Door het prachtige Pitztal

(wandelroute / mountainbike route)

Jerzens - Tieflehn - Neurur - Piösmes - St. Leonhard im Pitztal - Bichl - Enzenstall - Jerzens

 

 

Een bergwandeling maken rond het Pitztal is schitterend, maar ook het dal zelf is zeer de moeite waard om te voet te verkennen. Meestal rijden we het dal door op weg naar een startplaats voor een bergtocht en zien we de schoonheid van dit smalle dal alleen vanachter de autoramen. Deze keer echter gaan we een lange maar lichte wandeling maken onder door het smalle dal.

De Wandelbus is onderweg Daarbij volgen we vooral brede goed toegankelijke paden. Slechts af en toe wijken we even af via een smal paadje voor de leuk, maar nodig is dit niet. De route biedt onderweg zeer veel natuurschoon, prachtige vergezichten, watervallen waar je ook kijkt, en de wandeling gaat zelfs door een goed toegankelijke kloof.

We volgen eigenlijk de fiets-/wandelroute '614' helemaal door het dal en wijken er af en toe naar eigen inzicht van af als we op de wandelkaart iets aantrekkelijks ontdekken. De hoofdroute is lokaal zo goed aangegeven dan het niet nodig is om hier de kruispunten en splitsingen te beschrijven. Ik hou het dan ook bij het plaatsen van een aantal foto's om een indruk van de route te geven en verder enkele tips mee te geven voor onderweg.

Om deze keer eens achter in het Pitztal aan de voet van de gletsjers te starten en terug te lopen naar onze camping, is mede ingegeven door het goed georganiseerde openbaar vervoer in dit dal.

Gasten van het Pitztal krijgen standaard een gastenkaart via de gastheer/vrouw in het hotel, appartement, Zimmer frei of op de enige camping in het Pitztal tussen Wenns en Jerzens.

Met deze kaart kunnen we onder andere gratis gebruik maken van de vele wandelbussen die zeer regelmatig rijden en ons tot achter in het dal brengen.

hoogteprofiel Pitztalroute deel I

Vanaf het startpunt Tieflehn lopen we vooral bergaf helemaal terug naar de camping, maar mochten we eerder willen stoppen dan kan dat eenvoudig. de dag begint met laaghangende bewolking In elk dorpje of gehucht waar we aan langs trekken is wel een bushalte te vinden, dus opstappen en de bus verder terug nemen is op elk moment mogelijk.

Wij hebben dit ook zo gedaan en hebben de wandeling van 26 kilometer in twee etappes afgelegd. De eerste dag van Tieflehn naar Bichl en van Bichl terug met de bus.

Een andere vakantiedag hebben we ons tot Bichl laten vervoeren en zijn vanaf dit eindpunt van de eerste dag teruggelopen naar de camping.

Deze routebeschrijving is dan ook in twee delen beschreven, ook de GPS map bevat twee GPS-tracks.

Op gezette tijden rijden de 'Wanderbusse' met een aanhanger waarop fietsen worden meegenomen. Wie geen eigen mountainbike heeft kan er een huren bij de Intersport in Wenns of Mandarfen, beide vestigingen van dezelfde eigenaar.

Onze dochters hebben hier handig gebruik van gemaakt door met de bus naar Mandarfen achter in het dal te reizen, daar bij de Intersport een Mountainbike te huren en de Bike route 614 door het Pitztal bergaf te fietsen naar Wenns. Daar konden ze zonder extra kosten de fiets weer inleveren. Zo hebben een mooie fietstocht kunnen maken zonder met de fietsen te hoeven reizen.

een indruk van het schitterende Pitztal

Bezoekers van buiten het Pitztal kunnen vanzelfsprekend ook dit openbaar vervoer gebruiken, maar tegen betaling. De wagen parkeren kan dan bijvoorbeeld op de grote parkeerplaats in Wenns, bij de camping Mountain Camp of in Jerzens.

indrukken van het schitterende Pitztal indrukken van het schitterende Pitztal indrukken van het schitterende Pitztal indrukken van het schitterende Pitztal indrukken van het schitterende Pitztal indrukken van het schitterende Pitztal indrukken van het schitterende Pitztal

klik op de kleine foto's voor een vergroting

 

Deel 1: Tieflehn - Bichl

De bus zet ons af bij de bushalte Tieflehn, bij een grote parkeerplaats rechts van de weg. We hadden nog een halte verder kunnen meereizen tot Mandarfen, maar dat is slechts een kilometer verderop. Het zou betekenen dat we een kilometer terug zouden moeten lopen, vooral over de grote parkeerplaats van het kabelbaanstation naar de Rifflsee en verder tussen de huizen en hotels door. Dat stukje slaan we maar over.

