Wörth - Rauris

Wörth - Rauriser Ache - Vorstanddorf - Wörtherberg - Rauris - Hochberg - Seidlwinkltal - Wörth

 

 

routekaart rondwandeling Wörth Rauris Voor vakantiegangers in het Raurisertal is er een leuke rondwandeling te maken door dit mooie dal naar het stadje Rauris.

Geen zware tocht maar wel met verrassend leuke plekjes en een erg mooi bergpaadje op de terugweg naar Wörth.

Natuurlijk kan dit mooi worden gecombineerd met een wandeling door Rauris langs de leuke winkeltjes of voor een bezoek aan de lokale Tourismusinformation.

Wij hebben deze route uitgezet toen we voor een klein boodschapje in Rauris moesten zijn en dat eens niet met de wagen wilden gaan doen maar lopend, om zo gelijk het dal te leren kennen.

De omschrijving start bij Camping Andreiwirt in Wörth waar wij verbleven, maar kan natuurlijk overal in het dal worden opgepakt vanaf elke verblijfplaats.

hoogteprofiel rondwandeling Wörth Rauris

het Gasthof Andreiwirt De startplaats Camping Andreiwirt ligt achter het Gasthof Andreiwirt, aan de hoofdweg door het kleine dorpje en pal aan de beek in het centrum bij de brug.

Parkeren kan gratis op de parkeerplaats rechts van het Gasthof.

Het Gasthof is een aanrader om na de wandeling op het terras iets te gaan drinken of binnen te gaan eten. Het is een prachtig gebouw uit 1486 met binnen in het restaurant gedeelte nog authentieke gewelven die mede de knusse sfeer bepalen.

Voor het Gasthof beginnen we aan de wandeling door verder het dal in te lopen, met de rug naar de beek via de hoofdstraat. We komen langs enkele fraaie panden en volgen de weg tot deze over een beek gaat en naar rechts buigt. Aan de overzijde van de beek slaan we linksaf.

de hoofdweg naar Vorstanddorf

Dit is een smal asfaltweggetje naar het gehucht Vorstanddorf tussen de weilanden door met onderweg een wijds uitzicht in het dal en op de bergtoppen rondom. Achterom kijken is het indrukwekkendst, daar zijn de besneeuwde toppen van de Hohe Tauern te zien.

de huizen van Vorstanddorf komen in zicht Links zien we verderop de camping liggen tussen de twee beken. We passeren een oude typisch Oostenrijkse hooischuur, daarna komen de eerste huizen van Vorstanddorf al in zicht.

Vooraan in dit dorp, aan de rechterzijde, kunnen we prachtig houtsnijwerk bewonderen bij een klein bedrijfje waar ze buiten op het plein mooie voorbeelden van hun kunnen hebben staan.

We volgen de 'hoofdweg' door Vorstanddorf en lopen even later weer tussen de weilanden. In een bocht naar links komen we langs de Brandau Quelle rechts van de weg met daar achter een kinderspeelplaats. De Quelle is gebouwd in de vorm van een monument zoals er meer te vinden zijn in het Raurisertal.

Het beekje wordt weer overgestoken waarna we verder de asfaltweg naar links volgen, licht dalend, tot deze uitkomt op de hoofdweg tussen Wörth en Rauris.

soms langs opvallende gebouwen

De drukke hoofdweg door het Raurisertal steken we schuin over naar een asfaltweggetje aan de overzijde langs een natuursteenfabriek.

Tuin en vijverliefhebbers als wij kunnen hier hun hart ophalen en nieuwe ideeën opdoen om de vijver en tuin mee aan te kleden. 'Creatief met steen' is hier zeker van toepassing.

Wötherberg

Verderop buigt de asfaltweg naar rechts en gaat er een zandpad linksaf bij een groepje bomen. Dit zandpad is wandelroute 27 die we op de terugweg gaan volgen, nu blijven we op het asfaltweggetje richting Wötherberg doorlopen.

een van de mooie gevels in Wötherberg Wötherberg is weer een gehucht bestaande uit enkele huizen en wat boerderijen, waaronder hele fotogenieke.

Bij deze huizen gaat het weer met een wijde boog naar rechts tot de weg bij de Rauriser Ache uitkomt.

