Falbesoner Ochsenalm

Volderau - Ruetz - Ochsenalm - (N.Regensburger Hütte) - Falbeson - Volderau

 

N. Regensburger Hütte +2.5 uur, +465 hoogtemeters

Deze wandeling is heel geschikt om met warm weer te lopen. Het is een lichte wandeling, behoudens de klim omhoog. Maar dat gaat vooral door schaduwrijk bos en langs veel beekjes, beken en watervallen zodat opfrissen continu mogelijk is.

routekaart Ochsenalm De heen- en terugweg lopen redelijk vlak door een schitterend natuurgebied. De hoogtemeters zitten in een Steig over een smal maar goed begaanbaar bergpad.

Vanaf de Ochsenalm kan de route worden uitgebreid met een bezoek aan de Neue Regensburger Hütte, nog eens een retourtje van 2.5 uur. Dit was onze laatste wandeldag van de vakantie die ik alleen met mijn oudste dochter heb gelopen. De extra klim hebben wij niet meer gedaan om niet al te laat terug te zijn bij de achterblijvers.

Deze wandeling in het Stubaital begint in Volderau, een dorpje voorbij Neustift, waar wij in 2009 op de camping stonden.

Bij de ingang van de camping, deze ligt in Volderau direct aan de beek de 'Ruetz', is voldoende parkeerruimte. Ook naast de tegenoverliggende houtzagerij is de wagen goed te parkeren. De wandeling begint door tussen de camping en de houtzagerij het asfaltweggetje verder het dal in te lopen.

Vanaf de eerste stap is het uitzicht al schitterend met op de achtergrond de Stubaitaler gletsjers. Voorbij de camping volgt rechts een fraaie Alpenwei, dan gaan we een hek door, en lopen zo een prachtig natuurgebied in. (foto onder) Een stukje voorbij het hek zien we dan links onder ons het water van de Ruetz stromen.

vanaf de eerste stap is het uitzicht geweldig mooi

Via een korte grindweg omlaag is er verderop gemakkelijk bij het water te komen. Een mooi stukje Ruetz die hier heel breed is. Rechts is een grote waterval zichtbaar, de Kerrachbach, die daar in de Ruetz uitmond. Verderop wordt de berm links heel breed en staan veel dennen. Duidelijk is er het klaterend geluid te horen van wild stromend water. Daar achter de boompjes ligt een hele lange cascade waterval. Alleen te bekijken door tussen de bosjes door naar de beek te lopen, maar wel de moeite waard.

geleidelijk omhoog over een lang recht stuk Forstweg We volgen deze autovrije asfaltweg ongeveer 1.5km tot aan een parkeerplaatsje rechts in het bos. Vanaf de andere kant kan men tot hier met de wagen komen.

Langs de parkeerplaats stroomt een volgend beekje, onder de weg door. Voor de beek gaan we rechts, het pad over de parkeerplaats nemend. De Ochsenalm staat er aangegeven.

In het bos gaat het naar rechts en verderop met een haarspeldbocht weer naar links, nu wel de beek overstekend.

Er volgt een lange geleidelijke klim over deze Forstweg van 1.5km. Af en toe een bochtje, maar vooral rechtuit langs de berghelling omhoog.

's Morgens is er veel schaduw van de bomen, in de middag niet meer. Daarom gaan we 's middags ook langs de andere kant van het dal weer terug waar dan wél schaduw is.

Bij enkele open delen is er een mooi uitzicht in het Stubaital en ook de gletsjers zijn regelmatig zichtbaar. We lopen door tot de Forstweg met een haarspeldbocht naar rechts omhoog gaat. We gaan met de weg mee de bocht om en vinden 20 meter verder een smal paadje links omhoog. Ook hier weer voorzien van een duidelijke richtingaanwijzer.

...achter ons ligt Volderau

een Steig met ontelbare haarspeldbochten Hier begint het klimmen. Een leuk smal pad het schaduwrijke bos in en haarspeldbochten. Ontelbare haarspeldbochten.

Eerst bestaat de ondergrond vooral uit bosgrond met veel boomwortels, hogerop wordt het steniger.

De schaduw is heel prettig op deze hete dag, maar de bomen beletten wel het uizicht. Slechts af en toe kunnen we wel een plaatje schieten van de omgeving.

