Kreuzjoch - Starkenburger Hütte

Fulpmes

Panoramarast - Kreuzjoch - Senn joch Hütte - Starkenburger Hütte - Hoher Burgstall

 

 

routekaart Schlick 2000 We hebben een prachtige wandelroute uitgewerkt en ik zal de tocht hier ook beschrijven, alleen hebben wij hem maar deels kunnen lopen. De meeste paden waren 'gesperrt' wegens heftige sneeuwval. De route ziet er echter zo veelbelovend uit dat ik het hier toch maar plaats.

De beschrijving is dus deels gebaseerd op 'kaartlezen', zoals wij altijd onze routes voorbereiden en lopen. De afstand en hoogtemeters zouden accuraat moeten zijn, de looptijd is een reële schatting.

Wij zijn met deze wandeling begonnen op een zondag midden juli, een verwachte middagtemperatuur van 23 graden, en toenemende blauwe luchten. Perfect dus.

De zaterdag ervoor was het 's morgens om 10.00 slechts 2 graden en hadden we natte sneeuw op onze 1130m hoog liggende camping. Een hele dag en nacht heeft het gesneeuwd waarbij de sneeuwgrens rond de 1300m lag! De dag erna zouden we deze tocht doen maar de sneeuw lag nog vanaf 1800m zodat lang niet alle bergpaden toegankelijk waren.

Helaas dus geen lange wandeldag, maar wintersport in de zomer is ook wel eens leuk toch? Wij hebben de in blauw aangegeven route gelopen. Naar de Kreuzjoch top en de panoramaweg rond deze bergtop. Daarna hebben we door de sneeuw lopen baggeren op enkele stukjes van de andere paden. De in rood getekende route was het oorspronkelijke plan.

Juli 2009....het lijkt wel een wintersport vakantie

Het startpunt van de wandeling bij de 'Panoramarast' ligt op 2100m hoogte. Vanuit Fulpmes in het Stubaital gaat de kabelbaan 'Schlick 2000' omhoog naar dit restaurant.

uitzicht achter de Panoramarast Als we boven aankomen zijn we verrast dat de laag sneeuw hier nog zo dik is. We zien ook overal waarschuwingsborden dat veel paden nog niet weer begaanbaar zijn.

We waren van plan rond lunchtijd bij de Starkenburger Hütte te zijn, en een groot informatiebord laat weten dat het daar naar toe een 'bequemer' wandeling van 1.5 uur is. Maar ook in deze sneeuw....?

We besluiten in ieder geval naar de top van de Kreuzjoch te gaan, dat pad is zeker toegankelijk. Daarna zien we dan wel verder.

Achter het terras van de 'Panoramarast' gaat een pad omhoog naar de daar al zichtbare bergtop. De Kreuzjoch is slechts 2210m hoog, dus een korte klim.

Het eerste stuk omhoog gaat door een 'Alpengarten' en overal staan keurige bordjes met een toelichting over de daar groeiende Alpenbloemen. Hele mooie bordjes, maar we zien geen enkele plant zijn takken of bloemen door de sneeuwdeken steken. We zullen er dus nog eens terug moeten komen.

geen bloemen in de 'Alpenblumengarten'

Boven op een kleine Sattel staan we voor een steile afgrond met links een bankje. Dat staat daar heel goed opgesteld want het uitzicht is er enorm! Een heel groot deel van het Stubaital is vanaf die plaats zichtbaar. Links Fulpmes met op de achtergrond Schönberg en de toegang tot het Wipptal waar de Brenner moet liggen, en aan de andere zijde Neustift met de Stubaitaler gletsjers op de achtergrond.

We maken er enkele foto's en gaan dan rechtsaf het zigzag pad omhoog richting het topkruis.

De aangestampte en half gesmolten sneeuw maken het niet eenvoudig om het pad te belopen. Ook de beste wandelschoenen hebben hier weinig grip.

Al snel staan we toch boven op het topje en schrijven er een paar woorden in het 'Gipfelbuch'.

bij het topkruis van de Kreuzjoch

Na het bezoek aan de top keren we terug omlaag tot bij de splitsing waar het dan rechtsaf richting de Starkenburger Hütte gaat. De Hütte is ook hier goed aangegeven via wandelpad '4' en gaat via de Senn joch Hütte.

veel paden zijn gesloten vanwege de sneeuwval

Ook de panoramaweg rond de Kreuzjoch valt hier mee samen tot deze verderop rechtsaf om de berg teruggaat naar de Panoramarast.

zelfs met de beste wandelschoenen valt het niet mee op de been te blijven Wij kunnen ook niet verder. De route '4' naar de Starkenburger Hütte is verderop 'gesperrt'. Wij nemen geen onnodige risico's en keren maar terug naar het startpunt.

Wie hier bij betere weersomstandigheden wel de route af wil maken, kan eenvoudig route '4' blijven volgen. Je komt dan langs de Senn joch Hütte en daarna onderlangs de top van de Niederer-Burgstall.

Het hele stuk verloopt nagenoeg vlak en is dus een lichte wandeling.

Voor meer uitdaging kan vanaf de Starkenburger Hütte wegnummer 115 terug worden genomen.

Deze gaat over de top van de Hoher-Burgstall op 2611m. Daar zitten de meeste van de 525 hoogtemeters van deze route in. De 115 gaat daarna omlaag tot aan een T-splitsing waar je rechtsaf richting de Zirnachalm op 1936m gaat. Dan nog eenmaal rechts aanhouden en via een lichte klim weer naar het startpunt. De Panoramarast op 2100m.

Meer informatie over de route kan ik hier dus niet geven, maar een paar foto's om een indruk van de omgeving en wandelmogelijkheden te geven plaats ik nog wel.

met de Schlick 2000 naar de Kreuzjoch met de Schlick 2000 naar de Kreuzjoch met de Schlick 2000 naar de Kreuzjoch met de Schlick 2000 naar de Kreuzjoch met de Schlick 2000 naar de Kreuzjoch met de Schlick 2000 naar de Kreuzjoch met de Schlick 2000 naar de Kreuzjoch

met de Schlick 2000 naar de Kreuzjoch

Voor ons zat er niets anders op dan het verkennen van kleine stukjes van de overige paden. Zo zijn we onder andere naar de 'Krinnenköple' gelopen, (1e rij foto's) en hebben ons verder prima vermaakt op het terras rond de Panoramarast. (2e rij foto's) Het is zeker een bestemming om nog eens naar terug te keren als de sneeuw gesmolten is.

met de Schlick 2000 naar de Kreuzjoch met de Schlick 2000 naar de Kreuzjoch met de Schlick 2000 naar de Kreuzjoch met de Schlick 2000 naar de Kreuzjoch met de Schlick 2000 naar de Kreuzjoch met de Schlick 2000 naar de Kreuzjoch met de Schlick 2000 naar de Kreuzjoch

met de Schlick 2000 naar de Kreuzjoch met de Schlick 2000 naar de Kreuzjoch met de Schlick 2000 naar de Kreuzjoch met de Schlick 2000 naar de Kreuzjoch met de Schlick 2000 naar de Kreuzjoch met de Schlick 2000 naar de Kreuzjoch met de Schlick 2000 naar de Kreuzjoch

met de Schlick 2000 naar de Kreuzjoch