Dobratsch en de Villacher Alpenstrasse

Panoramaweg op de Dobratsch bij Villach

van 550 naar 1732m over 16,5 km

 

 

We hebben weer eens een verplichte rustdag. De weersverwachtingen zijn niet geschikt om een lange wandeling in de bergen te maken. Natuurlijk blijven we niet stilzitten, maar gaan boodschappen doen en daarna eens een bezoekje brengen aan de Dobratsch via de Villacher Alpenstrasse. We kamperen in Wertschach bij Nötsch en zien vanaf de camping deze berg liggen met bovenop de hoge TV-mast van de ORF. Zo dichtbij.... dan moet het ook maar eens bezocht worden.

(De blauwe lijn geeft de Villacher Alpenstrasse weer. Vanaf de blauwe cirkel moet worden gelopen tot op de top in de rode cirkel).

Routekaart Dobratsch en alpenstrasse

We moeten om de berg heen rijden om bij Villach en de toegang tot de Dobratsch te komen. Villach is een behoorlijke stad en we moeten wel even zoeken rond het Parkeerplaats in de wolken industrieterrein voor we de juiste weg te pakken hebben. Dan zien we op een kruispunt een bordje dat linksaf naar de Villacher Alpenstrasse wijst. Daarna is het tolhuisje ook snel gevonden. We rekenen af en krijgen nog een brochure waarin deze Alpenstrasse ook Aussicht Strasse wordt genoemd. Dit is niet onterecht en die belofte wordt al snel waargemaakt.

De route bestaat voor Oostenrijkse begrippen uit een zeer brede en goed onderhouden tweebaansweg. Het loopt geleidelijk omhoog en komt nergens boven de 10% stijging, dus een makkie. Voor mensen die vaker over de mooie bergpasjes en sintelwegen van de Alpen rijden misschien zelfs wel saai te noemen.

Maar de vergezichten maken het helemaal goed. Regelmatig komen we langs mooi aangelegde parkeerplaatsen met beloftes van Wandelpad omhoog naar de top nog mooiere uitzichten of andere attracties. Maar wij willen eerst helemaal naar boven rijden en dan, afhankelijk van de weersomstandigheden, daar een stukje lopen of bij slecht weer op de terugweg deze punten aandoen.

16,5km is een flink eind, maar dan komt toch de bovenste parkeerplaats in zicht.

Op een heuveltje boven de parkeerplaats is een overvloed aan informatieborden geplaatst die we eerst maar eens bestuderen.

Ondertussen komen er al steeds meer wolken op ons af die om en over de berg heen trekken. Een prachtig gezicht, zeker omdat we tussen deze mistbanken door een schitterend uitzicht op Villach en de Villachersee beneden ons krijgen, geheel in de zon. En ondertussen hangt er bij ons een donkere onweerswolk boven het hoofd (foto onder). Onvergetelijk!

Villach in de zon, wij in donkere wolken

Als het weer een beetje opklaart, besluiten we toch een stukje richting de top te lopen. We willen niet helemaal naar boven, omdat de donderslagen rondom We kijken terug richting parkeerplaats ons al flink hoorbaar zijn. De looptijd naar de top op 2167m is 2 uur. We starten gewoon en zien wel hoe ver we komen.

De hoofdweg omhoog is een brede goed begaanbare sintelweg, maar daarmee ook niet al te spannend. Gelukkig kunnen veel bochten worden afgesneden door de leuke paadjes binnendoor over de alpenweiden te kiezen.

De uitzichten rondom zijn geweldig, zeker als we weer even van de laaghangende bewolking zijn verlost. Regelmatig kijken we ook achterom. Hoe groter de afstand tot de parkeerplaats met daarachter Villach wordt, hoe mooier het beeld (zie foto).

Na ruim een uur lopen begint het gestaag te regenen en worden de donderklappen heftiger. Het dal rechts van ons is verdwenen. Alleen nog donkere wolken daar beneden. Behalve een afgesloten schuurtje zijn we niets tegengekomen wat als Even uitblazen nadat we een deel hebben afgesneden via een steil pad omhoog schuilplaats kan dienen, dus nemen we geen risico's en gaan terug.

Helaas, want boven op de berg zijn een paar bijzondere bezienswaardigheden. De hoge TV-mast en het Ludwig Walter Haus, maar ook de twee hoogst gelegen kerken van Europa: de 'Maria am Stein' en de 'Windische Kirche'. Die moeten dan maar wachten op een andere gelegenheid.

Met de regenjassen aan dalen we snel af tot de parkeerplaats en het daarbij gelegen Rosstratten-Stüberl. De top van de Dobratsch ligt nu in de onweerswolk, maar op het terras is het droog en het biedt een schitterend uitzicht. We drinken er wat en overleggen wat we verder gaan doen.

Terug naar de parkeerplaats, achter ons regent en onweert het Op het terras van de Rosstratten-Stüberl

We besluiten met de auto omlaag te gaan en onderweg de verschillende uitzichtpunten aan te doen. Eerst 'Rastplatz Alpengarten', waar we tussen 900 verschillende alpenbloemensoorten kunnen doorwandelen en tevens het uitzichtsplatvorm 'Roter Wand' bezoeken. Zeker een bezoek waard, maar helaas komt de volgende bui weer over, zodat we al snel maar weer een stukje verder rijden.

Uitzicht in het Gailtal De volgende stop is de 'Rastplatz Wuzelboden'. Bedoeld als picknickplaats met uitzicht. Minder mooi dan de 'Roter Wand'.

Een laatste stop maken we bij 'Rastplatz Stadt- und Seenblick' Vanaf de parkeerplaats moeten we de weg oversteken naar het uitzichtpunt waar we al snel achter een hek staan vlak boven een zeer steile helling (foto). Met geen enkele belemmering in de vorm van bomen of iets dergelijks, kijken we tot diep in het Gailtal. Een schitterende plek. Er staan ook vaste verrekijkers opgesteld, waar dit keer eens geen muntjes in hoeven. Mocht je de Alpenstrasse bezoeken, hier dan zeker even stoppen.

De Dobratsch is een mooie bestemming voor een dagje uit en ook goed te combineren met een bezoek aan Villach met zijn vele winkelstraatjes en het Atrio. een nieuw overdekte winkelcentrum. Tussen Villach en Nötsch ligt ook een vliegveldje met de mogelijkheid om voordelig eens boven de Alpen rond te vliegen. Ook worden er in het hoogseizoen regelmatig vliegshows georganiseerd.