De Grossglockner Hochalpenstrasse

Over de 48km lange tolweg naar Oostenrijks hoogste bergtop

 

 

routekaart De Grossglockner en de Grossglockner Hochalpenstrasse spreken voor zich. Je zou bijna gaan zeggen: 'Wie de Grossglockner niet heeft bezocht, heeft Oostenrijk niet gezien'. Oostenrijk is een prachtig land, maar de Hohe Tauern, met als hoogste punt van Oostenrijk de 3798m hoge Grossglockner zul je na een bezoek nooit meer vergeten.

Over deze berg en zijn omgeving is al zoveel geschreven en gezegd, daar hoef ik niets aan toe te voegen. Ook de weg ernaartoe zal iedereen eenvoudig vinden, zodat mij alleen rest een foto-impressie weer te geven van ons eigen bezoek. Verder geef ik tussen de foto's alleen nog wat tips die een bezoek aan de Grossglockner nog meer de moeite waard maken.

Grossglockner gezien vanaf de route vanuit Kärnten via Heiligenblut.

Grossglockner gezien vanaf de route vanuit Kärnten via Heiligenblut.

Tip: Informeer bij je gastheer in het hotel, appartement of op de camping wat de meest geschikte dag is voor een bezoek. Een enkele wolk is geen bezwaar, maar op nevelige dagen kan niet alleen het uitzicht beperkt zijn, maar is het niet denkbeeldig dat de pieken helemaal niet zichtbaar zijn. Dan het bezoek beter een of twee dagen uitgesteld. Na enkele regendagen kan ook in de zomer de pass afgesloten zijn door hevige sneeuwval. Probeer te gaan op een dag met stralend blauwe hemel. Je gastheer kent het Oostenrijkse weer en de situatie ter plekke als beste.

Grossglockner met de Pasterze gletsjer.

Grossglockner met de Pasterze gletsjer.

Een wolk schampt de 3798m hoge top

Een wolk schampt de 3798m hoge top

Tip: Vertrek op tijd en bezoek eerst de Grossglocknerkanzel. Gezien vanaf Heiligenblut is er hogerop op deze Hochalpenstrasse een T-splitsing. Linksaf gaat naar de Glocknertop, rechts richting Tirol. Ga bij voorkeur eerst linksaf de doodlopende weg op die eindigt bij de parkeergarage van de Glockner. Later op de dag wordt het er erg druk en is de parkeergarage vol. Je moet dan lager parkeren en een flinke klim maken om op de Kanzel te komen. Ook foto's maken is lastiger als vele mensen door het beeld lopen of je zelfs omverlopen.

s'Morgens vroeg met stralend blauwe lucht en nog weinig bezoekers.

's Morgens vroeg met stralend blauwe lucht en nog weinig bezoekers.

De drukte neemt toe. Op de achtergrond de nu volle parkeergarage.

De drukte neemt toe. Op de achtergrond de nu volle parkeergarage.

Tip: De Grossglockner is de hoogste, bekendste en meeste bezochte berg. In de Hohe Taurern rondom de Glockner zijn nog tientallen toppen te vinden die qua naam minder bekend zijn, eenvoudigweg omdat ze 200 of 300 hoogtemeters tekortkomen. Dat betekent niet dat ze minder imposant zijn! Bezoek dus zeker de Glockner, maar ga daana terug naar de T-splitsing en dan richting Tirol, en geniet daar in alle rust en ruimte van de andere 3000+ toppen. Ook hier ben je dan voor de grote stroom toeristen aan.

Het hoogste topje (2576m) op deze foto is bereikbaar met de auto; De Edelweisspitze

Het hoogste topje op deze foto (2576m) is bereikbaar met de auto; De Edelweisspitze

Lekker ravotten in de sneeuw. Reni's grootste hobby.

Lekker ravotten in de sneeuw. Reni's grootste hobby.

Tip: Op de route vanaf de T-splitsing naar de Glockner, hebben wij bij meerdere bezoeken in de zomer nergens mogelijkheden gevonden om even in de sneeuw te spelen. Vanaf de splitsing rechtsaf loopt de weg met vele haarspeldbochten tot boven op een Sattel. Op dit hoogste punt is een tunnel. Gelijk na de tunnel parkeren en je vindt altijd sneeuw. Rechts loopt een rotspad langs de berg (foto boven), waarlangs ook altijd sneeuw te vinden is. Weinig toeristen lopen die honderd meter, dus is dit een rustig plekje voor een pauze of picknick in de sneeuw met een heerlijk uitzicht. (Ook de foto boven van de 'Edelweisspitze' is vanaf deze plek genomen)

Nog enkele drieduizenders met linksachter op de achtergrond de Grossglockner.

Nog enkele drieduizenders met linksachter de Grossglockner in een wolk.

Om stil van te worden.........

Om stil van te worden.........

Tip: Rond de Edelweisspitze en Fuschertörl zijn de meeste Gasthofen, gezellige terrasjes, en parkeerplaatsen met bijzondere uitzichtpunten te vinden. Maar ga vooral ook nog een stukje weer omlaag richting Tirol tot vlak voor Ferleiten. De weg kronkelt er schitterend omlaag met nog meer uitzichtpunten die de moeite waard zijn. In een scherpe haarspeldbocht naar rechts rij je over en langs een flinke waterval met daarbij een parkeerplaats in de 'binnenbocht'. Rij je nog wat verder, dan komt er links een parkeerplaats, bereikbaar via een sintelpad, waar het uitzicht fenomenaal is. Een stukje grasland met daarop wat stenen tafels en houten bankjes (zie foto boven), weg van de grootste drukte. Daar kun je het uitzicht op de Glocknergruppe en de Gross Wiesbachhorn niet alleen zien, maar ook voelen.

Rond de Edelweisspitze: Gasthofen, gezellige terrasjes, en fraaie uitzichtpunten.

Rond de Edelweisspitze/Fuschertörl: Gasthofen, gezellige terrasjes, en fraaie uitzichtpunten.

Glocknergruppe vanaf de Fuschertörl

Glocknergruppe vanaf de Fuschertörl