Rondwandeling Montafontal Kreuzjoch

Stausee Latschau - Golmerbahn - Berghof Golm - Golmer Joch - Latschätzkopf - Kreuzjoch - Latschätzer Höhenweg - Berghof Golm - Stausee Latschau

 

 

De bergwereld boven Tschagguns in het Montafontal is indrukwekkend, tijdens deze rondwandeling lopen we hoog over een bergrug met wonderschone uitzichten naar alle kanten. Onze beschrijving van deze route is maar kort, er zijn daar boven maar weinig paden en kruisingen en alles is in dit toeristisch gebied goed aangegeven. In deze beschrijving leg ik dan ook de nadruk op de foto's om te laten zien hoe mooi het er is.

routekaart rondwandeling Tschagguns Montafontal Kreuzjoch

De wandeling gaat over deels smalle bergpaadjes, soms langs steile hellingen met diepe afgronden. Het pad is echter breed genoeg zodat het nergens eng wordt, dit is met goede wandelschoenen voor elke wandelliefhebber veilig te doen.

hoogteprofiel rondwandeling Tschagguns Montafontal Kreuzjoch

Om aan de wandeling te kunnen beginnen moeten we eerst met de Golmerbahn boven Tschagguns omhoog. Wij komen vanuit het Brandnertal en rijden via Bludenz het Montafon in over de 188.

het dalstation van de Golmerbahn Deze 188 loopt helemaal door het 39Km lange Montafontal naar de Silvretta en we volgen deze weg tot we rechtsaf het centrum van Tschagguns in kunnen.

Dit is de Latschaustrasse L84 die we langs het Gemeindeambt blijven volgen, daarna Tschagguns weer uit en de berg op tot aan de Stausee Latschau.

Achter dit stuwmeer ligt een grote parkeerplaats bij het dalstation van de Golmerbahn.

(navigatiesysteem: Tschagguns Latschaustrasse invoeren en deze weg alsmaar omhoog blijven aanhouden.)

Nu in september is het behoorlijk rustig op deze anders zo drukke parkeerplaats, we kunnen de wagen gemakkelijk kwijt en bereiden ons dan voor op de wandeldag door de wandelschoenen aan te trekken en de rugzakken om te doen.

Daarna lopen we eerst nog even naar het stuwmeer, deze is juist helemaal leeg gemaakt en met graafmachines wordt de achtergebleven meters dikke laag modder weggehaald.

het Latschau stuwmeer

Dan is het tijd om kaartjes voor de gondelbaan te kopen en aan de weg omhoog te beginnen. Eerst de Golmerbahn II en daarna nog verder door met de Golmerbahn III tot we uit kunnen stappen bij het Berghof Golm op 1890m.

omhoog vanaf het Berghof Golm Bij het grote terras rest ons nog de wandelstokken op de juiste lengte in te stellen, dan zijn we klaar om aan de eerste stevige klim te beginnen.

Met onze rug naar het Berghof gaan we de brede weg omhoog, op het informatiebord wordt ons eerste doel, de Golmer Höhenweg, al aangegeven.

Daarna gaan we gelijk rechts het smalle maar mooi geplaveide paadje op, deze kronkelt weldra de berg omhoog naar het bergstation Hüttenkopfbahn op 2028m hoogte.

Het paadje komt uit op een breder pad, daar kunnen we links deze brede weg aanhouden naar het bergstation, of nog iets verder omhoog lopen om over de top van de Golmer Joch te gaan. Op dit 2124m hoge topje staat een topkruis die daar al goed te zien is.

de Golmer Höhenweg naar de Golmer Joch de Golmer Höhenweg naar de Golmer Joch de Golmer Höhenweg naar de Golmer Joch de Golmer Höhenweg naar de Golmer Joch de Golmer Höhenweg naar de Golmer Joch de Golmer Höhenweg naar de Golmer Joch de Golmer Höhenweg naar de Golmer Joch

klik op een kleine foto voor een vergroting

tunnel onder de Golmer JochEr gaan vandaag nog veel topjes volgen, deze eerste slaan we maar over en houden de gemakkelijk route aan. Bij het bergstation maken we echter nog even een afsteker, daar loopt rechts een tunnel onder de Golmer Joch door met aan de andere kant een mooi uitzicht.

