Radurschl-Schlucht Pfunds

Pfunds Stuben - Pfunds Dorf - Stampfau - Radurschl-Schlucht - Berghof - Greit - Pfunds Stuben

 

 

Deze korte rondwandeling vanuit Pfunds in het Oberinntal door de Radurschl-Schlucht gaat deels over asfalt, maar in de Schlucht wordt het een smal en soms steil paadje. Leuk zijn vooral de vele bruggen waarmee we steeds weer de mooie Radurschlbach oversteken in deze avontuurlijke kloof, maar ook de prachtige uitzichten op de terugweg maken deze route de moeite waard.

routekaart Radurschl-Schlucht bij Pfunds

1) In de reisgidsen en op de wandelkaarten is sprake van 'Radurschl-Schlucht' en 'Radurschltal', maar lokaal op de routeborden is sprake van 'Radurschel-Schlucht' en 'Radurscheltal' met een 'e'. In deze beschrijving hou ik het maar de spelling van de kaarten en gidsen.

hoogteprofiel rondwandeling Radurschl-Schlucht bij Pfunds

2) Het hoogteverschil tussen Pfunds en het hoogste punt Greit-Berghof is 430m. Dat is het officiële hoogteverschil in deze wandeling. In de Schlucht gaat het echter nogal op en neer zodat daar extra hoogtemeters bijkomen. Mijn GPS kwam zelfs op 675m in totaal, maar dit lijkt aan de hoge kant en kan te wijten zijn aan de slechte ontvangst van satellieten in de kloof. Ik hou het voorlopig op 600m, maar dat is waarschijnlijk nog aan de hoge kant.

parkeren in Pfunds-Stuben bij hotel Tyrol Startpunt van deze kloofwandeling is het leuke stadje Pfunds in het Oberinntal dicht bij de Zwitsers/Italiaanse grens. We parkeren de wagen in het stadsdeel Stuben waar alle straten ook Stuben heten, bij het Tourismusverband Tiroler Oberland, tegenover Hotel Tyrol.

Daar staat ook de kerk van dit deel van de stad, daarop kunnen we ons richten als we door de straten rijden.

Tip: Daar dit een korte wandeling is en in de nabijheid van de grens met Zwitserland, is deze tocht op een dag mooi te combineren met een bezoek aan het belastingvrije Zwitserse dorp Samnaun.

De wandelschoenen komen uit de kofferbak, evenals de rugzakken en wandelstokken, dan wordt het tijd om aan de tocht te beginnen op een heerlijk zonnige dag.

Met de rug naar de kerk lopen we langs de VVV en gaan op de volgende splitsing rechtsaf voor het gemeentehuis van Pfunds langs. Daar rechts om het hoekje op een muur komen we al de eerste richtingaanwijzer tegen; Het Radurschltal staat er keurig op.

brug over de Inn naar Pfunds-Dorf

We volgen de straat tot aan de Inn en steken daar de brug over onder het leuke poorthuis door. We zijn dan in het stadsdeel 'Dorf' aangekomen waar bijna alle straten 'Dorf' heten wat het niet eenvoudiger maakt.

leuke straatjes en steegjes in Pfunds-Stampfau Onder de poort door houden we rechtdoor aan en zijn dan in een buurt met soms smalle straatjes en steegjes. Dit is het stadsdeel Stampfau.

Het Radurschltal wordt steeds goed aangegeven en zo volgen we de straatjes licht bergop tot een grotere T-splitsing.

Daar staan aan de overkant weer veel routeborden, we kunnen daar routes 7 en 9 blijven aanhouden naar de Klammsteig en Greit-Tschey.

Deze routes volgend steken we even later de beek over en gaan aan de overzijde rechts omhoog waar de Klammsteig op een geel bord weer staat aangegeven.

Nu lopen we een Forstweg omhoog het dorp uit met rechts de Radurschlbach. De weg buigt later naar rechts en gelijk links, daarna lopen we op een oud Kraftwerk af.

