Rondwandeling Brand II

Dorfbahn Brand - Panoramabahn - Burtschasattel - Parpfienzsattel - Innere Parpfienzalpe - Niggenkopf - Palüdhütte - Palüdmaisäss - Innertal - Dorfbahn Brand

 

 

routekaart rondwandeling Brand Brandnertal Voor deze afwisselende rondwandeling in het Brandnertal boven Brand maken we gebruik van de Dorfbahn Brandnertal en de Panoramabahn Burtscha. We hoeven dan ook niet veel te klimmen. De afdaling bevat wel veel hoogtemeters, vooral in het laatste deel terug naar het dal.

De route is eenvoudig en gaat alleen over goede, vaak brede wandelwegen, met veel mooie vergezichten.

Leuk is ook de leerzame Natursprünge-Weg in het eerste deel tot aan de Innere Parpfienzalpe, en er zijn onderweg veel horeca gelegenheden met mogelijkheden voor een koffiepauze tot een uitgebreide lunch.

Inkorten van deze rondwandeling is mogelijk door vanaf de Innere Parpfienzalpe terug te keren naar het bergstation van de Dorfbahn. Daar dan de onderste kabelbaan terug nemen of gemoedelijk omlaag wandelen. Vanaf de Niggenkopf kan via een Steig worden afgedaald naar het centrum van Brand.

hoogteprofiel rondwandeling Brand Brandnertal

Wij houden vakantie bij Landal Brandnertal en rijden vanaf Bürserberg dieper het dal in naar Brand. Voor wie niet in het Brandnertal verblijft gaat de route over Bludenz het 15Km lange Brandnertal in via Bürs en Bürserberg naar Brand.

dalstation Dorfbahn Brandnertal

in de Panoramabahn naar BurtschaVooraan in Brand staat het dalstation van de Dorfbahn rechts aan de hoofdweg waar we, als het er rustig, is aan de achterzijde de wagen kunnen parkeren.

Vaak is het daar al vol, in dat geval moeten we gebruik maken van de parkeerplaats links van de weg. 100 meter voor het kabelbaanstation.

(Navigatiesysteem: Brand stadscentrum invoeren)

Vanaf de parkeerplaats lopen we naar het kabelbaanstation en kopen er tickets voor de twee etappes naar de Burtschasattel.

Het eerste deel is een 8-persoons cabine, daarna wordt er overgestapt naar de veel grotere Panoramabahn die ons even later keurig boven afzet op de Sattel tegenover het nieuwe Frööd restaurant op 1652m.

Voor dit restaurant beginnen we aan de rondwandeling door er linksaf te slaan en daarna gelijk links aan te houden over de brede wandelweg richting de Parpfienzsattel.

uitzicht op de Burtschasattel

Hier volgen we de Natursprünge-Weg licht op en neer het bos in. Het loopt hier gemakkelijk en onderweg is er op regelmatige afstanden het een en ander te bekijken en te onderzoeken.

De Natursprünge-Weg is een soort Lehrweg voor kinderen over de natuur met pratende boomstammen waar vragen worden beantwoord als 'Waar komt de grond vandaan', of 'Waar komt het weer vandaan'. De gesproken teksten zijn zelfs in het Nederlands beschikbaar.

de Natursprünge-Weg Brand de Natursprünge-Weg Brand de Natursprünge-Weg Brand de Natursprünge-Weg Brand de Natursprünge-Weg Brand de Natursprünge-Weg Brand de Natursprünge-Weg Brand

klik op een kleine foto voor een vergroting

Deze weg blijven we aanhouden tot aan de Parpfienzsattel, een splitsing bij een houten hutje met weer een onderdeel van Natursprünge-Weg. We gaan er linksaf en dalen dan licht af met links prachtige uitzichten in het Brandnertal.

zicht op de Vordere Parpfienzalpe

Ook tijdens deze afdaling over de Parpfienzweg komen we lang een aantal opstellingen van de Natursprünge-Weg, waaronder een mooi gemaakte maquette van de Brandnertal omgeving waarop goed te zien is hoe het hoogteprofiel hier is opgebouwd. Links onder ons ligt daar de Vordere Parpfienzalpe.

