Schesatobel Murbruch

Tschapina - Murbruch - Baumgarten - (Bürser Schlucht) - Bürserberg Boden - Tschapina

 

Optie verlengen met route Bürser Schlucht Totaal 5.5 uur, 11 Km en 700 hoogtemeters

routekaart Schesatobel MurbruchHet Duitse woord 'Murbruch' lijkt zich het best te laten vertalen in 'aardverschuiving'. Deze Murbruch, veroorzaakt door gletsjerwerking van de Schesatobel, is de grootste in Europa met een doorsnee van 700 meter. Een enorm gat dus waar we naar op zoek gaan.

De wandelpaden zijn erg gevarieerd en gaan over asfalt, Forstwegen, smalle bospaadjes en door het gras van een zeer rustig gelegen Alpenwei. Het belooft dus wat...

Onze planning was een langere rondwandeling 'Bürser Schlucht - Schesatobel Murbruch- Kuhloch'. Het slechte weer gooide roet in het eten zodat we de twee delen op verschillende (halve) dagen hebben gelopen.

Beide zijn op de site afzonderlijk beschreven, maar zijn tot een dagtocht samen te voegen. (De Schlucht route is vager op de kaart weergegeven, bij deel I omgekeerd).

Wie beide gaat lopen kan het beste beginnen met de kloof. (Zie deel I)

De route begint aan de hoofdweg Brandnertal van Bludenz naar Brand in het dorpje Tschapina. Kort voorbij Bürserberg onderlangs de tunnel lopen we langs enkele huizen Boden komt net na een bocht naar rechts de Tschapina tunnel in beeld. Voor de tunnel, in de bocht, is links een ruime parkeerhaven waar we de auto neerzetten.

(Navigatie: Tschapina 1 Bürserberg invoeren en voor dit huis en de tunnel links in de bocht parkeren)

Degene die eerst de Schlucht heeft gelopen komt bij deze parkeerplaats op de hoofdweg uit.

Zodra de wandelschoenen zijn aangetrokken en de overige uitrusting op de rug hangt, lopen we de weg af naar de tunnel.

We hoeven er niet doorheen, maar kunnen links ervan het asfaltweggetje om de tunnel heen nemen langs enkele huizen.

Vanaf het eerste moment hebben we al een mooi uitzicht in het dal links onder ons en in de verte op de gletsjers achter in het Brandnertal.

Voorbij de tunnel lopen we nog een stukje hoofdweg af, er is aan de overzijde een trottoir, tot aan de eerste zijweg rechts. De Zugwaldsweg.

Deze nemen we rechtsaf omhoog en laten dan de huizen achter ons om via enkele bochten door een stukje bos op mooie Alpenweiden aan te komen. Daarbij volgen we de bordjes naar de Burtschaalpe.

Tschapina aan de doorgaande dalweg Brandnertal

Na een bocht naar rechts lopen we op een splitsing af bij een blokhut/schuur waar we linksaf opnieuw richting Burtschaalpe de asfaltweg aanhouden.

eenmaal uit het bos is er een prachtig uitzicht over de Alpenweiden

tussen de boerderij en schuur rechtsaf de Schotterweg op

Het is er even flink klimmen, maar daar krijgen we een steeds weidser uitzicht voor terug. Achterom gekeken zien we zelfs Bludenz onder ons liggen, maar later zullen we nog veel mooiere kijkjes op deze stad gepresenteerd krijgen.

Het is er prachtig en als we niet net waren gestart zouden we graag even rustig op de daar staande bankjes willen zitten genieten van het uitzicht.

Nog hogerop voert de weg naar een paar verspreid staande boerderijen waar we eerst onderlangs lopen en dan tussen een boerderij (links) en schuur (rechts) door, rechtsaf het sintelpad op gaan.

Een vrij steil pad, en na een scherpe bocht naar links nog vele malen steiler. Een echte kuitenbijter deze helling.

