Goldeck top en Panoramastrasse

 

 

De Goldeck is een erg geschikte berg voor een korte of langere wandeling met bijzonder mooie uitzichten. Deze wandelroutebeschrijving van een korte tocht is alleen als voorbeeld en ter inspiratie bedoeld, want er zijn veel mooie wandelingen rond deze bergtop uitgezet. Een kaart met daarop enkele mogelijkheden ontvang je bij het oprijden van de Goldeckstrasse.

routekaart GoldeckWij liepen er een korte route vanaf de hoogstgelegen parkeerplaats om een middagje te vullen met een lichte wandeling voorafgegaan door een leuke autorit.

De paden zijn er overal zeer goed onderhouden, bijna te strak aangelegd voor de echte wandelfreak, en dus gemakkelijk voor iedereen begaanbaar.

Doorgaans zoeken wij vooral naar mogelijke wandelingen met verrassend mooie plekjes die niet algemeen bekend en daarmee zeer rustig zijn, hier is dat wel even anders. De combinatie met de fraaie Panoramastrasse maakt dit een druk bezochte toeristische bestemming.

Voor bezoekers die vanuit het Gailtal of omgeving naar de Goldeck gaan geef ik vooraf als tip mee er eens niet via de autowegen naar toe te rijden maar via de volgende zeer mooie route:

In het Gailtal tussen Hermagor en Nötsch op de 111 gaan we er bij St. Stefan af richting Matschiedl en Windische Höhe, en blijven de weg naar Windische Höhe, de bergpas omhoog, volgen. Eenmaal boven begint een afdaling via de brede weg door het natuurpark. Bijna beneden wordt de weg veel smaller en rijden we door een smalle kloof verder tot aan het gehucht Kreuzen. Daar komen we op een T-splitsing en rijden dan linksaf richting de Weissensee door een adembenemend mooi dal. Onderweg komen we niet een andere auto tegen op de smalle weg waarbij we alleen hier en daar een boerderij zien en verder alleen natuurschoon.

Op de kruising oostelijk van de Weissensee aangekomen gaan we rechts richting Zlan, opnieuw langs bijzonder mooie plekjes en door een enkel klein dorpje. In Zlan wordt linksaf de toegang tot de Goldeckstrasse aangegeven.

via een mooie autorit naar de Goldeckstrasse

Vanuit Zlan volgen we de borden naar de Goldeck en beginnen dan aan de rit omhoog over de Panoramastrasse. Bij een huisje midden op de weg wordt ons 12 Euro afhandig gemaakt, maar in ruil daarvoor mogen we naar boven doorrijden en krijgen we een handvol folders en een routekaart mee.

de hoogstgelegen parkeerplaats op de Goldeck De in de folder aangeprezen mooie uitzichten die we tijdens de 14,5 km rit over de Kärntner Panoramastrasse te zien zullen krijgen, daarvan is helaas geen sprake. Bomen groeien nu eenmaal, en dat uitzicht is er alleen nog voor mensen die over bomen heen kunnen kijken. Alleen bij een parkeerplaats in het bos lukt het me, staande op een picknickbank, iets van de omgeving te zien.

Eenmaal op hoogte wordt het dan wel mooi, we komen dan boven de bomengrens waar het uitzicht niet meer belemmerd kan worden.

We rijden helemaal door omhoog tot aan de laatste grote parkeerplaats en zetten de wagen links achter in het hoekje neer waar onze wandeling van vandaag zal gaan beginnen.

Vanaf de parkeerplaats is de Goldeck top al te zien met de opvallende zendmast bovenop. Daar zullen wij straks ook staan.

Via een smal paadje omlaag verlaten we de ruime parkeerplaats links achter in het hoekje waar deze ons enkele meters lager op een brede sintelweg afzet.

een mooi breed pad met op regelmatige afstand rustbankjes

Daar beginnen we aan de klim via deze brede weg omhoog. Eerst van de top van de berg vandaan, en daarna door een houten hek dat als afrastering dient voor de koeien die rustig op de Almen lopen te grazen. Het uitzicht neem met elke stap toe. Eerst links tot onder in het Spittal, en eenmaal bij het hek aangekomen toont zich de indrukwekkende 2272m hoge Staff recht voor ons uit.

bij het bordje op de Alm slaan we rechtsaf Het pad gaat dan naar rechts en om de hoek neemt het uitzicht alleen nog maar meer toe, net als de mogelijkheid om er rustig van te genieten, want op regelmatige afstand zijn keurige bankjes geplaatst.

