Krimmler watervallen

Krimml - Waterval 1, 2, 3 - Jausenstation Hölzlahneralm - Waterval - Krimml

 

 

"De grootste waterval van Europa" moet je echt proberen te bezoeken als je in de omgeving bent. Trek er wel een hele dag voor uit, zeker als je een wat langere reistijd hebt. De watervallen zijn echt een belevenis. Maar neem vooral ook de tijd om nog een stukje boven het dal verder in te lopen op 1470m.

Probeer deze trip op een doordeweekse dag te doen. Het is er altijd druk, maar vooral in de weekenden. Velen komen niet verder dan de eerste waterval (zware klim). Na dit eerste deel wordt het rustiger. Boven in het Krimmler Achental komen nog minder toeristen.

De klim is zwaar te noemen. De oorzaak is een asfaltweg van 4 km die onder een constante hoek omhoog gaat. Ervaren wandelaars weten dat dit zwaarder kan zijn om te lopen dan een bergpad met veel stenen en rotsen. Het dal Wandelkaart Krimml boven is heel vlak zodat daar snel een aardige afstand kan worden afgelegd.

Het dorp Krimml is te vinden tussen Zell am Ziller en Mittersill. Of je nu van de Innsbruckzijde of Kitzbühelkant komt, de weg ernaar toe gaat door veel dorpjes, bergpassen en haarspeldbochten. De 80 km vanuit Wörgl die wij moesten rijden nam heen 1,5 uur (via Kitzbühel) en terug 2 uur (door het Zillertal) in beslag!

Aan de westkant van Krimml zijn hele grote parkeerplaatsen aangelegd (Parkeren € 5,- per dag). Via een tunnel onder de hoofdweg loop je naar de ingang van het Nationalpark Hohe Tauern en de waterval (niet gratis).

De bovenstaande GPS track van deze route hebben we augustus 2015 van Eef R. uit Hoogeveen ontvangen. Eef heeft voor de terugweg een alternatief gevonden via een rustig wandelpad aan de andere kant van de rivier, deze track wijkt dus deels af van deze beschrijving.

Natuurlijk vind je bij de ingang de nodige souvenirwinkels en eetgelegenheden, maar als je de kassa gepasseerd bent is dat gelijk over en begint de klim. De eerste waterval is gelijk aan de linkerkant zichtbaar. De 4 km lange asfaltweg omhoog loopt soms dicht langs de rand, dan weer wat verder ervan af. Op verschillende parkeerplaats met op de achtergrond de waterval plaatsen zijn er korte zijpaadjes die naar een uitzichtpunt lopen. Deze worden hier Kanzel genoemd.

Gezien de grote drukte 's morgens besluiten wij eerst maar door naar boven te lopen en deze Kanzels niet allemaal direct te bezoeken. Wij nemen ons voor pas aan het eind van de dag, als we terugkomen, hier te gaan kijken.

Onze vermoedens dat het dan veel rustiger op die punten zal zijn, blijkt te kloppen.

Deze eerste van drie watervallen heeft een verval van 140 meter! Ook vanaf het hoofdpad is dit indrukwekkende schouwspel al goed te zien en het lawaai is oorverdovend. Op de heenweg tref ik het ook nog dat er net een regenboog te zien is.

Krimml waterval met veel Kanzels die we vooral op de terugweg bezocht hebben toen het er rustiger was Krimml waterval met veel Kanzels die we vooral op de terugweg bezocht hebben toen het er rustiger was Krimml waterval met veel Kanzels die we vooral op de terugweg bezocht hebben toen het er rustiger was Krimml waterval met veel Kanzels die we vooral op de terugweg bezocht hebben toen het er rustiger was Krimml waterval met veel Kanzels die we vooral op de terugweg bezocht hebben toen het er rustiger was Krimml waterval met veel Kanzels die we vooral op de terugweg bezocht hebben toen het er rustiger was Krimml waterval met veel Kanzels die we vooral op de terugweg bezocht hebben toen het er rustiger was

Krimml waterval met veel Kanzels die we vooral op de terugweg bezocht hebben toen het er rustiger was

Na het eerste deel volgt een wat vlakker stuk van de beek, met ruime oevers vol grote rotsblokken. Dit is een prima plek om even te rusten van de steile klim die wij met opzet wat snel hebben gelopen. Het is nog wat vroeg, maar we het vlakke deel na de eerste waterval gebruiken we om de broodjes te eten besluiten om hier onze broodvoorraad al vast deels aan te spreken. Wie niets bij zich heeft kan hier terecht in Gasthof Schönangerl.

