Egger Alm - Poludnig top 1999m

Dellacher Alm - Poludniger Alm - Poludnig top - Poludniger Alm - Dellacher Alm

 

 

De Poludnig is een schitterende bergtop om naar toe te wandelen, zowel via deze kortere wandeling, als via de lange route die ik heb beschreven bij Egger Alm - Poludnig I. Deze wandelroute is wel korter, maar de autorit veel langer om bij de startplaats te komen. Een autoritje wat ook de moeite waard is als je eens niet wilt wandelen, maar wel Oostenrijk op zijn mooist wilt zien. De wandelroute gaat behoudens de eerste 100m geheel over bergpaadjes.

Vanaf de rotonde in het centrum van Hermagor in westelijke richting rijden, richting Kötschach/Nassfeld. Wandelkaart Poludnig Dan 200 meter na de rotonde in de scherpe bocht naar rechts, links afslaan door een woonwijk van Hermagor. Er staat een bordje richting de Garnitzenklamm dat je kunt volgen. Voorbij de woonwijk rijd je omhoog het bos in, waar je iets later de ingang van de Klamm passeert. Daar scherp naar links de berg verder op.

Er volgt een mooi verhard weggetje van 8 km lang omhoog met veel haarspeldbochten tot aan de Egger Alm op 1422m. Passeren van tegenliggers is er soms lastig; denk aan de voorrangsregels bergop/bergaf! Gelukkig gaat het meeste verkeer 's morgens vooral omhoog en in de middag alles weer omlaag. Veel tegenliggers kun je dus niet verwachten.

(Net voor de Egger Alm ligt rechts een ruime parkeerplaats. Hier start de langere route die ik bij 'Egger Alm - Poludnig I' heb beschreven).

Nu rijden we langzaam verder door het vakantiedorpje Egger Alm heen, waar achter de huizen een asfaltweggetje verder gaat door een overweldigend mooi natuurgebied tot aan het volgende kleine dorpje. De Dellacher Alm. De rit kan regelmatig worden verstoord door de vele koeien en paarden die er vrij rondlopen, maar dat levert dan soms wel weer mooie plaatjes op (zie foto geheel onder).

Op weg naar de Poludniger Alm Een stenig pad langs de rand met enorm uitzicht

Bij de slagboom, vooraan bij de Dellacher Alm, gaan we op de wegsplitsing rechtsaf. De weg op die boven het dorp langsloopt. Voorbij het dorp gaat deze stevig klimmend het bos in. In 2004 was het nog een volledige sintelweg die wij toen omlaag hebben gelopen. In 2007 waren de steilste delen en de haarspeldbochten geasfalteerd. De rest is nog steeds sintelpad maar zeer goed onderhouden.

We volgen deze weg helemaal omhoog tot weer een vakantiedorpje, de Poludniger Alm op 1708m. Was het vanaf Hermagor tot de Egger Alm al 8Km, van Egger Alm tot hierboven is zeker nog eens De Egger Alm See onder ons minimaal 10km stapvoets in de 1e rijden. Natuurlijk wél met heerlijke uitzichten en mooie stopplaatsjes onderweg. In de laatste bocht naar links voor we op de Poludnig Alm aankomen, is in de bocht rechts een nieuwe parkeerplaats aangelegd. Omgeven met hekwerk, waardoor het loslopende vee niet bij de auto's kan komen.

Vanaf de parkeerplaats start onze wandeling. Eerst de 100m asfalt omlaag naar het dorpje en dan het mooie natuurgebied in. Direct vooraan in het dorp is links het bergpad te vinden richting de Poludnig top. Het pad begint vlak en volgt de ronding van de berg. Zodra we in een bebost stukje komen, is er een eerste klim, maar slechts over korte afstand.

Uit het bosje komend wordt het pad steniger, met soms kleinere stenen, dan weer grotere rotsblokken die de weg vormen. Het gaat een beetje op en neer langs de flank van de berg, maar nergens steil. Prima voor een lekker wandelingetje, zeker met het heerlijke uitzicht aan de rechterzijde op de Egger Alm en de Egger Alm See.

Poseren met de Pressegger See op de achtergrond Dit pad loopt helemaal langs de berghelling door tot terug bij de Egger Alm.
Om boven op de berg te kunnen komen is halverwege linksaf een pad te vinden. Op rotsblokken geven zwart geschilderde pijlen aan waar de route omhoog loopt.

Nu moeten de klimspieren echt in actie komen. Zigzag gaat het tussen de vele rotsblokken nu in één stuk door omhoog, tot op de top van deze 1999m hoge berg.

Het spreekt vanzelf dat ook het uitzicht steeds ruimer wordt. Al snel is niet alleen de mooie Egger Alm met de vakantiedorpjes te zien, maar kunnen we ook over de toppen aan de overzijde heen kijken tot onderin het Gailtal met de Topkruis van de Poludnig op 1999m opvallend blauwe Pressegger See in de diepte.

We onderbreken hier dan ook even kort om dit op de gevoelige plaat vast te leggen voor we de klim omhoog hervatten.

De meeste hoogtemeters zijn vandaag met de auto gemaakt, dus zijn we al snel op de top bij het topkruis. En met het bereiken van de top is er ook het uitzicht op de Italiaanse bergketens bijgekomen. Zeer imponerend.

Het mooiste uitzicht op de Poludnig ligt toch aan de Oostenrijkse kant (zie foto hieronder).

Heel mooi zien we hoe onder ons achtereenvolgens de Poludniger Alm liggen, daaronder de Dellacher Alm en nog lager het Gailtal met de Presseger See bij Hermagor. Genieten!

Leuk om even bij stil te staan: vanaf het op de foto zichtbare dorpje Dellacher Alm, tot aan de daarboven zichtbare Poludniger Alm, was het bijna 10Km met de auto omhoog om er te komen. En ze liggen vlak boven elkaar! Via wandelroute 483 vanuit Dellacher Alm omhoog lopen gaat wellicht sneller dan met de wagen..

Drie dorpen boven elkaar in één blik!

De terugweg gaat over een leuke bergkam

Terug naar de Poludniger Alm gaan we langs de andere zijde van de berg omlaag, via een heel leuk pad over een bergkammetje. Het pad is voldoende breed om veilig te kunnen lopen en de vergezichten zijn er naar alle richtingen enorm.

Waar de daling inzet, zijn het opnieuw overwegend rotsblokken die het pad verder omlaag vormen. Goed zichtbaar en dus prima te volgen, zonder dat het al te steil wordt.

Het kronkelpad komt weer uit op een alpenwei waar we, hoe kan het anders, weer enkele grazende koeien aantreffen.Een heerlijke afdaling

Na het oversteken van de alpenweide is er nog eens een korte afdaling tussen en over rotsblokken, tot we bovenaan een grashelling staan met uitzicht op de parkeerplaats. We lopen het laatste stukje tot de auto, waarna dan nog de lange rit weer omlaag volgt.

Reni heeft weer een leuk plekje gevonden En dan zien we de hooggelegen parkeerplaats weer onder ons verschijnen

We lopen dit op een zondagmiddag, bij uitstek geschikt om op de terugweg te stoppen bij de Egger Alm. Sterker nog, we hebben deze bestemming op deze dag er speciaal voor uitgezocht. De meeste zondagen is het bij de Egger Alm gezellig druk op de terrasjes. Vaak ook wordt er flink gemusiceerd en meegezongen met de Oostenrijkse accordeonklanken. Een mooie afsluiting voor een rustige vakantiedag.

Op de terugweg zien we nog dit plaatje