We verkorten de paslengte en zwoegen verder tot aan het bosje verderop waar het pad weer een haal naar rechts maakt en dan iets vlakker verloopt.

er volgt een hele pittige klim naar de hoger gelegen Alm

we klauteren de Alm omhoog naar de bosrand Op het eind gaat het haaks linksaf verder waar we onder aan een kleine schitterend golvende Alm staan, bezaaid met kleine houten hutjes.

We moeten er tussendoor omhoog waar het pad, voor zover er soms sprake is van een pad, vooral uit gras bestaat.

En, dachten we zojuist een steile helling gelopen te hebben. Ha, hierin zit een minstens zo zwaar stukje helling.

Hier en daar op de houten schuurtjes is een wit/rood/wit teken zichtbaar, maar mocht dit niet zo zijn... gewoon een kwestie van de Alm naar boven klauteren naar het bos daarachter. Het loopt boven taps toe, dus is het niet te missen.

Nog steeds is het erg vroeg, anders zou dit een geweldige locatie voor de lunch zijn geweest. Ver boven het verkeerslawaai in het Brandnertal is het een oase van stilte, prachtig groene hellingen en een uitzicht!

een heel mooi plekje om te lunchen, helaas is het daar nog te vroeg voor

Aan de bosrand aangekomen zien we iets links van ons het gezochte paadje het bos in lopen. Gelijk na de eerste bomen houden we rechts aan en beginnen aan de volgende klim.

boven op de dijk zien we de Murbruch voor ons liggen In een verslag van een Duits echtpaar werd dit pad beschreven als: 'Eine aussergewöhnlich steile Waldweg'. En dat is het. De pasafstand moet nog verder worden verkort om deze hindernis te kunnen nemen.

Ook nu weer geen hele lange klim, verderop wordt het al wat vlakker, en dan bijna horizontaal als het met een bocht naar links loopt om daar aan te sluiten op een Forstweg.

We staan nu aan de rand van de enorme Murbruch, maar kunnen er nog niets van zien. Het grote gat ligt achter de dijk waar we nu tegen aan kijken.

Verderop krijgen we straks veel beter uitzicht op de Schesatobel, maar we kunnen niet wachten dus klimmen we de dijk omhoog om er een glimp van op te vangen.

Op respectvolle afstand van de rand gaan we even zitten om wat we zien te kunnen bevatten.

Lang blijven we echter niet zitten. Niet omdat het niet voldoende indrukwekkend is, maar al snel blijkt dat er op de dijk wel heel erg veel mieren rondlopen die aan ons willen gaan knagen. Er rest ons niets dan maar weer omlaag te glijden.

Door de Forstweg rechtsaf omlaag te lopen en iets verderop de wit/rood/wit markeringen bij een smal paadje naar links te volgen, komen we voorbij de dijk op een veel mooier uitzichtpunt. Vanaf daar is de hele trechtervormige Murbruch te overzien en kan ik de onderstaande panoramafoto maken.

Schesatobel Murbruch

het smalle pad loopt pal langs de afgrond Het is schier onvoorstelbaar hoe in 1861 deze grootste aardverschuiving van Europa als gevolg van ontbossing en erosie dit gigantische gat heeft kunnen veroorzaken. Een indrukwekkend gezicht hier vanaf de rand.

Het smalle paadje voert ons vlak langs de steile hellingen van uitzicht naar uitzicht, om dan, waar het het bos in loopt, af te dalen tot het weer op een Forstweg uitkomt. Op deze weg gaan we links.

Wij hadden al bemerkt dat de Forstwege/Schotterwege in de omgeving van Bludenz overal zeer netjes onderhouden zijn, net of er pas onlangs overal een nieuwe laag steentjes was gestrooid.

Wie deze Murbruch heeft gezien kan zich voorstellen waar dat allemaal vandaan komt. Ons hondje Reni was er niet heel blij mee, dit steengruis is wel heel erg scherp voor hondenpoten.

