Rondrit via het Brixental, Gerlostal en Zillertal

Wörgl, Kirchberg, Kitzbühel, Pass Thurn, Mittersill, Pinzgau tal, Krimml, Gerlospass, Zillertal, Inntal

 

 

Deze rondrit door de fraaiste dalen van Tirol met vele bezienswaardigheden en een afstand van ongeveer 200km, betekent dat we de hele dag onderweg zullen zijn. We vertrekken vanuit Wörgl in het Inntal richting Kitzbühel via de 170. Al snel laten we het industrieterrein bij Wörgl achter ons en rijden bij Itter/Hopfgarten het groene Brixental in en zien we Tirol op zijn mooist. De fraaie huizen en boerderijen met veel houten balustrades, balkons en een overvloed aan bloemen blijven prachtig om te zien. Bij het verlaten van Hopfgarten gelijk een lekker klimmetje richting Westendorf.

routekaart

(In Westendorf zijn leuke souvenirwinkeltjes te vinden maar het is niet groot. Wie meer wil shoppen kan beter doorrijden tot Kirchberg wat een behoorlijk en zeer mooi aangelegd winkelcentrum heeft).

Uitzicht vanaf Pass Thurn

Parkeerplaats op Pass Thurn We kronkelen verder van dorp naar dorp door het mooie landschap tot de weg eindigt in Kitzbühel. Dan gaat het rechtsaf door een deel van deze stad richting Mittersill over de 161.

Dit is een drukke weg door de langgerekte dorpen Aurach en Jochberg, maar dan gaat het omhoog richting Pass Thurn en wordt het rustiger.

Omhoog is het deels een brede vierbaansweg tot aan de top op 1274m waar bovenaan verschillende Gasthofen te vinden zijn. Deze pas is het mooist als we over het hoogste punt heen zijn.

De weg omlaag is een normale tweebaansweg met soms een extra 'inhaalbaan', maar vooral het uitzicht vanaf deze kant in het Pinzgau Tal met de 3674m hoge Gross Venediger op de achtergrond maakt het zo bijzonder. En natuurlijk niet te vergeten de Gross Glocknergrüppe links daarvan als het helder weer is. We stoppen dan ook op de parkeerplaats rechts om dit goed in ons op te kunnen nemen.

Uitzicht vanaf Pass Thurn op de Venediger

De weg omlaag is niet zo lang, en na enkele mooie haarspeldbochten zien we Mittersill onder ons liggen schitteren. De weg gaat verder dwars door dit stadje vol toeristen. Het is er altijd een drukte van belang.

Vanaf Mittersill loopt de 106 omhoog langs de Glocknergrüppe, richting de Felbertauern Tunnel en Lienz. (De iets verderop gelegen 'Grossglockner Hochalpenstrasse' wordt hier beschreven).
Vandaag zoeken we echter wegnummer 165 richting Gerlos en rijden bij het verlaten van Mittersill door het brede dal waar we vanaf Pass Thurn op uitkeken. Van onderaf lijken de bergen links van ons nog indrukwekkender en op verschillende plaatsen zien we tussen twee toppen door, in de verte daarachter, de witte sneeuw en het ijs van de gletsjers op de Venediger Grüppe liggen.

de Krimml watervallen

De weg blijft vlak verlopen door dit zeer 'groene' dal en langs enkele dorpjes tot aan Krimml. Een mooie rit waarbij de één roept 'kijk eens links' op het moment dan een ander roept 'kijk eens rechts'. Om pijn in de nek van te krijgen!

(Krimml en Krimmlerwaterval: Ga hier speciaal eens een dag naar toe. Het is zonde van het entreegeld om er slechts even een uurtje te verblijven tijdens deze lange rondrit. Een wandeling bij deze watervallen, wat we op een andere dag hebben gedaan, is hier beschreven).

de Krimml watervallen

Bij Krimml begint ook de beklimming van de Gerlospass. Gelijk voorbij de grote parkeerplaats achter het dorp begint het te stijgen met mooie haarspeldbochten van 1100 naar 1500m.

we hebben even pauze op de Gerlospass Onderweg omhoog zien we enkele onverharde parkeerplaatsen in het bos, en één hele grote geasfalteerde. De laatste doet vermoeden dat deze belangrijk is en dus wel een mooi uitzicht zal bieden. Maar helaas.... Geschikt als uitgangspunt voor wandelingen, maar weinig uitzicht.

De onverharde en kleinere rustplekken daarentegen geven wél een fraai doorkijkje. Daar zijn ook de foto's van de Krimmler waterval hierboven genomen.

Boven op de pass verbreedt de weg zich bij een 'mautstelle' die we verlaten aantreffen. We zijn op de 'Gerlos Platte' aangekomen. Voorbij het tolhuisje wijst links een bordje naar een skidorp en onze nieuwsgierigheid krijgt de overhand dus rijden we deze in.

 

Een verlaten ski-dorp op de Gerlospass

De brede asfaltweg eindigt bij een verlaten Gasthof met een grote parkeerplaats waar al één auto geparkeerd staat. Eromheen een eveneens geheel verlaten skidorp met mooie huisjes en boerderijtjes in een doodstille omgeving. Naast de parkeerplaats een betegelt plein en schuilhut welke in de winter waarschijnlijk dienst doet als terras. Een geweldige plek om even van te genieten en een paar foto's te maken van de Zillertaler Alpen.

Uitzicht op de Zillertaler Alpen

We hebben nog een hele rit te gaan en moeten ons dwingen weer in de auto te stappen na al dit moois. We rijden nu omlaag richting Gerlos in het beroemde Zillertal. Dit Zillertal tussen Gerlos en Fügen wordt terecht geroemd om de fraaie natuur en mooie dorpen. We krijgen het allemaal te zien op weg naar het Inntal.

prachtige boeren schuur Heerlijk kronkelt de weg door het dal en we moeten ons inhouden om niet overal te stoppen waar we iets moois zien. Bossen, fraaie alpenweiden, ontelbaar veel stroompjes, beekjes en watervallen..... Een geweldig mooi dal. De weg is overwegend heel smal met flink veel haarspeldbochten en overal druk bereden. Lekker opschieten hoeft vandaag niet, maar zou hier ook niet kunnen.

Na het passeren van Fügen waar veel industrie te vinden is, wordt de weg beter bereidbaar en zijn we al snel in Strass. Daar komen we weer in het Inntal uit waar we de 171 naar Wörgl opzoeken om zo de autobaan te kunnen mijden.

Ook deze weg verloopt weer door veel dorpjes met de nodige stoplichten en ander oponthoud, maar dat geeft ons ruim de tijd om rustig rond te kijken. In het Inntal zijn veel kastelen te vinden die vanaf deze weg goed zichtbaar zijn tegen de berghellingen. Natuurlijk is ook de Inn zelf mooi om zien zoals deze met grote bochten door het dal kronkelt en dit dal domineert.

Na bij een snackbar in Wörgl nog een paar pizza's gehaald te hebben, gaan we terug naar de camping om deze te nuttigen en nog even terug te kijken op weer een fijne vakantiedag.