Het pad komt hogerop weer uit op de Forstweg. Deze volgen we dan weer enkele meters om opnieuw links een smal pad omhoog te kiezen.

Het uitzicht wordt nu ook steeds beter. Zo zien we diep onder ons de Ruetz door het dal kronkelen. Prachtig. Ook aan de overkant is het leuk. Boven een steile rotswand is de Bacherwandalm zichtbaar. Een Alm die we eerder deze vakantie al hebben bezocht.

de Ruetz is na Falbeson heel breed Opnieuw komt het pad op de Forstweg uit en andermaal lopen we deze een stukje op om naar de volgende toegang tot de Steig te zoeken.

Dat is snel gevonden en nogmaals is het klimmen geblazen. Duidelijk is dan dat de begroeiing lager en minder dicht wordt. We naderen de boomgrens rond 1800m.

Hier zitten een paar hele leuke stukjes in waarbij het pad tussen grote rotsblokken door kronkelt. Bijna te snel staan we weer op de brede weg.

Deze keer kunnen we nagenoeg recht oversteken om de Steig te vervolgen.

Nog een klein steil stukje omhoog en dan wordt het eindelijk vlakker. We komen bij een grote rotsblok de hoek om en staan dan in een open stuk. Begroeit met Alpenrozen en kleine Alpendennen. Het uitzicht naar achteren is er schitterend. (foto onder)

boven de boomgrens het het uitzicht neemt toe

we lopen verder het dal in richting de Ochsenalm De echte hoogtemeters zitten er dan op. Door dit fraaie natuurgebied kronkelt het nu wat op en neer, om het laatste stuk tot aan de Forstweg zelfs wat af te dalen.

Dan sluit ons paadje weer aan op de Forstweg en openbaart zich een schitterend dal, omringt door veel bergtoppen van 3000+ meter.

We lopen het laatste stukje verder het dal in terwijl dit uitzicht steeds indrukwekkender wordt.

Dan horen we ook weer water stromen. De Falbesoner Bach stroomt er links van de weg vanaf de Falbesoner Ochsenalm.

Vijf minuten later zien we ook de Ochsenalm voor ons opdoemen, met er links achter een prachtige waterval. (Bovenaan, rechts van de waterval, staat de Neue Regensburger Hütte die van hieraf al zichtbaar is. Foto onder) Je zou niet zeggen dat de Regensburger Hütte vanaf de Ochsenalm meer dan een half uurtje lopen is. Maar schijn bedriegt... het ligt nog 465m hoger en er wordt een looptijd voor aangegeven van 1.5 uur. (En ga dan maar uit van een uurtje terug)

de Ochsenalm het bovenaan bij de waterval de Neue Regensburger Hütte

Nu we hier wel in de brandende zon lopen, zetten we even flink aan om bij de Alm te komen. Langs een boerderijtje rechts, en dan langs de steeds luidruchtiger Falbesoner Bach tot bij een brug over de beek.

de Falbesoner Bach is al van verre hoorbaar Naast de brugleuning hangt een zwarte rubberslang omlaag waar een flinke straal helder water uit komt.

Daar duik ik snel op af om me heerlijk te verfrissen met het koude water, maar ook ons hondje Reni krijgt er een koud bakje water voorgezet.

Als de hond is verzorgd, zijn wij aan de beurt. We klimmen de laatst paar meters naar de Hütte omhoog en vinden er aan de achterzijde een vrij plekje aan een schraagtafel.

Wel in de zon, maar tegen de muur staat een parasol die we ons even toe-eigenen voor wat schaduw.

Onderweg had ik mijn dochter Sabina al beloofd dat we boven een lekkere lange pauze zouden houden op deze voor ons laatste wandeldag in Oostenrijk. Daar is zij altijd wel voor in, zeker op een mooi plekje als deze. Maar ook de in het vooruitzicht gestelde Jausenplatte werd dankbaar aanvaard.

Dit is een geweldige Alm om te bezoeken. Het uitzicht rondom.... daar kun je stil van worden. Hoog boven het dal zitten alle toppen rond de 3000m of hoger. Links de Regensburger Greitspitze (2784m), rechts de Falbesoner Knotenspitze (3026m), Vordere Plattenspitze en östliche Knotenspitze. (3084m) Een indrukwekkende omgeving, zeker ook door de prominent aanwezige waterval naast de Neue Regensburger Hütte.

