verder vervolgend blijft het sterk dalen, tot we bij een betonweg uitkomen die door een nauwe kloof loopt.

Deze nemen we rechtsaf waar het, dan vlakker, tot aan de Semois afdaalt.

Voor de rivier gaan we opnieuw rechtsaf over een brug en lopen dan langs de oever van de Semois. Hier en daar golft het pad wat op en neer, verder is het een vrij vlakke weg tot we het dal weer verlaten.

(Na het lopen van de verlengingroute kun je deze beschrijving hier bij de brug weer oppakken voor de terugweg naar Sainte-Cécile).

Een rustig stukje wandelen dus, met links de rivier, rechts de rotsen en het bos.

Na een stukje lopen komen we langs een prachtig aangelegde picknickplaats. Er is zelfs een soort strandje van beton in de beek aangelegd waar we wellicht op een warmere dag hadden kunnen pootjebaden. Het wordt tevens gebruikt als landingplaats voor kano's.

we pauzeren bij een zijstroompje

We negeren alle zijwegen naar rechts en nemen op de Y-splitsingen steeds de linker afslag. Zo blijven we steeds langs de oever lopen van deze prachtige rivier de Semois.

Bij de laatste Y-splitsing wordt het linker pad smaller en komen we weer langs een picknickplaats. Hier komt ook een stroompje uit de heuvels omlaag die vlak langs het bankje stroomt. (foto)

Het pad gaat voorbij deze rustplaats weer stijgen en we komen boven bij een huis langs, dat links onder ons aan de oever staat.

Het pad lijkt dood te lopen tegen een bosje aan, maar er zit een hek in waar we doorheen kunnen.

Er volgt een heel smal pad met aan twee zijden draad afrasteringen en loopt zo tussen enkele tuinen door.

en dan is Sainte-Cécile weer in zicht

Aan het einde van het paadje staan we weer op asfalt en volgen we deze weg licht omhoog. Zo lopen we Sainte- Cécile weer in en komen daarbij langs een camping.

In het dorp kunnen we rechtdoor blijven lopen tot op het grote plein. Een andere mogelijkheid terug te keren is, na het speeltuintje linksaf het voetpad op.

Dit leuke weggetje gaat weer over de beek. Vanaf de brug is er een leuk doorkijkje in het dorp.

Daarna rechtdoor blijven lopen tot we rechtsaf de kerk zien staan en weer bij de auto terug zijn na een lichte maar erg leuke wandeling bovenlangs en onder door het Semoisdal.

 

Een boerderij met mesthoop midden in het dorp