Rondje Gailtal bij Kirchbach

Schönboden - Forst - Kirchbach - Ob. Döbernitzen - Stranig - Reisach - Schönboden

 

 

Vaak focussen we ons in het berglandschap op de hoge toppen en bergpassen bij met maken van een keuze voor een wandeldag, maar deze rondwandeling laat zien dat het ook lager op de berghellingen en onder in het dal prachtig kan zijn. De route gaat over leuke bergpaadjes en door Alpenweiden met prachtige uitzichtpunten, maar bevat ook veel smalle asfaltweggetjes door het Gailtal. Dit laatste zullen kleine kinderen niet erg kunnen waarderen.

routekaart rondwandeling Gailtal Als dreigend onweer of andere omstandigheden een dag boven in de bergen niet toelaten, kan deze route een mooi alternatief zijn om die dag toch lekker de benen te kunnen strekken. Mocht het weer er aanleiding toe gaan geven, kunnen we altijd snel weer terug naar het startpunt of ergens in de dorpjes tijdelijk onderdak vinden.

Daar dit een rondwandeling is kan er overal aan de tocht worden begonnen. Vanuit Kirchbach, Stranig of Reisach, of bij een van de bruggen over de Gail, overal is voldoende parkeerruimte te vinden.

Ik begin de beschrijving echter vanaf de camping boven Reisach waar wij de vakantie hebben doorgebracht.

Reisach, evenals Kirchbach, ligt aan de hoofdweg 111 door het Gailtal in het zuiden van Kärnten tussen Hermagor en Kötschach-Mauthen. In het centrum van Reisach bij het oorlogsmonument kunnen we rechts van de beek omhoog het dorp in rijden. We volgen er de bordjes naar camping Alpenferienpark, dan linksaf de brug over en daarna door de Alpenweiden. Het laatste stuk tot aan de camping loopt via een leuk pad de berg omhoog naar Schönboden waar de campingparkeerplaats niet te missen is.

een dam over de kleine kloof De wandeling begint achteraan op de parkeerplaats waar een bospad scherp rechts omhoog loopt.

(Let op, vooraan bij de parkeerplaats gaat ook een pad rechtsaf, maar deze loopt eerst omlaag naar een beek). In de bocht staat een bordje met vermelding Panoramaweg en Forst via route 32.

Het 'Panorama' kunnen we in het eerste deel nog wel even vergeten, het gaat vooral geleidelijk door dicht bos omhoog.

Al snel steken we via een houten brug een beek over, daarna gaat het alsmaar verder en volgt nog eens een beek.

Alsmaar blijven we het brede pad volgen, tot we in een scherpe bocht naar links de mogelijkheid krijgen om rechtsaf een smal paadje omlaag te gaan volgen. Bij dit paadje zijn opnieuw Forst en de Panoramaweg aangegeven.

Nu wordt het even erg smal maar voor de veiligheid zijn er keurig staalkabels aangebracht. Slecht een paar meter, dan komen we bij een dam over een kleine kloof die we moeten oversteken. Aan de overzijde gaat het pad eerst het bos in en daalt weer een beetje, dan komen we om een hoek plots boven een Alpenwei uit. Daar wordt dan het beloofde 'Panorama' wel waargemaakt.

Het uitzicht is er prachtig! Reisach ziet er van hier boven heel erg rustig uit en aan de overzijde ligt Stranig, waar we later nog doorheen zullen wandelen, goed zichtbaar. Iets verder het pad boven de groene weide opgelopen kunnen we rechts ook tot zeer ver in het Gailtal kijken richting Kötschach.

prachtige Alpenweide boven Reisach

We steken de weide over en gaan dan weer een bosje in waar nogmaals een klein stroompje loopt, daarna volgt nog eens een soortgelijke mooie Alpenwei met meer 'Panorama's'. Nadat we ook deze zijn overgestoken komen op een smalle asfaltweg uit waar rechts om het hoekje een bank is geplaatst. Wat een schitterend stil plekje, maar we zijn nog te kort onderweg om nu al te gaan zitten.

even genieten van het uitzicht in het Gailtal

zigzag omlaag via de Panoramaweg Bij dit bankje gaan we rechtsaf en volgen daar het asfalt omlaag, voordurend met prachtige vergezichten tot diep in het Gailtal.

