Treinreis naar Villach

Treinreis Gailtal en bezoek aan het Atrio winkelcentrum en Villach-binnenstad

 

 

(Onderstaand verslag is geschreven door onze dochters Sabina en Ingrid over een reisje dat ze met z'n tweetjes hebben gemaakt. Ook de foto's zijn van hun hand).

Een bezoek aan Villach is een aanrader. We leggen de hele reis af met de trein, een anderhalf uurdurende tocht door het Gailtal vanaf Reisach. Kotschach is het eindstation aan de andere kant van deze lijn. Als je het treinstation in Villach uitloopt, sta je midden in een centrum van oude steegjes en historische bouwwerken ingesloten door de Drau. Het centrum doet gezellig aan met talloze terrasjes en restaurantjes. Net buiten Villach is het Atrio te vinden, een modern winkelcentrum dat prima met de trein te bereiken is. Dit uitstapje is daarmee ook geschikt voor de dagen dat het weer niet mee wil werken zoals vandaag.

station Reisach Het station in Reisach, maandagochtend 10 uur. We willen wel graag een keer zonder ouders op stap en dus staan we netjes en goed voorbereid op de trein te wachten. Na en paar minuten begint de speaker in het 'bushokje' te kraken: "Meine Damen und Herren, der Zug hat 20 Minuten Verspätung'. We wanen ons even in Nederland op het station.

Inderdaad komt de trein 20 minuten later het 'station' binnen. De ouders zwaaien ons uit en we stappen de trein in. In het Gailtal zijn nergens ticketautomaten op het station te vinden. Deze bevinden zich echter in de trein zelf en zijn te vergelijken met die op het station in Nederland. De retourticket Reisach naar Villach-Hauptbahnhof kost € 21,00.

De trein is niet groter dan een groot uitgevallen harmonicabus, maar daarom niet minder luxe. De Nederlandse Spoorwegen kunnen een puntje zuigen aan deze moderne trein. Veel mensen gebruiken deze trein voor kleine afstanden naar hun werk of naar school en het is er dan ook gezellig druk. De lokale bevolking is erg behulpzaam bij het regelen van onze retourtickets en zo zijn we al snel op weg naar Villach.

De trein in het Gailtal

Elk station wordt weergegeven op het computerscherm, zodat je op het juiste moment uit kan stappen. Voor de kleinere stations dien je eerst op de 'Haltewunschtaste' te drukken. Dit geldt ook voor het werkelijk fenomenale station hieronder op de foto te zien. Het hele station bestaat uit vier plankjes en twee betonnen steuntjes en uitstappen dien je gewoon op het grit tussen de rails. Maar je wordt tenminste netjes gewaarschuwd voor het afstapje.

Eén van de kleinere stations

Uitzicht vanuit de trein op de Drau De trein volgt de Gail tot aan Arnoldstein en door de grote panoramaramen krijg je prachtige uitzichten. De anderhalf uur durende treinreis duurt eigenlijk te kort. De trein rijdt niet hard, geen enkele spoorwegovergang is automatisch bewaakt, maar dat maakt het juist leuker en foto's maken een stuk makkelijker.

Langzaam tuffen we verder, waarbij we in ieder dorpje stoppen. Uiteindelijk komen we hier de Drau over en rijden we Villach binnen. We turen gespannen naar het computerscherm totdat daar 'Villach-Westbahnhof' verschijnt.

We stappen uit de trein en via een glazen hokje komen we het station (1 perron groot) uit. We lopen rechtsaf richting de stoplichten en gaan daar weer rechtsaf. In de verte zien we een tankstation en omdat we geen kaart bij ons hebben, vragen we daar even de weg. We leggen uit dat we 'mit Fuss' zijn (deze verspreking zal de spanning zijn geweest) en de pompbediende legt ons uit dat we dan onder het viaduct door moeten en dan gelijk rechtsaf. We lopen hiermee eigenlijk het viaduct op en zodra we boven zijn, zien we inderdaad al het Atrio liggen. Ondertussen is het gaan hozen en we komen druipnat in het Atrio aan.

