Rondwandeling Straniger Alm

Straniger Alm - Kl. Kordin A - Gr. Kordin A - Alta - Straniger Alm

 

 

Dit is een lichte wandeling op 1600 meter hoogte voor een rustig dagje inlopen of juist afkikken! Voor wie van de Alpenfauna houdt is deze route door de afwissende landschappen met zijn vele bloeiende planten zeker aan te Wandelkaart Straniger Alm. bevelen. De wegen en paden van deze route zijn goed onderhouden en eenvoudig te vinden. Je loopt deels door Oostenrijk en deels door Italië over vooral brede Forstwegen.

Zowel vanaf Reisach als Kirchbach kan het gehucht Stranig aan de overkant van de hoofdweg in worden gereden. Het dorp ligt aan de zuidkant van het Gailtal.

De weg gaat over het spoor, over de Gail, om dan verder tussen de akkers slingerend te eindigen in Stranig. Het centrum bestaat uit een driesprong waar het rechtsaf verder gaat richting het bos.

Aan de rand van het dorp gaat de weg rechtsaf verder, maar links bij een sintelweg staat de Straniger Alm aangegeven. Daar gaan we dus in, tussen enkele schuren door tot het pad rechts omhoog het bos in loopt.

Al snel gaat het flink bergop. Bij droog weer is de weg prima te berijden. Met heel veel haarspeldbochten gaat het 850 meter omhoog over een lengte van 8 km. De rit in de auto is al de moeite waard. Passeren is op de meeste plekken mogelijk, maar soms ook lastig. Je zult er echter niet veel verkeer tegenkomen, -de meesten gaan 's morgens omhoog en pas in de middag omlaag dus gaat iedereen dezelfde kant op-, maar indien wél: denk aan de voorrangregels bergop/bergaf!

Bij de Straniger Almhütte is voldoende ruimte om de auto te parkeren. Deze bewirtschafteter Hütte heeft een heel gezellig terras en het is er vooral zondags gezellig druk met veel Frühshoppers. Er is een uitgebreide menukaart met veel eigengemaakte specialiteiten.

Een hek is altijd leuk voor een foto. Vanaf de Straniger Alm lopen we verder over dezelfde weg richting de Italiaanse grens, en na het ronden van een rots komen we al snel bij een kruising met gele routebordjes.

Hier gaan we de brede weg links in, en verderop nogmaals links, iets omlaag, richting de Kleine Kordin Alm. Even later passeren we een hek. (foto links) Deze weg loopt links rond de bergtop Straniger Kopf en eindigt bij de Kleine Kordin Alm.

Kort voor we de Alm bereiken, net voor een scherpe bocht naar rechts, tevens parkeerplaats, gaat er een smal bergpad rechts omhoog. Er staat een routebord bij. Daar gaan we in en volgen deze route. Langzaam stijgen we naar 1650 meter, waarna het pad verder vlak doorloopt tot we de Kleine Kordin Alm links onder ons zien liggen.

Net voor we de Alm bereiken, lopen we door een stukje bos met prachtige bloeiende planten. Ook de kleine "kale kop" van de Gügel achter ons is mooi te zien, en links de bijzondere Schulterkofel met zijn steile en opvallende rotswand.

Onze route blijft op hetzelfde pad boven de alm langs lopen. Om deze bewirtschafteter Alm met terras te bezoeken zal er dus naar de Hütte afgedaald moeten worden, om later terug omhoog te klimmen voor het vervolg van de wandeling (foto onder).

...de bewirtschafterter Kleine Kordin Alm

Het pad verandert in een karrenspoor met een bijzondere kleur. De ondergrond en stenen waarover we lopen zijn prachtig rood-rose van kleur. We volgen dit pad ligt stijgend tot op de grens met Italië. De grens is te herkennen aan een bordje die dit vermeld en een lange afrastering van gaas tussen de alpenweiden. Het gaas voorkomt dat de Italiaanse koeien overlopen naar de Oostenrijkse boer of visa versa.

....en voor ons de opvallende Schulterkofel

de grensovergang naar Italië bestaat uit een simpel hekje Via een hek in de genoemde afrastering (foto rechts), lopen we Italië binnen. Een gras/rotspaadje gaat slingerend omlaag tussen kleine waterstroompjes door tot aan de Grote Kordin Alm die we direct al onder ons zien liggen in dit mooie dal.

Hier moet je vooral niet vergeten goed om je heen te kijken. Het uitzicht op de toppen die het dal omgeven is werkelijk prachtig, maar ook de begroeiing is hier heel bijzonder.

Waar de koeien door het water hebben gelopen is het lekker modderig geworden en we moeten soms van steen naar steen springen om geen natte voeten te krijgen.

Als we bij de Hütte aankomen, blijkt dit een klein bewoond huisje te zijn. Loslopende kippen, een hond, wasgoed aan de lijn.... maar geen mens te bekennen. Wel maken we nog gebruik van de waterbak om onze veldflessen te vullen met heerlijk koud water voor we verder trekken.

bij de Italiaanse Grosse Kordin Alm vullen we ons water aan. Buiten de kip en de hond hebben we niemand gezien

Voorbij het huis loopt weer een breed pad geleidelijk omlaag richting ons volgend oriëntatiepunt; het Alta huis. Het laatste deel van deze weg bestaat uit verschillende haarspeldbochten over weer een stukje rotsgrond en tussen rotswanden door van rood gesteente.

het picknickbankje staat op een geweldig mooi gekozen plaats Uiteindelijk komen we op een brede en goed onderhouden Forstweg uit met een picknickbankje aan de overkant van deze kruising. Deze rustplaats is zéér goed gekozen. Het uitzicht op de kale Italiaanse bergtoppen is hier mooi omlijst met de groene dennenbossen op de voorgrond.

We gaan er even zitten om ons appeltje te nuttigen.

We vervolgen de wandeling door rechtsaf richting het Alta huis te lopen. Het eenzame huis die we even later tegenkomen heeft geen naambordje, maar moet Alta wel zijn. Er is verder immers niets te vinden!

Ook hier blijven we het mooie brede pad rechts volgen. Deze loopt door tot aan ons eindpunt de Straniger Alm. Net voor we de grens weer oversteken, komen we door een stuk moerasgebied met de daarbij behorende beplanting als veenpluis.

Houten vlonderbruggen verbinden de droge stukken met elkaar. Vooral de bestrating tussen de bruggen valt op. Deze bestaat uit grote stenen blokken van verschillende pastel kleuren, van blauw en geel tot rood. Het lijkt wel een siertuin!

in een stukje moeras zijn de paden verhard en voorzien van bruggen. Rondom bloeit het veenpluis volop

Al snel na de grens vinden we het kruispunt met de gele routeborden waar we zijn begonnen. Nog een kleine afdaling en we zitten op het terras van de Straniger Alm te genieten van een heerlijk koel drankje en een geweldig uitzicht in het Gailtal op de bijzondere rotsformatie Schulterkofel.