Maltatal: 'Het dal der neerstortende wateren'

Via de Malta Hochalm Strasse langs diverse watervallen en naar het Kölnbrein stuwmeer

 

 

Het Maltatal is altijd een bijzonder dagje uit. Dat wordt al duidelijk uit de bijnaam: 'Het dal der neerstortende wateren' wordt het genoemd. Een prachtige Hochalpenstrasse naar het Kölnbrein stuwmeer op 1933m hoogte en overal onderweg stoppen bij de mooiste watervallen en andere bezienswaardigheden. Wij hebben in de loop der jaren meerdere keren in dit dal gelopen of er gewoon een dagje doorgebracht bij de watervallen. De door ons bezochte plaatsen en een korte wandeling heb ik hieronder beschreven in de volgorde vanaf Gmünd tot de Stausee (de foto's zijn over verschillende jaren genomen, wat de verschillende kleding en fotokwaliteit verklaart).

Kaart Maltaltal met inzetkaart wandelroute

Mooi is het al als we Gmünd inrijden aan de A10 tussen de Katschbergtunnel en Villach. Dit stadje met nog geen 3000 inwoners heeft, als grootste 'stad' in de directe omgeving, relatief veel te bieden. Hier is een industrieterrein te vinden met enkele supermarkten, het Porsche museum en een tweetal kastelen. De ene nu in gebruik als school, de andere, gebouwd in 1252, boven het centrum uittorent als ruïne (foto rechts). In het centrum verschillende winkels, leuke steegjes en pleintjes. Gewoonlijk gezellig druk. Rondom het centrum liggen verschillende grote parkeerplaatsen voor bezoekers van het stadje.

Mooie geveltjes in Gmünd De kasteel ruïne torend boven het stadje uit

Achter Gmünd loopt de weg het dal in richting het dorp Malta, waarnaar zowel het dal als de beek zijn vernoemd (of andersom). Na Malta zien we rechts vanuit de auto de eerste grote waterval; De Feistrizfall. Onze eerste halte ligt nog een stukje verder, bij Brandstaff (groene cirkel op de kaart). Het is een grote boeren hoeve waar de weg De Fallbach waterval met een scherpe bocht naar rechts omheenloopt. We rijden het erf op en parkeren de auto. Ons doel, de Fallbach, is al zichtbaar. Een wandelroute loopt over de hoeve, een hekje door en dan de alpenwei op. Daar lopen we linksaf tussen de koeien door richting het vallende water. Slechts een klein stukje wandelen.

Alleen het laatste stukje moet er even geklommen worden om pal onder deze mooie waterval te kunnen staan. De stevige wind verstuift het water over ons heen, zodat we er niet al te lang kunnen blijven zonder doorweekt te worden. Het water is toch wel erg koud!

Weer terug bij de auto kunnen we kiezen: de hier aangegeven korte wandelroute lopen verder het Maltatal in of linksaf in het Grossgraben zijdal. Door dit zijdal stroomt de Gossbach vanaf een kleiner stuwmeer op 1764m hoogte, de Gosskar Speicher. In dit smalle dal (Graben), is een mooie wandeling De wind verstuift het koude water over ons heen naar het stuwmeer te maken langs onwaarschijnlijk veel stroompjes, beekjes en watervallen. Te beginnen bij de Gossfälle. Het is deels met de auto en vanaf de Hütte verder alleen te voet begaanbaar. Andere zijwegen of wandelpaden zijn er niet. Heen en terug dus op dezelfde weg door deze schitterende 'wateromgeving'.

We rijden het Maltatal verder in en komen bij de 'Mautstelle', we betalen, en zijn dan op de Malta Hochalm Strasse aangekomen. In de volgende haarspeldbocht net voorbij de Mautstelle, is rechts een parkeerplaats.

We parkeren onze Mercedes, die we net gisteren als vervanging voor onze eigen wagen hebben gekregen (zie autopech in Grado Italië), en maken ons op voor een niet te zware wandeling. Vanaf deze parkeerplaats hebben wij twee wandelroutes gelopen. De eerste, in 2002 gelopen, is een hele korte rondwandeling langs de Faller Tümpfe. De andere gaat naar Gasthof Hochbrücke en deden wij in 2006. Tot aan de overdekte brug (foto onder) lopen beide routes samen.

We maken ons op voor een korte wandeling Kanzel met uitzicht op een smalle kloof en met erboven een overdekte brug

Over de Faller Tümpfe route kan ik kort zijn. Het is een schitterende wandeling door een kloof langs de Malta, watervallen en fraaie uitzichtpunten in slechts 45 minuten. Vanaf de parkeerplaats omhoog het bos in tot aan de Overdekte brug hoog boven de Malta overdekte brug. Deze oversteken en het pad onder de weg door volgen. Het wijst zich vanzelf.

Heel mooi is ook de wandeling naar Gasthof Hochbrücke. (Zie inzet kaart boven). Een breed pad loopt het bos in vanaf de parkeerplaats. Net voor de eerste bocht is links een uitzichtpunt gebouwd. Een soort 'Kanzel' hoog boven het water van de Malta (foto boven rechts). Onder ons stroomt het water van deze beek door een heel smalle kloof met daarboven goed zichtbaar een overdekte brug over de kloof. Een plaatje!