langs de route een maquette van Brandnertal

Rechts van de Parpfienzweg zijn op regelmatige afstand rotsblokken te vinden met de afbeelding van een hoef- of pootafdruk van hier voorkomende dieren. Met een paar tekstregels in combinatie met de afdruk moet de wandelaar er achter zien te komen om welk dier dit gaat. Op het laatste grote rotsblok, bijna beneden, zijn de antwoorden te vinden en kunnen we checken wat we er van wisten.

welke poot- of hoefafdruk zien we

Heel geleidelijk blijft het omlaag gaan tot we vlak onder de Innere Parpfienzalpe met een scherpe bocht naar links kunnen en daar op de kruising links het beekje oversteken. Aan de andere zijde van het watertje gaan we gelijk rechts het smalle paadje omhoog.

op weg naar de Innere Parpfienzalpe

Het is een kort stukje klimmen, daarna zien we links onder ons de daken van de Innere Parpfienzalpe. Bij deze Alpe ligt een groot terras voor wie iets wil nuttigen, voor ons is het nog te vroeg en we blijven op het paadje tot deze na enkele meters op een bredere weg aansluit.

Op deze weg slaan we rechtsaf en volgen het met een wijde bocht naar links de berg op. De zijwegen naar rechts kunnen we negeren.

mooie uitzichten voor de Niggenkopf

het terras bij de Niggenkopf moet winterklaarHet gaat nu omhoog naar de Niggenkopf, onderweg daar naar toe zijn er weer mooie vergezichten. Ook de Zimba is vanaf hier goed te zien, de markante bergtop bij de ingang tot het Brandnertal.

Hogerop de berg gaat het steeds meer naar rechts en even later lopen we onder een stoeltjeslift door en daarna op de Niggenkopfbahn af.

Bij het bergstation van de Niggenkopfbahn (1589m) gaat het scherp naar rechts en passeren we het grote terras van de Niggenkopfstüble. Daar wordt druk gewerkt om het terras weer winterklaar te maken voor het skipubliek.

Vanaf hier gaat het kaarsrecht en tamelijk pittig omhoog, met hier en daar links tussen de bomen door een schitterend uitzicht diep in het Brandnertal tot de Lünersee.

klimmen met uitzicht op de Brandnertal omgeving

het wandelpad naar de Palüdhütte Bijna boven aan de lange helling buigt de weg naar links, maar daar komen we net niet aan toe. Nog iets voor deze bocht is er een splitsing naar links, een smal paadje richting Alpengasthof Palüdhütte.

Dit paadje gaat eerst het bos in maar verderop wijken de bomen en is er weer volop uitzicht. Enkele bankjes staan er ook langs deze mooie route.

Bij het laatste bankje op een verhoging houden we onze lunchpauze, de broodjes komen uit de rugzakken en onder het eten kunnen we hier genieten van de vergezichten.

We hadden ook nog een stukje door kunnen lopen naar de Palüdhütte om daar wat te eten, en nog iets verder is het Berghaus Melkboden een optie voor een langere lunchpauze.

achter in het Brandnertal de toppen van het Ratikon gebergte

een Kapel bij de Palüdhütte Na de pauze lopen we het laatste stukje door tot we bij een splitsing komen. Links staat een kleine Kapel en daar achter is het nog maar enkele meters naar de Palüdhütte. Voor het vervolg van de tocht gaan we op deze splitsing rechtsaf.

Enkele meters verderop staat links een bankje bij een mooi uitzichtpunt. Beneden ons zien we een vijver met er achter het Berghaus Melkboden waar we nu naar toe gaan.

Daarvoor blijven we op deze weg waar dadelijk van rechts nog een pad bij komt, en houden dan links aan tot een splitsing waar we scherp linksaf en omlaag naar het Gasthof Melkboden af kunnen slaan en het er tegenover gelegen bergstation van de Palüdbahn.

