Rondwandeling Itter Hopfgarten

Itter camping - Itter - Hacha - Schlossblick - Schorn - Hopfgarten - Camping Itter

 

 

Wandelkaart Itter/Hopfgarten. Deze wandeling heeft een pittige klim in petto en een dito lange stevige afdaling. Je loopt door leuke Tiroler dorpen waarvan de gebouwen rijkelijk versierd zijn met muurschilderingen. Veel tussen steile alpenweiden door en een deel gaat door het bos. Kortom: veel afwisseling. Je loopt vooral over goed begaanbare bospaden afgewisseld met asfalt.

Rijdend van Wörgl richting Kitzbühel kom je na 7 km langs camping Schlossberg Itter links van de weg, 1 km voor Hopfgarten (de camping is hier beschreven). Rechts van de camping is een parkeerplaats, maar ook aan de overkant bij de garage is wel ruimte.

De mooie camping Schlossberg Itter Iets te ver gereden? De route in Hopfgarten beginnen kan ook.

Aan de achterkant van de parkeerplaats gaat een bospad omhoog, rechts van de campingspeeltuin. Hier start de wandeling.

Het pad begint met een haarspeldbocht omhoog naar links en loopt achter de camping langs. Dit pad kunnen we blijven volgen of direct na de bocht links het smalle pad omlaag nemen.

Deze laatste loopt net boven de alpenwei van de camping langs (foto) en aan het eind kunnen we weer rechts omhoog naar het bospad terug.

Het laatste stukje door het bos wordt het tamelijk steil, maar het duurt niet lang. Als het bos ophoudt staan we gelijk in het centrum van het dorpje Itter tussen de kerk en het Schloss.

slechts een stukje van het kasteel is zichtbaar - rechts een vreemd stuk gereedschap in de tuin

We zijn nieuwsgierig en lopen eerst richting het kasteel, maar verder dan de ommuurde ingang gaat het niet. Het is privébezit en niet toegankelijk. Van het 'bankje/gereedschap' op de foto rechts heb ik nog geen idee waar het voor dient. Heeft iemand een tip?

enkele indrukken van het dorpje Itter

Itter bestaat vooral uit hotels die veelal voorzien zijn van schitterende beschilderingen. Een stukje het dorp doorlopen loont de moeite (in het Gasthof links op een van de foto's hierboven is het goed eten).

Vanaf de rotonde in Itter gaan we rechtsaf over de weg richting Hopfgarten. Als de weg scherp naar rechts gaat, gaan we linksaf (eigenlijk rechtdoor). Dit pad loopt richting het al zichtbare sportveld en gaat er aan de rechterkant voorbij. We moeten juist aan de linkerzijde van het sportveld zijn en kunnen zowel ervoor als er net na linksaf, tot we op een breed pad uitkomen.

mooi in het groen gelegen sportvelden

langs een kleine kapel.... Op het pad aangekomen gaan we rechtsaf richting het bos. Al snel komen we langs een kapelletje met een rustbank. We zijn nog niet moe, dus gaat het verder het bos in. Het bos weer uitkomend, komen we kort erna aan bij een asfaltweg waar ook een kruisbeeld staat.

Linksaf omhoog gaan we door tot aan een T-splitsing waar we tegen Gasthof Schlossblick aanlopen. Van het kasteel is echter nog steeds niets te zien. Daar hadden we wel op gehoopt.

We willen hier rechtsaf maar worden overvallen door een stevige regenbui en besluiten even linksaf te lopen, richting het bos dat we verderop zien liggen. We hopen daar onder de bomen te kunnen schuilen.

Tot onze verrassing komen we daarbij langs een open ruimte links waarvandaan het kasteel wel van bovenaf te zien is. Zonder de regenbui zouden we dit zicht op het Schloss gemist hebben.

 

in Oberer Lalming worden fraaie huizen neergezet Tien minuten later is het weer droog en gaan we terug tot aan de Gasthof en dan nu linksaf. Het wordt klimmen!

Na twee haarspeldbochten zien we rechts boven aan een helling enkele huizen: Oberer Lalming. We moeten straks voor die huizen langs, maar ons pad loopt er eerst een stuk onderlangs aan voorbij voor we rechtsaf richting deze huizen kunnen lopen.

Op de volgende T-splitsing kunnen we alsnog rechtsaf en lopen we tijdelijk weer op een vlakkere weg.

De weg lijkt te eindigen bij een boerderij, maar eenmaal dichterbij zien we dat het links om het erf toch verder gaat. We hebben al wat hoogtemeters in de benen, maar achter de boerderij gaat het nog even flink door. Het laatste stuk valt ons zwaar, maar we uiteindelijk komen toch weer boven aan, nu bij een T-splitsing.

uitzicht op Hopfgarten

...na een zware klim zijn we op het hoogste punt van de route aangekomen Daar vinden we een richtingaanwijzer waarvan de gele bordjes ons naar rechts verwijzen. Een ander schildje geeft aan dat we op 1148 meter hoogte zijn aangekomen. Het hoogste punt van deze route.

Even lopen we weer op een vlakke weg, een genot voor de spieren. Dit duurt echter niet lang. Als de weg naar rechts afbuigt begint een hele lange afdaling.

Verdwalen kan niet meer. Deze weg loopt helemaal door tot onder in het dal, tot aan Hopfgarten. En het gaat stevig naar beneden.

600 hoogtemeters naar beneden over een relatief korte afstand is zwaar voor de knieën en heupen. We maken volop gebruik van onze wandelstokken om de klappen op te vangen.

 

gebouwd aan de rand van de afgrond

...ontelbaar veel haarspeldbochten omlaag De vergezichten zijn hier op verschillende plaatsen echt schitterend. Eerst zien we Hopfgarten onder ons heel klein liggen, maar na iedere haarspeldbocht worden de dubbele torens van de kerk in dit dorp groter.

In Hopfgarten aangekomen kunnen we rechtdoor tot aan de hoofdstraat lopen, waar we dan rechtsaf zouden moeten gaan. Langs de hoofdweg lopen is minder leuk, dus zoeken we onze weg door de straatjes van Hopfgarten, algemeen het westen aanhoudend.

Aan het eind van het dorp bij een industrieterreintje, loopt de parallelweg met een haakse bocht onder de hoofdweg door. We gaan door dit tunneltje en gaan daarna met de weg mee rechtsaf.

Deze weg loopt parallel aan de hoofdweg verder tot aan camping Schlossberg waar we zijn begonnen.