Verder lopen tot deze brug is slechts een kort stukje. Natuurlijk kijken we ook even op de brug en op de 'Kanzel' aan de overkant rustig rond. Een prachtig plekje en schitterend aangelegd.

(Naar de Faller Tümpfe route gaat het hier dus linksaf over de brug). Wij houden voor de brug rechts aan en lopen verder het bospad op.

De Melnikfall is al van verre hoorbaar Ook nu weer slechts een kort stukje tot de volgende attractie: de Melnikfall. Weer een prachtige waterval in dit bijzondere dal. Via een rotspaadje met enkele treden kunnen we gemakkelijk tot vlak onder de waterval komen. Het water stuift ook hier behoorlijk, zodat een regenjas welkom is. Maar deze hadden we toch al aan op deze natte zomerdag.

Deze waterval hebben we al eens eerder bezocht, maar toen zijn we teruggegaan naar de auto. Nu zijn we van plan verder door te lopen tot aan Gasthof Hochbrücke, daar wat te nuttigen, en daarna pas terug te keren.

De route is eenvoudig te vinden en goed aangegeven (er zijn nauwelijks alternatieve wegen). We volgen de loop van de Malta tot aan de Untere Veidlbauernalm.

Verder langs het bospad richting Gasthof Hochbrücke De Malta splitst zich zodat een eiland ontstaat

Untere Veidlbauernalm is een lange naam voor drie hutjes/huisjes aan de rand van een Alm. De route ernaartoe is prachtig, maar deze Alm zeker ook. Hier kunnen we kiezen voor rechtdoor de brede weg naar het Gasthof, of het smalle bergpad links aanhouden. De laatste versmalt en gaat verder bovenlangs de Malta. Wij kiezen natuurlijk het smalle pad.

Een kort pad naar een uitzichtpunt die niet op onze kaart is aangegeven

Gasthof Hochbrücke. Aan de achterzijde is een overdekt terras In een scherpe bocht naar rechts om een rotsblok heen, zien we ook een pad linksaf. Niet aangegeven op onze kaart, maar onze nieuwsgierigheid wint en we gaan even linksaf om te kijken waar het heen gaat. Dit pad loopt al na 50m dood op een bijzonder mooie uitkijkpost (foto boven).

Vanachter het hek kunnen we heerlijk omlaag kijken naar het water in de diepte. De Malta splitst zich onder ons en vormt zo een eiland. De heerlijke stilte, het uitzicht.... we genieten volop!

Er volgt nog een stuk wandelpad door dichte bossen, door een kloofje, en plots staan we in de tuin behorend bij de Gasthof. Wie alleen op het terras wat wil nuttigen raad ik toch aan om ook even binnen te gaan kijken. Een idyllisch Oostenrijkse Stube en prachtig ingericht door de zeer vriendelijke mensen.

Het regent licht, maar een deel van het terras is overdekt dus blijven we graag buiten zitten. Dit is één van die leuke stekjes waar ze zelfgemaakte Holundersaft schenken. Zelfs in halflitersvorm! Een echte opkikker voor de dorstige wandelaar.

Genieten van een halflitertje Holundersaft Als de tijd van opbreken aanbreekt, nemen we dezelfde route terug. Wie wil afkorten kan via de asfaltweg teruglopen tot de parkeerplaats.

Daarna gaan we pas echt de Malta Hochalm Strasse omhoog. Via een enorme hoeveelheid soms zeer scherpe haarspeldbochten gaan we omhoog van 911 naar 1933m over een lengte van 14.4km. Vooral het laatste deel is geweldig leuk om te rijden met in rots uitgehouwen tunneltjes en wonderschone uitzichten. Boven wacht een parkeerplaats met daarbij een lelijk hotel aan de rand van het Kölnbrein stuwmeer in de coulissen van het Hohe Tauern gebergte. De stuwdam met een hoogte van 200m, is de hoogste in Europa.

Ook dit is weer een geweldige plaats als uitgangspunt voor verschillende wandelingen naar bijvoorbeeld de vele gletsjers rondom, maar alleen even over de dam lopen is natuurlijk ook al prachtig. Het hotel is ook een prima plek om iets te nuttigen en daarbij van het schouwspel rondom te genieten.

Op de 200m hoge dam genieten van het uitzicht op de vele gletsjers van de Hohe Tauern De souvenirwinkel is een standaard stopplaats voor ons geworden

Op de terugweg omlaag is het voor ons ondertussen een gewoonte geworden om te stoppen bij een mooie souvenirwinkel voorbij de Mautstelle aan de rechterzijde. Deze staat helemaal alleen tussen de alpenweiden en is niet te missen voor voorbijgangers. Ze hebben een zeer uitgebreid assortiment, vaak streekgebonden souvenirs die eens niet allemaal uit China komen. Wie geïnteresseerd is in stenen en mineralen moet hier ook zeker even rondkijken.