Naar de Feldereralm

Bucheben - Frohn - Steinalm - Waterval - Feldereralm

 

 

routekaart Feldereralm rondwandeling De Feldereralm in het Hüttwinkltal is een prachtig doel voor een wandeltocht. Er gaat echter maar een pad naar toe zodat er geen rondwandeling van te maken is. Heen en terug dus via de zelfde maar wel een hele mooie route.

Het gaat via een smal bergpaadje omhoog langs watervallen, boven de bomengrens lopen we vooral over schitterende Almen met mooie vergezichten en nog veel meer water.

De zwaarte van de tocht zit niet in de afstand, het zijn vooral de hoogtemeters in het eerste deel van de route die tellen.

hoogteprofiel Feldereralm rondwandeling

De wandeling begint in Bucheben, een klein dorpje in het Hüttwinkltal. Dit dal is te bereiken via het Raurisertal dat na Wörth opsplitst in rechts het Seidlwinkltal en links richting Kolm Saigurn als Hüttwinkltal verder gaat.

het kerkje in Bucheben Een prachtige autorit tot aan het startpunt. Bucheben is van verre al te herkennen aan een leuk kerkje boven op een ronde top. De weg loopt om deze top heen, daarna staat links het Kaufhaus 'Kathrins Laden' en rechts dan gelijk een ruime parkeerplaats bij de manege waar we onze wagen kunnen parkeren.

De rugzakken gaan om, de wandelschoenen aan, en als ook de wandelstokken weer op de juiste lengte zijn ingesteld gaan we op pad voor een heerlijke wandeling naar een gezellige Alm.

We volgen vanaf de parkeerplaats het fietspad verder het dal in tot aan de eerste afslag rechts. Daar gaan we rechts de Buchebenerstraße in, aangegeven op de vele borden bij deze splitsing, en steken verderop de brug over de beek over.

Het groepje huizen aan de overzijde van de beek noemt zich Frohn. In Frohn houden we rechts aan en volgen er de borden naar de Feldereralm die er al goed staat aangegeven. Achter het dorpje gaat het daarna over in een sintelweg langs een weiland.

zicht op de parkeerplaats

Verderop ligt rechts nog een parkeerplaats waar we ook hadden kunnen gaan staan, maar vaak is het daar al tamelijk vol.

Gelijk nadat we nogmaals een houten brug zijn overgestoken en langs een bankje komen, staat er links een bordje richting de Steinalm. Daar moeten we aan langs dus slaan we linksaf en volgen er het paadje over de alpenweide omhoog.

sintelweg achter het dorpje Frohn

Vanaf hier is er maar één enkele route omhoog, langs de Steinalm en dan door naar de Feldereralm. Een routebeschrijving is dan ook verder overbodig, we kunnen hier alsmaar de rood/wit/rood markeringen over wandelpad 20 aan blijven houden tot deze eindigt bij de prachtig gelegen Feldereralm.

tussen de Steinalm en de Feldereralm

Wanneer het steilere gedeelte door het bos is overwonnen komen we dicht bij de bomengrens waar het vlakker wordt en waar we even later bovenaan de waterval staan die beneden vanaf de Alm al te zien was.

boven de waterval rond de bomengrens boven de waterval rond de bomengrens boven de waterval rond de bomengrens boven de waterval rond de bomengrens boven de waterval rond de bomengrens boven de waterval rond de bomengrens boven de waterval rond de bomengrens

klik op een kleine foto voor een vergroting

over een prachtige Alm Als het water is overgestoken volgt nog een stukje bos en weer een korte klim, daarna wordt het veel opener en gaat de route over de hooggelegen Almen verder.

Een schitterend golvend gebied waar het nog maar licht stijgend verder omhoog gaat.

Overal komen we daar ook groepjes koeien tegen en een aantal paarden die zich niets aan ons gelegen laten liggen.

Rechts is er het lawaai van snelstromend water te horen, dat stroomt daar door een diepe kloof ver van het pad vandaan zodat we er niet bij kunnen komen.