Het Atrio

Restaurant Running Sushi Binnen wacht ons een prachtig winkelcentrum waar de grote merken goed vertegenwoordigd zijn. Je vindt er vele kledingwinkels, schoenenwinkels maar ook een gigantische megaspar, een grote boekenhandel en veel juweliers. Met andere woorden je kunt er heerlijk een middagje shoppen en gezellig wat eten of drinken.

Er is een speciale plek voor kinderen ingericht waar ze naar hartenlust kunnen spelen. Er zijn veel leuke dingen te zien. Zo is op de eerste verdieping een restaurant te vinden genaamd Running Sushi waar Japanse lekkernijen op een lopende band langs je tafeltje komen. (Foto rechts) Het is erg druk in het Atrio, ook al is het vandaag maandag.

Erg leuk is dat er een grote luchtfoto van Kärnten te vinden is. Met speciale schoentjes, (foto onder) die meer lijken op sloffen, mag je over de luchtfoto lopen. In onze zoektocht naar de camping in Reisach zijn we totaal verdwaald. Maar, zo bleek achteraf, de camping was ook niet te vinden omdat hij niet scherp op de foto stond. (Aldus Gert-Jan, de campingeigenaar)

Luchtfoto Kärnten in het Atrio

Ondertussen is het nog harder gaan regenen en onweren en we zijn blij dat we warm en droog binnen zitten. Maar echt grote shoppers zijn we niet en dus hebben we het na anderhalf uur wel gezien. We lopen dezelfde weg weer terug naar Villach-Westbahnhof waar we erachter komen dat de trein die wij hadden uitgezocht om naar Villach-Centrum te gaan niet op werkdagen rijdt. De diensroosters staan vol met gekke tekentjes en ons oog was helaas niet op de 'pikhouweel' gevallen die betekent dat de trein alleen op zondagen rijdt. We moeten dus nog 40 minuten wachten op het station. We worden opgeschrikt door een gigantische onweersklap, maar gelukkig zitten we droog.

Deze keer is de trein wel op tijd en naar Villach-Hauptbahnhof is het maar 3 minuten. Binnen de kortste keren staan we dus buiten het Hauptstation en midden in het centrum van Villach. Het station is niet groter dan het station van Zwolle, maar er komen treinen aan uit heel veel verschillende buitenlandse bestemmingen (o.a. uit Venetië, Boedapest en Zagreb). Erg leuk om tussendoor te lopen.

Villach-Hauptbanhhof

De Drau in Villach Het Hauptbanhhof is een oud gebouw in een modern jasje. Moderne computerschermen gaan er samen met oude schilderijen aan het plafond.

Vanaf de hoofdingang van het Hauptstation lopen we rechtdoor de straat uit richting de Stiefelkönig, een fel oranje gebouw dat een schoenenwinkel herbergt. We lopen de straat uit en komen uit bij een mooie kerk. Aan het eind van de straat gaan we rechtsaf en steken we de Drau over. Villach wordt ook wel de Draustadt genoemd en het uitzicht vanaf de brug mag er wezen. Als we de brug over zijn, lopen we recht het oude centrum van Villach in. Het is nu halverwege de middag en eindelijk begint het een beetje op te klaren. De zon komt er zelfs nog door.

Villach is een oude vestingstad en bestaat uit kleine steegjes en gezellige dorpspleintjes. De huizen zijn kakelbont geverfd en overal zijn historische bouwwerken te vinden. In kleine cafeetjes en restaurantjes kun je heerlijk even wat drinken. Zelf genieten we in een klein cafeetje van de Kaiserschmarnn en een kop hete chocolademelk. De mensen zijn er vriendelijk en mocht je op zoek zijn naar souvenirtjes, dan is dit de juiste plek.

stadscentrum Villach stadscentrum Villach leuk hofje fontein bij de kerk Haubtbahnhof plein kerk in het centrum winkelstraat Villach

stadscentrum Villach

Na een gezellige middag in Villach is het tijd om terug te gaan naar Reisach. Het is verstandig om van te voren de dienstregeling te bestuderen. De laatste trein vertrekt erg vroeg in de avond en andere mogelijkheden qua openbaar vervoer zijn er niet. En vergeet niet op de 'Haltewunschtaste' te drukken.