Wipptal, Schmirntal en Valsertal

 

 

Op een regenachtige middag wilden wij er nog even uit en hebben een bezoek gebracht aan Matrei am Brenner in het Wipptal, het Schmirntal en het Valsertal. Met ons kort bezoekje en het korte verslag daarover doe ik deze gebieden veel te kort. Het is er schitterend, maar de weersomstandigheden lieten foto's maken of andere activiteiten nauwelijks toe.

Ondanks het summiere verslag plaats ik het toch, daar deze dalen de aandacht meer dan waard zijn en wij er zeker nog eens onder betere omstandigheden naar toe zullen gaan om er een mooie wandeltocht te maken.

kaart Wipptal, Schmirntal en Valsertal

's Morgens is op de camping de was gedaan en zijn de boodschappen gehaald in Neustift. Het regent, dus een goed moment om dit soort dingen op te pakken. In de middag willen we er toch wel even op uit, maar niet al te ver. Een bestemming is al snel gevonden; 'Laten we eens richting het Schmirntal rijden wat we alleen van horen zeggen kennen via het internet'. Daarbij komen we door het stadje Matrei am Brenner, wat ook een bezoekje waard zou kunnen zijn.

bloemenpracht in Matrei am Brenner We vertrekken vanuit het Stubaital richting Innsbruck en slaan dan rechtsaf het Wipptal in over de 'oude Brenner', terwijl de Brenner Autobahn overal in het dal hoog boven ons duidelijk aanwezig is.

Een kwartiertje later rijden we Matrei am Brenner binnen en volgen de hoofdweg tot we voorbij het centrum rechts bij een grote Spar aankomen. Achter de Spar is een overdekte parkeerplaats waar we gratis twee uur kunnen parkeren. Lang genoeg om het stadje te verkennen nu het even droog is.

Rustig wandelen we een uurtje door het centrum op en neer en maken de nodige foto's. Veel winkelen is er echter niet bij, we zijn er rond de middag en de meeste zaken zijn dan ook gesloten. De fraaie gevels in Matrei maken echter veel goed, maar het houd wel op bij de hoofdstraat. Bij een hotel gaan we nog even rechtsaf om achter de hoofdweg naar een brug over de Sill te lopen, maar daar houd het gelijk ook op 'mooi te zijn'. We keren dan ook weer terug naar de parkeerplaats.

Matrei am Brenner Matrei am Brenner Matrei am Brenner Matrei am Brenner Matrei am Brenner Matrei am Brenner Matrei am Brenner

Matrei am Brenner

Matrei am Brenner Matrei am Brenner Matrei am Brenner Matrei am Brenner Matrei am Brenner Matrei am Brenner Matrei am Brenner

De volgende bestemming wordt het Schmirntal dat we alleen kennen via internet contact met Richard en Karin Snijder, Hollanders die in het Schmirntal het Gasthof Jenewein uitbaten.

informatiebord Gasthof Jenewein Op deze natte dag lijkt het een goed plan om dat dal eens te verkennen en misschien een bezoekje te brengen aan de Snijders voor een persoonlijke kennismaking.

We rijden vanuit Matrei richting Italië en vinden tussen Steinach en Gries de afslag linksaf naar het dal. Bij het dorpje St. Jodok gaat het dan weer linksaf en rijden we het Schmirntal in.

Een rustige weg brengt ons verder het dal in, eerst langs enkele stukken bos, daarna overgaand in een schitterend groen dal. Rond het dal zouden we de hoge pieken moeten zien van de Gammerspitze, maar de laaghangende bewolking laat ons niet meer zien dan de Schmirnbach vlak naast de auto.

Dan komen we aan in Schmirn en vinden ook al snel het Gasthof. Maar tot onze verbazing blijkt deze gesloten! Tijdens een heerlijke vakantie kun je zomaar vergeten welke dag het is, en... vandaag is het woensdag; 'Ruhetag!' Niet slim om juist vandaag hier naar toe gaan.

woensdag Ruhetag bij de familie Snijder van Gasthof Jenewein

Nu we er toch zijn rijden we een stuk verder het dal in via Inner Schmirn, maar helaas wordt het zicht niet beter. Het lijkt een prachtig wandelgebied te zijn en dat moeten we later zeker nog eens opnieuw onderzoeken.

Er is maar een hoofdweg door het dal dus moeten we dezelfde weg terug nemen, tot net voor St. Jodok. Daar is een splitsing waar het linksaf het Valsertal ingaat. Net voor de splitsing is rechts een parkeerplaats met bankje waar we nogmaals stoppen daar plots de Brenner Autobahn uit de mist te voorschijn komt. De laaghangende wolken trekken er langzaam aan voorbij wat een mooi effect geeft.

de Brenner Autobahn piekt door de bewolking heen

We hebben nog voldoende tijd om ook het Valsertal in te rijden. Daar is het zowaar iets helderder en zien we zelfs iets van bergen om ons heen. Al snel rijden we door een klein dorpje, Innervals, waar we prachtige boerderijen langs zien komen en enkele bijzondere optrekjes, gebouwd op de steile hellingen langs de weg zodat de toegang tot de woningen of garages op de bovenetage ligt.

We volgende de smalle asfaltweg kronkelend door het dal tot het met de wagen niet verder gaat. Het eindigt op een parkeerplaats bij een kleine Gasthof met ervoor een terras. Volgens de kaart heet het hier 'Touristenrast' een heel toepasselijke naam. De bergen rond het dal laten zich af en toe even zien met hun besneeuwde toppen. De hoogste zijn de Schrammacher en Hohe Wand van respectievelijk 3410 en 3289 meter hoog. Met dit weer een garantie voor sneeuw zelfs veel lager op de hellingen.

vanaf de parkeerplaats Touristenrast kunnen we iets van de bergwereld zien

Imbiss in Matrei langs de hoofdweg Het terras met het mooie uitzicht op de bergen ligt er aanlokkelijk bij, maar daarvoor is het vandaag toch echt te koud.

We besluiten om te keren en op de terugweg een gelegenheid te zoeken om iets te drinken.

Dat vinden we in het Wipptal, terug bij Matrei, waar het nu langzaam een beetje warmer is geworden.

Een opvallende Imbiss langs de hoofdweg belooft niet alleen een gelegenheid tot het nuttigen van een drankje, maar de aangeprezen Currywürst lokt mij ook naar binnen. Voor Currywürst mogen ze mij wel wakker maken.

Buiten onder de overkapping laten we ons op de comfortabele tuinstoelen zakken en maken al vast plannen voor de volgende dag. De zon zal weer volop gaan schijnen en het wordt weer 24 graden. Wandelen dus....