Er volgen een paar bochten voordat we bij een hooischuur langskomen met daarbij een kruisbeeld en weer een bankje. Vanaf hier gaat het rechtdoor omlaag tussen de Alpenweiden door en verderop door een stukje bos.

Bij weer een grote schuur rechts van de weg, net voor de weg iets naar rechts afbuigt, lopen we op een woning af.

Tegenover de open schuuringang gaat een graspad links tamelijk steil omhoog. Het vervolg van onze route, ook aangegeven op een bord bij de bosrand. Naar 'Panoramaweg en Kirchbach' over wandelpad 25 staat er op.

Het steile stukje is maar heel kort, want zodra we achter de woning langs zijn wordt het al weer vlakker en staat het gras ook veel minder hoog. Achter het huis ligt een kleine boomgaard, de privégrond afgeschermd met een eenvoudig houten hek.

linksaf weer omhoog het bos in Ook daar krijgen we nogmaals een mooi panorama voorgeschoteld, voor het pad dan het bos in loopt.

Met slechts heel weinig hoogteverschil kronkelen we dan door de bossen over de berghelling tussen Reisach en Kirchbach met hier en daar een herinneringsbordje dat we nog steeds route 25 volgen.

Later wordt het pad wat smaller en komen we bij een diepe kloof waar we linksaf in gaan. Tot we achterin bij een waterval komen. De hellingen waren zowel links als rechts al wat steiler geworden, maar hier is het zeer steil geworden.

Het is duidelijk zichtbaar dat hier het een en ander is hersteld nadat de berghelling rond de beek/waterval verzakt moet zijn geweest. Het pad lijkt hier pas nieuw aangelegd.

Als de mooie en tamelijk hoge waterval op de gevoelige plaat is gezet, volgen we het pad weer de kloof uit waar het eenmaal om de bocht weer breder wordt. Een karrenspoor.

Deze loopt dan al snel licht omlaag door de bossen terwijl we zoeken naar een afslag naar rechts, omlaag naar Kirchbach.

een mooie waterval in een diepe kloof

Die vinden we later ook, maar we hadden er evengoed voorbij kunnen lopen, want het houten bord rechts is niet erg duidelijk zichtbaar.

De Panoramaweg omlaag is lastig te vinden Als we het gemist zouden hebben zou dit ook nog geen probleem zijn geweest, door het pad te blijven volgen richting de Rodelbahn en dan rechts aan te houden op Kirchbach aan, zouden we, met een kleine omweg, uiteindelijk op hetzelfde punt boven Kirchbach zijn uitgekomen.

Wij gaan echter rechts omlaag de 'panoramaweg' in. Over enkele meters even zeer steil omlaag, daarna een smal pad zonder verdere hindernissen van betekenis. Behalve dan dat hier best wel eens gemaaid zou mogen worden.

Het blijkt een afkorting te zijn van de langere lus van de brede weg, dus staan we al snel weer op dit brede pad.

Nog een stukje verder dalend komen we bij een T-splitsing waar we linksaf slaan en even later het bos uitkomen boven Kirchbach.

Eenmaal tussen de huizen hoog op de berghelling in, wordt de ondergrond asfalt. Een weg die we met lange halen omlaag blijven volgen en daarbij ook langs de Villa Vicana van onze landgenoten Suze en Jan-Willem wandelen, tot we op de hoofdweg 111 door het stadje aankomen.

De wandelroute gaat daar rechtsaf langs de hoofdweg verder, maar eerst gaan we nog even linksaf, over de brug richting de kerk, om bij de volgende weg naar rechts richting 'Stranig 2.5Km' te lopen. Na enkele meters komen we dan bij een klein parkje. Dat hadden we ons al uitgezocht als lunchplekje, mooi op het bankje in de schaduw bij de fontein.