Deze hier brede beek gaan we nu volgen, de beek rechts houdend en de brug en zijwegen negerend.

Eerst komen we dan nog langs het Jausenstation Kohlhub, daarna loopt de weg pal langs de beek verder tot vlak voor Rauris.

De berm tussen de weg en de Rauriser Ache is dicht begroeid zodat we helaas maar af en toe even het wildstromende water kunnen zien, de begroeiing geeft op een warme middag echter wel steeds een welkome schaduw op het asfalt.

heerlijk stappen tussen weilanden en door het bos

Na een tijd de weg gevolgd te hebben langs mooie berghellingen afgewisseld met stukjes bos, komen we in het volgende buurschap. Einöden.

Ook nu weer een groepje huizen en boerderijen waar we de weg in het centrum naar rechts volgen en even later recht op een brug over de Rauriser Ache aflopen.

over de Rauriser Ache Deze keer steken we de beek ook over en volgen de weg nog een klein stukje tot aan de hoofdweg.

Linksaf lopen we dan over de stoep langs de hoofdweg naar Rauris waar we tegenover de Hochalmbahn rechtsaf slaan en Rauris inlopen.

Deze weg loopt dwars door het centrum langs alle winkels in het stadje.

Rauris is zeker toeristisch te noemen, maar het is te klein om er een middagje te gaan shoppen. Wel is er een grote variëteit aan winkels zodat we er alle vakantie behoeften kunnen vinden van supermarkten tot souvenirwinkels. En natuurlijk veel restaurants, hotels en gezellige terrasjes. Bij regenachtig weer is ook het Rauriser Talmuseum een aanrader.

Een van de eerste winkels die we tegenkomen is een buitensportzaak, ons doel voor vandaag. Mijn oude versleten pet is voor de vakantie in Nederland vervangen voor een nieuwe, maar na enkele dagen wandelen krijg ik steeds meer een hekel aan dit hoofddeksel en slaag er hier al snel in een beter exemplaar te vinden.

De hoofdstraat door het centrum brengt ons daarna langs het marktplein bij de kerk, (bekijk hier ook eens het oorlogsmonument bij de kerk), en gaat daarna verder tot langs het mooiste pand in het stadje. Dat is het gemeentehuis van Rauris links van de weg.

Rauris in het Raurisertal Rauris in het Raurisertal Rauris in het Raurisertal Rauris in het Raurisertal Rauris in het Raurisertal Rauris in het Raurisertal Rauris in het Raurisertal

klik op een kleine foto voor een vergroting

Achter het gemeentehuis met rechts een groot hotel, ligt een klein parkje met daarin een opvallend wit gebouw. Dat is het Tourismusinformation waar we goed kunnen slagen met wandelkaarten en de Hohe Tauern Card voor gratis toegang tot veel attracties in de omgeving.

Rauris bij de Hochalmbahn Daarna lopen we de zelfde route terug door de hoofdstraat en slaan voorbij de kerk rechtsaf over de parkeerplaats en achter de waterfontein langs.

Deze asfaltweg loopt omlaag naar de Rauriser Ache, eerst langs nog een parkeerplaats links, daarna verder afdalend tot een brug over de beek.

Hier steken we weer over en gaan aan de overzijde het voetpad langs de hoofdweg linksaf volgen.

We komen dan weer voor de toegangsweg naar de Hochalmbahn langs en gaan daarna via de zelfde route terug als we zijn gekomen.

Verderop langs de hoofdweg weer rechtsaf en dan over de brug naar Einöden. Daarna de Rauriser Ache weer volgend tot we terug zijn bij de natuursteenfabriek, deze keer met de nieuwe pet op het hoofd en nieuwe wandelkaarten in de rugzak.

parkeerplaats Hochalmbahn Rauris

via wandelroute 27 terug  naar Worth Bij het groepje bomen rechts aangekomen waar het zandpad naar rechts loopt, kiezen we nu voor dit pad en lopen daarbij op een woning af.

Het pad gaat voor het huis langs en dan met links een klein stroompje richting het bos. Hier lopen we weer heerlijk in de schaduw van grote dennen tot we bij een smal bruggetje over de beek komen.

