Genieten in het mooie Pöllatal

Picknick in het natuurpark Pöllatal, spelen in de Lieser of een lichte wandeling

 

 

Een rustig dagje uit naar één van de mooiste natuurgebieden van Oostenrijk? Dan moet de bestemming het Pöllatal zijn. Dit dal, aan de noordelijke grens van Kärnten, loopt parallel aan het iets zuidelijker Maltatal bij Gmünd. Het is wat minder bekend bij de grote stroom toeristen, maar daarom zeker niet minder mooi.

overzichtkaart

Aan de voet van de zuidelijke uitgang van de Katschberg/Tauern tunnel ligt het dorpje Rennweg, dicht tegen de autosnelweg. Neem vanuit het zuiden niet deze autoweg als het druk is, er staat vrijwel zeker een file voor de tunnel.

De Lieser is hier breed en ondiep. Ga vanaf Gmünd over op de secundaire weg. Het is een prachtige route onder door het dal naar Rennweg, met overal zicht op de enorme betonnen pilaren die de autoweg hoog boven het dal ondersteunen. Van onderaf zeer indrukwekkend.

Het dal kan op twee manieren bezocht worden:

1 - Parkeren in het centrum van Rennweg en dan met de Tschu-Tschu-Bahn het dal bezoeken. Deze trein op luchtbanden stopt op verschillende plaatsen in het Pöllatal, zodat je overal kunt in- en uitstappen.

2 - Met de auto. Door Rennweg stroomt de Lieser, die uit het Pöllatal komt. Deze is eenvoudig door het dorp te volgen naar het buurtschapje Gries en daarna verder het dal in. Vanuit het centrum is het 6km tot aan de eerste grote parkeerplaats bij de Tendl Alm.

Tschu-Tschu Trein

De parkeerplaats is net zichtbaar tussen de bomen. De smalle asfaltweg gaat eerst nog door Gries en langs verschillende mooie boerderijen, allemaal vol behangen met geraniums vanaf balkons en ramen. Deze buurt schijnt bekend te zijn om zijn weelderige bloemenpracht.

Daarna volgt een houten brug en gaat de weg verder het bos in. De bermen bieden voldoende plaats om bij tegenliggers ruimte voor elkaar te kunnen maken.

Bij de grote parkeerplaats links, net na een brug over de Lieser, is één van de mooiste plekjes om een dagje aan het water door te brengen of een picknick te houden. Maar het is ook een uitgangspunt voor mooie wandelingen (wie een langere wandeling wil maken vindt hier een routebeschrijving; wandelen bij Gries kan ook, kies dan deze).

Koeien, paarden en kuddes geiten lopen er rond. Bij de parkeerplaats is de Lieser heel breed en ondiep. De perfecte plek voor de kinderen om in het heldere water te spelen, zonder dat de stroming te wild is.

Aan beide oevers zijn ruime ligweiden met hier en daar bankjes. Er zijn zelfs sanitaire voorzieningen te vinden. Op de foto hierboven zijn de auto's op de parkeerplaats nog net zichtbaar tussen de bomen door.

Dammen of bruggen bouwen kan er naar hartenlust, maar er is ook voldoende ruimte om een balletje te trappen of voor een partijtje tennis. Voor het rustigste plaatsje moet je wel even de beek doorwaden of omlopen via de brug naar de overzijde.

Het is mogelijk dat je bezocht wordt door koeien, paarden of geiten, die overal in dit dal vrij rondlopen.

Mooie plekjes genoeg

Wie graag aan wat wilder water wil zitten, moet het een eindje verderop in het dal zoeken. Mooie plekjes te over.

tendl Alm met terras

Via één van de vele bruggen kun je weer terug Net voorbij de parkeerplaats staat links de Tendl Alm, een bewirtschafteter Hütte met ervoor een mooi terras. (Foto boven) Ertegenover een heerlijke alpenwei, waar kinderen kunnen rollebollen of in de speelhut kunnen spelen. Dit is tevens een stopplaats van de Tschu-Tschu-Bahn.

Het Pöllatal is vrij smal en het uitzicht is er dan ook prachtig op de zo dichtbij liggende hoge toppen.

De bergen rondom zijn allen rond de 2500m hoog en achterin het dal is zelfs zicht op 3000m hoge bergtoppen. Deze hebben het hele jaar door besneeuwde toppen en zijn al vanaf Gries zichtbaar. Daar komt het water van de Lieser vandaan.

Wij betrapten deze koeien op het snoepen van de geraniums

Eén van de witte pieken achterin het dal is de Hafner, links en rechts geflankeerd door de Karschneideck en Silbereck. Al deze toppen zijn te bewandelen, maar alleen vanuit het zuidelijke Maltatal of het noordelijke Murtal. Vanuit het Pöllatal is er maar één uitweg..... terug naar Rennweg.

De Lieser kronkelt door het Pöllatal Ook wie graag even de benen wil strekken zonder een zware wandeling te willen maken, kan hier goed uit de voeten. De asfaltweg naar achter in het dal is een gemakkelijke route om wat van de Pöllatal-sfeer te proeven en heeft geen moeilijke hellingen.

Wie dit te 'mak' vindt, gaat aan de overkant van de beek lopen over onverharde wegen en paden.

Verdwalen kan in dit dal niet. Ben je ver genoeg, dan steek je ergens de beek weer over bij één van de bruggen of gewoon schoenen uit en door het water, en je bent zo weer aan de overkant op de terugweg. Verzuim niet een bezoekje aan de Kochlöffelhütte achter in het dal bij Pölla te brengen. Er heen lopen of per auto, beide kan natuurlijk. Het is ook de verste stopplaats van de trein. Deze Hütte heeft een hele goede keuken en een sfeervol terras. De drankjes worden bij gebrek aan voldoende stroom gekoeld met het koude water uit de Lieser in watertroggen langs het terras en de Apfelstrudel kan ik, letterlijk, warm aanbevelen. (Foto's onder)

Kinderboerderij en speeltuin bij de hut

De Kochlöffelhütte

Voor de kinderen is er naast het terras een speeltuin en kinderboerderij. Die vermaken zich dus uitstekend, zodat de ouders van het heerlijke uitzicht kunnen genieten vanuit de ruim aanwezige schaduwplekjes.

Een smal dal met 2500m hoge toppen rondom Wie er behoefte aan heeft nog verder het dal in te gaan, is vanaf hier aangewezen op lopen. Geen asfalt meer, maar een sintelweg tot aan de Lieser waterval en nog verder de Lanisch Ochsenhütte op 1718m hoogte. Klimmen dus.

De echte liefhebber kan dan nog verder tot 2226m bij een paar mooie meertjes onder de top van de Hafner. Alleen met klimuitrusting kan dan nog de top van de Hafner op 3076m worden aangevallen, maar dat was misschien niet het idee bij 'een rustig dagje in het Pöllatal'.