Kirchbach - Klik kleine foto's voor vergroting Kirchbach - Klik kleine foto's voor vergroting Kirchbach - Klik kleine foto's voor vergroting Kirchbach - Klik kleine foto's voor vergroting Kirchbach - Klik kleine foto's voor vergroting Kirchbach - Klik kleine foto's voor vergroting Kirchbach - Klik kleine foto's voor vergroting

Kirchbach - Klik kleine foto's voor vergroting

Als we weer verzadigd zijn gaan we terug naar de hoofdweg en blijven dan links over de stoep lopen. De brug wordt nogmaals overgestoken, daarna lopen we nog een kort stukje door tot we tegenover het Schlosscafé rechts boven ons een afslag naar links tegenkomen. Daar gaan we dan in en volgen de route 'Wanderweg Stranig', aangegeven op een groen bord.

Eerst nog een stuk asfalt tussen de huizen door, dan verlaten we Kirchbach door het karrenspoor op te lopen dat er rechtdoor tussen de groene weiden loopt in de richting van de spoorbaan. Ook al zijn we nu helemaal onder in het dal, desondanks is het uitzicht hier schitterend mooi. En nadat we het spoor hebben overgestoken wacht er achter dit talud nogmaals een mooi stukje natuur om bekeken te worden.

het wandelpad naar Stranig

Na de overweg buigt het karrenspoor naar rechts en gaan we deze weer verlaten. We houden hier links aan, een graspad richting een stukje bos met daarachter een dijk. Deze dijk, die we dan weldra omhoog klimmen naar het wandelpad dat daar overheen loopt, vormt de oever van de Gail. Nu slaan we linksaf en blijven dan de oever van de Gail volgen waarbij we slechts hier en daar iets van deze brede beek te zien krijgen. De oevers zijn er helaas tamelijk dicht begroeid.

Het pad eindigt waar een andere beek zich van links bij de Gail aansluit. Dit is hetzelfde stroompje als van de waterval waar we aan langs zijn gekomen. Hier ligt een brede brug die we kunnen oversteken om dan terug te keren naar de oever van de Gail. Daar om het hoekje bevind zich een BBQ-plaats met onder aan de dijk een leuk strandje. Weer een plekje om te onthouden voor als de gelegenheid zich voor doet.

van links stroomt een kleinere beek naar de Gail

Langs Ob. Döbernitzen naar Stranig Nu lopen we het brede pad nog een stukje verder af tot aan de grote brug over de Gail, om daarna ook deze over te steken.

Na de brug gaat de asfaltweg naar rechts en loopt dan helemaal door tot in Stranig.

We gaan deze asfaltweg nu ook volgen tot aan dat mooie dorpje, waarbij we eerst nog door Ob. Döbernitzen komen waar links een fraai kerkje langs de weg staat.

Het gehucht bestaat uit enkele huizen en boerderijen die we al snel achter ons laten nu we op het asfalt even lekker door kunnen stappen.

Dan gaat het het bos in waarbij de weg slechts licht op en neer gaat en hier en daar is verbreed om het elkaar passeren met voertuigen mogelijk te maken.

Wanneer we de brug over de Stranig Bach in zicht krijgen hebben we de grootste afstand tot het dorp achter de rug.

we passeren de Stranig Bach

Er volgt dan nog een stukje bos voor we weer in het open veld komen en Stranig zien liggen. Ook hier weer centraal een mooie kerk, enkele huizen en vooral veel prachtige boerderijen. Het centrum ingelopen komen we bij een driesprong waar we dan rechtsaf slaan richting Reisach.

Maar ook nu weer maken we een kleine omweg en gaan eerst linksaf het dorp verder verkennen. Tot we bij een splitsing onder een grote boom een bankje vinden waar we nogmaals een pauze houden. Verderop zien we daar de sintelweg omhoog gaan naar de Straniger Alm. Een route die we al vaak hebben gereden, want deze Alm is een schitterend startpunt voor mooie wandeltochten.