Het pad rechtdoor langs dit oude bouwwerk was niet toegankelijk bij ons bezoek, er werd een omleiding aangegeven naar de overzijde van de beek. We steken dan ook de brug over en gaan aan de overzijde het paadje naar rechts nemen.

het oude Kraftwerk bij de ingang van de Radurschl-Schlucht

Nu lopen we de steeds smaller wordende Radurschl-Schlucht in en zijn er geen zijpaden meer. Bruggen zijn er wel, en ze zijn allemaal voorzien van een nummer. Brug nummer 1 komt al snel in beeld en daarbij valt ons een bordje met de tekst 'Schaukeln Verboten' en 'Bitte einzeln begehen' op. Dat geeft ons niet veel vertrouwen in de bruggenbouwers.

De Radurschl-Schlucht met veel leuke bruggetjes De Radurschl-Schlucht met veel leuke bruggetjes De Radurschl-Schlucht met veel leuke bruggetjes De Radurschl-Schlucht met veel leuke bruggetjes De Radurschl-Schlucht met veel leuke bruggetjes De Radurschl-Schlucht met veel leuke bruggetjes De Radurschl-Schlucht met veel leuke bruggetjes De Radurschl-Schlucht met veel leuke bruggetjes De Radurschl-Schlucht met veel leuke bruggetjes

klik op een kleine foto voor een vergroting

Brug nummer 1 valt wel mee, het is een stevige brug met twee relingen. Niets mis mee op het eerste gezicht. Wat we daar nog niet weten is dat de bruggen met het oplopen van hun nummer steeds summierder worden. Smaller, een in plaats van twee relingen, en bij nummer 6 is het zelfs een licht zwaaiende hangbrug waar we overheen moeten. Daar lijkt het bord 'Schaukeln Verboten' pas echt op van toepassing.

een eerste doorkijkje in het Radurschltal De kloof is verder goed begaanbaar, het pad ligt er prima bij en waar nodig zijn traptreden aangebracht om de kloof eenvoudig door te kunnen komen. Een erg mooi stukje natuur met na elke bocht weer een verrassing.

De beek voert veel water en op regelmatige afstanden zijn er watervalletjes of stroomversnellingen met het daarbij horend lawaai van het vallende water. Soms bijna oorverdovend luid.

Na brug 6 gaan we de beek even verlaten en klimmen we omhoog langs de berghelling. Daarbij volgen we een richtingaanwijzer naar het Radurschltal.

We komen dan langs enkele open gedeelten in het bos en kunnen dan voor het eerst iets van de wijdere omgeving zien waar we in terecht zijn gekomen. Dit is echter slechts een voorproefje, de mooiste uitzichten houden we nog te goed voor op de terugweg.

Dan gaat het opnieuw weer dichter bos in en we merken al snel dat we nog eens een kloof in gaan. Nog steeds de Radurschl-Schlucht, maar nu hoger gelegen en breder dan in het eerste deel.

steile verticale wanden in het bredere deel van de kloof

Het nummeren van de bruggen gaat hier gewoon door, want even later staan we voor brug '8'. (Hebben we '7' gemist?) Deze keer is het een brug over een zijbeek van links en weer van de stevige soort.

op de splitsing, nu eerst een lunchplekje zoeken De hoge verticale wanden van de kloof in dit gedeelte zijn indrukwekkend, de beek is hier helaas minder nadrukkelijk aanwezig.

Het pad komt uiteindelijk uit op een splitsing met rechts een brede brug over de beek. Links gaat naar Pfunds-Greit en Gasthof Berghof, dat wordt onze nieuwe richting en daarmee gaan we de Schlucht verlaten.

Daar we nu rond de middag zitten steken we echter eerst de brug over om daar rechts op een leuke verhoging aan de lunch te beginnen. Een mooi schaduwplekje.

Als de rugzakken weer zijn ingepakt en omgehangen, gaan we terug over de beek en links het bospad naar Greit volgen.