Terug bij het bergstation vervolgen we de route waarna het snel smaller wordt.

Eerst nog langs de berghelling en daarna steeds meer over de bergrug. Een Kammweg zoals ze dat hier noemen.

De bergwereld wordt vooral aan de linker kant met elke stap indrukwekkender, we zijn het snel eens dat dit wel een heel mooi gebied is. Natuurlijk speelt wel mee dat we nu zo laat in het jaar nog een heerlijk zonnige dag hebben.

de Kammweg van de Golmer Joch naar de Latschätzkopf de Kammweg van de Golmer Joch naar de Latschätzkopf de Kammweg van de Golmer Joch naar de Latschätzkopf de Kammweg van de Golmer Joch naar de Latschätzkopf de Kammweg van de Golmer Joch naar de Latschätzkopf de Kammweg van de Golmer Joch naar de Latschätzkopf de Kammweg van de Golmer Joch naar de Latschätzkopf de Kammweg van de Golmer Joch naar de Latschätzkopf de Kammweg van de Golmer Joch naar de Latschätzkopf

klik op een kleine foto voor een vergroting

de enige splitsing die we tegen komen We blijven het wandelpaadje volgen, andere paden zijn er ook niet, en al snel klimmen we naar het eerste kleine topje.

Daarna weer afdalen en dan omhoog naar de volgende top, dit is de 2219m hoge Latschätzkopf.

In de verte voor ons zien we dan al duidelijk onze hoogste bestemming van vandaag, de Kreuzjoch.

Om daar te komen moeten we eerst weer een flink stuk afdalen, daarna is er voor het eerst een splitsing waar we rechts en omhoog kiezen naar de top van de Kreuzjoch.

Weer een pittig stukje naar de 2261m hoge top, maar precies om lunchtijd komen we boven aan en kunnen we daar een mooi plekje uitzoeken om aan de broodjes te beginnen. Lunch onder het genot van een overweldigend mooi uitzicht, het ultieme vakantiegevoel.

lunchpauze met fraaie vergezichten op de Kreuzjoch lunchpauze met fraaie vergezichten op de Kreuzjoch lunchpauze met fraaie vergezichten op de Kreuzjoch lunchpauze met fraaie vergezichten op de Kreuzjoch lunchpauze met fraaie vergezichten op de Kreuzjoch lunchpauze met fraaie vergezichten op de Kreuzjoch lunchpauze met fraaie vergezichten op de Kreuzjoch

klik op een kleine foto voor een vergroting

Links van de top zien we de opvallende Geissspitze en het mooie paadje via de Sattel onder ons topje die daar naar toe loopt. Afdalen naar die Sattel gaan wij na de lunch ook doen, dit is het lastigste stukje van de wandeling.

Achter de top gaat het omlaag met een paar vlakkere stukjes maar ook een paar gedeelten waar we soms even de handen en voeten voor nodig hebben. Het gaat echter over de brede berghelling en hoewel soms steil, gevaarlijk wordt het nergens.

de prachtige afdaling van de Kreuzjoch naar de Sattel de prachtige afdaling van de Kreuzjoch naar de Sattel de prachtige afdaling van de Kreuzjoch naar de Sattel de prachtige afdaling van de Kreuzjoch naar de Sattel de prachtige afdaling van de Kreuzjoch naar de Sattel de prachtige afdaling van de Kreuzjoch naar de Sattel de prachtige afdaling van de Kreuzjoch naar de Sattel

klik op een kleine foto voor een vergroting

Na een laatste stukje omlaag met hulp van de handen staan we op de Sattel tussen de twee bergtoppen. Rechts gaat het er zeer steil omlaag en kijken we boven op Untere- en Obere Zaluandaalpe.

op de Sattel een splitsing waar we omlaag gaan We waren in onze voorbereiding van plan om via de Wilder Mann door te gaan naar de Geissspitze en dan af te dalen naar de Lindauer Hütte. Vanaf deze Hütte dan over de Latschätzalpe terug naar het Berghof Golm.

