Rondwandeling Kelchsau Höhenbrand Alm

Kelchsau - Höhenbrand Alm - (Kranl Alm) - Haag Alm - Kelchsau

 

 

Wandelkaart Kelchsau. Een schitterend dal om te wandelen is deze bij Kelchsau. De wandelroute bestaat uit een smal en deels steil klauterpaadje door het dichte bos omhoog, dan weer een breed pad over alpenweiden en pistes. Kortom, een heerlijk dagje uit.

Onze planning was om de blauw aangegeven route omhoog te gaan en vervolgens via de gele met een grote boog weer terug te lopen. Janny had niet haar dag en haar benen gaven het na 650 meter klimmen op, zodat we een gemakkelijker route terug hebben genomen, de groene. Ook dit bleek achteraf heel mooi om te lopen.

De blauwe en groene heb ik dan ook beschreven, de gele ziet er veelbelovend uit maar mag je lekker zelf verder uitzoeken.

Vanaf Hopfgarten loopt een dal pal zuid, dat zich later splitst in de doodlopende dalen Langergrund en Kurzergrund. Net voor de splitsing ligt het dorpje Kelchsau, onze startplaats. Ergens halverwege het langgerekte dorp is er rechts een bushalte. Net na deze halte nemen we het eerste weggetje rechts. Dat brengt ons een stukje boven het dorp op een alpenwei. We rijden door tot de weg wordt versperd door een slagboom, net aan de rand van het bos.

parkeren in de Alpenwei

Een groot houten informatiebord ter plekke wekt de suggestie dat we nog wat tips meekrijgen of dat we misschien te weten komen welke Hütten wel/niet open zijn. Het enige wat we er uiteindelijk van opsteken is dat we op een Kruip-door-sluip-door. parkeerplaats zijn aangekomen. Nu.... dat wisten we al.

Het dal waar we hebben geparkeerd is schitterend en doodstil. In de verte zien we de berg waar we later vandaag langs hopen te komen.

Wandelschoenen aan, rugzak op, en we gaan voorbij de slagboom omhoog het bos in.

We lopen niet ver voor we rechts een smal bospaadje tegenkomen. De Höhenbrand Alm wordt er aangegeven, dus gaan we rechts.

Waar de brede Forstweg langzaam omhoog slingert, is dit smalle pad een afkorting tussen de grote lussen van deze brede weg omhoog.

Dit pad is deels erg steil en komt steeds weer uit op het brede pad, dat dan weer kan worden overgestoken.

Steeds weer het brede pad oversteken. Het bergpad gaat afwisselend een stukje vlak door het bos en dan weer stevig stijgend zodat de benen al snel verzuren.

Af en toe zijn er ook wat hindernissen door omgevallen bomen maar daar laten wij ons niet door afschrikken. Het is een erg warme dag, maar het pad gaat steeds door het dichte bos zodat we heerlijk in de schaduw blijven lopen.

De watervoorraad wordt al flink aangesproken zodat we boven bij de Hütte moeten zien bij te vullen. Een stroompje komen we onderweg niet tegen.

Na een laatste stevige klim wijkt het bos en staan we in een alpenwei vlak naast een stoeltjeslift. In de schaduw van de bosrand, naast de lift, besluiten we onze boterhammen te nuttigen. Daarna moeten we nog klein stukje helling naar de Höhenbrand Almhütte die we van hieruit al zien liggen.

Het pad eindigd bij een skilift

Na de lunch geeft Janny aan dat haar benen vollopen en dat het heel moeilijk gaat. We spreken af het nog een klein stukje te proberen en anders om te keren. De Hütte is open en heeft een heel groot, maar verder verlaten terras. Wel kunnen we onze watervoorraad er aanvullen.

de nagenoeg verlaten Höhenbrand Almhütte

Ook hier kiezen we niet de brede weg, maar nemen we linksaf het smalle bergpad omhoog richting de Trockenbach Alm.

Een creatief iemand heeft bij de hut een soort parkje aangelegd vol met in elkaar gelaste kunstwerken. We lopen er tussendoor weer het bos in.

...dan weer een steile klim tussen 'kunstwerken' door

Zelfs midden in het bos staan de 'kunstwerken' verspreid, de meeste van onbehandeld ijzer in de bekende rood/bruine roestkleur.

Het is wederom erg steil, maar het duurt niet al te lang. Als we weer op de brede Forstweg staan, gaan we linksaf.

Het blijkt met Janny nu niet verder meer te lukken zodat we er bij gaan zitten en de plannen wijzigen. De kaart wordt tevoorschijn gehaald om te zoeken naar een eenvoudiger alternatief terug.

Linksaf gaat naar de Trockenbach alm

We wilden dit brede pad verder vervolgen via de Trockenbach Alm naar de Baumgart Alm op 1503 meter. Dan door tot 1550 meter waar het omlaag moet gaan om later, linksaf een pad te zoeken naar de Alpmeshau Alm.

Vanaf deze laatste Alm is dan weer Oetz te bereiken aan de hoofdweg vlak bij onze startplaats Kelchsau. Op de kaart dus de gele route.

Het gekozen alternatief wordt echter rechtsaf (de groene route). Langzaam dalend naar de Haag Alm worden de klimspieren ontlast.

We lopen op de Haag Alm toe

We nemen een afkorting door het gras Bij de Haag Alm gaan we scherp rechtsaf en zijn we even later weer terug bij het verlaten terras van de Höhenbrand Alm.

We gaan deze keer wel op het terras zitten en drinken er wat. Tevens kan Janny er wat rusten voor we aan de lange afdaling beginnen.

De weg is niet meer moeilijk te volgen. We blijven op het brede pad waardoor de afstand omlaag wel veel langer wordt, maar de hellinghoek minder steil is.

Sommige haarspeldbochten zijn wel heel erg ruim en die kunnen we afkorten door binnendoor over het gras te lopen. Na een rustige wandeling omlaag komen we vroeg in de middag weer bij de parkeerplaats terug.

...de parkeerplaats komt weer in zicht...