Rond de Hintersteiner See bij Scheffau

Lichte wandeling rond de See of gewoon een middagje zwemmen

 

 

Routekaart Hintersteiner See Tussen Wörgl in het Inntal en St. Johan, ligt halverwege het plaatsje Scheffau in het Wilder Kaiser gebergte. Achter en boven Scheffau ligt de prachtige Hintersteiner See, heerlijk rustig in het groen volgens onze kaart. Daar moeten we dus meer van weten.

Het is onze laatste dag van de vakantie en 's morgens is de voortent al opgeruimd en alles klaargemaakt voor vertrek. Het weer is niet geweldig, grijs en nattig, dus een lichte wandeling is zeer geschikt om deze laatste middag mee door te brengen.

Vanaf de hoofdweg nemen we linksaf de enige afslag naar Scheffau en rijden door dit Ligweiden en Kiosk bij de parkeerplaats gezellige dorpje. De vele souvenirwinkels en terrasjes maken het een toeristisch plaatsje.

De weg naar de Hintersteiner See is goed aangegeven, maar ook zonder deze wegwijzers hadden we het niet kunnen missen. Veel wegen zijn er hier niet.

Een asfaltweg gaat achter het dorp verder het bos in en slingert door een mooi dicht bosgebied. Op verschillende plaatsen zijn parkeerplaatsen waar allerlei wandelroutes beginnen. Lopen vanaf de Gaisberg, de Steinerhof of Barnstingl Alm zijn slechts enkele van de mogelijkheden.

Wij hebben onze zinnen gezet op de See en rijden deze plekjes dus voorbij. Bij het meer aangekomen is er gelijk links een ruime parkeerplaats, op deze grauwe dag nagenoeg verlaten.
Naast de parkeerplaats is een kiosk met terras en grote ligweiden aan het water (foto). Ook deze zijn leeg.

Tussen de bomen door een mooi uitzicht op het meer Het is vandaag dan wel geen zwemdag, maar voor wie graag bij mooi weer eens een dagje aan het water door wil brengen en zwemmen, is dit een goede bestemming. Het water is relatief warm in deze Badesee en het ziet er zeer uitnodigend uit.

Wij stappen in de wandelschoenen en beginnen aan een rondje om het meer van ongeveer 5km. Mocht het alsnog flink gaan regenen, zijn we in ieder geval snel weer terug of kunnen we op diverse plekken rond het meer schuilplekken vinden in de vorm van een hutje, Jausenstation of Gasthof.

We willen linksom eerst door het bos en de terugweg via de asfaltweg aan de noordoever. Het brede pad vanaf de parkeerplaats gaat al snel vrij steil omhoog. Dit is even pittig, maar het is slechts een kort stukje.

Een omgevallen boom maakt het romantische plaatje compleet

Boerderijen en vakantiehuisjes achter in het dal Waar het even vlak gaat lopen, is rechtsaf een smaller pad te vinden die boven langs de oever loopt. Een goed te volgen bospad vol boomwortels met hier en daar rotsblokken. De oever is hier zeer steil, zodat we weliswaar aan de rand van het meer lopen, maar hoog erboven.

Dat biedt ons tussen de bomen door op verschillende plekken een prachtig uitzicht over het blauwgroene meer.

Het gaat een beetje op en neer, maar het is geen zware wandeling te noemen. Halverwege komen we bij een kloof die van links omlaag loopt tot aan het water. Daarin moeten we nu afdalen. Waar nodig zijn traptreden aangelegd, zodat ook deze afdaling gemakkelijk te doen is.

Nu kunnen we voor het eerst bij het water komen (foto boven). Enkele rotsen steken als schiereilanden boven het water uit en zijn heel mooi begroeid. Een omgevallen boom maakt het romantische plaatje compleet.

We gaan het asfaltpad omlaag naar het meer Het water voelt inderdaad niet zo koud aan als je zou verwachten van een bergmeer in Oostenrijk. We kunnen ons gemakkelijk voorstellen dat dit bij de goede weersomstandigheden prima zwemwater is.

Het pad gaat verder langs de oever naar achteren, soms weer wat hoger, dan weer langs de waterkant. Voorbij het meer gaat het pad nog wat door in westelijk richting. Het meer houdt hier op en gaat over in een moerasachtig gedeelte dat we nog voorbij moeten lopen. Ook hier weer een bijzondere begroeiing waaronder veel soorten waterplanten.

Er zijn nu ook zijpaden naar links, maar als we rechts aan blijven houden, komen we vanzelf op de asfaltweg uit bij enkele boerderijen en vakantiewoningen, die al van verre zichtbaar zijn. Wie in deze omgeving wat langer wil lopen, kan hier onder andere de wegwijzers vinden voor een mooie wandeling naar de Waller Alm of nog verder de Kaindl Höhe.

Het Goingstätt-Hof Jausenstation met groot terras Wij volgen het asfalt heuvelafwaarts richting het meer en komen daarbij langs het Goingstätt-hof Jausenstation. Hier zien we voor het eerst dat we niet de enigen bij de See zijn.

Op het grote terras is het gelukkig redelijk druk, dus nemen we er ook plaats. Helemaal alleen is immers ook niet altijd gezellig, zeker op een zeer grauwe dag op een heel groot terras.

De menukaart ziet er prima uit, met vooral Jausenplatten gevuld met streekgebonden en eigengemaakte producten. Uit ervaring weten we dat dit vaak een zeer goede keuze is en we worden niet teleurgesteld.

Dan gaat het weer verder langs het meer. Op een dergelijke asfaltweg lijkt de af te leggen afstand altijd verder dan via leuke bospaadjes, maar het uitzicht op het meer en de bergen rondom maken alles goed. En vooral.... we hebben het tot nu toe droog gehouden.

De schiereilandjes zijn privébezit Links voor ons zien we nu het schitterende rotsmassief van de Scheffauer en daarachter de hoogste top, de Ellmauer Halt van 2344m. We lopen tussen de mooie alpenweiden en het meer, dat ook hier enkele schiereilandjes bevat. Blijkbaar allemaal privébezit, maar wel mooi om te zien.

Als we gespetter in het water horen kijken we omlaag en zien onder ons een ruïne half in het ondiepe water. Met schoorsteen, maar zonder dak en ruime rietkragen eromheen. Er lopen verschillende koeien tussen het riet in het water te spetteren alsof het waterbuffels in Maleisië zijn.

Dan wijkt de weg van het water en lopen we tussen enkele boerderijen en een volgende Gasthof door; De Seestüberl. Uitdrogen hoeft hier dus niet.

We bereiken onze auto en kijken terug op een leuke laatste middag in Tirol, ondanks de bewolking. Op de terugweg begint het pas echt te regenen en zijn we blij dat we al vanmorgen de voortent hebben ingepakt.