steeds weer moeten we leuke watertjes oversteken

We beginnen onze tocht door langs de hoofdweg een stukje richting Mandarfen te lopen, en bij het monument rechtsaf te slaan naar het water van de Pitz. Daar ligt een brug over de snelstromende beek. We blijven voorlopig aan deze zijde van het water en slaan voor de brug rechtsaf het pad langs de oever in.

heeft verkeer van rechts voorrang? Bij deze brug zien we ook het eerste routebord Pitztal Bike '614'. Dit is de route die we helemaal door het dal gaan volgen. Het is weliswaar een Bike route, maar ook veel lokale wandelroutes lopen samen met dit pad op. In de winter is dit een Langlaufloipe.

Daar de wandelroutes bij de dorpjes steeds wisselen en de Bike route het hele dal door loopt, is het eenvoudiger deze 'fietsborden' te volgen.

Hier en daar lopen wandelpaden meer links langs de berghellingen of rechts langs het water, afwijkend van de Bike route. Wie een goede wandelkaart meeneemt kan de route naar eigen inzicht hier en daar gemakkelijk aanpassen en zo stukjes afsnijden of juist omlopen via deze wandelpaden.

Wandelaars die op basis van onze GPS gegevens deze route nalopen zullen onderweg merken dat onze GPS-track soms afwijkt van de routeborden waar wij alternatieve paden hebben gekozen.

indrukken van het schitterende Pitztal indrukken van het schitterende Pitztal indrukken van het schitterende Pitztal indrukken van het schitterende Pitztal indrukken van het schitterende Pitztal indrukken van het schitterende Pitztal indrukken van het schitterende Pitztal indrukken van het schitterende Pitztal indrukken van het schitterende Pitztal

klik op de kleine foto's voor een vergroting

Vanaf Tieflehn lopen we langs de dorpen Plangeross, Weisswald en Köfels tot Neurur, waarbij we soms pal langs het water van de Pitz gaan, dan weer hogerop de hellingen door bossen of Alpenweiden wandelen. In Neurur zijn we weer pal aan het water op de linkeroever. Bij de brug in het centrum moeten we rechtdoor oversteken, de brug rechts houdend. Aan de overzijde langs de hoofdweg zien we daar een klein wit gebouwtje van de Feuerwehr, met ernaast een interessant kerkje. Zeker even een kijkje nemen.

bergcoulisse Pitztal

Na Neurur volgt Weixmannstall, daarna komen we ter hoogte van Stillebach. In Stillebach is het nog eens interessant om de wandeling te onderbreken. Rechts van de hoofdweg achter het hotel kun je even naar de prachtige Kneippanlage. Een parkachtige omgeving met veel waterelementen. Fusstrettbad, een bad voor de armen, handen, een ligweide en een mooi zwemmeertje. Dat laatste is voor de zwemliefhebbers ook zo al een bezoek waard op een hete dag.

Alles is voorzien van speeltoestellen, en erg ligt een vlot in het meertje. Dit alles wordt nog ook nog eens omlijst door een prachtige bergcoulisse met de imposante Klockenlefall. Deze waterval is 's nachts fraai verlicht.

Bichl, de kapel is tevens de bushalte Wanneer we weer verder stappen volgen Piösmes, Scheibe en Sint Leonhard Im Pitztal, een van de grotere dorpen.

In de buurt van Eggenstall, (Links weer een mooie waterval die we via een andere route bezocht hebben), zien we dat het uitlopen van de route tot aan de camping niet meer te doen is. Het zal te laat worden om vandaag het hele dal te gaan doen. We pakken dan ook de overal verkrijgbare busregeling uit de rugzak om te kijken wanneer en waar we op kunnen stappen.

De volgende bus komt over drie kwartier langs. We besluiten nog een half uur door te lopen, nog een paar dorpjes verder, en daar dan een bushalte te zoeken.

We komen langs Enger en Wald, daarna ligt Bichl aan de overzijde van de Pitz. Als we na Wald rechts omlaag naar deze beek kunnen lopen, verlaten we de Bike route en steken even later het water over via de brug.

Aan de overzijde, onder het gehucht Bichl, staat een klein kapelletje. Dit is tevens de bushalte. Vijftien minuten later komt de Wanderbus keurig op tijd aanrijden en brengt de bus ons terug naar de bushalte bij onze camping.