Zo blijven we het pad volgen tot zich rechts een graslaan afsplitst en waar verderop op deze Alm een geel richtingaanwijsbordje staat.

We gaan rechts op dit bordje af en slaan, daar aangekomen, rechtsaf het smalle pad in. Dit is wandelroute 32 die ons in een ruk door omhoog tot op de Sattel tussen de Goldeck en de Thörl zal brengen.

Dwars over de Alm gaat het dan verder over een goed beloopbaar paadje, dat ook door enkele koeien is gekozen tot beste plaats om op te gaan liggen herkauwen. De vlakke Alm maakt het mogelijk om even het pad te verlaten en met een boogje om deze beesten heen te lopen.

we storen de herkauende dames niet en lopen met een boog ze heen

het pad is hier en daar diep uitgesleten Het begint erg geleidelijk omhoog te lopen, maar verderop wordt het dan af en toe wat steiler. Veel hoogtemeters zijn het niet tot aan de top, maar de klimspieren moeten er voor korte tijd toch wel even aangespoord worden.

Soms is het handiger net naast het pad te gaan lopen daar er in de steilere gedeelten diepe geulen zijn uitgesleten door stromend water. Het gras op de Alm is overal kort zodat het daar door het groene gras prima loopt.

Op regelmatige afstand staan we even stil om achterom te kijken, want achter ons zijn de vergezichten hier het mooist, waarbij we tot ver in het Spittal kunnen kijken. Helaas vandaag niet de gewenste helderblauwe luchten, maar als dat wel het geval is kun je hier zelfs Villach nog zien liggen!

Meer op hoogte gaan we steeds meer naar links, en dan wordt duidelijk dat we op een Sattel tussen twee toppen aflopen. Links de Thörl met zijn 2054m waarop we bij het naderen van de Sattel ook een topkruis op zien staan, rechts dan de helling omhoog naar de 2142m hoge Goldeck.

regelmatig kijken we achterom, want daar is het mooie uitzicht

Bijna boven horen we plots luide stemmen die lachen en sommige zelfs schreeuwen. Pas dan zien we dat wandelaars die de Thörl top aan het beklimmen zijn zich net onder de top ophopen. Het gaat even niet verder naar het topkruis want een kudde koeien heeft zojuist het smalle paadje op de top voor zich ingenomen. Met luide kreten als 'kusj!' , 'allee!' en 'vort!' probeert men de koeien van het topje te bewegen. Maar met duidelijk erg weinig succes.

het topje met topkruis van de Thörl

Als we na een laatste klimmetje op de Sattel aankomen lopen we gelijk door naar de overzijde, want een Sattel betekent altijd dat er aan de andere zijde nieuwe vergezichten te bewonderen zijn. Daar in de diepte staan de huisjes van de Eggerhütte en in de verte kijken we nu tot diep in de Nockberge, een enorm groot en hoog bergmassief.

schitterende uitzichten vanaf de Sattel

Nadat we even een korte pauze hebben genomen op een paar grote stenen die er liggen, gaan we rechtsaf verder naar de bergtop van de Goldeck die hier al goed zichtbaar is.

het einddoel, het topje van de Goldeck, is van hier af al te zien

Het is een prachtig pad omhoog langs de berghelling, maar voor ons, die zelden de drukkere toeristische attracties opzoeken, is het wel even wennen dat we regelmatig met tegenliggers of meelopers worden geconfronteerd.

nog een klein stukje klimmen tot de Panorama Alm Onze hond Reni moet al snel aan de lijn om te voorkomen dat ze over het hoofd wordt gezien door de vele enthousiaste wandelaars die terecht meer oog voor de omgeving hebben dan voor wat er voor hun voeten loopt.

Dit uitzicht is dan ook echt erg mooi, maar we besluiten toch vooral eerst maar naar de top door te stoten want als je hier gaat stilstaan voor het maken van wat foto's sta je al snel weer iemand in de weg.

