Reisach rondwandeling

 

Optie Deel 2:  2 uur 3.5 Km en 300Hm

Een gemakkelijke route om op een morgen of middag te wandelen is deze rond het dorpje Reisach. Je kunt veel afwisseling verwachten, van mooie Wandelkaart Reisach. alpenweiden tot een leuk dorpje. Asfalt, brede bospaden en smalle bergpaadjes wisselen elkaar af. Onderweg zijn er verschillende stroompjes en watervallen te vinden. Als de Alm niet net gemaaid is komt de floraliefhebber helemaal aan zijn trekken. Camera mee!

Wie liever een langere wandeling maakt, kan deze uitbreiden met Reisach deel 2. Beide routes zijn complete rondwandelingen, en dus los van elkaar danwel als één route te lopen.

Vlak bij Kirchbach ligt het dorpje Reisach. Parkeren kan zowel in het dorpje zelf als achter de camping van Reisach bij Schönboden. Ik beschrijf de route vanaf de camping.

In het centrum van het dorp loopt een beek omlaag. Rijd rechts van de beek het dorp omhoog en ga verderop links over de brug. Deze weg het dorp uit blijven volgen tot hij lijkt dood te lopen in het bos. Daar gaat een asfaltweg rechts omhoog tot aan de camping. De camping is ook overal rond het dorp goed aangegeven.

Vooraan bij de parkeerplaats loopt een bospad omlaag naar een beek. Een ander pad aan het eind van de De houten planken midden op de dam zijn erg glibberig. parkeerplaats loopt met een bocht naar rechts omhoog. Deze laatste nemen we en we lopen gelijk in het bos. Dit brede pad volgend gaan we steeds geleidelijk omhoog, waarbij we twee keer een beek oversteken. Na nog een stuk lopen staat er net voor een bocht naar links, een bordje. Rechtsaf gaat hier een smal pad omlaag naar Reisach.

Dit smalle bergpaadje komt al na enkele tientallen meters uit bij een dam over de Ortner Bach die we over moeten steken. (Foto links)

Hoog in de bomen hangt een zwarte rubberen slang. Deze brengt water van een bron boven in de bergen naar het dorpje Reisach. Heel Reisach ontvangt zijn water via deze dunne slang. Het dorp is één van de weinige in Oostenrijk dat nog een volledige eigen watervoorziening heeft, onafhankelijk van het openbare net. De camping zit hier niet op, maar heeft een eigen bron.

Een langskomende boer verteld dat er 60 soorten bloemen in te vinden zijn. Als er niet net is gemaaid Over de dam houden we rechts aan en komen na een klein stukje bos uit op een met gras begroeit pad dat door een alpenweide loopt. Een stukje verderop aan de rand van het bos staat een bankje vanwaar het uitzicht over het dorp Reisach en het Oberer Gailtal te bewonderen is. Een heerlijk uitzicht.

Als de Alm niet pas is gemaaid, is het één grote bloemenzee. Een dergelijke weide kan volgens een boer die we er tegenkwamen wel uit 60 soorten bloemen bestaan. Liefhebbers als wijzelf kunnen het niet laten om hier even tussen de bloemen te gaan zitten en te genieten van die bloeiende pracht. En natuurlijk komt de camera tevoorschijn om een enkele mooie close-up opnamen te maken. Ondertussen vindt Reni meer genot in het achterna jagen van de krekels en sprinkhanen. Hij komt nauwelijks boven het gras uit. (Ergens midden op de foto hieronder nog net zichtbaar)

Reni jaagt op krekels

Reisach van boven gezien Het pad over de weide komt via een klein stukje bos opnieuw op een alpenweide uit. Ook hier vinden we aan het eind weer een bankje nabij enkele huizen. Daar is ook een asfaltweg die we rechtsaf omlaag volgen.

Het gaat met verschillende haarspeldbochten omlaag, steeds weer afwisselend door het bos of tussen de in bloei staande weiden door.

Op diverse plekken zien we de weg onder ons verder lopen en we kunnen de verleiding niet weerstaan om hier en daar via de wei een afkorting omlaag te nemen door het hoge gras.

De mooie hooischuren die overal in Oostenrijk op de Almen te vinden zijn, komen we hier ook weer tegen.

Mooi tegen de steile helling gelegen kan ik zo op de bovenste etage binnenlopen om de foto hieronder te maken. Uit ervaring weten we dat ze ook heel geschikt zijn als toevluchtsoord bij plotselinge regenval.

zolder van een hooischuur

bij een waterval in Reisach

Door de weg omlaag te blijven volgen lopen we langs nog meer alpenweiden, en uiteindelijk komen we weer in een stuk bos aan. Als het bos eindigt staan we aan de rand van Reisach tussen de eerste huizen van het dorp, (foto rechts) en tevens bij een waterval van de Ortner Bach. Ook dit is weer een mooi plekje met schaduwrijke bomen en ....een bankje.

We gaan verder het asfalt omlaag tot we rechtsaf het dorp in kunnen.

Wij kiezen er voor om zigzag de straatjes van het dorpje door te lopen, steeds ongeveer richting de kerk waarvan we weten dat deze ons weer boven het dorp en in de richting van de camping zal brengen.

In het dorp zijn leuke boerderijtjes te vinden waar volop maïskolven te drogen hangen. Ook zijn er veel van de bekende Oostenrijkse waterbakken opgesteld. Vers drinkwater voor de grote dorst of heerlijk om ons bij warm weer even mee op te frissen. Hieronder een aantal foto's van Reisach.

het dorpje Reisach het dorpje Reisach het dorpje Reisach het dorpje Reisach het dorpje Reisach het dorpje Reisach het dorpje Reisach

het dorpje Reisach

Vlak voor de kerk zijn er een aantal mogelijkheden voor de terugweg:

A: Rechts van de beek blijvend en daarmee ook rechts van de kerk, loopt achter in het dorp een leuk bospaadje omhoog. Net voorbij een geel huis. (zie laatste foto hierboven) In het bos bij een splitsing is rechtsaf de kortste, maar steilste weg omhoog, deels langs een kloof. Als we op een brede Forstweg uitkomen gaan we links en zijn na 100m terug bij de camping.
Op de splitsing linksaf kan ook. Deze eindigt verderop op de asfaltweg, omhoog naar de camping.

B: De langste, maar gemakkelijkste route: Voor de kerk gaan we linksaf over de brug en volgen de asfaltweg het dorp uit, de berg omhoog. De weg brengt ons door een prachtig alpenweide gebied, eerst nog vrij vlak, en later in het bos haaks rechtsaf de dan steile asfaltweg omhoog naar de camping. Dit stuk was eerder met de auto al afgelegd.

C: Wie nog niet genoeg heeft en verder wil met deel 2, kiest voor optie B. Bij de haakse bocht naar rechts gaat het dan echter niet omhoog, maar rechtdoor verder het sintelpad op. Dit deel van de route is in deel 2 beschreven. Klik hieronder op 'volgende' om er naar toe te gaan.