Al bij de afdaling naar de Forstweg krijgen we een mooi uitzicht op Bludenz en omgeving, na de aansluiting op deze weg wordt dat nog beter.

al vanuit het bos zien we Bludenz onder ons liggen

Nagenoeg de hele weg omlaag houden we dit soort vergezichten waarbij we soms diep in het Vordere Grosswalsertal kijken, dan weer naar de andere zijde in het Klostertal.

na elke bocht wordt het uitzicht nog mooier

steeds weer verlaten we de Forstweg voor een afkorting over een bospadVerderop gaat er weer een smal pad links omlaag met wit/rood/wit aanduiding en verlaten we andermaal het brede pad, zoals we de hele route omlaag naar Bürserberg Boden zullen blijven doen.

Ook dan sluit het na een stukje bospad weer op de Forstweg aan, met nieuwe uitzicht mogelijkheden.

Ondertussen heeft Reni het zo te kwaad dat we haar voorpootjes verbinden met een rolletje verband uit de EHBO-set die we allemaal bij ons hebben. In de hoop dat dit een beetje als 'hondenwandelschoen' zal kunnen functioneren, zodat ze de nog resterende meters over de Schotterweg zelfstandig af kan maken.

Het is even onwennig, maar al snel lijkt ze de verbetering te merken en krijgt ze duidelijk meer vertrouwen. Al zoekt ze nog wel voortdurend naar grasstroken om de scherpe steentjes te mijden.

Zo dadelijk laten we definitief de Forstweg achter ons, na nog eens een mooi uitzichtpunt. (Foto onder)

met omzwachtelde pootjes kan Reni weer even verder

het bospad eindigt op een Alpenwei bij een wit houten Kruis Lager op de helling volgt een haarspeldbocht naar links, het overwoekerde pad naar rechts laten we voor wat het is, en in het daarna rechte stuk omlaag is dan halverwege rechts opnieuw een bospad omlaag.

Deze loopt nu weg van de Murbruch en komt uit boven een Alpenwei met bovenaan een wit houten Kruis. (2015: Imiddels is het een blauw/wit kruis)

Door het gras gaat het boven een huis langs om daarna op het erf daarvan aan te sluiten op een asfaltweg. We lopen dan in Baumgarten.

We volgen het asfalt omlaag, op de T-splitsing daarna rechtsaf verder het dal in tussen de boerderijen en huizen door.

Deze asfaltweg blijven we volgen tot deze ons via verschillende bochten naar Bürserberg Boden brengt.

Daar, net voor we de hoofdweg Brandnertal bereiken, gaan we rechts, schuin op de hoofdweg uitkomend. Aan het eind van dit straatje is dan een groot Hotel zichtbaar aan de hoofdweg door het dal. (Links ernaast is een 'Bushaltestelle en informatiepunt').

Aansluiting Bürser Schlucht route:

Hier gaan de 'Bürser Schlucht' wandelaars voor het Hotel linksaf een stukje langs de hoofdweg. De volgende weg dan rechtsaf omlaag en verderop de bordjes 'Bürser Schlucht/Kuhloch' volgen tot de splitsing onder op de berghelling waar ze eerder de Schlucht route verlieten. Op deze splitsing linksaf. Daarna kan het tweede deel van de Schlucht route over Spial en Kuhloch worden gevolgd.

via Baumgarten dalen we af naar Bürserberg Boden

Wij keren vanaf hier terug naar de parkeerhaven voor de Tschapina tunnel door voor het hotel rechtsaf te slaan, en rechts van de weg over de stoep de hoofdweg te blijven volgen tot aan het startpunt. Dit is nog ongeveer 10 minuten lopen.

Enkele dagen na deze wandelroute beklimmen we de Hoher Frassen, de huisberg van Bludenz aan de overzijde van het dal. Vanaf die bergtop krijgen we nogmaals de Murbruch in zicht en kan ik met veel 'tele-gebruik' onderstaande foto maken.

de Murbruch gezien vanaf de Hoher Frassen