Daar het ondertussen rond de middag loopt en we uitkijken naar een lunchplekje moeten we of ergens op de Alm in de schaduw gaan zitten, of nog even doorlopen om mogelijk verderop wel bij het water te kunnen komen. We gaan voor het laatste.

een mooi landschap rond de Feldereralm

Pas als het pad als karrenspoor verder gaat, ook even weer omhoog loopt en dan scherp naar links buigt, kunnen we van de route naar de Feldereralm afwijken en er rechtdoor afdalen naar het water.

Wel moeten we zelf een beetje onze weg omlaag zoeken, maar dat loont de moeite als we even later een geweldige picknickplaats aan de waterkant vinden.

lunch bij een wildstromende beek lunch bij een wildstromende beek lunch bij een wildstromende beek lunch bij een wildstromende beek lunch bij een wildstromende beek lunch bij een wildstromende beek lunch bij een wildstromende beek

klik op een kleine foto voor een vergroting

Daarna is het ook met de laatste schamele boompjes gedaan en gaat de route alleen nog over weidse Almen verder waarbij de vergezichten op de Hohe Tauern beeldbepalend worden. Niet alleen de bergen in de verte, maar ook de hoge bergwand die rechts de Alm begrenst en waar veel watervallen van omlaag komen is prachtig.

mooie vergezichten boven de bomengrens mooie vergezichten boven de bomengrens mooie vergezichten boven de bomengrens mooie vergezichten boven de bomengrens mooie vergezichten boven de bomengrens mooie vergezichten boven de bomengrens mooie vergezichten boven de bomengrens

klik op een kleine foto voor een vergroting

Pas op het allerlaatste komt dan de Feldereralm in zicht zodat we kort daarna op het gezellige terras plaats kunnen nemen met een groot glas Johannisberensaft.

Op deze moeilijk toegankelijke Alm, deze is alleen via het zojuist gelopen paadje te bereiken, zijn ze tot in hoge mate selfsupporting. Zo maken ze onder andere zelf heerlijke kaas die ze aan de wandelaars verkopen. Bij ruim boven de 30 graden lijkt het ons niet handig om kaas in de rugtas mee omlaag te nemen, maar van de lekkernijen proeven op het terras kan natuurlijk wel.

bij het eindpunt Feldereralm bij het eindpunt Feldereralm bij het eindpunt Feldereralm bij het eindpunt Feldereralm bij het eindpunt Feldereralm bij het eindpunt Feldereralm bij het eindpunt Feldereralm

klik op een kleine foto voor een vergroting

Kaufhaus Kathrins Laden Na voldoende te zijn uitgerust van de klim breken we weer op om aan de terugweg te beginnen. Dat dit over het zelfde pad gaat is geen straf, de natuur is er zo mooi dat het nooit gaat vervelen.

Beneden bij de parkeerplaats aangekomen vertrekken we nog niet gelijk maar bezoeken eerst het iets verderop gelegen Kaufhaus.

Kathrins Laden is de laatste mogelijkheid achter in het dal om inkopen te doen en een hele ervaring om er eens binnen te stappen. Het brengt je terug naar de jaren '60-'70 toen we ook in Nederland in de dorpjes waar wij vandaan komen zulke winkeltjes hadden, waar je werkelijk van alles kunt krijgen.

Niet alleen alle basis levensbehoeften, brood, vlees, vis, groente en fruit, maar het is ook een echt Kaufhaus. Ondanks dat het piepklein is vind je er naast een geweldig assortiment heerlijke streekproducten ook serviesgoed, pantoffels, hoeden, enzovoort, en zelfs de flessenopener voor thuis die we tot heden vergeefs in souvenirwinkels hebben gezocht vinden we hier wel.

Kaufhaus Kathrins Laden

Daarnaast heeft Kathrin buiten een terrasje ingericht waar toeristen nog iets kunnen drinken of een ijsje kunnen eten.

Wandelaars die in het Hüttwinkltal of achterin het dal bij Kolm Saigurn willen gaan lopen hoeven niet eerst naar Rauris te rijden om verse broodjes te halen voor tijdens de tocht, ook Semmeln zijn hier verkrijgbaar en heerlijk te beleggen met Würst of kaas van de nabij gelegen boerderijen.