Treinreis Innsbruck

Met de trein van Fulpmes naar Innsbruck

Sightseeing in Innsbruck

 

 

(Dit verslag is geschreven door Sabina en Ingrid. Ook de foto's hebben ze zelf gemaakt)

Het Stubaital is het uitgangspunt voor mooie wandelingen, maar het is ook een goed startpunt voor een dagje Innsbruck. Vanuit Neustift is het ongeveer een half uur rijden naar Innsbruck. Er is echter nog een andere manier om naar Innsbruck te komen en die is zeker aan te bevelen. Vanuit Fulpmes rijdt een treintje naar het centrum van Innsbruck. Zo ben je binnen een uur midden in de oude binnenstad en heb je geen parkeerproblemen.

Innsbruck is in de 12e eeuw een belangrijke handelsstad geweest en dat is nog steeds goed te zien; het centrum staat vol statige gebouwen. Overal zie je kleine steegjes en galerijen waar je door kunt lopen, het is er gezellig druk. Verder is Innsbruck bekend om de rivier de Inn die dwars door de stad stroomt en zeker het bezoeken waard is. Een prima stad om een dagje heen te gaan.

Na een nacht van slecht weer besluiten we om met de trein naar Innsbruck te gaan. We rijden vanaf de camping richting Fulpmes, waarbij we net voorbij het dorp linksaf slaan. We volgen de bordjes richting de bergbaan Schlick 2000. Niet veel later rijden we Fulpmes binnen en steken daarbij gelijk het rails over. Bij het oversteken van de spoorlijn rijd je eigenlijk tegen het stationnetje aan. De trein staat al op ons te wachten en dus kopen we gauw een kaartje bij de ticketautomaat. Een enkeltje naar Innsbruck kost € 4,60 en de trein vertrekt ieder uur.

drukte in de tram/trein naar Innsbruck

In het hoogseizoen kan het behoorlijk druk zijn in de trein (zie foto boven) en het is dan ook aan te raden om ruim op tijd een plekje te zoeken. De trein doet meer aan als een tram op rails, hier en daar nemen we flinke haarspeldbochten en we gaan nergens echt hard. Maar daardoor is de reis wel erg leuk en door de panoramaramen krijg je prachtige uitzichten.

een van de vele trams Na drie kwartier met de trein komt de bekende springschans van Innsbruck, de Bergisel-schans, in ons vizier. Even daarna nemen we een haarspeldbocht en krijgen we een prachtig uitzicht op Innsbruck. Het laatste stuk naar de rand van Innsbruck gaat steil naar beneden. Als we afgedaald zijn, rijden we een soort remise binnen. Hier verandert onze trein in een tram, waarna we onze weg de stad in vervolgen. Niet veel later stappen we uit op de Museumstrasse, midden in het centrum van Innsbruck.

Het eindstation van deze tram is overigens het treinstation van Innsbruck en hier zullen we later vandaag ook weer op de tram terug stappen. Het is belangrijk te onthouden dat de tram in Innsbruck heen en terug niet de zelfde route volgt. Op de Museumstrasse weer opstappen richting Fulpmes is bijvoorbeeld niet mogelijk. Een reisschema van de trein/tram is bij alle lokale VVV's te krijgen.

Net voordat we de halte 'Museumstrasse' bereiken, rijden we aan een VVV voorbij. Aangezien we geen plattegrond van de binnenstad hebben, lopen we eerst weer terug naar VVV om er een te kopen. Overal in de stad zijn overigens groene bordjes te vinden waarop alle bezienswaardigheden staan vermeld. Echt verdwalen is dus niet mogelijk.

Innsbruck is werkelijk een prachtige stad met genoeg bezienswaardigheden om je een dag bezig te houden. Zo bezoeken we bijvoorbeeld het beroemde Goldenes Dach (foto 1), de Dom (foto 2), de Triumphpforte (foto 3), de Hofburg en de Leopoldbrunnen. Verder biedt het centrum genoeg mogelijkheden om lekker wat te winkelen en souveniertjes voor de achterblijvers te kopen. De foto's hieronder geven een kleine impressie.

Goldenes Dach aan een gezellig pleintje beschilderingen in de Dom de Triumphpforte in het centrum het gezellige winkelcentrum het Landestheater van Innsbruck een van de toeristische steegjes nieuw aangelegd plein met gezellige terrasjes

Goldenes Dach aan een gezellig pleintje

Naast alle winkeltjes en prachtige gebouwen is een bezoek aan de Inn een must. De rivier stroomt net buiten het centrum en is daardoor makkelijk te bereiken. Het wilde water is een leuke afwisseling op de drukte in de winkelstraatjes. Verder bieden talloze bankjes langs de Inn ook de mogelijkheid om lekker wat uit te rusten.

boulevard langs de Inn

drinken op een terrasje Ook voor de mensen die willen genieten van een lekker drankje of hapje is er genoeg te beleven in Innsbruck. Terrasjes zijn er in overvloed en ook wij nemen het er even van met een glas koud drinken. Verder zijn er heel veel winkeltjes te vinden met lokale specialiteiten en ook restaurants bieden veel lekkernijen aan. Voor ieder wat wils dus.

Voor echte ijsliefhebbers is er een ijsbar die je moet bezoeken. Bij de halte 'Museumstrasse' ligt een plein (Burggraben) die eindigt bij een poortje die toegang biedt tot de Leopoldsbrunnen en de Hofburg. Op dit plein is een ijsbar gevestigd, genaamd 'Eisgrotte'. Wij hebben genoten van de enorme ijsbulten die ons werden opgediend.

Met onze buik bol van al dat ijs zoeken we het treinstation van Innsbruck op. Het wordt tijd om terug naar Fulpmes te gaan. Innsbruck is een gezellige stad en biedt veel mogelijkheden om je een hele dag te vermaken.

aankomst op station Fulpmes