Net als bij de Niggenkopf wordt ook bij deze Hütte flink getimmerd, het is duidelijk dat de winter weldra voor de deur staat en dat bij alle skihellingen de zaken op orde worden gebracht.

het ruime terras van het Berghaus Melkboden

We lopen langs het terras en daarna naar rechts onder het terras van het Berghaus langs. Tot nu toe hebben we steeds tussen de 1500 en 1700m hoogte wat op en neer gelopen, hier beginnen we nu aan de lange afdaling tot onder in het dal naar Brand Innertal.

prachtige uitzichten tijdens de afdaling

de Palüdbahn komt weer in zicht Omlaag gaat vaak zwaarder dan klimmen, ook deze weg omlaag bevat een paar steilere gedeelten waar het behoorlijk afdaalt. Een aanslag op de knieën en heupen, zeker voor wie zonder stokken loopt.

Er zijn echter ook steeds weer vlakkere gedeelten en ook aan bankjes langs het pad is gedacht.

Afslagen zijn er verder niet, de eerste splitsing is er pas weer bij Palüdmaisäss. De half in de berghelling verzonken gebouwen van Palüdmaisäss zien we pas als we er bijna zijn, na een scherpe bocht naar links wanneer ook de Palüdbahn weer in zicht komt.

De laatste meters omlaag naar de gebouwen is het ook weer even steil, daarna gaat het allemaal veel geleidelijker omlaag.

de gebouwen van bij Palüdmaisäss

een lange bocht omlaag naar Brand Innertal Het pad loopt achter de bouwwerken langs, daarna houden we rechts aan en lopen tussen de schuren en hutten door het bos weer in.

Daar gaat het een tijdje bijna waterpas door het bos verder. Wanneer we het dichtere bos weer uit komen zien we de weg voor ons een hele lange lus naar links maken over een prachtig stukje Alpenwei.

In deze lange bocht is er weer een splitsing naar rechts die we negeren, we blijven de weg omlaag aanhouden richting Brand Innertal.

(November 2015 kregen we de tip van Corien v.d. L. dat hier de beek terug naar Brand volgen een mooi en minder steil alternatief is.)

Het is weer een lang stuk omlaag waarbij we steeds vaker weer wat van Brand beneden ons zien liggen.

We blijven het pad omlaag aanhouden tot we onder een houten hut rechts op een topje bij een splitsing komen. Het pad rechtdoor aanhouden langs het hek kan, maar verderop is dit niet altijd goed toegankelijk. Wij gaan voor het hek scherp links omlaag en houden daarmee de eenvoudige route aan.

Brand komt weer in zicht tijdens de afdaling

Het is dan niet ver meer tot de weg weer een volgende scherpe draai naar rechts maakt, daar in de bocht gaat ook een weg naar links. Dat is de Höhenweg Brand. Wij blijven de lus naar rechts en omlaag volgen tot deze net voor de bedding van de Palüdbach ons linksaf terug naar Brand brengt in het buurtschap Innertal.

afdalen naar de hoofdweg door het Brandnertal

de eerste woningen in Brand Innertal Net voor de eerste woningen wordt de ondergrond asfalt en lopen we het asfaltweggetje af tot deze bij de hoofdweg door het Brandnertal uitkomt.

Langs de hoofdweg loopt aan de overzijde een trottoir die we linksaf terug naar Brand gaan volgen, door het centrum en dan verder tot aan de parkeerplaats van de Dorfbahn.

Wij besluiten langs de hoofdweg te blijven omdat we onderweg nog wat boodschappen en souvenirs mee willen nemen. Voor wie dit niet leuk vindt is het een alternatief om het volgende asfaltweggetje scherp rechts omlaag te pakken tot onder in het dal bij de Alvier Bach.

Daarna deze beek dan linksaf volgen over het mooie wandelpad langs het water terug naar de parkeerplaats. (De route onderlangs hebben we als onderdeel van deze Brand wandeling beschreven.)

langs de hoofdweg terug naar de parkeerplaats