Hier in de praktijk is al snel duidelijk dat we dit op deze korte septemberdag niet gaan redden, vooral de afdaling vanaf de Geissspitze is een pittige waar veel tijd in gaat zitten. We gaan dan ook voor een andere terugweg, maar de flinke doortrappers onder jullie zouden deze extra lus kunnen overwegen.

(In 2016 hebben onze dochters deze extra lus wel gelopen. Deze is echt schitterend laten ze weten, maar hiervoor is wel Schwindelfreiheit en Trittsicherheit nodig.)

Op de Sattel lopen we door tot de splitsing bij de richtingaanwijzer. Rechtdoor gaat naar de Geissspitze, scherp links onderlangs terug naar waar we vandaan zijn gekomen. Wij gaan omlaag en dan rechts aanhoudend in de richting van de Latschätzalpe.

Het is een schitterend pad omlaag het dal in. In het voorjaar en in de zomer zal het er een bloemenpracht zijn, nu is de charme de eerste warme herfstkleuren met felgroen tot donkergroen, en bruin tot oranjerood.

prachtige kleuren tijdens de afdaling prachtige kleuren tijdens de afdaling prachtige kleuren tijdens de afdaling prachtige kleuren tijdens de afdaling prachtige kleuren tijdens de afdaling prachtige kleuren tijdens de afdaling prachtige kleuren tijdens de afdaling

klik op een kleine foto voor een vergroting

Het is een lange weg alsmaar geleidelijk omlaag, en komt uit bij een splitsing met het wandelpad tussen de Latschätzalpe en Berghof Golm. Hier gaan we linksaf om via deze Latschätzer Höhenweg terug te lopen naar het beginpunt bij het bergstation Golmerbahn.

Deze Latschätzer Höhenweg is een soort sculpturen pad. Ook nu weer lopen we door een prachtig natuurgebied, en dichter bij het eindpunt komen we regelmatig 'vreemde objecten' tegen. Sommige aansprekend, andere die alleen maar fronsende wenkbrauwen oproepen.

terug via de sculpturenweg Latschätzer Höhenweg terug via de sculpturenweg Latschätzer Höhenweg terug via de sculpturenweg Latschätzer Höhenweg terug via de sculpturenweg Latschätzer Höhenweg terug via de sculpturenweg Latschätzer Höhenweg terug via de sculpturenweg Latschätzer Höhenweg terug via de sculpturenweg Latschätzer Höhenweg terug via de sculpturenweg Latschätzer Höhenweg terug via de sculpturenweg Latschätzer Höhenweg

klik op een kleine foto voor een vergroting

nagenieten op het terras van Berghof Golm Ook nu weer zijn er geen andere paden zodat fout lopen onmogelijk is.

We zijn vanaf de Sattel tamelijk ver afgedaald en dat betekent dat we nu wel weer omhoog gaan. Maar op een enkel stukje na gaat het allemaal heel geleidelijk en is het een aangename wandeling terug.

Wel zijn we al zo lang onderweg dat we na elke bocht denken het bergstation te zullen zien, maar nee, steeds is er verderop weer een bosje of bocht en nergens enige vorm van bebouwing te zien.

Pas vlak voor we het eindstation bereiken komt deze ook in zicht. We lopen daarna de laatste meters en zoeken een plekje met fraai uitzicht op het terras. Het september zonnetje is zo aangenaam dat we nog even een half uurtje buiten in de zon mee pakken voor we terug rijden naar ons Landal appartement in het Brandnertal.