Naar de Nürnbergerhütte

Spitz - Bsuachalm Langental -Nürnbergerhütte - Bsuachalm - Spitz

 

 

routekaart Nürnbergerhütte Deze schitterende wandeling naar de Nürnbergerhütte begint met een lichte klim naar de Bsuachalm, daarna steile paadjes omhoog tot boven de Grüblalm. Het laatste deel gaat wat meer geleidelijk omhoog door een bijzonder mooi gebied tot aan het eindpunt.

Terug gaan we via dezelfde route, er zijn geen andere mogelijkheden. Behalve voor echte sportievelingen, die kunnen terug over de Sulzenau Hütte. Dan wordt het totaal 1400m klimmen.

Startplaats van deze wandeling is de parkeerplaats bij Spitz, 1km voorbij het dorpje Ranalt in het Stubaital. De parkeerplaats links van de weg is niet te missen. Vrij groot en altijd opvallend druk.

Laat je niet afschrikken door de vele wagens die er staan, tijdens de wandeling is het veel rustiger. De gratis parkeerruimte wordt veel gebruikt door langparkeerders die huttentochten maken.

Wij vinden er ook een plekje en zoeken de wandelspullen weer uit de kofferbak. Als goed op elkaar ingespeeld team zijn we snel klaar en gaan rustig van start om de spieren op te warmen.

Er zijn vanaf de parkeerplaats twee mogelijkheden naar het eerste doel; de Bsuachalm. Links van de geparkeerde auto's de Forstweg omhoog, of achter de parkeerplaats rechtsaf een Steig. De looptijd via de Forstweg is 1 uur, via de Steig 40 min.

het is druk op de parkeerplaats, maar niet tijdens de wandeling

Het bord bij de parkeerplaats geeft een looptijd aan van 2.5 uur naar de Nürnbergerhütte. (foto boven) Dat is de heenweg zonder pauzes en wij hebben er dan ook 3 uur over gedaan. Terug van daar gaat niet veel sneller en reken dus op 2.5 uur. Daarnaast hebben we ruim een uur boven doorgebracht, dus voor ons 6.5 uur onderweg. Bij de Bsuachalm staat nog eens een bord waar ook 2.5 uur looptijd op staat. Dat klopt niet, daar moet de looptijd tot deze Alm van worden afgetrokken.

de Steig komt uit op de Forstweg bij een houten hek Wij kiezen de kortere maar veel steilere route. Het opwarmen van de spieren gaat hier wel heel snel. Het gaat pittig omhoog door het bos, eerst een lang recht stuk.

Zoals zo vaak als we er zin in hebben gaan we iets te snel van start, met als gevolg verzuring en zware ademhaling geluiden.

Na een stukje lopen komen we daar echter doorheen en wordt het juiste loopritme weer opgepakt.

Er volgt dan een bocht naar links en het wordt nog steiler met af en toe de eerste open gedeelten. Uitzicht dus.

Een laatste stukje klimmen brengt ons op de Forstweg bij een houten hek over de weg. Rechtsaf gaat het dan richting de Bsuachalm, nu over deze sintelweg verder het dal in.

Rechts is nu het geluid hoorbaar van een snelstromende beek. Dat water komt uit het Langental waar we zodra doorheen zullen lopen.

al snel lopen we dan het Langental in De weg het Langental in loopt vrij vlak zodat we lekker op kunnen schieten en al snel de eerste Hütten voor ons uit zien liggen.

Net voor het dal wordt betreden passeren we een beekje dat over de weg loopt, dan wordt het breder, opener, en krijgen we een schitterend gebied te zien met golvende Almen.

Het Langental wordt omringd door prachtige bergen waar een aantal watervallen van omlaag komen.

Het doet ons even denken aan een eerdere wandeltocht naar de Sulzenaualm. Met wel het verschil dat daarvan de charme was dat het juist een vlak dal was, hier is het de 'heuvelachtige omgeving' wat zo opvallend mooi is.

Nadat we het dal een stuk zijn ingelopen, komen we bij een brug over de beek rechts van de weg. Aan de andere zijde van de beek ligt de Bsuachalm, een Bewirtschafteter Hütte.

We steken de brug over en lopen tussen de bijgebouwen door naar deze Hütte. Daarna tussen de Bsuachalm en een opvallend leuk kerkje door, verder het dal in.

de Bsuachalm ligt in het prachtige Langental de Bsuachalm ligt in het prachtige Langental de Bsuachalm ligt in het prachtige Langental de Bsuachalm ligt in het prachtige Langental de Bsuachalm ligt in het prachtige Langental de Bsuachalm ligt in het prachtige Langental de Bsuachalm ligt in het prachtige Langental

de Bsuachalm ligt in het prachtige Langental

in de steilste delen zijn touwen en kabels bevestigd Voorbij de Alm volgen we het karrenspoor door de wei tot aan een afrastering. Deze passeren we en gaan linksaf richting de rotswand rechts van een waterval. De Urfall.