 

Deel 2: Bichl - Jerzens

Enkele dagen later zijn we nog eens met de bus vanaf de camping vertrokken. Deze keer stappen we niet achter in het dal pas uit, maar bij het Kapelletje onder Bichl. Het eerste deel door het dal was zo schitterend dat we ook zeker de rest nog willen gaan bekijken.

hoogteprofiel Pitztalroute deel II

Als de bus is vertrokken steken we de weg over naar de brug. Daar gaan we dan over het water om aan de overzijde de Pitztal Bike route 614 weer op te zoeken. De routeborden zijn al snel weer gevonden.

Van Bichl gaat het links van het water langs Scheibrand, daarna komt Hairlach in beeld. Een dorp dat bij de ingang van een tunnel in de hoofdweg ligt. We gaan daar Hairlach ook in over een smal asfaltweggetje en moeten daar de hoofdweg net voor de tunnel oversteken.

op weg naar Hairlach

tussen Hairlach en Enzenstall is het regelmatig asfalt Dit was het enige wat onduidelijke stukje van de 614, we moeten er iets naar links de hoofdweg oversteken en aan de overzijde een karrenspoor nemen dat eerst parallel aan de hoofdweg naar de tunnel gaat.

Waar de auto's dan ondergronds verdwijnen, loopt de 614 iets naar rechts en omhoog langs de oever van de Pitz.

Tussen de dorpen Hairlach en Enzenstall lopen we deels over asfalt en moeten we ook weer klimmen, daarna gaat het via Zaunhof en Ausserlehn naar Ritzenried en komen we door een schitterende kloof.

Na deze kloof lopen we weer langs Alpenweiden en stukjes bos tot we uiteindelijk bij de eerste huizen van Ritzenried aankomen. Even daarvoor zijn we weer langs een leuk eenzaam kapelletje gelopen.

Ritzenried is een prachtig dorpje met veel authentieke Oostenrijkse woningen. Let daar eens op het kleine oude kerkje bij de grote brug in het centrum van het dorp! En dan is er nog de prachtige waterval in de Pitz aan de rand van het dorp waar de wandeling aan voorbij gaat.

een mooie kloof en waterval bij Ritzenried een mooie kloof en waterval bij Ritzenried een mooie kloof en waterval bij Ritzenried een mooie kloof en waterval bij Ritzenried een mooie kloof en waterval bij Ritzenried een mooie kloof en waterval bij Ritzenried een mooie kloof en waterval bij Ritzenried

klik op de kleine foto's voor een vergroting

even is er zicht op de Stuibenfall Na Ritzenried lopen we eerst nog een gedeelte langs de Pitz, daarna langs Wiesle en steeds meer het bos in. Dan gaat het weer omhoog. De Pitz ligt daar links onder ons in de diepte.

Dit is na een lange wandeling nog een pittige klim, tot we onder de schitterende Stuibenfall aankomen. Een waterval met 150m verval!

Helaas is het water vanaf onze route alleen een beetje tussen de bomen door zichtbaar. Wie nog voldoende energie over heeft kan zo dadelijk na het passeren van dit doorkijkje een paadje rechtsaf vinden om tot aan deze waterval te klimmen. Deze route wordt met een bordje aangegeven.

We vervolgen de weg dan omlaag tot bij Schön. Hier moeten we de terugweg bepalen, afhankelijk van waar we zijn gestart.

De 614 gaat bij Schön een stukje de hoofdweg volgen, langs de splitsing tussen de richtingen Wenns en Jerzens, om na die splitsing linksaf omlaag te gaan naar Wenns langs de camping Mountain Camp.

Wie in Jerzens is gestart moet vanaf hier de routeborden daarheen gaan volgen. Om terug te keren naar de camping of naar Wenns, is het beter om hier niet de hoofdweg te volgen maar deze over te steken.

fraai natuurschoon bij Schön

Er loopt daar achter de vangrail een smal paadje omlaag dwars door een Alpenwei naar Schönlarch, een gehucht aan de oever van de Pitz. Het paadje sluit aan bij de oprit/tuin van de boerderij die van bovenaf al te zien is. Daar dan het asfaltweggetje volgen tot aan het sportpark. Daar verlaten we het asfalt en lopen op de kantine boven dit sportveld af, steken heel creatief de veranda over, om aan de andere zijde een paadje omlaag naar de Pitz te vinden.

Bij de brug over de Pitz gaat de 614 aan de overzijde weer omhoog naar Wenns, wij blijven echter aan deze kant van het water om de laatste meters naar de camping nog af te leggen.