Rondwandeling Rotwand Windau Tal

Baumgarten Alm - Grund Rotwand Hinttal - Filzenscharte - Ob. Foisching Alm - Baumgarten Alm

 

 

Wandelkaart Windau Tal. Deze gemakkelijke route is goed op een morgen of een middag te doen. Het dal waardoor de Windauer Ache stroomt, is een prachtig natuurgebied voor een dagje uit of een mooie wandeling.

De route brengt je al snel langs een leuk stroompje tot boven de bomengrens in het schitterende Rotwand Hinttal, aan de voet van de Kröndlhorn. Een 2444 meter hoge top.

Tussen Wörgl en Kitzbühel ligt het dorpje Westendorf met leuke winkelstraatjes. Aan de westzijde van het dorp bij een camping en een kerkje, gaat een weg het dal in naar het startpunt.

Via verschillende haarspeldbochten door het bos komen we uit bij een Mautstelle, een klein houten hutje, waar weer op z'n Tirols een paar euro moet worden betaald (grrrrr).

waterstroompje bij een picknick bankje naast de parkeerplaats

hier eerst maar eens een broodje nuttigen Het is dan nog 7 km door dit schitterende dal tot aan de laatste parkeerplaats, bij een oversteekplaats over de Windauer Ache. (foto boven) Rechts is ruimte om te parkeren, links bij de beek/brug een ruime picknickplaats aan het water.

Wij komen rond de middag aan en gebruiken de picknickbankjes om heerlijk bij het ruisende water te lunchen op een prachtige zonnige dag.
Rechts van de Windauer Ache, langs de parkeerplaats, begint het wandelpad.

Al snel is het een smal pad door het bos, langs de beek. Het eerste deel verloopt nog tamelijk vlak zodat we de gelegenheid hebben de spieren warm te lopen.
Verschillende keren wordt de beek overgestoken via bruggetjes bij leuke watervallen. Het pad wordt duidelijk aangegeven met een rood/wit/rood markering op bomen of stenen.

leuke bergpaadjes en veel bruggetjes

Verderop begint het steeds steiler te worden met af en toe zelfs een pittig stukje. Het zijn nooit lange steile hellingen zodat er steeds voldoende tijd is om op een vlakker stuk de spieren weer wat rust te gunnen.

af en toe een steil deel

Tot 1500 meter hoogte blijft het pad door het bos kronkelen zodat we hoofdzakelijk heerlijk in de schaduw lopen op deze zeer warme dag. Natuurlijk zorgt het koude beekwater ook voor wat verkoeling in het bos.

Het pad komt uit bij een jachthut midden in het bos. Aan de andere kant van deze hut gaat het rechtsaf verder omhoog.

een hek bij de jachthut

we zien de Rotwand hütte al liggen In het volgende deel wordt af en toe weer flink geklommen. Langzaam wordt het bos minder dicht, de bomen kleiner, tot we op een alpenwei uitkomen. Boven ons zien we de Rotwand Hütte al liggen. (foto)

Vanuit het bos is het nog 100 meter omhoog tot aan de hut. Over de Alm gaat het pad met lange slagen en haarspeldbochten naar boven zodat het niet al te zwaar lopen wordt.

Steeds gaat het pad om en rond de beek, alleen zijn er geen bruggen meer. Stapstenen helpen ons om van links naar rechts over de stroom te komen. Soms moeten we gewoon springen.

De Alm is bewirtschaftet en er is een fraai terrasje. Voor wandelaars zijn er twee picknickbanken beschikbaar om in de zon van een biertje of een Jausenplatte te genieten, geserveerd door de boerin.

terras met twee tafels en zeer vriendelijke bediening

Het uitzicht vanaf het terras in het Windautal is schitterend. Maar ook achter de hut is het uitzicht in het Rotwand Hinttal met op de achtergrond de 2444 meter hoge Kröndlhorn is zeer de moeite waard. Dat laatste wordt genoteerd voor een volgende wandeling!

met het uitzicht vanaf het terras is niet veel mis...

Als we weggaan van het terras nemen we de brede Forststrasse linksaf, terug het Windautal in. Deze stijgt langzaam nog 100 meter hoger tot aan de Filzenscharte waar we dan linksaf gaan. Verderop stroomt een beek over de straat, in dit natte jaar (2005) zo breed, dat we moeite hebben met droge voeten de overkant te halen.

Door hier en daar wat stenen in het water te gooien en deze als stapstenen te gebruiken, komen we er over zonder de schoenen uit te hoeven trekken. We blijven het brede pad volgen en krijgen mooie uitzichten links van ons in het dal.

watervallen, stroompjes en een waterbakken

Op regelmatige afstanden staan de bekende waterbronnen met fris drinkwater. Vooral de Johannes Bründl valt op. Via een stelsel van houten goten wordt het water uit een rots aangevoerd tot in de holle boomstam.

Als we weer een waterbron tegenkomen bij een kruispunt tussen onze brede weg en een smal bergpad, kiezen we voor linksaf.

het gaat even steil omlaag

via een schitterend bergpad gaan we in de schaduw weer omlaag Al na een klein stukje lopen daalt het pad sterk omlaag en komen we zelfs een steil hellinkje tegen van een meter of 4 hoog. Deze kan alleen maar voorzichtig glijdend worden genomen. (foto boven).

Afdalend komen we weer in het bos. Het is een prachtig paadje langs de berghelling tot onder in het dal. Hoge rotswanden aan de ene zijde, dieptes aan de andere kant.

Het pad gaat dan weer met een grote boog om een kloof, en dan weer over een bergkammetje omlaag. Heerlijk om te lopen.

Het pad komt uit bij een boerderij, de Untere Foisching Alm. Rechts om de boerderij komen we uit bij de brede Forstweg die ons linksaf weer terug tot de parkeerplaats voert.

Daar gaan we nog even bij de beek zitten om van al het natuurschoon in dit dal te genieten. Aan het beekje en in de zon.... dit is pas vakantie!

terug bij de beek waar onze auto staat