Stranig - Klik kleine foto's voor vergroting Stranig - Klik kleine foto's voor vergroting Stranig - Klik kleine foto's voor vergroting Stranig - Klik kleine foto's voor vergroting Stranig - Klik kleine foto's voor vergroting Stranig - Klik kleine foto's voor vergroting Stranig - Klik kleine foto's voor vergroting

Stranig - Klik kleine foto's voor vergroting

Eenmaal terug bij de driesprong kiezen we alsnog Reisach als bestemming, weer via een asfaltweg vergelijkbaar met de weg die we naar Stranig toe al hebben gelopen. Al snel gaan we weer een dijk omhoog om dan via een brug de brede Gail weer over te steken, een geliefde beek voor rafting- en kanofans.

Rafting liefhebbers op de Gail

Daarna loopt de asfaltweg zigzag tussen de akkers vol maïs en weilanden door waarbij we links voor ons van verre de hooggelegen kerk van Reisach als baken al zien staan. We blijven de weg volgen tot bij het stationnetje van Reisach. Een klein wit hokje ver buiten het eigenlijke dorp. Het spoor wordt weer overgestoken en dan opnieuw alsmaar rechtdoor lopen we Reisach in.

Bij een splitsing over een watertje houden we rechtdoor aan, waarna het een beetje gaat stijgen tot we op de hoofdweg aankomen. Aan de overzijde van de drukke weg lopen we linksaf over het voetpad tot in het centrum, gemarkeerd door een monument ter gedachtenis aan vervlogen oorlogen.

Reisach - Klik kleine foto's voor vergroting Reisach - Klik kleine foto's voor vergroting Reisach - Klik kleine foto's voor vergroting Reisach - Klik kleine foto's voor vergroting Reisach - Klik kleine foto's voor vergroting Reisach - Klik kleine foto's voor vergroting Reisach - Klik kleine foto's voor vergroting

Reisach - Klik kleine foto's voor vergroting

Alpenweide boven Reisach Voor het monument slaan we rechtsaf en lopen de rechte weg omhoog rechts van de beek langs die daar door het dorpje stroomt.

Op regelmatige afstand staan keurige watertroggen met heerlijk koud en drinkbaar water. Er staat ons zo dadelijk nog een pittig klimmetje te wachten, dus vullen we onze waterflessen hier maar even aan.

De asfaltweg tussen de prachtige boerderijen door brengt ons hogerop bij een brug. Daar linksaf wordt camping Alpenferienpark aangegeven, de route voor gemotoriseerd vervoer.

Wij blijven rechtdoor omhoog verder gaan en lopen even later recht op een woning af. De beek wordt overgestoken, daarna kunnen we rechts van het huis verder en gaan er achter dan weer het bos in.

Nu wordt het een smal paadje, een route gemarkeerd met nummer 34. Even moeten we stevig klimmen terwijl het steeds meer naar links afbuigt en zo achter de kerk langs loopt.

bij het bankje scherp rechtsaf, daarna zijn we zo terug op de camping Als het bos wijkt en we links weer uitzicht over de Alpenweiden krijgen, gaat er net voor een bankje links een pad zeer scherp rechtsaf omhoog.

Daar moeten we dan in, waarna er over enkele meters een zeer steile klim volgt over een pad bestaande uit een kale rots.

Ver is het niet, al snel wordt het weer vlakker en dan zien we na slechts enkele meters een volgende splitsing.

Deze keer gaan we scherp linksaf, een bospaadje dat omhoog gaat naar de asfaltweg richting de camping. Het laatste stukje tot het asfalt is het even weer steil.

Daarna kunnen we rechtsaf de weg omhoog blijven volgen tot we de toegang tot de camping weer zien verschijnen.

Deze keer hoeven we na een wandeltocht eens niet terug te rijden naar onze verblijfplaats, dus vijf minuten later zitten we met een koud drankje in de hand voor de caravan, in de schaduw, na een heerlijke wandeldag door het Gailtal.