Dan begint het klimmen. Net voor de steile berghelling gaat het rechtsaf, nu een smal pad. We hoeven niet ver te gaan voor de eerste haarspeldbochten opduiken.

Slingerend langs de helling maken we nu echte hoogtemeters. Een leuk pad, goed begaanbaar en steeds een fantastisch uitzicht in het Langental.

Daarna volgt een deel waarin het nog steiler omhoog gaat en het pad uit rotsblokken bestaat. Overal is het echter heel veilig. Waar nodig zijn touwen of staaldraden aangebracht voor een beetje houvast.

Voor wandelstok gebruikers is die voorziening nauwelijks nodig en is het ook zonder touwen goed te doen.

een terugblik in het Langental Met het winnen van hoogte wordt ook het uitzicht mooier. Onder ons is dan het gehele Langental te overzien, (foto) en de bergen rondom winnen aan detail.

Aan de overkant steken de toppen van de Ausere Wetterspitze (3070m) en meer rechts de Innere Wetterspitze (3053m) hoog boven het dal uit.

We zijn vertrokken met zonnig weer, maar nu trekken er steeds meer wolken binnen en geven deze bergen een spookachtig aanzien. Dit weertype is in de bergen soms zelfs mooier dan stralend blauwe luchten.

Dan naderen we volgens mijn hoogtemeter het punt waarbij we de helft van de af te leggen hoogtemeters achter de rug hebben.

Een prima moment om een markant plekje te zoeken om er de broodjes te eten.

We zitten nu boven de waterval. Het pad gaat nu vlakker verlopen, een berghelling rondend en duidelijk een volgend dal in. Dat is de Grüblalm waar we echter hoog boven zullen blijven.

op een mooie rotsblok houden we een lunchpauze

we komen langs een vreemd model bankje In het nauwe gedeelte vinden we een grote glad geslepen rotsblok waar we op kunnen zitten. Net ervoor stroomt een klein beekje omlaag, zodat we er ook ons drinkwater kunnen verversen.

Lunchpauze dus, want het uitzicht is hier geweldig. Vlak voor ons lijkt de Innere Wetterspitze dicht bij, alleen nu gehuld in een grijze mist met alleen het topje er bovenuit stekend.

Twintig minuten later trekken we weer verder. Was de route tot hier aan toe al mooi, nu wordt het nog fraaier.

Vlakkere delen en steile stukken wisselen elkaar nu af, terwijl diep links onder ons de grillige Grüblalm zich van zijn beste kant laat zien; van bovenaf.

We passeren een vreemd 'bankje'. (foto) Deze lijkt niet geschikt om op te zitten, hooguit om er tegenaan te leunen. Een andere verklaring kunnen wij er niet voor bedenken. Daarna passeren we nog enkele beekjes en gaat het opnieuw zigzag omhoog.

gletsjers en sneeuwvelden overal om ons heen Als we verderop de laatste boompjes en struiken onder ons laten en het enige groen bestaat uit gras, trekken de laaghangende wolken even op en zien we overal sneeuwvelden om ons heen.

We zitten in een heel ruig gebied. Schitterende grillige rotsformaties en waar we ook kijken gletsjers en sneeuwvelden.

Het pad bestaat steeds meer uit rollende stenen, maar nu het niet steil meer is loopt dat prima.

Dan ronden we een berghelling en krijgen we de Nürnbergerhütte in zicht. Schitterend gelegen tegen een rotswand.

We realiseren ons gelijk dat we daar nog niet zijn. De Hütte ligt nog een flink stuk hoger en duidelijk is te zien dat het pad zo dadelijk eerst weer gaat dalen. Er komen dus nog wat hoogtemeters aan.

Het laatste stuk van de tocht is echter zo mooi.... dan speelt eventuele vermoeidheid geen enkele rol meer.