Hier steken we de brug naar links over en gaan gelijk weer rechts over het oeverpad langs het water verder.

Nu gaat het licht omhoog over het smalle paadje en krijgen we links een erg mooi uitzicht op het Raurisertal met daarachter de Hohe Tauern.

Het pad loopt dan achter een klein schuurtje langs, daarna komen we bij een brede houten trap, rechts omlaag in het beekdal.

mooie vergezichten op de Hohe Tauern

een korte pauze bij het beekje We gaan de trap af en moeten dan aan deze zijde van de beek het pad naar links gaan volgen in de richting van het bos. Maar eerst besluiten we aan de overzijde van het water van het bankje gebruik te maken voor een korte pauze.

Daarna gaat het verder stroomopwaarts tot waar het weiland links tegen de berghelling eindigt.

Nu gaan we het watertje verlaten dat daar uit de Abdeckergraben omlaag komt en gaan haaks linksaf het paadje achter het weiland langs volgen.

Weldra gaat het behoorlijk omhoog, een smal paadje langs de berghelling, en met elke meter hoogtewinst wordt het uitzicht mooier. Even later zien we dan ook onze eindbestemming Wörth beneden in het dal liggen met daar achter de camping.

uitzicht op Wörth en de camping Andreiwirt

Het gaat uiteindelijk naar bijna 1100m hoogte waarbij vooral het eerste deel tamelijk steil verloopt. Regelmatig kunnen we echter even bijkomen door stil te staan en van het uitzicht te genieten op de vele open plekjes of bij de bankjes die we op regelmatige afstand tegenkomen.

in het eerste deel tamelijk steil omhoog

Net om een bocht in het bos worden we verrast door tegenliggers op het smalle paadje. Een oude boer en zijn vrouw zijn aan de afdaling naar Rauris bezig. Zoals we gewend zijn in het gastvrije Oostenrijk raken we ook nu al snel aan de praat en krijgen we allerlei tips mee voor mooie uitstapjes en natuurlijk een weersvoorspelling waar vooral de Oostenrijkse boeren altijd heel betrouwbaar in zijn gebleken. Met een 'het blijft voorlopig nog zeker een week zeer heet' vervolgen we onze wandeling over de hellingen.

leuk paadje langs de berghellingen

Hogerop de berghelling aangekomen gaat het paadje tamelijk vlak verder, alleen buigt het enkele keren naar rechts een zijdalletje en daarbij het bos in.

een heerlijke wandelroute Daar moeten we dan steeds via een brug een klein stroompje over steken om daarna het bos weer te verlaten en terug te keren naar de kale berghelling en het daarbij behorende vergezicht.

Uiteindelijk volgt een verbreding van het pad waarbij we tegen een hek aanlopen die het weidegedeelte voor de koeien begrenst.

Daar houden we links aan en gaan via het hekje het daar achter gelegen bos in. Hier begint het weldra af te dalen langs een steile rotswand, het pad is er links afgeschermd met een houten hek.

Eenmaal beneden gaat het naar rechts en wordt het pad steeds breder om daarna als graslaan verder te gaan. Bij het verlaten van het bos, vlak onder een hooischuur, staan we boven een prachtige Alpenweide die we nu recht omlaag over moeten steken in de richting van de twee boerderijen beneden.

afdaling over een Alpenwei

terug in het Rauriser Tal De huizen voor ons behoren bij Wörth, maar dit gedeelte van het dorp ligt niet in het Raurisertal maar in het zijdal daarvan. Het Seidlwinkltal.

Beneden lopen we rechtdoor over het erf tussen de twee boerderijen door tot we via een erfafscheiding weer op asfalt uitkomen.

De asfaltweg gaan we linksaf volgen, deze gaat behoorlijk steil omlaag door de woonwijk.

We blijven dan deze weg helemaal aflopen tot aan de T-splitsing met de hoofdweg door het Seidlwinkltal.

Op de splitsing slaan we weer linksaf, steken daarna de Seidlwinkl Ache over, en blijven deze weg alsmaar volgen tot we terug zijn in het Raurisertal. De weg eindigt pal tegenover de camping en het Gasthof Andreiwirt.