Net voor we de gebouwen bereiken wordt het nog een breed pad en volgt er een steile helling omhoog tot aan de Panorama Alm Hütte.

Voorbij deze Hütte en het er achter gelegen kabelbaanstation, volgt dan nog een laatste klim omhoog tot op het topje van de Goldeck bij het Topkruis.

(Achter de bergtop ligt een kabelbaan vanuit Spittal an der Drau, een alternatieve mogelijkheid om op de Goldeck te komen).

De Goldeck wordt ook wel huisberg of uitzichtberg van Spittal genoemd, en waarom wordt hier op de top duidelijk. Nu zijn de met sneeuw bedekte Nockberge en beneden ons het Spittal met de Drau en Millstatter See pas echt goed te zien. Ook het Drautal en Gailtal kunnen we ontdekken, maar de nevel laat nog verder kijken vandaag niet echt toe. Bij helder weer zouden we hier tot diep in de Kärnische- en Julische Alpen moeten kunnen kijken.

klik kleine foto's voor een vergroting klik kleine foto's voor een vergroting klik kleine foto's voor een vergroting klik kleine foto's voor een vergroting klik kleine foto's voor een vergroting klik kleine foto's voor een vergroting klik kleine foto's voor een vergroting

klik kleine foto's voor een vergroting

Topfenstrudel bij de Panorama Alm Nadat we boven heerlijk van het uitzicht hebben genoten en natuurlijk de foto's zijn gemaakt, keren we terug naar de Panorama Alm om daar op het terras een Topfenstrudel en drankje te nuttigen.

Met het uitzicht vanaf het terras op de Nockberge smaakt dit alles nog beter, alleen een zonnetje om ons warm te houden ontbreekt nog.

Dan breken we weer op en lopen het brede pad een stukje terug om daarna links om de Hütte aan te houden als terugweg naar de startplaats.

Dit is wegnummer 10 en deze brede weg blijven we helemaal omlaag volgen via een aantal haarspeldbochten waarin we continu het mooie uitzicht behouden.

Hier en daar zijn smalle paadjes over de Alm te vinden die de langere lussen van de brede weg afkorten, maar deze lopen natuurlijk veel steiler omlaag. Een aantal keren kies ik met ons hondje Reni deze afkortingen om daarna op de rest van het gezelschap te wachten dat al keuvelend wel de brede aan blijft houden.

tijdens de hele afdaling voortdurend fraaie vergezichten

Bij de wagen worden de wandelschoenen uitgetrokken en maken we ons op voor de terugweg. We hebben nog ruim de tijd voor de winkels sluiten waar we straks boodschappen moeten doen, dus wordt besloten om ook op de terugweg de autowegen te mijden en een leuker alternatief te zoeken.

de parkeerplaats komt weer in beeld We vinden een route en gaan op weg om eerst de Goldeckstrasse weer af te dalen tot in Zlan, en dan linksaf over Alberden naar Paternion te rijden.

Bij een steile afdaling naar Paternion kunnen we bij Tragin rechtsaf een smal straatje in richting Alchach en Kreuzen.

Weer een heerlijk weggetje om te rijden, maar slechts een kort stukje voor het op een Y-splitsing aansluit bij een weg van links komend. We houden er rechts aan, verder richting Kreuzen.

Nu wordt het nog mooier en bij stukjes is het nog slechts een auto breed. Veel verkeer is er echter niet en mocht er eens iets van de andere zijde komen, dan zijn er ruim voldoende verbredingen waar dit even kan.

In Kreuzen houden we dan links aan en rijden zo weer richting de Windische Höhe en na het hoogste punt op 1100m volgt dan de afdaling in het Gailtal.

Voor wie deze wandeling graag nog wat langer zou willen maken, die kan er voor kiezen om vanaf de parkeerplaats de brede weg nog iets langer te volgen tot aan de Kapellenalm. Daar daalt wandelpad 286 af naar de Gusenalm op 1740m waar je dan de routes 10/22 en 210 omhoog kunt lopen naar de Thörl top. Daarna dan afdalen tot op de Sattel waar de klim naar de Goldeck begint.