Even later steken we een nieuw gebouwde brug over de smallere Pfundser Tschebach over, dan volgt een pittig klimmetje naar de volgende splitsing. Nu moeten we scherp linksaf omhoog de weg vervolgen.

via een karrenspoor klimmen we de kloof uit

Het begint als een smal pad maar wordt alsmaar breder en uiteindelijk zelfs een karrenspoor. We houden steeds een beetje links aan en negeren de zijpaden naar rechts. Dan wordt het ook opener en neemt het uitzicht met elke meter klimmen toe.

het uitzicht neemt toe met elke stap

de laatste meters omhoog naar Greit Het laatste stukje omhoog lopen we langs een betonmuur rechts van ons terwijl de helling links steeds steiler omlaag loopt.

Dan ronden we de bocht naar rechts en lopen daarna het asfalt op. Nu kunnen we tot ver in het Oberinntal kijken, een prachtig uitzichtpunt met in de diepte onder ons het stadje Pfunds.

De asfaltweg moeten we nu linksaf gaan volgen, we kunnen hier echter ook nog even naar rechts gaan naar het mooi gelegen Gasthof Berghof voor een drankje op het terras. Een heerlijk stil plekje.

In een rustig tempo dalen we daarna het asfaltweggetje af door het buurtschap Pfunds-Greit. Rustig wandelend, want het is er ondertussen heet geworden en daarbij is dit zo mooi dat we er zo lang mogelijk van willen genieten.

Het prachtige uitzicht, de steile hellingen links, en dan die leuke huisjes en boerderijen die elk moment van de helling af lijken te kunnen glijden. Wat een plek om te wonen!

fraaie vergezichten op de terugweg bij Pfunds-Greit fraaie vergezichten op de terugweg bij Pfunds-Greit fraaie vergezichten op de terugweg bij Pfunds-Greit fraaie vergezichten op de terugweg bij Pfunds-Greit fraaie vergezichten op de terugweg bij Pfunds-Greit fraaie vergezichten op de terugweg bij Pfunds-Greit fraaie vergezichten op de terugweg bij Pfunds-Greit

klik op een kleine foto voor een vergroting

afdaling naar Pfunds Zo blijven we een tijdje afdalen, onderweg de vele leuke details in ons opnemend; Het kleine kerkje, een boer aan het werk met een zeis, de kruisbeelden, een piepklein moestuintje op een net iets vlakker stukje van de steile helling... Alles omlijst door de imposante Samnaungruppe op de achtergrond.

Op een gegeven moment is er in een lange bocht naar rechts aan de linker zijde een pad dat daar omlaag gaat. Dit is de Pfunds Alterweg, een oude Ziehweg rechtstreeks omlaag naar Pfunds.

We gaan naar links en dalen gelijk door het bos over een tamelijk steile helling. De steilte wordt deels ondervangen door een groot aantal haarspeldbochten, zodat we zigzag de berghelling af gaan.

Uiteindelijk komen we net boven de eerste huizen van Pfunds weer het bos uit en kiezen daar het smalle paadje verder omlaag tot we weer in het stadje terug zijn.

nog een mooie blik op het stadje in het Oberinntal

terug in de steegjes van Pfunds-Stampfau De weg terug wijst zich bijna vanzelf en voor we het weten staan we weer op de kruising bij de brug waar we eerder de Forstweg omhoog zijn gegaan.

Daar we op de heenweg al hebben gezien dat Pfunds meer leuke steegjes heeft, besluiten we via een andere route terug te keren naar de Inn.

Immers, als we maar ergens weer bij de Inn aankomen, zal de brug over deze rivier terug naar Pfunds-Stuben niet moeilijk te vinden zijn.

Dat geeft ons de kans om een beetje kriskras door de steegjes te struinen en onze ogen de kost te geven.

Dan komt de Inn inderdaad weer in zicht en even later zijn we terug bij de wagen tegenover Hotel Tyrol.

Wij zijn hier naartoe gereden vanuit het Pitztal, het Oberinntal was ons nog redelijk onbekend. Wel weten we van vele wandelvrienden dat we hier dicht bij Samnaun zijn, en dat ze het ons kwalijk zouden nemen als we die gelegenheid laten lopen. Dus, op naar Samnaun voor we na deze heerlijke Schluchtwandeling naar de caravan in het Pitztal terugkeren.