De Ochsenalm zelf wordt gerund door een oudere dame met twee jonge meisjes. (Moeder?/Oma?) Ze is van het type dat met veel trots in de keuken staat... handen stevig in de zij geplant in een houding van'... waag het eens om ...' De meisjes bedienen op het terras en brachten de drankjes en Jausenplatte. Het kleine broertje van de meiden bood ons zandgebakjes en plastic aardbei-ijs met stukjes aan. Wat we natuurlijk heel graag aannamen. Later wilde hij het echter wel terug hebben.

lekker genieten op de Ochsenalm lekker genieten op de Ochsenalm lekker genieten op de Ochsenalm lekker genieten op de Ochsenalm lekker genieten op de Ochsenalm lekker genieten op de Ochsenalm lekker genieten op de Ochsenalm lekker genieten op de Ochsenalm lekker genieten op de Ochsenalm

lekker genieten op de Ochsenalm

de waterflessen worden gevuld voor de terugweg In de Stube rechts van de Hütte wordt Buttermilch te koop aangeboden. Sabina gaat er binnen kijken of er misschien een Hausgemachte lekkernij te vinden is om mee te nemen voor haar zuster en moeder, maar nee. Ze verkopen er wat er op het bordje staat. Buttermilch. En verder niets.

We zijn het er al snel over eens dat we niet door zullen gaan naar de Neue Regensburger Hütte. We blijven liever wat langer op dit mooie plekje genieten om dan op tijd weer terug te gaan naar de camping.

Voor we vertrekken gaan we nog langs de watertrog om de waterflessen met koud water te vullen. Zo kunnen we er weer even tegen in de hitte van deze dag.

Het eerste deel van onze terugweg is dezelfde als de heenweg, zo veel mogelijk het smalle pad van de Steig omlaag in de schaduw blijven volgen.

we gaan eerst een stuk terug over dezelde route

opnieuw de Forstweg oversteken en de Steig vervolgen Bij andere weersomstandigheden zouden we ook de Forstweg omlaag hebben kunnen kiezen als afwisseling.

We gaan omlaag tot aan de haarspeldbocht in de Forstweg waar we na het lange rechte stuk voor het eerst het smalle pad opgingen.

Vanaf het paadje op de Forstweg komend gaan het dan rechtsaf, de scherpe bocht om, maar deze keer niet het lange rechte stuk omlaag dat nu volledig in de zon ligt.

Net voorbij de bocht is opnieuw een Steig omlaag, naar Falbeson. Dat wordt onze terugweg.

Na 20 minuten dalen, steeds door dicht bos, komen we uit bij het Waldcafé Knoflach in Falbeson.

We lopen er over de parkeerplaats naar de hoofdweg, steken deze over en gaan dan recht op de Doadleralm af. Een wit gebouw aan het einde van deze verbindingsweg.

terug via de noord helling langs enkele alpenweiden

een rustige terugweg ver van het autoverkeer vandaan Voor deze Alm dan linksaf, een brede Forstweg op dat helemaal doorloopt tot aan het startpunt in Volderau.

De weg loopt langs de noordhelling van de berg en biedt dus veel schaduw in de middag. Maar niet alleen de schaduw is er aangenaam, ook de mooie uitzichten die we weer gepresenteerd krijgen.

Na het passeren van enkele fraaie alpenweiden, komen we langs een waterval. Dat is de Bergesgisse die er omlaag stroomt.

De beek mondt er uit in de Ruetz waar onze route daarna ook vlak aan langs loopt. Dit is het fraaiste deel van de Ruetz. Deze is hier zeer breed en er zijn leuke strandjes en ligweiden aangelegd. (Voor foto's van deze plek zie route Bacherwandalm)

Het pad loopt voorbij al dit moois richting een brug, maar net ervoor gaat het rechts aanhoudend verder. Nog een hek te passeren waar een parkeerplaats achter ligt, deze parkeerplaats oversteken en opnieuw de Forstweg oppakken. Rechts van de hoofdweg blijvend. Verderop gaat het nog iets op en neer, maar al snel komen dan de eerste huizen van Volderau in zicht. Net voor de brug in Volderau eindigt het pad. Aan de overkant ligt dan de camping waar we zijn begonnen.