In deel twee is het verval 100 meter. Het asfaltpad blijft onder dezelfde hellinghoek omhoog lopen maar komt vaker langs de rand van de kloof. We wandelen nu in een wat rustiger tempo door, en blijven wat vaker bij de uitzichtpunten staan. Er zijn al beduidend minder wandelaars in dit deel zodat we niet steeds meer tegen mensen opbotsen die midden op het pad plotseling blijven staan.

Al snel komt ook deel drie in zicht. Nogmaals een waterval van 140 meter hoogte. Op sommige plekken maakt het neerstortende water zo veel lawaai dat we ons haast niet meer verstaanbaar kunnen maken. Boven aan deel drie aangekomen is er weer een Kanzel waarbij je vlak boven de rand staat en het water, van de tot hiertoe vlakke beek, vlak voor je voeten 380 meter naar beneden ziet razen. Schitterend!

Wij willen vandaag nog verder het dal in en volgen de Krimmler Ache stroomopwaarts. Een breed pad loopt het dal in en blijft voor de rest vrij vlak.

de magen zijn gevuld en we breken weer op voor meer waterval.... het laatste deel van de waterval vanaf deze laatste Kanzel is mooi te zien hoe het water over de rand omlaag stort foto vanaf de kanzel waarop het water oorverdovend in de diepte verdwijnt de Krimmler Ache we volgen de Ache verder het dal in het is er prachtig dus zit de stemming er goed in

de magen zijn gevuld en we breken weer op voor meer waterval....

We lopen in dit dal op 1470 meter hoogte een prachtig natuurgebied binnen. De eerste kilometer is het nog erg rotsachtig, later wordt het steeds meer groen. In het eerste deel is er links een helling van grote rotsblokken waar we geluid horen. Er blijkt een flinke waterstroom onder de rotsen door te lopen.

...in de verte de gletsjers waar het Krimmler Ache water vandaan komt kristalhelder groenig water en ijkoud.... in het dal staan enkele Hutten bij het Jausenstation Holzlahneralm gaat we op de terugweg een hapje proeven ...maar eerst lopen nog een eindje verder het fraaie dal in ...ja, het is echt koud water Sabina... Sabina geniet zichtbaar van de wonderschone natuur om haar heen

...in de verte de gletsjers waar het Krimmler Ache water vandaan komt

...pas op! Deze spuit menig voorbijganger nat... In de verte voor ons zien we de gletsjers liggen waar het water van de Krimmler Ache vandaan komt (foto 1 boven).

Vanaf daar stroomt de Ache ruim 20 km door het vrijwel vlakke dal, tot het over de rand omlaag stort als de Krimmler Wasserfall.

Het brede pad loopt tot diep in het dal door, maar de opgeven looptijd van 6 uur tot het eindpunt hebben wij helaas niet.

We lopen eerst door tot aan het Jausenstation Hölzlahneralm. Daar stoppen we bij deze Alm om op een koud terras te gaan zitten voor een langere pauze.

De Käseplatte en de Wurstplatte kan ik van harte aanbevelen, de waterbak aan de zijkant van het gebouw niet. Die spuit af en toe waterstralen over het pad. Net als je er langs wilt...

bij het Jausenstation Holzlahneralm is het gezellig druk, maar de Kase- en Wurstplatte waren er dan ook heerlijk

...we zijn weer terug na een fantastische dag wandelen We lopen verder het dal in, maar houden de tijd in de gaten zodat we genoeg ruimte hebben om in ieder geval voor de schemering terug bij de auto te zijn.

Het is alleen maar rechtdoor, dus goed te timen wanneer er omgedraaid moet worden. Zeker omdat we op de terugweg ook nog wat meer stil willen staan bij de verschillende Kanzels van de onderste waterval.

Inderdaad is het op de uitzichtpunten nu veel rustiger en kunnen we ruimschoots van het natuurgeweld genieten, voor we teruglopen naar de parkeerplaats en dan in twee uur terugrijden naar Wörgl.