Rondwandeling bij Grafendorf

Grafendorf - St. Helena - Wieserberg - Warnig - Leifling - Grafendorf

 

 

Een korte maar avontuurlijke route naar het leuke kerkje St. Helena en over mooie panoramawegen. Afwisselend stukjes dorp, steile bospaden, een beek zien over te komen en rustige asfaltwegen door een wonderschoon natuurgebied. Aan het Wandelkaart Grafendorf eind gaan we zelfs dwars door prachtige alpenweiden banjeren.

De wandeling begint in het dorpje Grafendorf aan de weg van Hermagor/Kirchbach naar Kötschach.

Komende vanuit Kirchbach nemen we de eerste afslag Grafendorf rechtsaf, een lange rechte weg langs de rand van het fraaie dorp waar we later vandaag doorheen zullen lopen.

Waar de weg eindigt bij een T-splitsing, met rechts een brug over de Grafendorfbach, is de brede berm heel geschikt om de auto te parkeren (foto onder). Hier trekken we de wandelschoenen aan en maken we ons op voor een heerlijke wandeling.

We lopen over de genoemde brug en gaan aan de overkant van de beek linksaf de asfaltweg omhoog. Voorbij het laatste net voor de T-splitsing kunnen we de auto kwijt huis aan de linkerkant gaat de weg over in een bospad die direct rechtsaf omhoog het bos in loopt.

Het eerste stukje helling was bij ons bezoek slecht onderhouden, maar alleen tot aan de bosrand.

Bij de volgende bocht naar links verandert het bospad in een diepe holle weg en moeten we over een korte afstand even flink stijgen.

Waar de holle weg ophoudt bij de splitsing linksaf, een smal pad langs de kloof van de Grafendorferbach. We nemen deze en al snel gaat het omlaag richting de beek.

Het laatste stukje tot aan het flink stromende water is weer een beetje overwoekerd, maar goed te vinden daar het niet meer dan een meter of 20 tot aan het water is.

(Aug. 2013 melden Frits en Ingrid dat het dit stukje na de 'holle weg' slecht te vinden was, ook de waterval was er even niet. Er waren werkzaamheden aan de gang voor de bouw van een nieuwe waterdam.)

Het pad gaat aan de overkant verder, maar er is geen brug te ontdekken. Met behulp van de wandelstokken die in het water worden gezet voor het extra afzetje, komen we droog aan de overkant. Slechts enkele meters verderop vinden cascade waterval we een brede Forstweg. Hier links omlaag komen we korte tijd later langs een mooie cascade waterval (foto rechts).

We blijven ook daar links aanhouden met de beek mee tot we de eerste huizen in Grafendorf weer passeren. We lopen nu over asfalt. We blijven bovenaan in het dorp door steeds rechts aan te houden tot de asfaltweg het dorp ligt stijgend weer verlaat.

Links nu een prachtig uitzicht net over de daken van de huizen, rechts een beboste helling. Op onze wandelkaart is dit aangegeven als 'Panoramaweg'. Met recht een panoramaweg!

Waar de weg verderop het bos ingaat, (foto onder) komen we bij een laatste huis rechts van de weg. We verlaten hier het asfalt en gaan rechts van dit huis het bospad omhoog en langs de achtertuin van de woning. Al snel is het een smal bospad en gaan we de berg op.

de 'Panoramaweg' het bos in

Het pad sluit hogerop aan op een bredere Forstweg, waarop we dan rechtsaf gaan, verder omhoog. Waar we links weer een smal pad tegenkomen gaan we daar weer in (er staat ook een bordje bij, maar wat onduidelijk).

Weer klimmen we tot een volgend breed pad. Als we hier dan linksaf gaan krijgen we een stukje hele steile helling voor de kiezen. Het betere klauterwerk, maar slecht 100m tot het hoogste punt waar we links een alpenwei zien en we voorbij een lange bocht een kapelletje ontwaren. Hier moet een "Königsgrab" te vinden zijn, maar meer dan een prachtige boerderij met mooie achtergrond vinden we niet. Wel kunnen we nog rechtsaf 50m het bos in, waar we bij het St. Helena kerkje aankomen op het hoogste punt van vandaag.

het St. Helena kerkje het St. Helena kerkje het St. Helena kerkje het St. Helena kerkje rond deze boerderij moet het Königsgrab te vinden zijn..... rond deze boerderij moet het Königsgrab te vinden zijn..... rond deze boerderij moet het Königsgrab te vinden zijn.....