We dalen het stukje af en zien dan het pad langs een verticale helling omhoog lopen. Dat in combinatie met de spookachtige wolken om ons heen is zo adembenemend mooi, dat ik er hieronder enkele foto's van plaats.

het laatste stuk tot aan de Nürnbergerhütte is geweldig mooi het laatste stuk tot aan de Nürnbergerhütte is geweldig mooi het laatste stuk tot aan de Nürnbergerhütte is geweldig mooi het laatste stuk tot aan de Nürnbergerhütte is geweldig mooi het laatste stuk tot aan de Nürnbergerhütte is geweldig mooi het laatste stuk tot aan de Nürnbergerhütte is geweldig mooi het laatste stuk tot aan de Nürnbergerhütte is geweldig mooi

het laatste stuk tot aan de Nürnbergerhütte is geweldig mooi

Na het ronden van de steile rotswand zien we opnieuw de Nürnbergerhütte voor ons; nu veel dichterbij. We stappen nog even flink door en zijn tien minuten later bij de Hütte en ploffen er neer op het terras aan de achterzijde. We zitten nu op 2297m hoogte volgens een bord op de voorgevel van de Hütte. (Onze wandelkaart geeft 2278m aan en onze reisgids 2288m. Ik ga er maar van uit dat het bord boven de voordeur correct is).

om de hoek komend zien we de hütte opnieuw. Nu veel dichterbij

De Nürnbergerhütte heeft een lange geschiedenis van bouwen en verbouwen, waarbij het is uitgegroeid tot het grote gebouw wat er nu staat. Het ligt heel strategisch op een knooppunt van wandelwegen hoog in de bergen. De belangrijkste route is de Stubaitaler Höhenweg die hier langs loopt en de Bremer Hütte met de Sulzenau Hütte verbind. Op het terras is het dan ook druk met gasten die van Hütte naar Hütte trekken.

houten bijgebouwtjes langs de afgrond er zijn veel kamers beschikbaar voor huttentocht overnachtingen achterom om bij het terras te komen het is druk op het kleine terras waarop we neerploffen de Innere Wetterspitze gluurt door de wolken het is er zelfbediening. Drankjes worden in een 'kistje' meegegeven het trekt steeds meer dicht om ons heen wolken trekken langzaam voorbij en het uitzicht wijzigt steeds we zitten er ruim een uur lang van te genieten

houten bijgebouwtjes langs de afgrond

Onderweg hebben we al een pauze gehad en de broodjes verorbert, maar de omgeving is hier zo indrukwekkend dat we besluiten er wat langer te blijven genieten.

nog een laatste blik op de Nürnbergerhütte en dan verdwijnt deze in de wolken Er worden vruchtensapjes besteld met een paar borden Kaiserschmarnn, wat we heel rustig oppeuzelen.

De wolken trekken heel langzaam voorbij zodat het schouwspel waar we op uitkijken elke paar minuten wijzigt. De Innere Wetterspitze top is soms zichtbaar boven de wolken uit, om dan weer geheel in de mist op te gaan.

Na ruim een uur op het terras trekt het steeds meer dicht. We moeten dan ook besluiten op te breken om niet in dichte mist de afdaling te moeten maken.

Gezien de weersomstandigheden nemen we dezelfde route terug. Als alternatief hadden we de wandeling naar de Sulzenau Hütte op het oog.

Wie dat wil doen kan achter de Hütte rechtsaf de borden naar de Mairspitze (2780m) volgen. Ga dan op de Y-splitsing Mairspitze - Sulzenau Hütte rechtsaf via deze bergtop om daarna pas naar de Sulzenau te gaan.

in een ruk dalen we af tot bij de Bsuachalm De linker tak via de Niederl (2643m) is heel zwaar en alleen geschikt voor zeer 'trittsichere' wandelaars. Vanaf de Sulzenau Hütte kan deze route omlaag worden gevolgd tot aan de Grawaalm, dan via de hoofdweg terug naar de parkeerplaats. Of een van de regelmatige rijdende bussen omlaag nemen.

Met deze toevoeging komen de totaal af te leggen hoogtemeters op 1400 en de looptijd zal 7.5 tot 8 uur bedragen.

We beginnen aan de terugtocht waarbij het toenemend dicht trekt. Voorbij de steile rotswand kijken we nog eenmaal achterom naar de Nürnbergerhütte die van daaraf op de heenweg voor het eerst zichtbaar was. Maar, de Hütte is nu niet meer te zien.

In één ruk dalen we af tot vlak boven de Bsuachalm, om daar even rechts aan te houden richting de waterval. Tot hier was het een hele pittige afdaling en we nemen een laatste pauze in het gras bij de beek om nog wat te eten en te drinken.

terug in het Langental. Nu nog het laatste stuk afdalen tot op de parkeerplaats Dan rest ons het laatste stuk over de Alm terug en de afdaling tot aan de parkeerplaats.

Net op tijd, want als we voorbij de Bsuachalm lopen begint het licht te regenen.

Ook nu kiezen we niet voor de Forstweg omlaag, maar nemen weer de Steig. Zo lopen we door dicht bos terug en hebben dan minder last van de neerslag.

Vanaf de parkeerplaats zijn we in tien minuten terug op onze camping in Volderau waar we nagenieten van een perfecte wandeldag die we niet snel meer zullen vergeten.