het St. Helena kerkje

Nadat we de kerk zijn gelopen en nog wat foto's hebben gemaakt, keren we op de schreden terug richting het kapelletje en er net voor rechtsaf richting de daar zichtbare afrastering. De afrastering zit er niet voor niets. Naast het smalle pad gaat het steil omlaag. Het pad brengt ons tot aan een brede sintelweg waar we linksaf kiezen en even later boven de al eerder geziene boerderij langslopen.

de traktor wordt hier op zolder neergezet

feestje van de locale senioren Volgens onze kaart is ook dit een Panoramaweg. Ook hier weer terecht zo genoemd. Het uitzicht is heerlijk!

Verderop komen we bij een boerderij waar de tractoren op zolder worden geparkeerd, boven het woongedeelte. (foto boven) Aan de andere kant van het mooie pand ligt een terras, op dat moment bomvol bezoekers. Bij navraag blijkt het een uitje te zijn van de senioren uit het dorp.

Een aardige dame loopt op ons toe en nodigt mij uit er bij te komen zitten. Met mijn grijze haren zou ik er volgens haar prima tussen passen. Bedankt dame!!

Voorbij de boerderij krijgen we weer asfalt onder de wandelschoenen. We gaan op de splitsing na deze boerderij rechtsaf en volgen deze weg door een schitterend afwisselend landschap. Het asfaltweggetje golft door het landschap, soms langs een eenzame hut, dan weer langs enkele woningen, we komen bij een mooi plekje voor een pauze maar grotendeels door het in stilte gehulde natuurgebied.

We passeren links de doodlopende weg naar Warnig (bordje met Leifling nr. 20 + 21) en na nog een stukje bos komen we in een scherpe bocht naar links weer bij enkele huizen. We gebruiken het aanwezige bankje om even te rusten en frissen ons op bij de watertrog.

Als we weer verder lopen gaan we met de weg mee linksaf de berg omlaag. We passeren een kruispunt met rechts de weg naar Dellach en gaan verder tot in het gehucht Leifling. Langs de kleine brandweerkazerne, tot aan een T-splitsing midden in het dorp (voorbij het gele huis links op de foto onder).

aangekomen in Leifling

Als we daar dan linksaf gaan, lijkt het te eindigen bij een woning. Dichterbij gekomen zien we een bospad om het huis heen lopen met dan gelijk een bocht rechtsaf. Het bospad loopt boven de alpenweiden langs aan de rand van het bos richting Grafendorf.

Verderop wordt het pad slecht begaanbaar. Wij treffen daar een houtvester aan, bezig met zijn wintervoorraad. Hij weet te vertellen dat het pad verderop ophoudt te bestaan bij een greppel. Dat klopt niet met onze kaart, maar een uitweg is snel gevonden.

De houtvester adviseert het bos te verlaten en verder te trekken over de Alm. Dat lijkt ons een goed plan, dus verlaten we het bos en lopen daarna tussen de weelderig bloeiende bloemen verder de alpenwei over waarbij we het midden houden tussen de in de verte zichtbare hoofdweg rechts en het dorp Grafendorf links daarvan.

...dwars door de in alpenweiden terug naar Grafendorf

Verscholen achter een bosje, links van ons, komen een tweetal fraaie gebouwen in beeld. Dit blijkt een "Senioren tehuis" te zijn. Werkelijk prachtig gelegen zodat ik overweeg me daar al vast maar in te schrijven voor over 30 jaar. Daar komen we uit bij een asfaltweggetje die de hoofdweg met het 'tehuis' verbind. Waar het weggetje via een bruggetje over een sloot gaat, is bankje onder een boom geplaatst. Daar houden we nog een korte pauze.

Dan steken we de asfaltweg bij de brug recht over en gaan de veldweg in die we helemaal aflopen. Deze gaat verderop met een hele lange bocht naar links en eindigt in het dorp Grafendorf waar we eerder vandaag begonnen.

In het dorp komen we achter een boerderij uit. We blijven er steeds maar rechtdoor lopen, tot we aan het andere einde van Grafendorf zijn. Daar blijken we nog een klein stukje linksaf te moeten om weer bij de auto uit te komen. Het was een verrassend middagje lopen!